Fonovai Tangimana, alte eseuri în primul triumf al ”Stejarilor” în Cireșar, deși în 14, primul și în Canada

După ce sâmbăta trecută reducea din handicap spre final pe superioritatea numerică a românilor în înfrângerea de la Kumamoto, 33-21 (23-9) pentru Japonia, de la 33-9 pentru gazdele nipone ale Mondialului de peste 2 ani, Fonovai Tangimana și-a dublat porția eseurilor semnate pentru ”Stejari” în cel de-al doilea test din luna lui Cireșar, adjudecat în premieră în Canada în ciuda inferiorității numerice a elevilor lui Lynn Howells încă din minutul 22, 9-25 (6-7).

Fonovai Tangimana, eseu în eșecul din Japonia dar și două eseuri din partea campioanei Timișoara Saracens în succesul în 14 din Canada

Iar de această dată unul dintre cei 2 titulari ai campioanei Timișoara Saracens în XV-le României, Fonovai Tangimana, a izbutit eseurile ”Stejarilor” în condiții de inferioritate numerică, și tot în partea secundă, ocupanții locului 16 în ierarhia International Rugby Board învingând astfel pentru a șasea oară consecutiv în fața Canadei însă pentru prima dată în istorie pe terenul acesteia, ba chiar fără a primi eseu deși a jucat ultimele 58 de minute în numai 14 rugbiști, după cartonașul roșu recepționat de Otar Turashvili la mijlocul primei părți.

Așadar, de la un eșec conturat încă din prima parte în arhipelagul nipon, unde ”Stejarii” cu zece titulari din victoria împotriva Georgiei s-au adaptat mai greu condițiilor climaterice, la un succes conturat după pauză în America de Nord, pe terenul roșu-albilor, alunecați în ultima vreme pe locul 23 în ierarhia IRB, test în deplasare pentru care România a apelat la 4 înlocuiri de la un joc la altul, dintre care două în pachetul de înaintare, reintrând timișoreanul Valentin Popârlan precum și Vlad Nistor, și două pe treisferturi, Ionuț Dumitru și Luke Samoa. Apropo de cei 23 de sportivi convocați pentru testul de pe Ellerslie Rugby Park din Edmonton, două cincimi dintre titulari, în special din liniile dinapoi, au fost rugbiști naturalizați, 6 din 15, așadar aproape jumătate din garnitură, în vreme ce pe banca de rezerve s-au regăsit și alți reprezentanți ai campioanei Superligii, Timișoara Saracens, și anume Rădoi, Popa și mai tânărul Simionescu.

Iar de la testele în deplasare, la meciul acasă din 24 iunie ora 19, pe ”Arcul de Triumf”, sâmbătă cu Brazilia, a 29-a dar în urcare în clasamentul forului mondial.

Partida a debutat cu Canada avand initiativa si dupa o faza prelungita de atac, DTH Van der Merwe a fost placat in extremis de Ionel Badiu care a evitat marcarea primului eseu al partidei. Gazdele au ramas in ofensiva si au beneficiat de doua lovituri de pedeapsa dintre care Gordon McRorie a concretizat o singura tentativa de tinta deschizand scorul.

Dupa un prim sfert de oră mai bun al ”Frunzei de arțar”, în care Gordon McRorie a fructificat una dintre cele două lovituri de pedeapsă, cursa de aproximativ 50 de metri a lui Johannes Van Heerden a fost oprită de apărarea canadienilor dar pasa acestuia l-a găsit pe Viorel Lucaci, care a finalizat în terenul de țintă, încercarea fiind transformată de Florin Vlaicu, care, cu două asemenea realizări și două lovituri de pedeapsă avea să devină co-autor alături de Fonovai Tangimana ca principal marcator al întâlnirii, cu 10 puncte, față de cele 9 ale nouarului gazdelor, cu șapte titulari evoluând la formații din Albion și unul în Franța.

Imediat după reluarea jocului, ”Stejarii” i-au surprins pe nord-americani iar Tanginama Fonovai a marcat al doilea eseu în contul României, faza pornind de la Florin Surugiu și fiind continuată pe traseul Johannes Van Heerden – Paula Kinikinilau. Cu un sfert de oră înainte de fluierul final, căpitanul cu numărul 14 al Canadei, Van der Merwe, jucător al lui Newcastle Falcons, a fost trimis pe banca pedepselor pentru un placaj înalt la Ionuț Dumitru iar românii au inițiat o altă acțiune cu Johannes Van Heerden în prim-plan și oferind pasa decisivă aceluiași Tangimana Fonovai, care și-a trecut în cont dubla, 22-9, scor amplificat de Florin Vlaicu dintr-o lovitură de pedeapsă.

România a învins în XV-le Ionel Badiu (Carcassonne), 2. Otar Turashvili (Colomiers), 3. Andrei Ursache (Carcassonne), 4. Johannes Van Heerden (Știința Baia Mare), 5. Valentin Popârlan (Timișoara Saracens), 6. Vlad Nistor (Albi), 7. Viorel Lucaci (Steaua Bucuresti), 8. Mihai Macovei – cpt. (Colomiers), 9. Florin Surugiu (Steaua București), 10. Florin Vlaicu (Steaua București), 11. Ionuț Dumitru (Steaua București), 12. Sione Fakaosilea (Știința Baia Mare), 13. Paula Kinikinilau (CSM București), 14. Fonovai Tangimana (Timișoara Saracens), 15. Luke Samoa (Știința Baia Mare), rezerve la start fiind 16. Constantin Pristaviță (Știința Baia Mare), 17. Andrei Rădoi (Timișoara Saracens), 18. Alexandru Țăruș (Sale Sharks), 19. Marius Antonescu (Colomiers), 20. Andrei Gorcioaia (Massy), 21. Tudorel Bratu (Dinamo București), 22. Vlăduț Popa (Timișoara Saracens) și 23. Marius Simionescu (Timișoara Saracens).

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 9 = optsprezece

 


Ultimele articole din categoria Rugby: