FRR testează un sistem de desfăşurare blitz al turneului semifinal U18, pe grupe valorice. Din prima, RCM UVT Timişoara e direcţionată în recalificări

Unica garnitură juvenilă a clubului campion RCM UVT Timişoara care a acces spre fazele superioare, la nivel naţional, ale competiţiilor de juniori, şi anume echipa sub 18 ani a galben-albaştrilor, s-a trezit deja scoasă din cursa calificării directe pentru turneul final al categoriei până să realizeze cât de comprimat a fost semifinalul propus în noua sa variantă competiţională de Federaţia Română de Rugby.

Profesorul Marian Marin, antrenor al lotului U18 de la RCM UVT Timişoara, medaliat cu bronz la nivel naţional în 2012

 

 

FRR, care a organizat faza semifinală în propria bătătură, în Complexul Naţional „Arcul de Triumf”, acoperind cheltuielile competitoarelor la faţa locului, a apelat la un sistem de desfăşurare blitz, într-o singură zi pentru fiecare dintre cele două grupe valorice, împărţire preluată de la federaţiile de rang înalt şi implementată cu această ocazie şi între buturile autohtone. Totodată, partidele având loc în aceeaşi zi, s-a optat pentru jocuri cu durata de 30 de minute, două reprize a câte un sfert de oră, înjumătăţind astfel timpul unei întâlniri standard cu care sunt obişnuiţi juniorii categoriei sub 18 ani.

Acestea ar fi, în linii mari, coordonatele turneului de la Bucureşti, în a cărei primă grupă valorică, de 6 formaţii, s-au regăsit primele 3 clasate la finele fazei zonale în „Muntenia”, şi anume Cleopatra Mangalia, CSA Steaua şi Flamingo Bucureşti, primele două din zona Moldova, şi anume CSŞ Gura Humorului şi RCM Galaţi, respectiv câştigătoarea zonei de nord-vest, ardelene, RCM UVT Timişoara.

Handicapul bănăţean la ora succintei unice întâlniri stagionale, la nivel oficial sau amical, cu formaţiile din sud-estul ţării, consta în faptul că pe când grupări precum cele bucureştene ori din Dobrogea sau Moldova erau mai obişnuite cu un număr mai mare de jocuri, dat fiind prezenţa mai ridicată a grupărilor rugbystice juvenile în acea parte de ţară, precum şi cu un nivel calitativ superior al acestora, timişorenii aveau în arsenal doar 11 meciuri mari şi late pe întreg parcursul ediţiei 2013-2014, cu doar 3 adversare, dintre care una, CSM Baia Mare, a fost depăşită în ierarhia finală a „Zonei Transilvania” cu un număr mai mare decât dublu de puncte iar secondanta Industria Sârmei 1921 Câmpia Turzii, cu 23 de puncte!

Cu alte cuvinte, RCM UVT Timişoara U18 n-a prea avut aproape un întreg an meciuri tari în mână, şi puţine, şi relativ facile, trebuind în schimb să-şi dovedească tăria în doar două jocuri a câte 30 de minute, jumătate din timpul regulamentar, programate la orele 11,35 respectiv 13,55, decisive pentru a prinde cele 4 locuri de calificare directă din turneul semifinal în cel final.

Explicaţiile de mai sus nu vin deloc ca un pretext pentru a scuza neînscrierea galben-albaştrilor între cele 4 din 6 calificate direct, ci pentru a contura mai exact sistemul competiţional testat de federali. Cât e de benefic sau nu, judecaţi Dumneavoastră.

Cert este că FRR a ales o astfel de desfăşurare ghidându-se după practicile forţelor în rugby, doar că respectivele federaţii îşi induc cluburile într-o astfel de variantă competiţională prin numeroase întreceri de regularitate, şi nu ca o surpriză anuală.

Mai mult, timişorenii nici n-au mai jucat ultimul lor meci zonal, la finele lui mai, dat fiind neprezentarea băimărenilor pe Bega, condiţii în care au rămas în mână cu partidele din 13 şi 20 mai, 17-6 cu Câmpia Turzii şi 39-12 cu ultima clasată în serie, locul 4, CSŞ Bega Timişoara, înregistrând linia de clasament 12 11 0 1 298-79 51p (7 bonus).

În fine, trecând la fapte, RCM UVT Timişoara a cedat în primul joc celor de la CSŞ Gura Humorului cu 8-21 (8-11), Sobolu reuşind un eseu iar Istoc o lovitură de pedeapsă, iar ulterior a pierdut cu 0-10 în faţa vicecampioanei Steaua, ambele partide fiind echilibrate, cu un crescendo timişorean în cea de-a doua. Interogaţia celor de pe margine a fost „Cum de n-au jucat aşa şi în primul meci, cu Gura Humorului?”, ceea ce le-ar fi putut eventual apropia un alt rezultat, şi implicit calificarea directă.

A treia partidă, cu cei din Galaţi, practic n-a mai contat în clasament, disputându-se între ultimele două grupări din prima grupă valorică, iar galben-albaştrii s-au înclinat cu 12-28.

Primele 4 clasate s-au calificat direct la turneul final pe când timişorenii vor da piept cu cei de la RC Stejarul Buzău, a cincea în Zona Moldova, sâmbătă la Sibiu, în barajul de recalificare la finale, ce se va desfăşura de la ora 10 pe arena „Bebe Boboc” din cartierul „Valea Aurie” a urbei de pe Cibin.

Pentru turneul final de la Constanţa, din perioada 16-22 iunie, mai luptă în recalificări şi RCM Galaţi cu ISCT 1921, provenind tot dintre primele două clasate în grupa secundă valorică a semifinalelor de la Bucureşti.

Profesorul Marian Marin a fost văduvit la ora semifinalelor de implicarea căpitanului Rarinca, a lui Iuga, Jurj, Niţă şi Hanu, doar Samuel Niţă evoluând, dar nu la potenţialul său, toţi întâmpinând probleme medicale. Iuga, Jurj şi poate Niţă sunt recuperabili pentru finalele de pe malul mării, care vor avea însă desfăşurarea standard, cu partide din două în două zile, a câte o oră de joc.

Căpitan la Bucureşti a devenit Istoc, dintr-un lot de 22 de rugbyşti care a fost folosit în mare proporţie, cu excepţia lui Rarinca respectiv Jurj.

Concluzia unui blitz semifinal obositor, astfel gândit de FRR, cu 3 mini-jocuri comprimate în 4 ore, ura şi la gară, s-ar regăsi şi sub forma unei prime selecţii naţionale la nivel U18, cu promisiunea ca asemenea întreceri, aceasta fiind pilot, să fie reeditate pe viitor sub o formă pregătitoare şi drept „Cupa României”, preambul la fazele finale. Aşa ar mai merge. Altfel, cât de elocvente pot fi asemenea competiţii, o dată pe an, şi ca nivel valoric individual, şi colectiv, precum şi implicit ca rezultate, este discutabil.

*

Cealaltă garnitură timişoreană implicată în întrecerile juvenile ale FRR, echipa U16 a clubului, n-a obţinut calificarea la turneul final, ce se dispută în aceste zile cu participarea bucureştenelor CSA Steaua, Dinamo, Olimpia şi CTMRTF dar şi a grupărilor Farul, CSM Ştiinţa Baia Mare precum şi din Tecuci şi Bîrlad.

La juniori U19, LPS Constanţa, steliştii şi cei din Focşani au încheiat returul pe podiumul întrecerii naţionale de 7 echipe, iar la categoria U17 „Zona Transilvania” a pus punct în ordinea CS Gens Cluj, Şoimii Sibiu, CS Gold Roşia Montană, RC Braşov.

*

La nivel internaţional, Mondialul U19 a început luni în Noua Zeelandă cu rezultatele Australia – Argentina 36-17, Anglia – Italia 63-3 (în Grupa A), Ţara Galilor – Fiji 48-19, Franţa – Irlanda 19-13 (Grupa B), Africa de Sud – Scoţia 61-5 şi Noua Zeelandă – Samoa 48-12, în Grupa C.

 

 

Acest articol a fost publicat în Juniori, Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − = 4

 


Ultimele articole din categoria Juniori: