GALERIE FOTO. La Şcoala Generală 16 Timişoara, excelentă pledoarie a balonului oval, în Rugby4Schools, cu sute de şcolari şi internaţionalul Calafeteanu implicat. ”Negrii” câștigă întrecerile, clasele 1C și 4D. Rugby, All Blacks…

Minunată dimineaţă de mişcare şi sport în curtea Şcolii Generale numărul 16 din Timişoara, în Zona Tipografilor, şi n-a fost deloc o dimineaţă oarecare, căci pe tartanul terenului de handbal a dominat tocmai balonul oval, în cadrul inovativului proiect Rugby4Schools, adresat elevilor claselor I-IV din instituţii de învăţământ timişorene. Iar demersul fiind rod al colaborării dintre gruparea multiplu laureată Asociaţia Timişoara Saracens Rugby Club Municipal Universitatea de Vest cu Universitatea de Vest din Timișoara și Inspectoratul Școlar Județean Timiș, la jocurile de rugby tag ale elevilor din ciclul primar au participat şi reprezentanţi ai staff-ului celor de la Timişoara Saracens dar şi nouarul internaţional Valentin Calafeteanu.

A doua decadă a lunii februarie a adus anunţarea oficială la UVT a acestui proiect prin care valorile sportului cu balonul oval sunt promovate în rândul noilor generaţii printr-un proiect inovativ derulat în cadrul instituţiilor de învăţământ locale, iar iniţiativa a fost pusă deja pe roate, constituind un excelent succes miercuri cu începere de la ora 9, încălzită fiind tot mai mult sub soarele primăvăratic.

Terenul „Generalei 16” a fost o oază de emoţie şi entuziasm, o erupţie de energie juvenilă şi glasuri cristaline, o bucurie a jocului şi mişcării, cu elevii ca principali protagonişti, încurajaţi dar şi îndrumaţi de pe margine de antrenori şi jucători din rugby-ul profesionist, de profesori de educaţie fizică şi sport dar şi de alţi dascăli, de colegii de clasă sau părinţi.

A fost o sărbătoare a sportului şcolar şi o excelentă propagandă a rugby-ului în rândul celor mici, care au îmbrăţişat frumuseţea jocului, în partide a câte 5 minute, iar apoi s-au bucurat de diplomele şi chiar trofeele acordate de organizatori, clubul timişorean multiplu campion naţional din Ronaţ, distincţiile fiind înmânate de Valentin Calafeteanu, mijlocaş la grămadă al celor de la Timişoara Saracens.

Atmosfera a fost minunată, ca la jocuri sportive ale copiilor, iar astfel s-au lărgit deja încet, încet bazele unor demersuri până acum mai degrabă punctuale ce erau puse în scenă în ultimii ani pentru inducerea jocului de rugby tag în rândul școlarilor de la instituții de învăţământ din Timişoara. La final, tuturor elevilor le-au fost înmânate şi flyere promoţionale pentru marele meci de sâmbătă, fiind invitaţi împreună cu părinţii să asiste pe stadionul „Dan Păltinişanu” la partida de calificare Timişoara Saracens – Cammi Rugby Calvisano, din manşa I a barajului play-off pentru ER Challenge Cup 2016/7.

Jocurile în sine au fost frumoase şi foarte disputate, cu scoruri strânse şi chiar multe puncte, culcări ale balonului oval în capătul terenului, la „ţintă”, stârnind aplauze şi strigăte de bucurie. Desigur, n-au putut lipsi şi câteva lacrimi, mai ales în calificări, dar zâmbetul a dominat ambianţa unei minunate dimineţi, acţiunea rugby-ului în curtea şcolii derulându-se pe o perioadă de aproape 4 ore.

Într-adevăr, s-a alergat în soare pentru un loc în semifinale atât în întrecerea claselor I şi a II-a, cât şi la cei mai măricei, de a III-a şi a IV-a, echipele fiind mixte şi îmbrăcate în tricouri cu însemnele proiectului şi al partenerilor demersului.

Valentin Calafeteanu a rămas plăcut surprins de dezinvoltura, agilitatea şi dexteritatea câtorva dintre copii, cu o menţiune inclusiv pentru eleva căpitan al învingătorilor în concursul claselor I – a II-a, care, evoluând în negru, au stârnit şi remarca legată de faptul că în rugby par a se impune mai ales… All Blacks.

În vâltoarea acţiunii, arbitrându-i pe elevii sportivi, au fost şi antrenorii de la „pepiniera” Timişoara Saracens, şi anume Cosmin Cioriciu, Marian Marin şi Raul Zaiba, completaţi logistic de pe margine de colegii din club Laurenţiu Tănase, Bogdan Bradu dar şi Valentin Calafeteanu, precum şi de Oana Barbu, secretarul grupării – Dana Uruci şi managerul sportiv Attila Brosovszky. Dacă recent, după meciul de Cupa României cu băimărenii, de pe „Dan Păltinişanu”, Sporttim a înfierat lacunele organizatorice ale timişorenilor de la ora conferinţei de presă în zona mixtă, astăzi în schimb jos pălăria pentru implicarea clubului din Ronaț şi reuşita totală a acestei plăcute descinderi pe terenul de sport al celor de la „Generală 16”.

Unde, în semifinalele celor mai mici, IC a trecut cu 6-3 de colegii din IB, iar 2A cu 5-4 de cei din ID. În consecinţă, în finala mică, IB a câştigat locul 3 printr-un 3-2 cu ID, iar IC finala mare, pentru locul I, 3-2 cu 2A. Şi profesorii de educaţie fizică şi sport ai „Generalei 16”, Virgil Sturza şi Diana Seculi, ca suplinitor al titularului de post Raluca Neniu pe perioada concediului de maternitate, au fost trup şi suflet al marii desfăşurări de forţe, practic cu un total de 130 de copii implicaţi activ în meciurile zilei, pe teren, şi alţii tot pe-atâţia încurajându-i de pe margini.

Dintre care, în finala celor mai mici, învingători pentru 1C au fost Riana Rădoi, David şi Alex Bidică, Andrei Vacariuc, Andrei şi Alex Trifu, Alesia Rădulescu, Flavia Costan, Mihai Croitoru, Bianca Băloi şi Dragoş Ivancu, iar merituoşi învinşi în ultimul act pentru 2A: Anca Vărzaru, Răzvan Popescu, David Solomie, Clara Marcu, Mihăiţă Ştefan, Octavian Dumitrescu, Andrei Ighian, Sandra Stan, Alex Achizoie şi Anabel Frasie. Ca învăţători ai copiilor, Maria Culciar la 1C, Stela Roman la 2A, Luminiţa Muntean la ocupanţii locului III, 1B, şi Florentina Veştemean la 1D, locul 4.

Transpunerea faptică a iniţiativei cu caracter didactic și educațional prin jocul de rugby tag la nivelul claselor ciclului primar se arată a prinde foarte bine sub această denumire generică „Rugby4Schools”, sportul cu balonul oval croindu-şi astfel drum în sufletele celor mici, încântaţi de dinamica jocului. S-a auzit foarte scurt şi vocea puţin îngrijorată a unei învăţătoare gândindu-se mai ales la celelalte ore de studiu, dar măcar pentru o zi, prin rugby, sportul a conferit şi o altă dimensiune, vitală, a creşterii tinerelor generaţii.

Dintre care în concursul celor din clasele a III-a și a IV-a au triumfat, într-adevăr, tot în echipament negru, elevii din 4D, urmați pe podium de colegii din 4A și 3A – care au furnizat o frumoasă surpriză, iar pe locurile 4 și 5 de cei din 3B și 3C.

Ca rezultate, 3C-4D scor 3-9, 3A-4B 6-5 și 3B-4A 1-7, toate în calificări, iar apoi 4A-3A 5-4, 4A-4D 2-4 și 4D-3A 7-3, în triunghiularul fazei finale, din ultimele 3 jocuri elevii învingători din 4A și 4D – ultimii, de două ori, acumulând câte 3 puncte. Așadar, pe podium, 1. 4D; 2. 4A; 3. 3A. ”Negrii”, ”albaștrii” și ”galbenii”…

A fost o plăcere cu zâmbetul pe buze, cum avea să remarce la final şi Valentin Calafeteanu, dar până la consemnarea vorbelor sale vă lăsăm în compania fotografiilor…

* clic pe imagine pentru mărire

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: