Deja imunizată la propria decădere, Olanda – România 34-0 la U18, Ovalia carpatină își vede rătăcită de semifinalele necompetitivei Superligi. Steaua – SCM Timișoara în Ghencea

Acum zece ani, în toamna lui 2011, rugbiștii Timișoarei jucau prima lor semifinală dintr-un șir de-atunci neîntrerupt de apariții în penultimul act al eșalonului de elită, campionat relansat la începutul deceniului trecut cu denumirea Superliga, pierzând cu mare cântec manșa unică pe terenul campioanei din Baia Mare. Multe alte semifinale cei din Ronaț aveau ulterior să le câștige, urmate de titluri naționale, iar vicecampionii sunt în pragul unui nou meci decisiv pentru intrarea în finala ligii, semifinală în fieful fruntașei sezonului regular, CSA Steaua. Anii au trecut și protagonistele sunt în mare aceleași, numai și numai cinci cluburi cochetând cu ”careul de ași” pentru calificarea în ultimul act, semn al lipsei de dinamism, atractivitate și mai ales competitivitate a întrecerilor Ovaliei carpatine. În care nu multe s-au schimbat în bolta peste ani, cu variații pe aceeași temă, CSM Știința campioană și pe-atunci, în 2010 și 2011, campioană și în 2020, efectele masivei decăderi a rugby-ului românesc făcându-se în schimb resimțite de la un deceniu la altul pe plan internațional prin contrastul între participările de regularitate la Cupa Mondială de seniori până în 2015 și dezastrele la zi din grupa a doua valorică la Campionatul European U18, unde ”Stejăreii”, spulberați de Spania, au fost pulverizați tot pe teren neutru și de olandezi, cu 34-0 (13-0), urmând a se consola cu meciul pentru locurile 7-8 în ”Divizia B” continentală, tot mai departe de rigorile cadrului elitei competitive. Dar așa e când FRR s-a păcălit singură luând-o la ”Stejari” pe calea naturalizărilor forțate cu alde Fakaosilea, culege cioburile, Ovalia mioritică rezumându-se acum la a-și vedea rătăcită de semifinalele necompetitivei Superligi. Cu semifinala CSA Steaua – SCM USAMVB Timișoara propunând o rețetă deja consacrată, ”doar” 6 sportivi de peste hotare în XV-le roșu-albastru, ”numai” 7 la cei din Ronaț, tot înainte pe pilot automat, iar poate peste câțiva ani deznodământul unui Olanda U18 – ”Stejărei” va fi chiar și mai drastic…

Superliga a decăzut cumplit, un campionat de elită al rugby-ului românesc cu numai 6 cluburi la start în 2021 și cu un careu fruntaș care putea fi enunțat și de către un învățăcel încă înaintea startului sezonului regular, diferența între primele 4 clasate și Cenușăresele din Cluj și Constanța contribuind la lipsa de competitivitate și atractivitate a întrecerii.

Variațiile pe aceeași temă au fost elucidate la finele celor doar 10 runde ale sezonului regular, liderul CSA Steaua urmând a primi în semifinala în meci unic vizita celei de-a patra clasate, SCM USAMVB Timișoara, vicecampioană în 2020 dar deconectată de la titlurile naționale din 2018. Prima semifinală a zilei, de la ora 11 la Baia Mare, între campioana CSM Știința – a doua în clasamentul sezonului regular, și CS Dinamo, urcată pe 3 prin triumful din Ronaț din ultima etapă, cu 7-28, iar de la ora 12, în difuzarea TVR1 din Ghencea, CSA Steaua – SCM USAMVB Timișoara.

Lăudabilă înclinația postului public național de a populariza rugby-ul, o tradiție salutară, însă problemele sistemice ale acestei discipline nu pot fi atenuate și nici pe-atât rezolvate de transmisiunile în direct ale meciurilor Superligii ori Cupei României. De fapt, s-a aruncat batista pe țambal și s-a măturat praful sub preș, de rugby-ul intern alegându-se pulberea și exersându-se întreținerea iluziilor deșarte. Ovalia carpatină este deja imunizată la propria decădere…

În acest context se desfășoară semifinalele ediției 2021 a Superligii, care luna aceasta își va desemna campioana națională, urmând ca pe 6, 13 și 20 noiembrie ”Stejarii” României să dispute meciuri test pe arena ”Arcul de Triumf” cu Uruguay, Olanda și Tonga. Ulterior, fazele finale și în Cupa României.

Până atunci însă, sâmbătă, în Ghencea, timișorenii vor juca pentru a doua calificare la rând în finala campionatului, deplasare pe care o abordează cu XV-le probabil Tiqe; Altinok, Manumua, Khvicha, Shennan; Vlaicu, Rupanu / Chiriac, Sabău, Digo; Mureșan, Popârlan; Lazăr, Neculau – cpt., Saukuru. Așadar suspendarea căpitanului Vlad Neculau a fost redusă de la două etape la una singură, urmând a reintra în linia a III-a, așa cum și Stephen Ross Shennan revine pe aripă.

Timișorenii, la deschidere cu un ex-stelist cu anii, Florin Vlaicu, și pe banca bănățenilor fiind un fost rugbist al steliștilor, ulterior multiplu aureolat cu cei de pe Bega. Iar Valentin Calafeteanu, antrenor principal al celor din Ronaț, a semnalat că „Trebuie să abordăm partida încrezători și cu gândul că putem obține o nouă victorie în Ghencea. Este a treia semifinală pe care o jucăm împotriva lor: a fost una anul trecut, în Superligă, anul acesta una de Cupă a României, iar acum din nou în Superligă. Este foarte important că am demonstrat în trecut că putem învinge chiar dacă jucăm pe terenul lor. Ei au avut un sezon regular foarte bun, l-au terminat pe primul loc, însă lucrurile acestea contează mai puțin într-o semifinală. Va conta foarte mult  ziua pe care o prind cele două echipe; eu sunt încrezător în jucătorii mei. De asemenea, este important că la noi revin căpitanul și vicecăpitanul, Vlad Neculau și Stephen Shennan și îmi doresc ca asta să se vadă la nivelul încrederii de grup”.

Gazdele se bazează între alții și pe centrul ex-timișorean Florin Popa, în vreme ce Tangimana Fonovai se numără între rezervele steliștilor. La timișoreni, pe bancă, Rădoi, Sikote, Trăușan, Militaru, Morrell, Jipa, Holoia și Ștețco.

Vor oficia la acest joc arbitrii Alexandru Ionescu, Cristian Șerban și Virgil Ioniță, iar numărul 4, Răzvan Anorocioaiei. TMO: Cristian Răduță. CCOB: Mihai Irimia.

Ultimele rezultate din sezonul regular și clasamentul acestuia, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Rugby.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 − = zero

 


Ultimele articole din categoria Rugby: