Desprins cu 3 eseuri la 24-3 înaintea pauzei, SCMUSV Timişoara rămâne în 14 spre final şi e depăşit în Ronaţ de campioana Dinamo: 27-29

În vervă ofensivă, concretizată în jumătatea secundă a primei părţi prin 3 eseuri, SCM USV Timişoara s-a desprins astăzi la 24-3 spre pauza meciului acasă cu campioana Dinamo, „roşii” capitalei replicând însă cu un prim eseu în prelungiri, iar apoi cu alte 3 în partea a doua a întâlnirii din etapa a III-a, ultimele două în superioritate numerică, spre final, când au răsturnat decisiv scorul cu o transformare: 27-29 (24-10).

Rugbiştii prim-divizionari ai Banatului au risipit astăzi la matineu un avantaj de peste 20 de puncte, avut pe arena „Gheorghe Răşcanu” în minutul 40 în faţa autorilor eventului campionat – cupă, dinamoviştii reabilitându-se astfel, după ce, la rândul lor, cedau săptămâna trecută pe propriul teren deşi conduceau la pauză, fără a mai înscrie însă deloc în partea a doua, a băimărenilor: 20-34. 

„Roşii” de pe Dâmboviţa, cu fostul jucător şi antrenor al timişorenilor la cârmă, Sosene Anesi, s-au aliniat astăzi de la 10:30 în prima lor deplasare din noul campionat, abordat după ce câştigau la începutul primăverii atât semifinala cu băimărenii cât şi finala cu timişorenii a ediţiei 2023 a Cupei României, iar ceea ce n-au reuşit sâmbăta trecută acasă în partea secundă în compania maramureşenilor, au izbutit în schimb în Ronaţ, cadorisindu-se în ajun de Florii.

Bucureştenii au fost în general conduşi în vestul capitalei Banatului, doar deschizând scorul dintr-o penalitate dar fiind şi egalaţi deja în primul sfert de oră, însă au egalat şi ei pe final cu un al patrulea eseu, faţă de cele 3 ale „albaştrilor” de pe Bega, eseu transformat cu care au spulberat procentajul maxim al victoriilor timişorene în noua ediţie a elitei. 

Victorii atât în Ronaţ, la 10 puncte diferenţă în faţa steliştilor, la începerea campionatului în urmă cu două săptămâni, cât şi la Cluj, într-un „galop de sănătate”, însă, atunci când a contat mai mult, la ora revederii cu dinamoviştii, „albaştrii” lui Preda şi Popârlan n-au conservat avantajul.

Un eşec dureros, ţinând cont de circumstanţele răsturnării de situaţie, şi pe fondul unor accidentări suferite în prima parte dar şi a eliminării temporare a numărului 8, Holoia, înaintea ultimelor 10 minute, însă şi de contextul general al începutului de sezon, în care bănăţenii ţineau mult să-şi ia revanşa în faţa „roşilor” de pe „Florea Dumitrache”.  

Nu de alta dar, tot luna aceasta, în finala Cupei României, pe 6 aprilie, bucureştenii se impuneau în capitală cu 18-11, după care conducerea clubului timişorean a acuzat grave erori de arbitraj în favoarea lui Dinamo, „rană deschisă”, la care se referea şi centrul Bucur în prefaţarea meciului din Ronaţ: „În mintea noastră încă <bântuie> scorul finalei pierdute la Bucureşti, dar noi ne-am setat un obiectiv. Acesta este să nu pierdem niciun meci acasă şi sper să-l menţinem până la finalul sezonului, după o primă victorie de 5 puncte cu Steaua…”

„Bântuiţi” de acel eşec pe „Arcul de Triumf”, timişorenii s-au avântat astăzi în atac, îmbiaţi de vremea frumoasă, însorită şi cu spectatori în tribuna Ronaţului, cu puf de păpădie purtat de vânt, dar n-au şi menţinut ritmul până la capăt, deşi au încheiat partida într-o ofensivă susţinută, în 22-ul vizitatorilor, presaţi să greşească, rezistând însă totuşi cumva asaltului final bănăţean.

Localnicii epuizându-şi din nefericire eseurile până la pauză. 

Primul fiind semnat cu aplomb de centrul naturalizat Tevita Manumua, care astfel prelua în premieră conducerea pentru elevii lui Mugur Preda în minutul 22, după ce şi Holoia respectiv gruzinul Khvicha forţau pătrunderea decisivă în aceeaşi prelungită fază de atac de la mijlocul primei părţi: 8-3.

Iar Rupanu, cel care egalase dintr-o penalitate în primul sfert de oră, a şi transformat, uşor din stânga 22-ului advers, 10-3.

Jocul a continuat să curgă în mare parte în favoarea „albaştrilor” Ronaţului, profitând în minutul 34 de o eroare a uverturii campionilor, Godwin, oportunitate creată sub forma unei margini executate rapid, acelaşi Rupanu găsind cu impetuozitate o breşă în aceeaşi zonă în care se avânta şi Tevita Manumua.

Deja 2-0 la eseuri, şi 17-3 cu tot cu transformarea asigurată de acelaşi Rupanu.

Primii nori aveau să apară sub forma accidentărilor unor veterani, Ţăruş din pachetul de înaintare iar Shennan pe linia de treisferturi, însă chiar şi aşa, cu 30 de secunde înaintea pauzei, centrul Alex Bucur a finalizat în voie o contră în forţă a timişorenilor, eseul fiind şi transformat din nou de Rupanu: 24-3. 

Numeroase au fost însă minutele de prelungire ale primei părţi, de folos pentru Dinamo, care a renăscut cu un prim eseu, marcat de veteranul Van Heerden şi transformat de mijlocaşul Jondre Williams, 24-10 lăsând o portiţă de scăpare campionilor, intraţi la vestiare cu ascendentul moral al unei reuşite într-un moment psihologic cheie, chiar la încheierea părţii I. 

La care Sikote i-a luat locul lui Chiriac în linia I timişoreană, însă tot laureata Dinamo a avut primul cuvânt şi în partea secundă, de astă dată chiar sub forma unui eseu, şi transformat: 24-17. 

Preda a schimbat din nou, apelând şi la Murariu după primul sfert de oră, iar la Tedoradze pentru ultimele 20 de minute ale meciului, modificări făcându-şi efectul în minutul 63, când acelaşi Gabriel Rupanu fructifica o lovitură de pedeapsă, 27-17.

Erau primele puncte ale gazdelor după pauză, însă, puţin ar fi anticipat, şi ultimele ale lor în întâlnirea cu campionii, Rupanu înscriind aşadar 17 puncte, principal marcator al jocului, insuficient însă pentru păstrarea avantajului. 

Bănăţenii se mai împrospătau şi prin intrarea lui Jipa în locul lui Bucur, însă şi bucureştenii au dat semne de revigorare, forţându-i pe localnici să greşească iar numărul 8, Holoia, fiind eliminat înaintea ultimelor 10 minute.

Pe moment, timişorenii au salvat situaţia, recuperând balonul în propriul teren de ţintă, după o margine şi molul rulant al „roşilor”, însă n-au evitat în cele din urmă implacabilul, taxaţi fiind de oaspeţii aflaţi în superioritate numerică, marcatori la colţ ai unui al treilea eseu, prin Perez: 27-22. Dinamoviştii nu-l transformau, dar presiunea lor a continuat, dând în cele din urmă roade.

Nu au fructificat o grămadă la 5 metri de terenul de ţintă al localnicilor, însă centralul Cristian Şerban a întors faza şi bănăţenii au rămas în corzi. Încercând a le destinde şi prin introducerea lui Plai, în locul lui Rupanu. 

Însă o altă margine dinamovistă, urmată de încă un mol rulant, a dus la egalarea din minutul 77, balonul fiind culcat în terenul de ţintă de pilierul Puescu, intrat pe parcurs: 27-27. La care Williams îşi făcea datoria, transformare şi 27-29, a aceluiaşi marcator al deschiderii de scor.

Holoia, cel eliminat temporar înaintea ultimelor 10 minute, era înlocuit de Ser în ultimul minut al partidei, când „albaştrii” Timişoarei au iniţiat asaltul năpustit spre 22-ul dinamovist, „cotropit” pe ambele flancuri, fără a fi găsită breşa.

Ceea ce a lăsat câştig de cauză aceloraşi bucureşteni triumfători aici şi la întâlnirea anterioară din 19 august 2023, atunci una „străvezie” şi de tristă amintire prin prisma prestaţiei apărărilor, scor 45-50, puţin… peste jumătate astăzi la matineu, 27-29, într-un duel mai calitativ.

În urma căruia bănăţenii n-au de-ales, decât să se regrupeze peste pauza competiţională de Paşte şi să atace apoi deplasarea pe tărâmul „Zimbrilor” vicecampioni, la 11 mai. Abia după care, la finele turului, un nou meci în Ronaţ, cu apariţia insolită în cadru, CS Rapid Bucureşti. 

*Clasamentul actualizat al Ligii Naţionale, pe coloana rezultatelor şi programului viitor în secţiunea Rugby din Sporttim.

Primul XV Chiriac, Căpăţînă, Ţăruş; Lucian Mureşan, Onsando; Kalmakhelidze, Ser; Holoia / Rupanu, Bucur; Shennan, Khvicha, Manumua, Şteţco; Simionescu – cpt.

Rezerve la start: Tiqe, Digo, Ser, Sikote, Murariu, Jipa, Plai şi Altinok.

CS Dinamo: Theys, Cojocaru, Smith; Chirică, Van Heerden; Sobota – cpt., Murray; Terblanche / Williams, Godwin; Bonaparte, Graure, Vaovasa, Perez; Schwartz.

Rezerve la start: Puescu, Neacşu, Creţu, Rusu, Turagaluvu, Dinu, Neagu, Jaer. 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + = patru

 


Ultimele articole din categoria Rugby: