Federația Română de Rugby le-a pus laolaltă pe CSM Bucovina Suceava și SCM Timișoara în ghiveciul Daciadei post-Stupid-19 și a denumit pompos campionatul Liga Națională de Rugby. Rezultatul? 0-137. După alte eșecuri ale sucevenilor cu 133-6 și 95-0

Comasarea celor două ligi de seniori ale rugby-ului românesc a fost un fiasco de la un cap la altul, din runda inaugurală a sezonului regular, la mijloc de aprilie, și până în cea finală, în acest weekend, la început de iunie, ghiveciul Daciada post-Stupid-19 emanând niște rezultate care nu pot face cinste noului campionat pompos denumit Liga Națională de Rugby. Cu scoruri de 96-6, 133-6, 0-88, 18-66, 76-14, 80-17, 14-62, 95-0, 3-98 și chiar 0-137 în grupa nord-vestică, respectiv 62-0, 3-97, 125-9, 95-12, 3-74, 113-10, 97-12 sau 6-98 în cea sud-estică. 

Un sezon regular cu 7 etape sub pecetea previzibilului, extrem de ușor de anticipat, atât ca rezultate pe parcurs cât și ca deznodământ în ceea ce privește calificarea în play-off, asigurată detașat și înainte de termen de componentele ”careului de ași” al Superligii 2021, bucureștenele CSA Steaua și Dinamo precum și SCM USAMVB Timișoara și CSM Știința Baia Mare. Da, cu 6-98 s-a impus tot astăzi Dinamo în ”deplasare” pe Arcul de Triumf, iar ”Zimbrii” Maramureșului cu 3-98 la Alba Iulia, după ce sâmbăta trecută se detașau cu un 95-0, maximum fiind atins de bănățeni la Suceava, 0-137.

Umplutura ghiveciului preparat cu nonșalanță de Federația Română de Rugby, de cea mai proastă calitate, reflectată și prin rezultatul întâlnirii matinale de astăzi de pe ”Unirea” din Suceava, CSM Bucovina – SCM USAMVB Timișoara 0-137, favoriții cu o serie de rezerve înscriind fără replică nu mai puțin de 21 de eseuri. Sub semnătura a nu mai puțin de 12 componenți, dintre care unii nici n-ar prinde XV-le de start în dispute din play-off.

Însă culmea ironiei constă în faptul că învinșii suceveni, spulberați lunar în grupa nord-vestică, în runda inaugurală din 16 aprilie 2022 cu 133-6 la Cluj, în mai cu 95-0 la Baia Mare – de fapt săptămâna trecută, iar astăzi cu 0-137 pe teren propriu, n-au încheiat pe ultima treaptă a seriei cu 7 participante, ci pe penultimul loc, codași fiind cei din Alba Iulia, fără absolut nici o victorie, codași de fapt și în toamnă, la finele ediției 2021 a defunctului eșalon secund, Divizia Națională de Seniori.

Federalii au împins așadar la înaintare grupări precum cele din Alba Iulia sau Suceava, constrânse într-o postură ingrată în dezechilibratele dueluri cu fostele componente ale Superligii, iar pe de altă parte le-au transformat pe ex-prim-divizionare în oarece ambasadoare de promovare a rugby-ului din elita internă pe terenurile ”buturugilor mici”, rezultând însă niște numere precum… la circ. 

Nu poate fi luat în serios un așa-zis campionat care propune restanțe chiar și după consumarea tuturor celor 7 etape ale sezonului regular, caz valabil săptămâna viitoare, când RC Gura Humorului va bifa luni și sâmbătă apariții acasă cu timișorenii și băimărenii, amânate de luna trecută, respectiv un așa-zis campionat în care o formație, cea bănățeană, dispută două partide în deplasare la un interval de 48 de ore, în condițiile în care țintarul inițial stipula ca una dintre aceste întâlniri să aibă loc în Ronaț. 

Să mai amintim că RC Gura Humorului a jucat chiar și astăzi acasă, înaintea aparițiilor de luni și sâmbăta viitoare cu favoritele deja calificate în play-off? Da, bucovinenii au jucat și astăzi, cedând clujenilor cu 16-55.

Mult mai mare deranjul la Suceava, unde timișorenii au stabilit nu doar scorul etapei, depășind acel 6-98 semnat de dinamoviști în dauna concitadinilor de la Grivița – UNEFS, ci și scorul sezonului regular, 0-137.

Dar n-are a face, Federația Română de Rugby e pe cai mari, ”Stejarii” calificându-se la ”masa verde” la Cupa Mondială iar iluștrii decidenți ținând-o una și bună, și nu oricum, ci cu terminologie de ultimul răcnet, ”eligibilizare” în cazul lui Jason Tomane. Ba mai mult, F.R.R. s-a și grăbit să anunțe din timpul sezonului regular țintarul fazei play-off, în condițiile în care protagonistele se știau demult, încă dinaintea startului campionatului, floare la ureche chiar și pentru un elev care mânuiește balonul oval, federalii anunțând în plus cu emfază și reapariția Bucharest Wolves, participantă din septembrie la Super Cup 2022, un cadru modest pentru relansarea în ape internaționale a ”selecționatei” prim-divizionare, cu zeci de recruți la prima strigare, dintre care 10 din Ronaț.

Ovalia carpatină, într-o situație mai precară ca niciodată. Însă caravana-i merge implacabil înainte, prăpastia-i tot mai aproape. 

Încă un pas înapoi tocmai s-a făcut ca urmare a emanației ghiveciului Daciada post-Stupid-19, asemenea rezultate precum 0-137 fiind nedemne de campionatul prim-divizionar al unui rugby care cocheta cândva cu speranța care moare ultima, alipirea la Turneul celor 5 Națiuni. Avea să devină al celor 6 cu Italia în cadru, vizitatoare luna viitoare a Bucureștiului.  

La Suceava, fundașul Corrado Şteţco și aripa Iulian Macovei au marcat câte trei eseuri, cealaltă aripă, Nsuku Baloyi, înscriind două, precum David Trăuşan, Gabriel Rupanu, Andrei Mureşan şi Kemal Altinok. Iar Khvicha, Vasilovici, Ionuţ Mureşan, Alin Conache şi Murariu câte unul, Alin Conache transformând majoritatea eseurilor. Iar majoritatea lor au fost reușite până la pauză, când scorul celor 40 de minute spunea absolut totul despre decalajele valorice cât se poate de nesănătoase din noua Ligă Națională de Rugby, timișorenii bătând limita a 80 de puncte.

Tocmai s-a jucat ultima etapă din sezonul regular al unui parcurs cât se poate de rușinos și detrimental binelui Ovaliei carpatine, sezon regular care însă mai prevede așadar și oarece restanțe după runda finală. Vai și-amar și vai de lume, dar o Daciadă este cumva cât se poate de firească după absurditatea Stupid-19, căreia federalii și turma rugby-ului intern i s-au ploconit. Iar complicitatea din 2020 și 2021 la farsa ”pLandemiei” s-a metamorfozat în 2022 în complicitatea la înghițirea fără crâcnire a acestui nonsens competițional, Daciada, ceea ce demască și bolnăvicioasa depedență a sportului divizionar de banul public. Căci dacă sectorul de activitate în speță n-ar fi asistat social, atunci nici protagoniștii nu s-ar complace într-un asemenea hal în acest grad de confort, cu capul plecat. Nu astfel o va scoate rugby-ul românesc la cale, nici vorbă, iar timpul le va dovedi pe toate și istoria va judeca.

Valentin Calafeteanu a început în nord-est cu Ștețco; Baloyi, Manumua – cpt., Khvicha, Macovei; A. Conache, Rupanu / Sikote, Vasilovici, Nica; I. Mureșan, Trăușan; Sîrbu, A. Mureșan, Murariu. 

Faza play-off a ”careului fruntaș” va începe peste mai bine de două luni, zona 1-4 având țintarul următor, cu mențiunea că tragerea la sorti a partidelor va avea loc marti, 7 iunie:

Etapa 1 – 13 august 2022
Etapa 2 – 20 august 2022
Etapa 3 – 27 august 2022
Etapa 4 – 3 septembrie 2022
Etapa 5 – 1 octombrie 2022
Etapa 6 – 8 octombrie 2022
Semifinale – 26 noiembrie 2022
Finale – 3 decembrie 2022.

Doar 8 cluburi dintre cele 14 prim-divizionare s-au înscris pentru ediția din 2022 a Cupei României, o ediție de octombrie, după cele 6 runde tur-retur ale fazei play-off în ”Ligă”, și anume fostele participante în Superliga 2021, CSA Steaua, CS Dinamo, CSM Știința Baia Mare, SCM USAMVB Timisoara și CS U Cluj, respectiv 3 ex-secund-divizionare, RC Bârlad, RC Gura Humorului si CSU Alba Iulia. Sferturile de finală sunt programate în 15 octombrie 2022, semifinalele în 22 octombrie iar finala pe ”Arcul de Triumf” în 29 octombrie 2022.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× doi = 6

 


Ultimele articole din categoria Rugby: