Dezavantajată de arbitraj și în 13 în ultimele zece minute, SCM Timișoara cedează pe final în Ghencea: 22-18 (5-13). Steaua intră în finala Superligii

Ovalia carpatină sângerează și plânge, ”Stejăreii” sub 18 ani ai României încheind pe 7 și penultimii în eșalonul secund continental juvenil – sugestivă ilustrată a viitorului cel puțin încețoșat, dar caravana Superligii de seniori se rostogolește totuși cumva impasibilă înainte, pe umerii unor rutinați experimentați și a multor importuri în special de duzină, câte 6 la băimăreni și steliști conform încleștărilor semifinale de astăzi, chiar 7 la timișoreni și nu mai puțin de zece la dinamoviști, pe degetele mâinilor fiind în schimb protagoniștii autohtoni de perspectivă. Cadru realist al disputelor pentru calificarea în finala de sâmbăta viitoare a Superligii 2021, adjudecate de gazdele mai bine clasate după sezonul regular, maramureșenii la scor iar CSA Steaua cu ajutorul arbitrajului în Ghencea, într-o revenire pe final, când, între minutele 71 și 76, SCM USAMVB Timișoara a jucat în doar 13 rugbiști. La un rugby necompetitiv, pe măsura incompetenței FRR, un arbitraj în aceeași notă.

Sâmbătă ca o vagă consolare pentru rugby-ul românesc prin prisma evitării de către ”Stejărei” a lingurii de lemn în eșalonul secund al Campionatului European, doar o străvezie amăgire, trista realitate mușcând din plin pe seama alinierii de către semifinalistele Superligii, practic singurele formații cât de cât de Doamne ajută din Ovalia carpatină, a nu mai puțin de 29 de sportivi proveniți de peste hotare din totalul celor 60 alcătuind XV-le trupelor trăgând la finala Campionatului Național.

Rugby-ul nostru intern e jucat la vârf mai ales de străini de mâna a doua și a treia precum și de sportivi ajunși deja la o vârstă, mult, mult prea puțini fiind tinerii autohtoni de viitor, într-o minoritate copleșitoare în echipele de start ale fruntașelor.

Se exersează sistematic furtul căciulii prin ascunderea mizeriei sub preș, reflex sub focarul camerelor de filmare ale difuzorului în direct al uneia dintre semifinale, TVR1 având trimișii săi în Ghencea, variații pe aceeași temă, cu aceleași protagoniste luptând sezon de sezon într-un campionat prăfuit și lipsit de atractivitate, necompetitiv în inerția sa, pentru a mai bifa o prezență în finală. Fără a se lua însă taurul de coarne, fără a se miza preponderent pe creșterea și lansarea tinerilor la seniori, o anuală păcăleală de sine.

Cine v-ar mai crede!? Iar când și arbitrajul își arată fața urâtă, chiar ce ar mai fi de spus! Că Alexandru Ionescu și-a făcut datoria iar CSA Steaua a însoțit-o pe campioana CSM Știința Baia Mare în ultimul act de sâmbăta viitoare de pe Arena Națională de rugby ”Arcul de Triumf”, finală de la ora 17:30, iar despre așa-zisul macabru ”protocol medical” – de îndepărtare din tribune și a brumei de iubitori ai jocului încă rămași în jurul fenomenului – nici un alt comentariu, sportul tăindu-și orbește și inconștient craca de sub picioare, legătura sa spirituală cu simpatizanții ramurii. Așadar o reeditare a finalei din 2019, pre-mascarada ”pLandemiei”, și cu mențiunea că maramureșenii aveau să câștige și finala din 2020, contra timișorenilor.

”Albaștri” din Ronaț rămași cu sentimentul inconsolabil al revenirii în capitală pentru finala mică de sâmbătă de la 12 cu localnica Dinamo, spulberată după pauza meciului de la ora 11 pe Arena Zimbrilor, 32-15 (17-10) pentru CSM Știința Baia Mare.

Bănățeni care au controlat în marea sa majoritate semifinala din Ghencea, dar s-au ales treptat cu discutabile eliminări temporare, spre final două aproape concomitent, în urma cărora au și fost taxați cu eseuri de gazda CSA Steaua, fofilată în finală mai degrabă pe laurii câștigării sezonului regular.   

Ce-i drept, timișorenii nu i-au învins tur-retur pe steliști în campionat, 13-13 în primăvară în Ronaț și 29-10 pentru bucureșteni acasă luna trecută, în penultima etapă, dar au dovedit adesea că se pot ridica la înălțimea meciurilor cheie cu miză, decisive prin caracterul lor eliminatoriu în manșă unică, ceea ce ”albaștrii” ex-stelistului Calafeteanu au exersat cu succes până la un moment dat și astăzi de la ora 12, nu însă și până la capăt.

Spre deliciul puținilor simpatizanți steliști, pe alocuri cu… mască, zgribuliți pe vânt în tribune mai degrabă goale, peisaj sordid al întâlnirii pentru un loc în finala Superligii. Ilustrată care spune cumva totul și care demască odată în plus inconștiența ignorantă a decidenților rugby-ului românesc de a urma orbește linia ”sistemului” prin pulverizarea propriilor interese ale Ovaliei carpatine, împotriva oricăror justificări de ordin științifico-medical și de drept constituțional. Dezinformați și în necunoștință de cauză, cei din FRR implementează cu servilism, obediență și pe pilot automat absurditățile ”pLandemiei”, rezultând evenimente sportive care nu mai au de-a face cu spectacolul rezervat iubitorilor jocului, ci cu apariții aproape în anonimat.  

Gazonul din Ghencea avea în schimb să se țină relativ bine după seara ploioasă de vineri din capitală, teren pe care ”albaștrii” din Ronaț au marcat rapid primele puncte, 0-3, semnalându-și intențiile, din rolul de câștigători de dată recentă pe aceeași suprafață de joc a semifinalei cu Steaua a Cupei României. Pe de altă parte fără a învinge însă în campionat în București în anul în curs…

Iar planul ”Leilor” din Banat a mers ca uns până la un anumit punct, după un debut favorabil, în care în minutul 9 câștigau și o primă grămadă cu introducere stelistă. Timișorenii cu ex-stelistul Vlaicu în liniile dinapoi atacau fără a lăsa gazdelor șansa pătrunderii în 22-ul bănățean, ”albaștrii” câștigând și o primă margine din dreapta, din preajma 22-ului roșu-albastru, molul fiind continuat cu un atac cu nenumărate puncte de fixare, ofensivă purtată cursiv de oaspeți circa două minute.

Steliștii scăpau cumva cu fața curată dar cădeau din nou în eroare, ex-stelistul Vlaicu dublând avantajul după un sfert de oră, 0-6 de la 28 de metri lateral stânga. Lovitură de pedeapsă după ce amfitrionii n-au izbutit să iasă din propriul 22 în urma unei alte grămezi cu introducere bucureșteană, izbindu-se de forcingul bănățean.

Gazdele au reușit totuși în cele din urmă să intre a doua oară în 22-ul timișorenilor, care s-au apărat cu două placaje în preajma terenului de țintă, cedând la un moment dat. Iar arbitrul Ionescu a dictat eseu la balonul culcat de optarul căpitan stelist Eseria Vueti, 5-6, deși n-a fost foarte elocvent că ovalul ar fi atins terenul de țintă… În schimb ex-băimăreanul Ratu Taniela a ratat transformarea de la 25 de metri lateral stânga de puțin pe lângă primul but, SCM Timișoara rămânând astfel la limită în avantaj.

Rata apoi și ex-stelistul Vlaicu spre mijlocul primei părți, însă de la mare distanță, gazdele etalându-și pe de altă parte nesiguranța la repunerile din margine, două consecutive, după ce izbuteau să prindă 22-ul timișorean cu o trimitere în tușă.

Dezechilibru numeric în a doua jumătate a primei părți, Popârlan fiind eliminat temporar de la oaspeți pentru un înainte în minutul 27, decizie cu cântec în urma unei faze la mijlocul terenului, însă Steaua n-a profitat deși a găsit din nou tușa, repunere strâmbă.

Bucureștenii aveau și ei să rămână în 14 din minutul 33, fără Surugiu, care l-a lovit pe Rupanu, iar timișorenii n-au ratat ocazia de a se desprinde până la pauză, printr-un eseu de penalizare, și transformat: 5-13.

Precum începeau oaspeții semifinala cu o lovitură de pedeapsă fructificată, așa s-a lansat și Steaua în partea a doua, 8-13 din același procedeu, prin Ratu Taniela, încă din primele minute. Cu rezerve de valoare, SCM Timișoara a absorbit presiunea gazdelor în dezavantaj și a echilibrat disputa, apelând și la forțe proaspete atât în linia I cât și pe aripă, Rădoi și Shennan în teren din minutul 55.

Iar puțin mai apoi centrul Tevita Manumua finaliza cu eseu un atac de manual al bănățenilor, desprinși și mai mult în minutul 58, 8-18 spre mijlocul părții secunde, ex-stelistul Vlaicu ratând însă transformarea, deloc de mirare într-o sâmbătă cu vânt, deși acomodat peste ani cu terenul din Ghencea, o a doua casă pentru ”American”.

Vali Calafeteanu a schimbat în perspectiva finalului de meci, pilierul Ciprian Chiriac lăsându-i locul lui Sikote iar căpitanul Neculau lui Morrell din minutul 62, alte forțe proaspete pentru ca ”albaștrii” să stopeze atacurile steliste, unul dintre acestea la doar câțiva centimetri de terenul de țintă. Arbitrajul video solicitat de Ionescu era implacabil și… impecabil: nu era eseu.

În avantaj cu 10 puncte, timișorenii au trecut însă în dezavantaj numeric la începerea ultimului sfert de oră al partidei, eliminare în minutul 66 în dreptul marcatorului Tevita Manumua, de care CSA Steaua a profitat, eseu prin Strătilă, transformat de Ratu Taniela: 15-18.

Gazdele reintrau în cărți iar în minutul 70 cu atât mai mult, odată ce și fundașul Tiqe era eliminat temporar de la bănățeni, gratuit în condițiile unei vagi îmbrânceli ca între 2 cocoși, inițiată de ex-bănățeanul Florin Popa după acordarea unei penalități în favoarea vizitatorilor. 15 contra 13 iar Steaua profita din nou, eseu cu preluarea în premieră a avantajului, 20-18, rotunjit prin transformare: 22-18. Arbitrajul video a decis că Doroftei a culcat balonul în terenul de țintă bănățean, fiind vorba însă despre un alt eseu controversat al amfitrionilor, deloc limpede și forțându-se limitele…

În avantaj de 4 puncte și un dublu avantaj numeric, Steaua și-a permis luxul de a rata prin Ratu Taniela, bară dintr-o penalitate în minutul 77, după ce rata și o încercare de dropgol. Timișorenii rămâneau așadar în meci, având nevoie de înscrierea unui eseu.

Și oportunitatea s-ar fi putut ivi în prelungiri, căci, la 22-18 Moyake a comis un înainte intenționat, în urma căruia a culcat balonul în terenul de țintă timișorean, eseu neacordat, șesarul gazdelor fiind în schimb eliminat, 14 contra 15, în condițiile în care bănățenii reveniseră în efectiv complet.

Brusc în superioritate numerică, oaspeții au căutat cu îndârjire breșa prin barajul stelist, mai întâi ieșind din propriul 22, apoi la mijlocul terenului, dar Ionescu n-a ezitat să fluiere sfârșitul semifinalei, după un minut și jumătate de joc adițional… 22-18 (5-13) și 3-2 la eseuri după o răsturnare de scor pe final, rezultat mincinos în condițiile în care CSA Steaua n-a convins.

Un rugby trist de toamnă, cu tare puțini spectatori la ora unei semifinale naționale televizate și cu și mai puțini tineri jucători români de viitor în vâltoarea încleștării, un rugby cu un arbitraj pe măsură și punând pe deasupra opreliști la porți tot mai rarefiatei asistențe din jurul fenomenului, totul pe altarul mascaradei ”pLandemiei”, o farsă pentru creduli, naivi, săraci cu duhul, neinițiați, dezinformați și ignoranți în necunoștință de cauză.

O rușine pentru lumea mândră a rugby-ului, să se încline spășit unor asemenea ”protocoale” fără acoperire și justificare în știință, medicină, cercetare sau în domenul sanitar, fără vreo bază în dreptul constituțional, rugby-ul făcând inconștient jocul unui ”sistem” pur și simplu criminal, un circ ilegal și macabru prin perversitatea sa. Iar timpul le va dovedi pe toate și la vremea aceea – când va fi fost însă mult prea târziu, capetele seci și pătrate care implementează aberațiile actuale vor cădea în pământ. Să nu zică executanții de ordine că n-au fost avertizați măcar din acest colț de pagină.

Căci iată ce anunță rugbyromania.ro în perspectiva finalelor de sâmbătă, și mai bine ar anunța planuri de redresare a rugby-ului intern, tot mai praf și pulbere. Dar cu ce se ocupă FRR!? ”Accesul publicului la competițiile sportive se va face conform Hotărârii de Guvern 1090/2021, publicare în M.O. nr 962/07/10/2021, art.1, pct.6 din Anexa 3. unde sunt descrise condițiile pentru accesul spectatorilor la competițiile sportive unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori: „în spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minim un metru între persoane și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS CoV-2, în condițiile stabilitre prin ordinul comun al ministrului tineretului și sportului și al ministrului sănătății, emis în temeiul art.43 și al art. 71 alin (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările și completările ulterioare.”

Aveți oarecare habar de medicină, măi ignoranților nătângi, dacă încuviințați aplicarea unor asemenea abominațiuni la propriile competiții!? Un sport care se autodevorează prin îngenuncherea sa în fața unui cult al morții, iar aceste cuvinte vor căpăta o cu totul altă greutate în viitorul nu foarte îndepărtat, când măștile vor avea să cadă iar genocidul în incipientă derulare prin vaxxinare se va manifesta în toată oroarea sa…

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte × 6 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: