Fără eseu, SCM Timișoara pierde a treia oară la rând la peste 10 puncte diferență: 20-6 (6-3) Dinamo

Codașă la finele turului în play-off-ul Ligii Naționale de rugby după două eșecuri consecutive, SCM USAMVB Timișoara a cedat și astăzi după prânz în București la startul returului în zona 1-4, pe terenul lui Dinamo, pe care doar a egalat-o o dată în prima parte, fără a-i înscrie însă vreun eseu. Reușit de ”roșii” lui Sosene Anesi în a doua jumătate a părții secunde, suficient pentru desprinderea decisivă, aplicând astfel bănățenilor a treia înfrângere la rând la peste 10 puncte diferență: 20-6 (6-3). 

Bine începeau cei din Ronaț faza play-off, cu o victorie acasă luna trecută în compania dinamoviștilor, cu 21-15, ceea ce avea să rămână însă și unicul succes al elevilor lui Valentin Calafeteanu, întrecuți apoi pe rând de toate oponentele din grupa I valorică, și nu oricum, ci cu 14-32 pe ”Gheorghe Rășcanu” de CSA Steaua, cu 38-27 sâmbăta trecută pe terenul campioanei din Baia Mare și cu 20-6 (6-3) astăzi de la 12:45 pe ”Florea Dumitrache” din capitală. 

Cu peste jumătate dintre titulari născuți peste hotare, dinamoviştii și-au luat așadar revanșa cu a treia lor victorie consecutivă, fiind de fapt o sâmbătă a gazdelor mai bine clasate, care astfel s-au distanțat cu atât mai mult de CSA Steaua și timișoreni, timișoreni rămași mai ales de căruță, în condițiile în care ”militarii” au smuls totuși un punct bonus defensiv la Baia Mare, învinși fiind cu 10-8 (0-3).  

S-a jucat pe o vreme de toamnă cu precipitații atât în Maramureș cât și pe Dâmbovița, și puțin s-a înscris în ambele cazuri până la pauză, deloc din eseuri. În avantaj dintr-o penalitate dar în dezavantaj numeric înaintea pauzei, steliștii au cedat decisiv la reluare, fiind egalați tot de la punct fix iar apoi depășiți dintr-un eseu transformat la finele primului sfert de oră al părții secunde, marcat de încă o eliminare din XV-le celor din Ghencea. Care au egalat la eseuri pe final, în minutul 74, fără însă a și transforma, ceea ce a făcut diferența, 10-8, bucureștenii ratând apoi victoria dintr-o lovitură de pedeapsă imprecisă.

Dacă penultimii clasați au rămas în meci până la final pe teritoriul ”Zimbrilor” campioni, în schimb codașa SCM USAMVB Timișoara a capotat spre final precum în precedentele înfrângeri, sfârșind prin a pierde la 14 puncte, undeva între cele 18 cu care ceda în Ronaț ”militarilor” respectiv 11 la Baia Mare. 

Noroc însă cu pauza competițională din campionat, pauză din luna septembrie care tocmai a început odată cu consumarea acestei runde a IV-a, prilej de regrupare pentru bănățeni înaintea ”asalturilor” finale din octombrie, la completarea returului, în deplasare în Ghencea și acasă cu băimărenii. 

Pe moment însă, în ciuda tuturor strădaniilor ”violeților”, au încheiat copleșiți o triadă neagră, de astă dată fără a fi condus deloc în fața ”roșilor” antrenați de fostul rugbist și tehnician al bănățenilor, Sosene Anesi.

”Roșii” profitând de o primă inexactitate a oaspeților deja în minutul 9, dintr-o lovitură de pedeapsă transformată de ex-stelistul Tudor Boldor, 3-0. Elevii lui Calafeteanu au luat-o de la capăt și au împins jocul în 22-ul dinamovist, fără însă a străpunge apărarea bucureștenilor, stopându-i pe rând pe Rupanu și talonerul Căpățînă, aproape de marcarea unui eseu. Rupanu a egalat totuși dintr-o lovitură de pedeapsă însă Boldor și-a adus din nou echipa în avantaj din același procedeu, puțin înaintea pauzei: 6-3.

În partea secundă a avut două noi oportunități pentru a dubla acest avantaj, prima, ratată, cea de-a doua – fructificată, 9-3, cursul jocului urmând același făgaș precum în prima parte, cu timișorenii insistenți în ofensivă, în căutarea breșei decisive, însă fără succes în fața zidului ”roșu”, în ciuda câtorva bune minute de presiune. 

Iar ”violeții” au fost nevoiți să se mulțumească cu puncte tot doar dintr-o lovitură de pedeapsă, Vlaicu reducând diferența la 9-6, însă pentru puțină vreme, căci numai un minut mai târziu aripa Marian Ispir a recuperat balonul șutat de fundașul Tiqe și a izbutit un dropgol căzut precum plumbul în bocanci pentru bănățeni: 12-6.

Pe val, după victorii succesive contra băimărenilor și steliștilor dar și în avantaj în duelul direct pentru adjudecarea revanșei în fața ”violeților”, Dinamo a simțit momentul oportun, exploatat de rezerva Florian Ciocoiu pe lângă grămada vizitatorilor, culcând balonul în terenul de țintă: 17-6. 

Fără a mai avea nimic de pierdut, ”lanterna roșie” s-a năpustit în căutarea erorii adversarului, Alex Mitu fiind eliminat temporar pentru greșeli repetate. Avea a puncta însă tot Dinamo, deși în inferioritate numerică, un semn al încrederii în sine din colectivul bucureștenilor fiind etalat de rezerva Jondre Williams, marcator de la distanță. Iar rezultatul putea fi chiar mai detașat dacă Williams n-ar fi ratat o a doua penalitate.  

Timișorenii n-au mai avut un asemenea parcurs lipsit de succes în fazele play-off, dar într-un fel și până la un punct doar se confirmă poziția ierarhică pe care încheiau campionatul trecut, a patra. Treaptă de pe care pot la fel de bine câștiga și titul național la toamnă, însă cu un joc mai puțin apăsat de erori neforțate.

Nici că se poate mai binevenită pauza competițională din următoarele 4 săptămâni, play-off-ul Ligii Naționale de Rugby urmând a se relua pe 1 octombrie cu partidele CSM Știința Baia Mare – CS Dinamo, așadar între primele două clasate, și CSA Steaua – SCM USAMVB Timișoara, între codașele cu câte o victorie în 4 apariții. Rezultatele, programul viitor și ierarhia la zi, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Rugby.

*

CS Dinamo: Ackermann; Simionescu, Schwartz, Smith, Ispir; Boldor, Kisting / Bogdan Neacşu, Cojocaru; Gordaş, Pieterse, Onsando; Van Heerden, Murray; Terblanche – cpt.

Rezerve la start: Ciocociu, Tică, Smith, Toader, Mitu, Williams, Pop, Van Leighton.

SCM USAMVB Timișoara: Tiqe; Ștețco, Manumua, Khvicha, Shennan; Jipa, Rupanu / Mihai Lazăr, Căpățână, Digo; Mureșan, Popârlan; Altinok, Neculau – cpt.; Holoia.

Rezerve la start: Fuhri, Nica, Sikote, Morrell, Dorin Lazăr, Alin Conache, Vlaicu, Bucur.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru − = 2

 


Ultimele articole din categoria Rugby: