Rugbiștii Timișoarei au pierdut dramatic astăzi după-amiază în capitală ultimul act al Cupei României, cedând astfel trofeul adjudecat în luna aprilie celor în fața cărora în deceniul trecut câștigau la Iași dar și pierdeau la Brașov la fel de dramatic finale ale Cupei, steliștii. Roș-albaștri ”militari” care, deși în dublă inferioritate numerică din minutul 70, au izbutit ca printr-o minune un eseu la colț prin aripa Marawa în minutul 73, răsturnând astfel decisiv scorul după ce prima parte se încheia la egalitate, 10-10, și în ciuda oportunităților din final ale bănățenilor, o lovitură de pedeapsă ratată de puțin în minutul 77 de Vlaicu la retragerea sa din carieră respectiv de eseu în al patrulea minut de prelungiri, neacordat lui Shennan. Rămânea 25-23, CSA Steaua smulgând un rar trofeu.
SCM USV Timișoara n-a profitat astăzi pe ”Arcul de Triumf” din capitală de eliminările centrilor Stelei la scorul de 20-20, scor ce reflecta echilibrul unui joc al cărei prime părți se încheia 10-10, Monson Vaovasa fiind eliminat definitiv cu ”roșu” în minutul 63 iar Hinckley Vaovasa primind ”galben” în minutul 70, la care ex-stelistul Vlaicu a și fructificat lovitura de pedeapsă implicit acordată, 23-20 pentru bănățeni.
Care păreau a-și apăra cu succes trofeul după ce au marcat încă din minutul 3 primul dintre cele două eseuri ale lor, prin grămădarul Rupanu, transformat de Vlaicu, care ridica ulterior scorul la 10-3.
Văzându-se însă puțin prea repede cu ”sacii în căruță”, galben-albaștrii din Ronaț s-au lăsat surprinși de steliștii în doar 13 jucători în ultimul sfert de oră, aripa Marawa finalizând la colț în ultimele 10 minute un atac al bucureștenilor în dublă inferioritate numerică și răsturnând scorul, 23-25 în favoarea ”militarilor”, care, fără ca Plai să și transforme, șutând în bară, aveau a rezista cumva până la final, scor ”înghețat” în rezultat final.
Spre descumpănirea timișorenilor și deznădejdea susținătorilor săi din tribunele ca și goale de pe ”Arcul de Triumf”, soarele cu dinți al unei duminici totuși plăcute de decembrie ieșind din nou în prelungirile finalei, dar mai ales și mai degrabă pentru bucureșteni. Foștii deținători ai trofeului, inconsolabili.
Deși păreau a și-l fi păstrat odată ce și multiplul marcator ex-timișorean Hinckley Vaovasa a fost la rândul său eliminat în minutul 70 pentru un înainte intenționat, CSA Steaua rămânând atunci în 13 iar ex-stelistul Vlaicu aducându-i pe bănățeni și pentru a doua oară în avantaj după pauză tot de la punct fix, 23-20.
Însă a urmat momentul de rătăcire în apărarea galben-albaștrilor ex-stelitului Valentin Calafeteanu, iar oricât s-au străduit apoi cei din Ronaț să dreagă busuiocul, și cu Nica intrat spre final, oportunitatea se dusese pe apele Dâmboviței.
Se mai ivea ce-i drept în ultimele minute, sub forma încă unei lovituri de pedeapsă, obținută cât bănățenii aveau încă 2 rugbiști în plus pe teren, însă Vlaicu, aflat la retragere cu cele 129 de apariții ale sale pentru ”Stejari” și peste o mie de puncte la națională, a ratat de puțin în minutul 77 pe lângă stâlpul al doilea dintr-o poziție foarte incomodă, din lateral stânga și de la semidistanță, penalitate care ar fi putut asigura triumful la potou al vizitatorilor capitalei, în cazul transformării sale.
Rămânea însă tot 25-23 după eseul lui Marawa, iar Vlaicu era și schimbat, în plus tocmai căpitanul bănățenilor, Neculau, greșind cu două minute înaintea finalului, și timișorenii în 14, bucureștenii tot în 13.
Scăpând cu fața curată la ultima fază a jocului, după o margine timișoreană în cinciul advers și schimbarea de direcție asigurată de rezerva Godwin printr-o lovitură de picior spre aripa deschisă, cu direcția terenul de țintă stelist, acolo unde Ștețco a reușit cumva acrobatic să voleibaleze și mențină balonul în joc, salvându-l de la a depăși capătul terenului de țintă, utilizat fiind la fel de acrobatic de experimentatul Shennan, care l-a și culcat cumva expert în interiorul suprafeței, foarte aproape de linie, însă fără a fi putut evita călcarea tușei. Înainte conform deciziei pe baza analizei video și trofeu smuls de steliști cu ochii la… ecran.
Pe undeva meritat într-un ultim act pe muchie prin prisma reușitei de a răsturna scorul în minutul 73 deși în dublă inferioritate numerică, atac decisiv al finalei.
Mai degrabă pierdută de timișorenii pierzători și în campionat ai semifinalei și finalei mici în ultimele două săptămâni, decât câștigată de bucureșteni. Aliniați de exemplu fără Lama sau Ratu Taniela, astfel încât, suprinzător sau nu, bucureștenii au început partida cu numai 5 componenți născuți peste hotare, față de cei 7 ai Timișoarei, străini așadar totuși în inferioritate numerică la ora finalei celei de-a 76-a ediții a Cupei României.
Lăsând totuși o ceva mai bună impresie la încheierea sezonului 2022 în Ovalia carpatină, atât prin prisma evoluției mai dezinvolte a finalistelor – având parcă totuși ceva mai puțin de pierdut după înfrângerile de săptămâna trecută pe același teren în finala la titlu respectiv finala mică a ligii Naționale, și dându-și implicit drumul mai mult la joc, cât mai ales prin prisma ultimelor faze de-a dreptul cu sufletul la gură.
După o primă parte la fel de echilibrată și cu câte un eseu fiecare, timișorenii fiind atunci taxați în minutul 30 tocmai de fostul lor component, Vlăduț Popa – cu toate cele 10 puncte, dar și cu câte o transformare respectiv câte o lovitură de pedeapsă, cu ex-stelistul Vlaicu la pupitru, 10-10 la pauză.
Și cu Bucur intrat în joc, timișorenii s-au lăsat surprinși din primele faze ale unei părți secunde începute de Steaua, care deja în cel de-al doilea minut a marcat încă un eseu, prin fostul jucător al celor din Ronaț, centrul Hinckley Vaovasa, la colț, servit fiind de Popa, care însă rata transformarea, rămânând 15-10.
La care Calafeteanu l-a trimis în teren și pe Altinok încă din primele minute după pauză, în locul lui Murariu, centrul Tevita Manumua exploatând clipa de neatenție a bucureștenilor și culegând balonul din marginea unui ruck, de neoprit până între buturi, 2-2 la eseuri și 15-15 în minutul 50, Vlaicu dovedindu-se a fi mai precis decât Popa, 17-15.
Dar și același Hinckley Vaovasa din nou de neoprit peste numai un minut, 20-17 cu un al treilea eseu stelist, și această transformare fiind însă ratată de către Popa, ceea ce realimenta cu atât mai mult nădejdile timișorenilor, bazându-se spre final inclusiv pe bocancul uverturii Vlaicu, la retragerea sa.
Și care chiar avea să egaleze în minutul 62, 20-20 dintr-o penalitate, după ce antrenorul stelist Acsinte apelase și la Chibuewe pentru ultimele 20 de minute, la fel și Calafeteanu la tânărul Alin Conache, mijlocaș la grămadă în locul lui Rupanu.
Iar tocmai Conache avea să fie lăsat în sânge la mijlocul terenului la umărul lui Monson Vaovasa, eliminat definitiv cu roșu înaintea ultimelor 16 minute, ceea ce, în mod normal, ar fi înclinat clar balanța în favoarea deținătorilor trofeului, bănățenii.
Din partea cărora Bucur a și fost la un pas de un eseu la colț, iar Vlaicu, puțin mai apoi, la un pas de dropgol, din preajma centrului terenului.
Ultimele zece minute aveau însă a-i costa, timișorenii cedând copilărește trofeul Cupei României, după un al doilea sezon consecutiv încheiat pe locul 4 în campionat.
Poziție din care SCM USV Timișoara a început să se regrupeze prin a recruta tocmai din cadrul colectivului învingătoarei sale pentru locul 3, CS Dinamo, de la care l-a readus pe tânărul internațional din liniile dinapoi Marius Simionescu, dar, conform anunțului de vineri, dinaintea finalei, și pe căpitanul Kenyei, Malcolm Onsando, jucător pe înaintare din linia a doua care a semnat pe 2 ani cu cei din Ronaț, sportivul în vârstă de 28 de ani măsurând 2 metri conducându-i fără succes pe africani luna trecută în turneul de recalificare pentru ultimul loc la Cupa Mondială de rugby din Franța, de anul viitor, pierzători fiind pe rând în Dubai cu SUA, Hong Kong și Portugalia, lusitani cu biletele pentru Hexagon.
Cât s-au întărit timișorenii sau cât a apelat acum și Sosene Anesi la propria strategie de transferuri pentru a se despărți de jucători cu destinația Ronaț, după ce și componenți ai campioanei din Baia Mare ajungeau în ultimii ani pe Bega, se va vedea începând din 2023, care va fi inaugurat în Ovalia carpatină pe 4 februarie odată cu primirea Poloniei pe ”Arcul de Triumf”, semn al încă unui pas înapoi al ”Stejarilor”, ajungând să întâlnească și asemenea noi adversari în noul format cu 8 naționale al Rugby Europe Championship, știut fiind faptul că opoziția niciodată nu doarme.
Numai Ovalia carpatină doar cel mult bate pasul pe loc, aspect valabil mai nou și pentru SCM USV Timișoara, însă nu neapărat de mare mirare. Iar decidenții din birouri ar trebui să știe de ce, însă se fac că plouă, căci prețiosul șezut și spatele sunt mai importante.
CSA Steaua: Neagu; Marawa, H. Vaovasa, M. Vaovasa, Dumitru; Popa, Surugiu – cpt. / Savin, Butnariu, V. Bălan; Tweedle, Strătilă; Boboc, Ser; Sobota.
Rezerve la start: Bărdașu, Pîrvu, Masuku, Rossouw, Vueti, Plai, Chibuwe, Iliuță.
SCM USV Timișoara: Tiqe; Ștețco, Manumua, Khvicha, Shennan; Vlaicu, Rupanu / M. Lazăr, Căpățână, Digo; Neculau – cpt., D. Lazăr; Murariu, Morrell; Holoia.
Rezerve la start: Fuhri, Chiriac, Nica, Altinok, Sîrbu, Alin Conache, Bucur, Godwin. (foto: www.frr.ro)