Grămădarul Timișoarei, Rupanu, ultim eseu pentru ”Stejari”: 34-25 cu Rusia

Dominată în debutul fiecărei părți, România și-a revenit de fiecare dată și a marcat 3 eseuri până la pauză respectiv încă unul în ultimul sfert de oră, prin mijlocașul la grămadă Gabriel Rupanu, de la SCM USAMVB Timișoara, ”Stejarii” debutând astfel cu o victorie în ediția 2022 a Rugby Europe Championship, 34-25 (24-7) cu Rusia, în cursa de calificare la IRB Rugby World Cup de anul viitor, din Franța. 

Două treimi din componența XV-ului aliniat de Andy Robinson a provenit din Superliga internă, mai exact 5 rugbiști de la CSA Steaua, câte doi de la campioana CSM Știința Baia Mare și Dinamo respectiv Rupanu, de la bănățenii din Ronaț, ceilalți 5 titulari, în frunte cu căpitanul evergreen Macovei, provenind de la grupări din străinătate, marea majoritate din Franța: 1. Vasile Bălan (CSA Steaua), 2. Ovidiu Cojocaru (CSM Știința Baia Mare), 3. Alexandru Gordaș (CS Dinamo); 4. Marius Antonescu (Bourg en Bresse), 5. Adrian Moțoc (Stade Aurillac); 6. Cristi Chirica (Sporting Club Appameen), 7. Dragoș Ser (CSA Steaua), 8. Mihai Macovei C (Colomiers) / 9. Gabriel Rupanu (SCM Timișoara), 10. Tudor Boldor (CSA Steaua), 11. Nicolas Onuțu (CS Vienne), 12. Jason Tomane (CSM Știința Baia Mare), 13. Hinckley Vaovasa (CSA Steaua), 14. Ionuț Dumitru (CSA Steaua), 15. Marius Simionescu (CS Dinamo). Rezerve la start au fost astăzi 16. Tudor Butnariu (CSA Steaua), 17. Constantin Pristăvița (CSM Știința Baia Mare), 18. Alexandru Țăruș (Rouen), 19. Marius Iftimiciuc (Perigueux), 20. Andre Gorin (RCHCC), 21. Alexandru Bucur (CSM Știința Baia Mare), 22. Daniel Plai (CSA Steaua), 23. Paul Popoaia (CSM Știința Baia Mare).

Săptămâna viitoare, sâmbătă 12 februarie, în cea de-a doua etapă din 2022 a competiției eșalonului secund european, România va întâlni Portugalia de la ora 17:30, tot pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf. Ulterior, în 27 februarie, deplasarea în Spania, iar în martie, pe 12 primirea liderului Georgia – calificat la turneul final din Hexagon, și deplasarea pe 19 ale lunii viitoare la codașa Olanda. Una peste alta, ”Stejarii” momentan pe locul 2, cu 18 puncte din 6 partide, față de cele 14 respectiv 12 ale Portugaliei și Spaniei după câte 5 întâlniri fiecare, cu mențiunea că primele două echipe după 10 runde urmează să se califice direct, iar cea de-a treia să participe la un turneu de baraj european.

În plan individual, ca autori ai punctelor, Ovidiu Cojocaru a marcat un eseu și a izbutit o transformare, Tudor Boldor o transformare, un eseu și o lovitură de pedeapsă, Mihai Macovei și Gabriel Rupanu câte un eseu iar Daniel Plai o transformare și o lovitură de pedeapsă.

Rusia a început în forță și a deschis scorul în minutul 3, în urma unui eseu de penalizare, arbitrul considerând că Dragoș Ser a prăbușit intenționat molul, catonaș galben. Conduși cu 0-7 și cu un jucător mai puțin pe teren, ”Stejarii” au egalat rapid în inferioritate numerică, deja în minutul 10, când au beneficiat de o tușă la 5 metri de terenul de țintă advers. Molul a rulat foarte bine iar Cojocaru a finalizat și Tudor Boldor a transformat, 7-7.

Ulterior, atât Tudor Boldor cât și Ramil Gaisin au ratat câte o lovitură de pedeapsă. În minutul 20, la mijlocul primei părți, Ovidiu Cojocaru a înscris un nou eseu, tot tușă și mol. Iar Boldor transforma pentru 14-7, România consolidându-și avantajul în minutul 32, când același Boldor a fructificat o lovitură de pedeapsă, 17-7. Pentru ca numai două minute mai târziu și căpitanul Mihai Macovei să izbutească un eseu, transformat de Boldor: 24-7, scor la pauză.

Rusia a început mai bine și partea a doua, dominând primele 20 de minute. Gaisin transforma o lovitură de pedeapsă, 24-13, pentru ca în minutul 55 Viktor Arhip să marcheze un eseu, transformat de Gaisin, 24-20.

Gabriel Rupanu a înscris însă eseul cu numărul 4 al României în minutul 64, Boldor transformând: 31-20. Parhomenko a replicat prompt, nouă încercare a rușilor, netransformată însă de Gaisin, și 31-25.

La care ”Stejarii” au replicat dintr-o lovitură de pedeapsă transformată de Daniel Plai, 34-25. Avantaj conservat în ciuda eliminării ex-timișoreanului Simionescu.

Triumf tricolor dar problemele de fond ale rugby-ului intern rămân cel puțin la fel de mari.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ trei = 8

 


Ultimele articole din categoria Rugby: