Federația Română de Rugby răspunde RCM UVT Timișoara. Scrisoarea galben-albaștrilor și reacția federală…

FRR a răspuns duminică seară adresei înaintate de RCM UVT Timișoara referitor la cazul celor șase jucători fără viza medicală, mai jos fiind redate textele integrale ale adresei clubului din Ronaț respectiv al reacției federale, într-o continuare a stării tensionate ce aduce mari deservicii rugbyului autohton și sportului românesc în general, nefiind greu de intuit ce impresie își pot crea jucătorii și antrenorii străini participanți în Superliga. Galben-albaștrii vor juca sâmbătă 13 septembrie finala mică a Superligii 2014, de la ora 18,30, pe ”Arcul de Triumf” din București, cu CS Dinamo. Finala CSM Știința Baia Mare – RCJ Farul se va disputa în aceeași seară, de la ora 21.

”Ca urmare a adresei dumneavoastra din data de 7 septembrie 2014, fara numar de inregistrare, semnatura si stampila oficiala, va comunicam urmatoarele:

• Carnetele de legitimare ale jucatorilor clubului dumneavoastra au fost predate observatorului oficial al partidei, domnul Gheorghe Sabau, in jurul orei 19:10, in conditiile in care in adresa dumneavoastra se mentioneaza drept ora de predare 18:45. Primul carnet de legitimare verificat i-a apartinut jucatorului Fercu Catalin, arbitrul asistent nr.1, Bogdan Milita, constatand absenta vizei medicale. S-a procedat la verificare urmatorului carnet de legitimare, apartinand jucatorului Calafeteanu Valentin, constatandu-se aceeasi absenta a vizei medicale.

• In regulamentele Federatiei Romane de Rugby nu este stipulat un protocol de predare-primire a carnetelor de legitimare

• In jurul orei 19:15-19:20 arbitrul partidei, domnul Vlad Iordachescu, l-a anuntat pe managerul echipei RCM UV Timisoara, domnul Bogdan Bradu, ca s-a constatat lipsa vizei medicale pe un numar de 6 (sase) carnete de legitimare. La intrebarea arbitrului partidei referitoare la ultima verificare a tuturor carnetelor de legitimare, acesta a declarat ca data ultimei verificari a fost marti, 02.09.2014, inaintea plecarii in cantonament, declaratie care poate fi confirmata de toti cei prezenti in cabina.

• In discutiile dintre brigada de arbitri (nu comisie), observatorul oficial al partidei si reprezentantul clubului RCM UV Timisoara s-a precizat articolul nr.32 din ROAR conform caruia :

• Art. 32.1. Jocurile oficiale încep după efectuarea următoarelor formalităţi: a) arbitrul invită manageriicelor două echipe să completeze raportul de arbitraj, să verifice în mod reciproc identitatea jucătorilor, după care verifică el însuşi dacă toţi jucătorii înscrişi în raportul de arbitraj sunt legitimaţi pentru echipa respectivă, au viza medicală valabilă şi asigurări medicale ale tuturor jucătorilor menţionaţi în raportul de arbitraj si/sau anuntul oficial. Jucătorilor care nu sunt legitimaţi pentru echipa respectivă, nu au viza medicală la zi sau nu au asigurări medicale nu li se va permite să ia parte la joc.

• Cap.7 al Regulamentului pentru Statutul si Transferul Jucatorilor de Rugby art.39.2 precizeaza: „controlul medico-sportiv se efectueaza la unitatile medicale autorizate in acest scop: cabinete medico-sportive, dispensare pentru sportivi, servicii de control medico-sportiv sau alte unitati medicale de specialitate sportiva acreditate de Ministerul Sanatatii”.

• Observatorul oficial al partidei a refuzat vizarea la teren a carnetelor de legitimare, intrucat nu exista nicio astfel de procedura legala stipulata pentru a se face vizarea in absenta unor documentele medicale oficiale justificative – registru, fise medicale, etc.

• Aplicarea unei situatii de forta majora (definita conform ROAR art. 44.6.) nu a fost posibila intrucat circumstantele/contextul nu se incadrau in precizarile/definitia conform ROAR. Singura decizie posibila putea fi luata de catre structura avizata de conducere a FRR, Colegiul Director, care nu s-ar fi putut intruni in plen in timp util.

• Partida nu putea fi reprogramata invocandu-se forta majora, intrucat conditiile reprogramarii sunt cele stipulate de ROAR art. 43 a), b). Observatorul oficial si brigada de arbitri nu au competenta in a stabili daca cele sase carnete de legitimare au fost distruse sau incomplete.

• Reprezentantul clubului RCM UV Timisoara, manager Bogdan Bradu, a inmanat Anuntul Oficial si Carnetele de legitimare observatorului oficial, a achitat baremurile de arbitraj, dupa care a parasit cabina arbitrilor, fara a-si manifesta dorinta de a asista la verificarea carnetelor de legitimare, dar in acelasi timp neinterzicandu-i-se in niciun moment prezenta in cabina.

• Nefiind una dintre persoanele oficiale care ar fi putut avea acces la cabina arbitrilor, domnul primar al orasului Timisoara, Nicolae Robu, insotit de domnii Filipas Dusan, vicepresedinte al RCM UV Timisoara (suspendat pe o perioada de 6 luni) si Dan Dinu, membru al Biroului Federal, au fost tratati cu politete de catre brigada de arbitri si observatorul oficial, fiindu-le totusi permis accesul in cabina, in contradictie cu prevederile art.31.2 al ROAR.

• Pauza dintre reprize este folosita de catre brigada de arbitri pentru analiza primei parti a jocului si pentru pregatirea celei de a doua, brigada de arbitri punandu-se la dispozitia organelor de cercetare dupa sfarsitul partidei

Incidentul, unic pe scena rugbyului romanesc, aduce grave prejudicii acestui sport, iar neglijenta celor care asigura managementul echipei RCM UV Timisoara nu trebuie transferata in responsabilitatea Federatiei Romane de Rugby. Palmaresul clubului (3 titluri), impreuna cu bugetul confidential al acestuia nu sunt elemente care sa permita clubului RCM UV Timisoara incalcarea cadrului legal constituit de Statut, ROAR si RSTJ. Conform acestora si Manualului SuperLigii CEC Bank, verificarea legitimatiilor de joc se face obligatoriu la fiecare meci, inainte de inceperea acestuia.

FRR solicita organelor abilitate sa extinda ancheta in cazul carnetelor de legitimare clubului RCM UV Timisoara si sa prezinte concluzii in cel mai scurt timp. Situatia este una regretabila si poate unica in istoria rugbyului romanesc, si de aceea trebuie elucidata cat mai curand posibil.

Federatia recomanda tuturor celor implicati sa fie ponderati in declaratii si sa nu faca insinuari pe aceasta tema. RCM UV Timisoara si organele abilitate trebuie sa analizeze si daca toti cei responsabili de carnetele de legitimare din partea clubului si-au facut datoria.

Una dintre variantele agreate de FRR este folosirea testului poligraf atat in cazul oficialilor partidei, dar si in cazul mai multor persoane din cadrul clubului timisorean.

Consideram ca prejudiciul nu este al RCM UV Timisoara, ci al rugbyului romanesc, si ca astfel de situatii nu aduc cinste spiritului jocului, trebuind pedepsite sever.

Federatia Romana de Rugby apreciaza ca oficialii partidei au procedat corect si ca toate regulamentele au fost respectate. Vizita medicala este o cerinta obligatorie care trebuie sa existe in carnetele de legitimare la momentul jocului si sa fie valabila, pentru ca un jucator sa poata evolua. Orice alte discutii si posibilitati exprimate de diverse persoane pe aceasta tema sunt in afara cadrului legal stabilit de FRR si nu pot fi luate in calcul.” (semnat: Haralambie Dumitraș, Presedinte; Florin Matei, Secretar General; Lucian Lorin, Director SuperLiga CEC Bank; Mircea Paraschivescu, Director Departament Competitii; George Bărgăunaș, Presedinte Comisia Centrala de Arbitri)

*

”Dragi prieteni,

Ne cunoasteti deja, stiti cine suntem. Prezentarile nu mai sunt necesare. Totusi, in aceasta clipa in care simtim cum sunt rascolite principiile si valorile pe care ne-am dorit intotdeauna sa le dezvoltam, dorim sa accentuam inca o data ca suntem un club care crede in spiritul de fair-play, in corectitudine si in dreptate.

Avem deja o istorie puternica, am crescut an de an si ne-am dezvoltat ca echipa, dar si ca oameni. Ne-am impus sa devenim mai buni si mai puternici, si am reusit. Acum, in septembrie 2014, suntem echipa campioana a Romaniei, castigatoare a ultimelor doua editii ale Campionatului national de rugby, cu un palmares reprezentativ, demn de o mare echipa. Am devenit una dintre cele mai puternice echipe de rugby ale Romaniei, si ne-am impus in toate competitiile interne. Am luptat din greu pentru fiecare victorie, si suntem mandri de ce am reusit sa realizam.

Cu toate acestea, in data de 6 septembrie, a avut loc un incident pe care noi nu putem sa il intelegem si nici sa il explicam. Ceea ce trebuia sa fie meciul de semifinala dintre echipa noastra si Farul Constanta s-a transformat intr-un act evident de sabotaj impotriva clubului nostru.

Cu jumatate de ora inainte de meci, echipa noastra a aflat ca nu poate utiliza sase jucatori aflati in pozitii strategice, din cauza ca acestia aveau rupte vizele din carnetele de joc. Situatia fiind de asa natura, Domnul Doctor Serbescu, Directorul Policlinicii Sportive din Timisoara a fost chemat de urgenta pentru a confirma brigazii de arbitri si observatorului FRR ca, in registrele Policlinicii, exista toate verificarile medicale necesare pentru sportivii nostri. Avand in vedere ca viza medicala fusese inregistrata, dar carnetele jucatorilor au fost deteriorate voit, consideram ca Federatia Romana de Rugby ar trebui sa se autosesizeze vis a vis de un act de sabotaj petrecut in cadrul unei Semifinale competitionale pe care o organizeaza.  

Suntem socati si dezamagiti de lipsa de reactie a oficialilor partidei. Acest meci a pornit cu un mare handicap pentru echipa noastra, careia i-a fost refuzat dreptul de a introduce in teren sase dintre cei mai valorosi jucatori ai sai. Nu dorim sa facem interpretari asupra atitudinii oficialilor FRR sau asupra manierei in care au fost tratate solicitarile noastre in cadrul acestui meci. De asemenea, nu dorim sa mergem atat de departe incat sa ne gandim care au fost motivele din spatele intamplarii de aseara; suntem siguri ca aceste lucruri vor iesi la iveala la momentul potrivit. Insa dorim sa spunem un lucru lumii intregi : in data de 6 septembrie, rugby-ul romanesc a fost privat in mod fortat si abuziv de principiile si valorile sale.

Am pierdut acest meci intr-o maniera nedreapta si nedemna.  Am pierdut meciul jucand cu sportivi ce au fugit acasa dupa echipamentele de joc, fara incalzirea facuta si fara pregatirea mentala pentru un meci de o asemenea talie, dar cu o vointa maxima de a da totul pe teren. Am pierdut cu 0-9 fara sa primim vreun eseu, cu o strategie pusa pe foaie in 15 minute.

Nu infrangerea este cea care ne doare astazi. Ne doare faptul ca munca noastra, eforturile noastre si implicarea in dezvoltarea acestui sport au fost de-a dreptul ridiculizate. Am pornit cu totii pe acest drum, ca o echipa de management ce crede in profesionalism si dezvoltare, fara sa avem alte interese decat sa aducem aceasta echipa pe culmile gloriei. Am actionat intotdeauna in interesul sportului cu mingea ovala, si ne-am concentrat sa promovam acest sport si sa il facem cunoscut unui public cat mai larg. Am dorit sa devenim profesionisti, iar acest lucru inseamna schimbare. Inseamna luare de pozitie, implicare si devotament. Suntem constienti ca acest proces de dezvoltare si de imbunatatire continua nu a fost pe placul tuturor. Insa noi ne concentram pe scopul nostru final, acela de a deveni cei mai buni. Crestem in spiritul fair-play-ului si al valorilor rugby-ului, pe care ni le-am insusit atunci cand am inceput aceasta activitate.  

Nu dorim decat sa facem dreptate in aceasta situatie rusinoasa pentru sportul cu balonul oval si pentru Romania. Solicitam insa in continuare Federatiei Romane de Rugby constatarea sabotajului unei echipe de prima liga intr-o Semifinala de Superliga ai caror organizatori sunt, inceperea unei anchete proprii pentru solutionarea in timp util a acestei calomnii, precum si rejucarea Semifinalei, cu sanse egale si in conformitate cu regulamentul în vigoare.

Am fost alaturi de jucatori la victorii, dar si la infrangeri, la voie buna, dar si in clipe de tristete. Am crescut impreuna si am devenit echipa puternica de azi. Vom lupta in fiecare clipa pentru dreptatea noastra si pentru ceea ce ni se cuvine. Vom face intotdeauna ce este corect, chiar daca nu vom fi intotdeauna aprobati. Nu vom ceda, si nu vom lasa astfel de incidente ca cel de la Semifinala cu Farul Constanta sa ne afecteze moralul. Suntem constienti ca drumul pe care am pornit nu este unul usor. Dar suntem siguri ca este cea mai buna cale spre succesul nostru.

Va multumim pe aceasta cale voua, dragi spectatori care ati ales sa infruntati ploaia si sa fiti alaturi de noi in acest episod foarte greu al evolutiei noastre! Le multumim, de asemenea, tuturor suporterilor nostri, oameni extraordinari care sunt alaturi de noi si ne sustin indiferent de situatie. Pentru voi, pentru publicul nostru, luptam in continuare”. (semnat, Cu stima, Comitetul Director al Rugby Club Municipal Universitatea de Vest Timisoara, Prin Dan Dinu, Actionar)

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Federația Română de Rugby răspunde RCM UVT Timișoara. Scrisoarea galben-albaștrilor și reacția federală…

 1. Ion spune:

  „In regulamentele Federatiei Romane de Rugby nu este stipulat un protocol de predare-primire a carnetelor de legitimare”
  Cu alte cuvinte, arbitrul si observatorul pot sa faca orice cu carnetele pe care le primesc „in dotare”. De vina e reprezentantul clubului de pe Bega, ca nu a ramas in cabina arbitrilor?!?!?!!
  Niste labagii notorii, care nici macar nu cunosc regulamentele (vezi vizele care pot fi date in regim de urgenta, in cazul in care data „expirarii” nu este mai veche de 21 de zile, asa cum era situatia de la Tm).
  Miticii, suparati pe succesele echipei timisorene, si ca, vezi Doamne, vor sa joace „doar ei” in Europa, isi fac de cap sub obladuirea FRR!
  Grenade! Grenade! Grenade! Grenade!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + = 9

 


Ultimele articole din categoria Rugby: