Federația Română de Rugby, pe adresa RCM UVT Timișoara: ”Atitudinea agresivă manifestată public și poziția de victimă asumată nu fac onoare statutului de club profesionist de rugby, având în vedere antecedentele pe care clubul le-a avut și le are pe linie de management”

Portalul oficial federal www.frr.ro, a publicat o scrisoare semnată de Haralambie Dumitraș, președinte al Federației Române de Rugby, și Florin Matei, secretar general al FRR, pe adresa RCM UVT Timișoara, în atenția lui Sorin Doda, președinte al clubului ex-campion. Iată textul integral…

”Ca urmare a evenimentelor regretabile petrecute la semifinala SuperLigii CEC Bank din data de 06.09.2014 dintre RCM UV Timisoara si RCJ Farul Constanta, Federatia Romana de Rugby a initiat o ancheta interna pentru a incerca sa se stabileasca daca oficialii partidei desemnati de Federatie au comis nereguli sau alte acte menite sa incalce regulamentele FRR sau legile tarii.

O semifinală întârziată, RCM UVT Timișoara - RCJ Farul Constanța, și intrată în istoria rugby-ului românesc, din cele mai neplăcute privințe. Puțini timișoreni asistau într-adevăr la istorie, dar de o factură dezarmantă

 

 

In acest sens a fost solicitata celor sase oficiali de meci intocmirea unor procese verbale in care totul sa fie detaliat cu maximum de amanunte. Astfel, au fost depuse si inregistrate la FRR procesele verbale:

Iordăchescu Vlad, nr. 2943/15.09.2014
Miliță Bogdan, nr. 3124/24.09.2014
Ionescu Alexandru Eugen, nr. 2944/15.09.2014
Sabău Gheorghe, nr. 2940/15.09.2014
Copil Nicolae, nr. 2941/15.09.2014
Răvar Lucian, nr. 2942/15.09.2014

De asemenea, la data de 08.09.2014, FRR a depus la Politia Municipiului Timisoara sesizarea nr. 2870. La data de 17.09.2014 am primit si inregistrat la federatie adresa nr. 413021/09.09.2014 prin care Inspectoratul de Politie Judetean Timis – Politia Municipiului Timisoara ne aduce la cunostinta ca sesizarea FRR a fost inaintata spre solutionare Serviciului Investigatii Criminale din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Timis. Pana la aceasta data nu ne-a fost adusa la cunostinta concluzia anchetei si nu ne-au fost solicitate detalii suplimentare.

La data de 08.09.2014, prin adresa nr. 2812, Federatia Romana de Rugby a cerut Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Timisoara, prin Ambulatorul de Specialitate pentru Sportivi Timisoara, un raspuns care sa ateste procedurile de obtinere a vizei medicale de catre sportivi si in ce masura aceste vize puteau fi obtinute in alta parte decat la Ambulatorul de Specialitate Sportivi. Pana in prezent am primit comunicarea nr. 2894/11.09.2014 de la Ambulatorul de Specialitate pentru Sportivi, purtand parafa medicului coordonator, doctor Octavian Cîmpian, medic primar medicina sportiva, care atesta ca avizele medico-sportive se acorda conform legii nr. 321/2007, art. 10, alin. 2 a) si conform ordinului nr. 1058/404 din 24.04.2003, capitolul I, art. 1 alin. 1 si art.7 alin. 2 in institutiile abilitate (respectiv Ambulator de Specialitate pentru Sportivi Timisoara). Se precizeaza si ca vizarea legitimatiilor sportivilor se efectueaza in aceleasi institutii publice abilitate, precizandu-se in legitimatii data valabilitatii vizei, parafa si semnatura medicului, stampila unitatii sanitare. Stampila in cauza nu poate parasi incinta institutiei.

La solicitarea Federatiei Romane de Rugby, la data de 26.09.2014 cei sase oficiali s-au prezentat la Cabinetul de Psihologie Alina Cotiga, Cabinet de Detectie a Comportamentelor Simulate, Investigatii Poligraf, cu scopul stabilirii veridicitatii declaratiilor in legatura cu disparitia vizelor medicale din carnetele de legitimare ale jucatorilor echipei RCM UV Timisoara. Subiectii au fost examinati la poligraf conform metodologiei de utilizare a tehnicii poligraf (aparatura Lafayette LX4000), ei consimtind la examinare printr-o declaratie liber exprimata in vederea testarii poligraf. Intrucat metodologia de testare exclude de la examinare persoanele cu afectiuni medicale ale sistemului respirator, Iordachescu Vlad Calin nu a putut fi supus examinarii datorita complexitatii diagnosticului stabilit anterior: disfunctie ventilatorie obstructiva fara reversibilitate bronhodilatatorie (astm), pentru care este in evidente medicale si este sub tratament medicamentos. Ceilalti cinci participanti la testare au fost examinati individual, concluziile pentru fiecare dintre acestia fiind: “Raspunsurile subiectului la intrebarile critice ale spetei: R1, R2, R3, R4, R5 nu au provocat in traseele diagramelor obtinute modificarile semnificative specifice prezentei indicilor comportamentului simulat. La aceasta certitudine se adauga si nivelul ridicat al indicilor de sinceritate corespunzator intrebarilor critice. Comportamentul expresiv al subiectului s-a caracterizat prin absenta reactivitatii mimico-gesticulare, obiectivata prin: evitarea privirii, spasm glotic, modificari de paloare, contraintrebari, latenta in raspunsuri, disconfort psihic, etc. Analiza psihologica a comportamentului subiectului s-a realizat prin interpretarea indicilor de aparenta si inaparenta psihocomportamentala, a indicilor comportamentali de exteriorizare, de mobilitate comportamentala si a indicilor comportamentali de expresie, atat din timpul discutiei pre-test cat si in timpul examinarii, la toate acestea adaugandu-se tehnica interogatoriului de tip psihanalitic, prin care s-a evidentiat lipsa unei simptomatologii semnificative a conduitelor duplicitare.”
Mai jos intrebarile folosite in cadrul testarii oficialilor partidei.

R1: Stii cine a rupt foile cu vizele medicale din carnetele jucatorilor RCM Timisoara?

R2: Tu ai rupt vreo foaie cu viza medicala din carnetele jucatorilor RCM Timisoara in data de 06.09.2014?

R3: Ai refuzat refacerea vizelor medicale in data de 06.09.2014 cu scopul de a sabota meciul?

R4: Ai deteriorat in orice fel carnetele jucatorilor RCM Timisoara inainte de meciul din data de 06.09.2014?

R5: Ai respectat intocmai regulamentele FRR in data de 06.09.2014 la meciul RCM Timisoara si Farul Constanta?

Directorul competitiei in cauza, SuperLiga CEC Bank, domnul Lucian Lorin, cat si Directorul Departamentului Competitii al FRR, domnul Mircea Paraschivescu, confirma faptul ca in acest caz au fost respectate de catre oficialii de meci toate prevederile Regulamentului privind Organizarea Activitatii Rugbystice (ROAR) – art.31, 32, 35, 43 a) si b), 44.6, cele ale capitolului 4 din Regulamentul privind activitatea observatorilor oficiali la jocurile din cadrul competitiilor interne, art. 9, 10, 13, 20, cele continute de capitolul 7 al Regulamentului pentru Statutul si Transferul Jucatorului de Rugby (RSTJ), art. 39.2, cat si cele stipulate in Manualul SuperLigii CEC Bank 2014.

In concluzie, aceasta ancheta interna initiata de Federatia Romana de Rugby atesta clar si fara echivoc nevinovatia tuturor celor implicati in calitate de reprezentanti ai federatiei, in conditiile respectarii tuturor normelor si regulamentelor in vigoare, aceasta initiativa dovedind faptul ca FRR este interesata de aflarea celor responsabili de incident si de pedepsirea lor in conformitate cu legislatia din Romania.

Atacurile subversive declansate in mass-media timisoreana impotriva Federatiei Romane de Rugby sunt fara precedent in istoria rugbyului romanesc si au adus grave prejudicii de imagine atat FRR, cat si sportului cu balonul oval in genere. Recomandam clubului timisorean o atitudine responsabila si echilibrata fata de acest incident, pentru care consideram ca principalii responsabili sunt cei care asigura managementul clubului. Actiunile care au drept urmare denigrarea federatiei, dar si inducerea in eroare a opiniei publice prin incriminarea FRR in spatiul public, avandu-l ca autor pe domnul Dan Dinu, unul dintre finantatorii clubului RCM UV Timisoara, contravin principiilor care guverneaza aceasta disciplina sportiva. In plus, consideram ca acesta isi aroga un rol de reprezentant al clubului, fara a avea o apartenenta oficiala la clubul banatean.

Mai mult decat atat, in urma adresei nr. 3204/29.09.2014 trimisa de catre fostul manager al RCM UV Timisoara, domnul Danut Borzas, recomandam radierea numarului de fax 0256/369.482 din antetul actual al clubului, intrucat aceasta este linia de fax personala a dansului. Avand in vederea prezenta acestui numar de fax drept numar oficial chiar si dupa excluderea acestuia din cadrul clubului, precizam ca domnul Borzas a fost receptorul intregii comunicari oficiale adresate clubului si transmisa prin acest mijloc de comunicare. La solicitarea organelor de control, toate documentele mentionate anterior vor fi puse la dispozitie.

Atitudinea agresiva manifestata public si pozitia de victima asumata nu fac onoare statutului de club profesionist de rugby, avand in vederea antecedentele pe care clubul le-a avut si le are pe linie de management. Consideram ca preocuparea clubului timisoarean a fost in permanenta de a transfera raspunderea in sarcina federatiei, fara a analiza cu celeritate si obiectivitate incidentul in contextul propriilor actiuni. Clubul RCM UV Timisoara ar trebui sa intreprinda la randul sau o ancheta interna, ale carei concluzii sa fie si ele facute publice, ca toate luarile de atitudine de pana acum in contextul acestui incident. Consideram ca interesul comun este acela de a promova un rugby curat, cu accent pe fair-play, care sa se poata constitui drept un model pentru societate.

In speranta ca strategia dumneavoastra de promovare nu se bazeaza pe valorificarea unui nefericit incident de care sigur Federatia Romana de Rugby nu se face vinovata, va asiguram de toata sustinerea si va dorim succes in activitatea pe care o desfasurati!”

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Federația Română de Rugby, pe adresa RCM UVT Timișoara: ”Atitudinea agresivă manifestată public și poziția de victimă asumată nu fac onoare statutului de club profesionist de rugby, având în vedere antecedentele pe care clubul le-a avut și le are pe linie de management”

  1. Ion spune:

    Praf in ochi! Daca Iordachescu e (si) astmatic de ce primeste delegari? Hai sa fim seriosi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− sase = 3

 


Ultimele articole din categoria Rugby: