Duşan Filipaş, înainte de RCM UVT Timişoara – CSM Olimpia Bucureşti: „Urmează al treilea din cele 5 titluri consecutive şi chiar vrem ca după această perioadă Timişoara să fie nordul pentru rugbyul românesc”

Conferinţă de presă cu de toate la campioana RCM, despre sistemul de desfăşurare al Superligii, despre cupele europene, despre despărţirea neanunţată de club de Dănuţ Borzaş, despre sosirea unui nou jucător, Mateo Malupo, toate acestea cu două zile înaintea primului meci de campionat acasă după aproape două luni, sâmbătă de la 10, pe „Gheorghe Răşcanu”, cu CSM Olimpia Bucureşti. Amfitrioni, vicepreşedintele Duşan Filipaş, antrenorul Danie de Villiers, căpitanul Stelian Burcea şi noua achiziţie. Aşadar…

Burcea, Filipaş, Malupo şi antrenorul Danie de Villiers, înaintea jocului RCM UVT Timişoara - CSM Olimpia, din 26 iulie

… Veşti bune: „Am vrea ca măcar unul din cele două meciuri din play-off şi semifinala, care sperăm că o vom juca pe teren propriu, să se dispute pe stadionul „Dan Păltinişanu”!” Vicepreşedintele Filipaş a oferit veşti proaspete, proaspete în conferinţa de presă de la ora 14, de la sediul clubului RCM UVT Timişoara, din strada Cameliei, şi anume că „am avut o şedinţă prin skype cu celelalte cluburi din Superliga şi membrii federali şi ne aşteptam azi la o decizie finală în privinţa sistemului de desfăşurare al competiţiei în continuarea campionatului. Din păcate o spun, căci antrenorii erau ocupaţi să pregătească echipele pentru prezenţe optime în semifinale, s-a amânat decizia dar s-au conturat foarte clar două variante, una – să se menţină sistemul actual, să nu se schimbe nimic la desfăşurare; scenariul II, azi votat de 4 dintre cele 7 cluburi, iar Timişoara a fost între cele patru, pentru, să se introducă o etapă intermediară de play-off şi finala să fie pe data de 13 septembrie, dar deocamdată încă sunt doar discuţii. S-a vorbit doar de date… Au fost şi scenarii în care play-off-ul să fie anulat. După Tabela Berger play-off-ul se va disputa în 3 meciuri, iar Timişoara fiind în proporţie de 99% pe locul 2, asta înseamnă două acasă şi unul în deplasare, iar conform Tabelei Berger vom juca primul meci acasă cu ocupanta loului 3, probabil Farul, următorul în deplasare la ocupanta locului 1, la Baia Mare, a treia acasă, împotriva lui CSM Bucureşti. După aceea urmează încă un turneu al locurilor 3-4-5-6, un fel de sferturi, un tur, dar noi sperăm că după play-off ne vom clasa pe primul loc, obiectivul nostru fiind 1-2, şi nu vom mai juca sfertul 3-6”.

*

Incertitudini şi la nivelul eurocupelor

De la Superligă la Qualifying Competition, Duşan Filipaş a oferit veşti de moment că nimic nu e încă bătut în cuie: „Tocmai ne-a sunat Florin Matei, secretar general al federaţiei, că nu au un răspuns final de la Rugby Europe, chiar nu depinde de Federaţie. Noi suntem cred singurul club care poartă discuţii foarte, foarte directe, logice, simple, cu FRR, dar în problema asta depinde de forul european şi Federaţia e într-o zonă puţin ca să o numnesc aşa inconfortabilă, sunt presiuni din toate părţile şi atunci e greu să joci pe orizontală, să eviţi anumite lucruri. Cum spuneam, este un an de sacrificiu, de tranziţie, sunt convins că anul viitor şi apoi următorii ani lucrurile vor fi foarte clare. Dar aşteptăm, toată lumea aşteaptă informaţii!”

„Din păcate, datorită reorganizării la nivel european a celor două competiţii, planează sau sunt foarte multe semne de întrebare asupra desfăşurării competiţiilor. Decizia federaţiei, pe care o respectăm, este ca reprezentanta României să fie şi în acest an tot Lupii Bucureşti. Datorită acestui set-up nou, nu există un manual de turneu, şi aici nu e Federaţia cea implicată ci organizatorii, organizatorii n-au pus la dispoziţia Federaţiei şi cluburilor participante acest manual. Sunt speculaţii că probabil va fi similar cu manualul de turneu din 2013. Bineînţeles că puteam să completăm lotul de participare, cu jucători tineri, dar a fost un proces de comunicare să spunem un pic altfel cu FRR, care a făcut analiza cluburilor potenţiale care pot să participe pentru România şi s-a tras concluzia că nici o echipă de club din România nu îndeplineşte aceste condiţii. În mod cert, ca în fotbal, probabil că se putea trece la echipa de pe locul 2, şi aşa mai departe, dar anul acesta sunt semne de întrebare, incertitudini, e pas cu pas, aspecte ce nemulţumesc toate părţile. Părerea mea că, exact ca şi la fotbal, dacă 1 nu e eligibilă, se trece la echipa de pe locul 2, dar sunt speculaţii şi din partea cluburilor, şi a Federaţiei. Sunt convins că anul viitor lucrurile vor fi 100% limpezite, chiar din acest an, pentru 2015. Set-upul va fi pe următorii 8 ani de zile, aşadar lucrurile vor fi mult mai clare anul viitor, şi iată un alt motiv, de aceea trebuie să câştigăm campionatul şi în acest an, cum spuneam, urmează al treilea din cele 5 titluri consecutive şi prin câştigarea titlului şi anul acesta ne vom asigura locul anul viitor în Challenge Cup. Pentru a avea o bază solidă pe viitor, pentru a avea un proiect pe un termen foarte lung, e important să ai rezultate pe o perioadă medie de timp, nu apariţii meteorice, un an câştigi campionatul, apoi iei locul 6, chiar vrem ca după această perioadă Timişoara să fie o bornă, nordul pentru rugbyul românesc şi pentru asta avem nevoie de rezultate”.

*

Nu doar Malupo, ci ar mai fi un nume nou…

„Încă unul, doar atât, dar abordăm deja strategia pentru sezonul viitor, finala o vom câştiga cu echipa cu care am început campionatul, căci relaţiile de joc şi forţa grupului sunt mai presus de orice individualitate, rugby-ul e un sport clădit pe forţa colectivului”, a prefigurat Filipaş introducerea în scenă a unui al doilea nou venit, prezentându-l momentan pe Mateo Malupo, de 26 de ani, din Tonga, cu „ultimele 3 sezoane jucate în Noua Zeelandă, ca aripă şi fundaş, şi suntem convinşi că va susţine echipa timişoreană în atingerea obiectivului pentru acest an, campionatul şi Cupa, şi că va fi un component valoros pentru sezonul următor. Nu a debutat cu Farul şi am vrut să-l prezentăm înaintea meciului de debut, va fi sâmbătă în lotul de 23 – nu l-am prezentat la momentul transferului ci înainte de debut”.

Despre Malupo s-a referit şi antrenorul sud-african Danie de Villiers, spunând că „am contactat pentru achiziţie stipulând câteva aspecte specifice, ce tip de jucător ne-ar trebui, şi am obţinut un fundaş impresionant. Am făcut investigaţiile pe care trebuiam să le facem, suntem impresionaţi, căci trebuie să fii special pentru a evolua în Noua Zeelandă şi totodată să reprezinţi Tonga, care ştim ceea ce reprezintă în rugby, rugby-ul pe care-l joacă! Mateo a sosit de-o săptămână şi ne învaţă acum structura de joc”.

Tongalezul s-a declarat fericit să continue la RCM UVT Timişoara, spunând că „pe Sosene Anesi îl ştiu din Noua Zeelandă”.

*

Despre Borzaş, abia acum…

„Clubul a trecut şi trece prin schimbări radicale, încercăm să schimbăm modul de organizare, obiectivele, parteneriatele, participările internaţionale, şi în cadrul acestor schimbări care sunt naturale se produc şi asemenea despărţiri, care nu se produc acolo unde nu există performanţă şi acolo unde lucrurile se întâmplă pentru mult timp la fel. E un club viu, schimbările sunt naturale, iar de comun acord cu domnul Dănuţ Borzaş am hotărât să ne despărţim, fiecare să-şi continue drumul lui. Îi mulţumesc pe această cale, a ales să-şi deschidă o afacere personală, clubul este şi el orientat spre rezultate şi viitor – aşa încât nu înţeleg problema cu valurile apărute în presă, a fost puţin exagerată sau scoasă din context. Le-am mulţumit tuturor celor care au contribuit în timp, am mulţumit tuturor care au fost implicaţi, la fel acum domnului Borzaş”, a spus Duşan Filipaş, parând în privinţa faptului că respectiva semnificativă despărţire venea „la pachet” cu anunţarea investirii lui Brosovszky: „Am fost foarte subtil… La plecări e puţin altfel, clubul şi-a anunţat sosirile, noi ne-am făcut datoria faţă de suporterii noştri… I-am mulţumit d-lui Borzaş dar nu doar d-lui Borzaş, ori de câte ori când a fost o performanţă în club… Conferinţele de presă sunt organizate de cel care pleacă, noi ne-am făcut datoria. Clubul are tot mai mult nevoie de sânge proaspăt, altfel este condamnat, neperformant, condamnat la o stagnare, ori pentru noi performanţe, care să îmbunătăţească ceea ce există la ora actuală, e nevoie de noi motivaţii, energii, priviri din afară care să îmbunătăţească ceea ce există. E un drum lung pe care am plecat, fiecare bornă e importantă şi necesită noi energii, ne dă energii pentru a trece dintr-un punct în celălalt”.

*

Sâmbătă de la 10, acasă cu ocupanta locului 4, CSM Olimpia

După eşecul de la Constanţa, de sâmbătă, 21-15 pentru Farul, urmează revenirea după aproape două luni pe teren propriu, însă nu pe „Dan Păltinişanu”, ca în 31 mai, contra Stelei, ci în Ronaţ, cu bucureştenii în ascensiune de la CSM Olimpia, aliniind 8 străini în XV-le de start al tehnicianului de la Antipozi: „Suntem pregătiţi pentru provocare. CSM se doreşte revelaţia acestui sezon, a intrat în top 4 şi ambiţiile lor sunt mai mari decât până acum, şi nu putem să comparăm meciurile de până acum cu CSM, din acest campionat şi cele precedente, chiar dacă au fost doar victorii, va fi dificil, dar sunt convins că CSM-ul va fi depăşit cu punct bonus, obiectiv clar. CSM îşi doreşte mult mai mult, va fi un meci dificil, dar sunt convins că vom câştiga cu punct bonus acest meci”, a spus Filipaş.

Căpitanul Stelian Burcea a adăugat că la Constanţa „a fost un prim meci după vacanţă, se pare că am resimţit acest lucru, dar după meci am tras linie şi trebuia, puteam să fim mai atenţi, căci noi l-am pierdut, nu l-au câştigat ei, jocul l-am dominat, am avut perioade foarte bune, însă a fost o greşeală personală dar nu acolo s-a pierdut meciul, acolo puteam câştiga meciul. E drept, CSM e în creştere, arată din ce în ce mai multe, dar noi ne vom câştiga în continuare punctele şi vom merge în continuare să ne batem să rămânem pe locurile 1-2”.

*

XV-le de start al campioanei RCM UVT Timişoara sâmbătă de la 10: Militaru, Căpăţână, Ţăruş, Popîrlan, Lazăr, Morrison, Rus, Burcea, Calafeteanu, Umaga, Moala, Kinikinilau, Tangimana, Anesi, Shennan.

Rezerve: Gorcioaia, Mahu, Mariş, Dumitru, Sabău, Conache, Malupo.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× cinci = 15

 


Ultimele articole din categoria Rugby: