Desprinsă cu eseuri în prima parte, SCM Timișoara câștigă la limită semifinala în Ghencea și revine după 2 ani în ultimul act al Superligii

Rugbiștii Timișoarei au triumfat în al doilea weekend consecutiv departe de casă în duelul duminical televizat de pe terenul oponentei Steaua, aplicând și în Ghencea strategia ofensivă a unui start de joc în forță, concretizată tot printr-un eseu marcat încă din primele minute, care a netezit calea revenirii spre o nouă finală a Superligii, după 2 ani, al șaselea ultim act cu bănățenii protagoniști în cele 9 ediții ale elitei Ovaliei carpatine. Iar precedentele cinci au fost câștigate fără excepție în dauna ”Zimbrilor” Maramureșului, adversari în lupta pentru trofeul Campionatului Național și sâmbătă 12 septembrie de la ora 15:30 pe ”Noua” din Brașov, teren neutru. 

SCM Timișoara a dat lovitura la limită în cea de-a doua semifinală a ediției 2019-2020 în Superliga de rugby, impunându-se duminică după-amiază în partida decisivă pentru calificare de pe gazonul Stelei București, roșu-albaștri din capitală mai bine clasați decât cei din Ronaț la ora scurtcircuitării în martie a vieții sociale, pe locul 2 înaintea reluării returului și cu ascendentul moral al depășirii bănățenilor în toamna trecută atât în întâlnirea tur de pe Bega cât și în finala Cupei României, la Brașov.

Astăzi însă, a treia clasată la înghețarea returului s-a distanțat încă din prima parte a duelului fără spectatori din Ghencea prin două eseuri fără vreo replică a bucureștenilor cu aceeași monedă, și a învins dintr-o lovitură de pedeapsă echivalând cu ultimele puncte ale partidei, după ce gazdele preluau în premieră conducerea: CSA Steaua – SCM Timișoara 20-21 (6-15).  

Astfel, după ce anul trecut, în luna mai, bănățenii pe-atunci tripli campioni naționali la zi au ratat pe teren propriu intrarea într-o nouă finală, fiindu-le refuzat un eseu pe final și cedând băimărenilor în semifinala de la Timișoara cu 30-35 (13-21), de astă dată s-au calificat în condiții de deplasare pentru meciul cu trofeul pe masă, dispunând de CSA Steaua, finalistă învinsă în 2019 la Bârlad cu 24-22 de aceiași ”Zimbri”.

Acum cu cândva ex-stelistul Valentin Calafeteanu nou antrenor principal, rugbiștii din Ronaț au impus ritmul semifinalei încă din primele faze ale jocului și s-au desprins prin eseurile aripii neo-zeelandeze Stephen Ross Shennan, conturând o nouă încleștare finală cu CSM Știința Baia Mare, care, după ce în sezonul regular a trecut tur-retur de steliști și a defilat în semifinala acasă de sâmbătă, 76-19 cu CS Dinamo, va juca a unsprezecea finală consecutivă în elită, cea din 2019 fiind adjudecată, cu mențiunea că maramureșenii cu 6 titluri la activ au tranșat duelul direct din tur cu bănățenii cu 28-24 în septembrie 2019.

S-a scurs deja un an iar deznodământul sezonului ajuns spre punctul culminant mai are de așteptat, efect al scenariilor de criză pe pielea sportului, o manipulare de manual pe adresa întregii omeniri, stârnind satisfacția, felicitările reciproce și ținerea cu mâinile de burtă de-atâtea hohote de râs ale complotiștilor din umbră, surprinși poate chiar și ei de ușurința cu care pot face chiar ce vrea cu marea masă de manevră. 

Înghițind gălușca în sec și schimbându-și programul, semifinale abia în septembrie ale Superligii Ovaliei carpatine, și nu în luna mai, conform tradiției. Amânare ce le-a prins în schimb bine timișorenilor, care au îmbrăcat din nou echipamentul negru, precum contra constănțenilor la Brașov, și i-au surprins pe steliștii cu tot cu Drenceanu și Tangimana.

Deși neplătiți cu lunile și împotriva tuturor în fief-ul Stelei, foștii colegi ai lui Calafeteanu, actuali elevi ai săi, au readus Timișoara sportivă într-o finală a Campionatului Național de seniori cu trofeul pe masă într-un sport de echipă, cel cu balonul oval, solitari de ani buni la acest capitol pe malurile Begăi. Pe undeva, oaspeții porneau cu șansa a doua în capitală, în ceea ce rămânea totuși un meci de totul sau nimic sub pecetea echilibrului, deschis oricărui rezultat, favorabil în cele din urmă XV-lui care a pornit mai bine, desprindere la adăpostul căreia SCM a găsit resursele loviturii finale, pe contră.  

Vizitatorii au luat taurul de coarne încă din start, culcând balonul în terenul de țintă tot în primele câteva minute, precum sub Tâmpa, acum prin Shennan, eseu transformat de fundașul ex-stelist Ionel Melinte: 0-7. Fără greș de la punct fix și dintr-o lovitură de pedeapsă din poziție facilă, start dătător de speranțe pentru Căpățână și compania… 0-10. 

Riposta gazdelor a venit abia la mijlocul primei părți, tot dintr-o lovitură de pedeapsă, fructificată de centrul Florin Vlaicu, care bisa și peste alte 5 minute, semifinală reechilibrată: 6-10. Ultimul cuvânt înaintea pauzei aveau să-l aibă însă tot timișorenii, care l-au surprins pe picior greșit pe fundașul Sabin-Florin Strătilă și au dublat norma eseurilor, tot prin aripa Shennan. 6-15, scor al primei părți, în condițiile în care Melinte n-a mai transformat, ratând și o lovitură de pedeapsă.

Început mai anevoios al părții secunde pentru ”negrii” lui Calafeteanu, rămași în inferioritate numerică după trimiterea pe margine a centrului Maliepo, pe tușă ajungând ulterior și Mihăiță Lazăr, iar din tabăra gazdelor Paraia, circumstanțe în care bucureștenii au punctat din nou tot spre mijlocul reprizei și au redus astfel cel mai mult din handicap, printr-un eseu de penalizare transformat: 13-15.

SCM n-a lăsat să-i scape însă terenul de sub picioare, din contră, reluând ofensiva și depășind momentul de cumpănă. Cu beneficii, centrul Popa fructificând o lovitură de pedeapsă după ce Manumua rata din același procedeu: 13-18.

Două eseuri pentru oaspeți în prima parte, două și pentru steliști în cea de-a doua, gazdele preluând în premieră conducerea în minutul 70 după ce Dumitru a egalat prin a culca balonul în terenul de țintă al timișorenilor, completat de același Vlaicu de la punct fix: 20-18. 

Însă, precum înaintea pauzei, ultimul cuvânt l-au avut tot bănățenii, Vaovasa șarjând din propria jumătate, Fercu fiind obstrucționat iar centrul Tevita Manumua fructificând în minutul 77 penalitatea echivalentă cu pătrunderea în finala Superligii… 20-21. Deja vu, cei din Ronaț calificându-se în Ghencea în ultimul act și în urmă cu 3 ani.

Așa-zisa ”pandemie” a schimbat deja multe pe vecie dar ceva nu s-a schimbat în arena rugby-ului românesc la vârf: trofeul Superligii va fi disputat pentru a șasea oară în ultimii nici 8 ani pe axa Baia Mare – Timișoara. Și se va menține oare și tradiția succeselor bănățene în ultimul act?

Calafeteanu a început în Ghencea cu XV-le predominant autohton Melinte; Simionescu, Manumua, Maliepo, Shennan; Vaovasa, Rupanu / Mihăiță Lazăr, Căpățână, Pungea; Mureșan, Popârlan; Dorin Lazăr, Neculau, Cristian-Damian Strătilă. Pe bancă la start, Sabău, Militaru, Sikote, Sîrbu, Altinok, Pândichi, Popa și Fercu.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 3

 


Ultimele articole din categoria Rugby: