Dominaţi, rugbiştii Timişoarei pierd acasă primul test mai elocvent al sezonului

Cu gândul că următoarele 5 meciuri din program, aşadar nu doar două-trei, nici 4, ci chiar cinci, campionii tare scumpi la vedere în jocuri în Ronaţ le vor avea de disputat strict în deplasare, simpatizanţii laureatei SCM USV Timişoara au înfruntat vântul rece fie şi-n ajun de Florii şi aproape au umplut tribuna arenei „Gheorghe Răşcanu” la prima încleştare din 2025 pe axa Banat – Maramureş, „aperitivul” din turul Ligii de Rugby fiind înfulecat de „Zimbrii” simţitor mai ofensivi: 12-17 (7-3)

Scorul pauzei flatându-i întrutotul pe campionii de pe Bega, care marcau primele lor puncte abia în minutul 38 prin eseul şi transformat al fundaşului înlocuitor al lui Simionescu – accidentat, şi anume Neagu, fără ca ascendentul psihologic al răsturnării situaţiei chiar în pragul revenirii la vestiare să le servească laureaţilor, căci pur şi simplu CSM Ştiinţa Baia Mare a apăsat la reluare şi mai tare arcuşul, ca „vioară întâi” în mare măsură şi până atunci. 

Fără însă a şi convinge neapărat într-o primă jumătate a părţii I reflectând clar faptul că e abia etapa a III-a, pe început de sezon după o pauză competiţională prea lungă pentru ca relaţiile de joc la echipa de club să rămână şi bine unse. 

Abia doar o fază mai atipică, iniţiată imitând baloanele de urmărire din arsenalul absentului Simionescu, deblocând oarecum jocul de până atunci, după 27 de minute, unul grefat de erori.

Danny Mokhoabane, mijlocaşul la deschidere sud-african de 26 de ani reprofilat fundaş, lansându-l prin a-şi lua inima în dinţi, iar Neculau n-a avut susţinere după efectuarea nesigură a prizei, oaspeţii alegându-se cu o lovitură de pedeapsă de la peste 30 de metri, din zonă centrală.

Fructificată cu vântul de acelaşi Mokhoabane, 0-3 care părea a se rostogoli astfel până la pauză, la cum curgea jocul, deşi impulsionat de predilecţia ofensivă a băimărenilor.

Desfăşurându-se peste doar două minute destul de rapid pe treisferturi şi angajându-l cu direcţia buturi pe Gelashvili, din linia a II-a, dar nesusţinut şi insuficient de iute pentru a sprinta şi pe ultimii metri, ajuns fiind în apropierea terenului de ţintă de Neagu, salvator. 

Întâiul eseu al partidei era amânat, nu în schimb şi prima modificare, pilierul Dico lăsându-i locul lui James.

Iar puţin mai trecea şi-acelaşi Mokhoabane avea desprinderea în bocanc, în minutul 34, ratând-o însă de la oarecare distanţă, 40 de metri, fie şi cu vântul.

Iar dacă vizitatorii n-au fructificat jocul mai bun, elevii lui Mugur Preda i-au surprins la prima lor şarjă cu adevărat periculoasă, abia în minutul 38, dar nespus de pragmatici fiind pe treisferturi încât s-o finalizeze prin fundaşul Ovidiu Neagu, 5-3 la colţ pe aripa deschisă, Plai transformând: 7-3. 

Şi încălzind sufletele susţinătorilor celor care astăzi au adoptat movul, la ora primului test mai edificator din 2025, după recentul 43-7 în „galop de sănătate” aici vinerea trecută cu CS Rapid Bucureşti. 

Astăzi ivindu-se chiar prima sâmbătă de rugby în Ronaţ din noul an, însorită dar prea răcoroasă pentru miezul lunii aprilie şi ajunul Floriilor. 

Primă sâmbătă la „Gheorghe Răşcanu” dar deja şi cea de-a treia deplasare la rând în tot atâtea etape din programul „Ştiinţei” Baia Mare, încât orice reacţie firească ar fi nu alta decât „ce mai program o fi şi ăsta?”

Chiar cinci deplasări urmând în calendarul celor din Timişoara, în rundele 4-7, conform ţintarului croit strâmb de FRR, şi anume la „militari” vineri de la ora 12 în Săptămâna Luminată, pe 26 aprilie la Cluj de la ora 14, iar luna viitoare la 3 şi 10 mai la Bucureşti cu Dinamo şi Rapid, pe 17 la… Baia Mare. 

Şi-apropo de programe şi luna aprilie, Federaţia Română de Rugby anunţând cu solemnitate în cazul meciului internaţional juvenil al „Stejăreilor” din duminica de 27, de la „Arcul de Triumf”, la nivelul U18 cu Polonia, că e „important pentru viitorul rugby-ului românesc”.

Prin prisma caracterului decisiv al acestuia pentru evitarea retrogradării din eşalonul secund european, cel principal fiind apanaj al participantelor conectate Turneului celor 6 Naţiuni, iar scena a doua unor ţări printre care şi România.

Ori nicidecum o partidă cu balticii în cel mai bun caz emergenţi rugbistic nu poate fi importantă pentru viitorul rugby-ului carpatin, precum o percepe şi prezintă FRR, vitală fiind în schimb crearea premizelor pentru o asemenea revitalizare a sectorului juvenil încât viitori alţi „Stejărei” să n-ajungă în situaţia pentru a trage contra Poloniei în ideea evitării picajului în eşalonul terţ.

Sau cât de jos s-a ajuns de fapt între timp!?

Iar arucând o scurtă privire peste XV-le „Zimbrilor” din centrul de tradiţie al lansării tinerilor rugbişti pe nume Baia Mare, nu mai puţin de 9 – majoritari, sunt sportivii străini, ca o explicaţie indirectă a „importanţei meciului” României U18 la Bucureşti cu polonezii pentru evitarea alunecării pe scena a treia europeană. 

Internaţionalii „Stejari” fiind şi ei mai rari la vedere sâmbătă, inclusiv la timişoreni, odată ce şi Boldor se accidenta vineri la antrenament, după cele suferite de Simionescu sau Murariu, eventual foşti internaţionali punând osul în ajun de Florii, Ţăruş de exemplu întărind de la pauză linia I. 

Necesară fiind împrospătarea forţelor, dat fiind presiunea exercitată de maramureşeni, cu-atât mai intensă imediat ce s-a reluat partea secundă, în minutul 43 oaspeţii ajungând la doar doi metri de terenul de ţintă.

Şi mai aproape chiar în minutul 45, pe fondul alimentării ofensivei în 22-ul bănăţean, iar doar un înainte comis când pe ce să culce balonul în terenul de ţintă îi salva pe localnici.

Al treilea potenţial eseu ratat de băimăreni.

Dar avertizându-i pe Preda şi Popîrlan că nu-i de glumă, încât din minutul 48 şi Vasilovici a intrat în linia I la schimb cu Butnariu, însuşi căpitanul Neculau fiind nevoit a se retrage, accidentat. Iar Plai prelua căpitănia. 

Inevitabilul totuşi avea a se înfăptui în minutul 52, cu un eseu la colţ al „negrilor” din nord, care tare mult au tot insistat ofensiv până au găsit breşa decisivă, la finalizare cu centrul Taliauli Sikuea, care prelua şi el din nou conducerea, meritat, pentru „Municipalul” de pe Iza: 7-8 şi 1-1 la eseuri.

Transformat de Mokhoabane, 7-10.

Timişorenii remaniindu-şi în totalitate linia I şi cu Chiriac iar introdus fiind şi internaţionalul ex-băimărean Bucur, „violet” în ultimii ani, dar şi eliminat peste aproximativ zece minute (63).

Ca ultimă soluţie de evitare a unui nou eseu al „Zimbrilor”, în plin forcing de minute bune, cu atac după atac, generând un atipic dezechilibru al forţelor într-o întâlnire a finalistelor din 2024. 

Echilibrul nu putea fi păstrat de localnici, nici măcar în plan numeric.

Şi totuşi, în ciuda presiunii băimărene, diferenţa o făcea doar o lovitură de pedeapsă.

Scorul fiind de-a dreptul „mincinos”, fără a ştirbi din meritele îndârjitei defensive a bănăţenilor.

Scăpând din nou cu faţa curată şi-n minutul 68, când apelau pentru a-şi reface forţele şi la Archvadze, fără a evita însă implacabilul.

Căci în faza următoare o nouă sclipire a fundaşului Mokhoabane a rupt echilibrul şi pe tabela de marcaj, cu o fentă de pasă şi eseul de 7-15, transformat pentru 7-17.

La câte oportunităţi ofensive risipiseră „Zimbrii”, respectivul avantaj nu le făcea favoruri. 

Şi nici măcar nu l-au conservat în cele din urmă, dimpotrivă, „vioara întâi” rămânând chiar în minutul 80 fără o „coardă”, autorul de eseu Sikuea intrând din lateral la unica şarjă periculoasă pe contraatac a timişorenilor din partea a II-a şi fiind eliminat.

Se juca 15 contra 14 iar „violeţilor” le plăceau care va să zică finalurile de repriză. 

Încât au şi profitat şi egalat la eseuri, fiind însă chiar prea târziu pentru a răsturna încă o dată scorul la capătul a 40 de minute. 

„Retrezirea” era mult, mult prea întârziată, şi mai degrabă pe stingerea motoarelor cu o fracţiune prea devreme de către vizitatori.

De care n-a avut milă Corrado-Romeo Şteţco, intrat şi el şi finalizând la colţ în al doilea minut de prelungiri ultima fază a unui meci mult prea puţin bun în această fază incipientă a sezonului.

Fiind vorba despre abia al treilea „joc în mână” la echipa de club pentru finalistele din 2024, maramureşenii rămânând neînvinşi, 12-17, timişorenii aduşi cu picioarele pe pământ la ora primului test mai elocvent.

Încheiat cu ratarea lui Archvadze de la punct fix, eseu netransformat şi tot 12-17.

Dar returul de la Baia Mare, din 17 mai, sigur şi cert îi va găsi pe timişoreni mai în ritm, deja cu „jocuri în picioare”. 

Şi pentru că îşi vor fi intrat atunci în ritm, va fi în consecinţă totodată şi… ultima apariţie din primăvară în campionatul Ligii de Rugby, asta tot prin prisma „bunei” măsuri asigurate de FRR.

Programând 3 luni de pauză între runda a opta şi penultima a returului, la 16 august urmând aşadar şi proxima partidă deja programată în Ronaţ, cu Steaua. Cea cu Dinamo, amânată din start în martie, aşteptându-şi reprogramarea.

Dar nu contează, pentru că Ovalia carpatină e „prosperă” şi-şi permite şi-un asemenea lux, al discontinuităţii competiţionale. Pe lângă toate celelalte, cu importuri pe bandă rulantă şi tocarea anapoda a banului public.

Chiar anapoda, din moment ce România U18 trage acasă pentru evitarea picajului de pe scena a doua europeană taman cu biata Polonia într-un meci „important pentru viitorul rugby-ului românesc”, după cum îl percepe FRR prin ignorarea compexităţii factorilor determinanţi stopării odată şi-odată a decăderii Ovaliei carpatine.

Care alunecare nu poate fi ameliorată cu câte nouă „stranieri” în formaţii de seniori oferind reprezentaţii puţin zis doldora de erori.

*

SCM USV Timişoara: Sikote, Butnariu, Digo; M. Rusu, Lucian Mureşan; Altînok, Ser; Neculau (cpt.) / Rupanu, Plai; Manumua, Khvicha, Chibuwe, Tiqe; Neagu.

Rezerve la start: Vasilovici, Chiriac, Trăuşan, Bucur, Şteţco, Ţăruş, Raquili, Archvadze.

Eugen Apjok a apelat pentru CSM Ştiinţa Baia Mare la Dico, Menabde, Zubashvili; Immelman (cpt.), Gelashvili; Roşu, Alexe; Bitsadze / Ţigla, Maravunawasawasa; Onţ, Tomane, Sikuea, Harasim; Mokhoabane.

Rezerve la start: Trollip, Scott, Dugladze, Iancu, Chirică, Mîrzac, Lamboiu şi Fakaosilea.

A arbitrat Robert Diaconescu.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − 3 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: