În 2014 „Lupii” încă jucau contra francezilor şi englezilor în European Rugby Challenge Cup – eşalon 2 al eurocupelor, cedând greu 9-13 lui Stade Francais. Dar au ajuns în nici 10 ani a întâlni cehi, olandezi şi belgieni în concursul celor mai modeşti, chiar şi-aşa batavii întrecând Romanian Wolves tocmai în capitală iar Brussels Devils micşorând simţitor în nici un an deficitul, de la 5-60 la Bruxelles, la 44-22 (18-15) astăzi la Bucureşti. Continuă aşadar regresul Ovaliei carpatine. Timişorenii, peste jumătate din puncte

„Lupii României” s-au desprins astăzi în învingători pe teren propriu, inclusiv cu titulari dintre rugbiştii campioni naţionali de la SCM USV Timişoara, însă reuşita pe un terţ palier competiţional continental al selecţionatelor divizionare, reunind oponenţi de exemplu şi din Cehia ori Olanda, şi-n orice caz mult în umbra competitivului sport cu balonul oval practicat de cluburile forte ale Europei, poate fi pusă strict în contextul în care „Wolves” nu doar că s-a înclinat sâmbăta trecută în capitală batavilor de la Delta, dar a şi pierdut în numai şi numai 10 luni peste jumătate din avantajul avut pe tabela de marcaj în dauna învinşilor de astăzi, de la 60-5 în noiembrie la Bruxelles, la 44-22 (18-15) de la ora 15 cu Brussels Devils la Bucureşti.

Statistic vorbind, trei cincimi din acea mare diferenţă de puncte a fost anihilată de către „Diavoli” în condiţii de deplasare, ceea ce poate fi tradus prin progresele înregistrate de belgieni, dar şi prin reculul în formă continuată al Ovaliei carpatine.

Triumfătoare acum nici 10 luni în deplasare la Bruxelles cu 55 de puncte avans, doar 22 rămânându-i în cont şi după revederea de astăzi de pe Dâmboviţa. 

Pe când se împlinesc 10 ani de pe vremea când „Lupii” jucau nu într-o întrecere totalmente lipsită de cluburi ale federaţiilor din Turneul celor 6 Naţiuni – precum la ora actuală, ci pe-atunci cu grupări de exemplu din Anglia ori Franţa, rezultând un cât se poate de strâns 9-13 la Bucureşti cu Stade Francais Paris, mult mai „domol” decât un 43-19 încasat în aceeaşi toamnă tot în European Rugby Challenge Cup la Newcastle Falcons. 

„Lupii”, pe-atunci ai… Bucureştiului – Bucharest Wolves, în rândurile cărora clubul timişorean proaspăt scurtcircuitat la vremea aceea la „evaporarea” filelor din carnetele de joc nu le dădea drumul lui Ţăruş, Calafeteanu, Popârlan, Dorin Lazăr, Burcea, Carpo, Lemnaru şi naturalizaţilor Kinikinilau şi Morrison, n-aveau a mai continua pe palierul European Rugby Challenge Cup, ştafeta fiind ulterior preluată pentru câteva sezoane tocmai de către bănăţeni, însă, dat fiind continua decădere a Ovaliei carpatine, nici măcar aceştia nu mai puteau ţine steagul sus, „replierea” survenind atunci la un nivel terţiar, şi totuşi de exemplu cu cluburi italiene în cadru.

Nici măcar acestea însă actualmente în rol de partenere de întrecere pentru „Romanian Wolves”. 

Căci hăul s-a căscat încet şi sigur tot mai mult între pe de-o parte cluburile principalelor naţiuni rugbistice iar pe de altă parte cele ale federaţiilor emergente, însă, în condiţiile în care acestea din urmă au efectuat indubitabil paşi înainte în raport cu propriile standarde, într-adevăr emergente fiind, Ovalia carpatină a continuat în schimb să tot alunece la vale, de unde şi pierderea de teren în faţa alde olandezilor ori belgienilor.

Încât s-a ajuns ca Romanian Wolves să cedeze luna aceasta la Bucureşti batavilor de la Delta, printr-un dropgol al oaspeţilor, smulgând victoria cu 37-36, de la 17-17 la pauza unei partide abordate de „Lupi” şi cu campioni ai bănăţenilor în componenţă, şi-anume Lucian Mureşan, Neculau, Plai şi Şteţco, renunţându-se de la un meci la altul în linia a II-a la Lucian Mureşan, dar titularizat fiind în schimb astăzi fundaşul Marius Simionescu.  

Cu olandezii, „Lupii” au îngenunchiat la „Arcul de Triumf” pe mâna unui XV cu 7 dinamovişti, la start fiind aliniaţi de la „roşii” Hartig şi căpitanul taloner Ovidiu Cojocaru, iar tot în linia I şi Balan de la CSA Steaua, iar în continuare Lucian Mureşan (SCM USV Timişoara), Iancu (CSM Ştiinţa Baia Mare), Neculau (SCM USV Timişoara), Sobota (Dinamo), Chirică (Dinamo) / Alin Conache (CSA Steaua), Plai (SCM USV Timişoara), Corrado-Şteţco (SCM USV Timişoara), tripleta dinamovistă Graure – Schwartz – Bonaparte şi fundaşul Popoaia, de la băimăreni.

Selecţionerul francez David Gérard menţinând în XV aproximativ jumătate dintre componenţii de la startul eşecului cu Delta, survenit după ce Romanian Wolves se impunea conform aşteptărilor însă nu prea detaşat nici în acest caz, ţinând cont că era vorba despre oponenţi cehi, de „Cenuşăreasa” Bohemia, 38-18 la Praga la debutul în actuala ediţie a reuniunii „liliputanelor”. 

Astăzi, „Wolves” a început cu Alexandru Savin (CS Rapid), Ovidiu Cojocaru (CS Dinamo), Cosmin Manole (CS Dinamo); Vlad Neculau (SCM USV Timişoara), Ştefan Iancu (CSM Ştiinţa Baia Mare); Cristi Boboc (CSA Steaua), Keanan Murray (Dinamo); Cristi Chirică (Dinamo) / Vlad Bocăneţ (CSM Ştiinţa Baia Mare), Daniel Plai (SCM USV Timişoara); Romeo Corrado-Şteţco (SCM USV Timişoara), Tangimana Fonovai (Dinamo), Dylan Schwartz (Dinamo), Damian Bonaparte (Dinamo); Marius Simionescu (SCM USV Timişoara), însă cei care aveau a înscrie primii erau tocmai… „Diavolii”, prin căpitanul lor, Gerachty, autor de eseu.

Uvertura Plai, de la timişoreni, a dres busuiocul din lovituri de pedeapsă, iar fundaşul bănăţenilor, Simionescu, a înscris întâiul eseu al selecţionatei divizionare la mijlocul primei părţi, tot el angajându-l şi pe colegul de club Romeo Corrado-Şteţco, autor al unui alt eseu după numai un minut, transformat de Daniel Plai.

Până la pauză, toate punctele „Lupilor” din mâinile ori bocancul unor rugbişti ai timişorenilor, dar ulterior şi revirimentul oaspeţilor, printr-un eseu transformat şi dintr-o penalitate, ca urmare a eliminării lui Chirică: 18-15.

Mult mai strâns decât de dorit, dar şi bruxellezii au rămas în inferioritate numerică, taxată de dinamoviştii Damian Bonaparte – din pasă sărită de la Simionescu, şi Dylan Schwartz, autori de eseuri transformate de Alin Conache: 32-15.

Cu Schwartz din nou marcator de eseu la intrarea în ultimele 10 minute, ultimele numai 5 aducând câte un eseu de fiecare parte, în contul vizitatorilor prin De Halleux, fructificând efortul pachetului de înaintare după un mol de margine bine rulat, pentru Romanian Wolves tot de către tânăra aripă a bănăţenilor, Corrado-Şteţco, la capătul unei curse de zeci de metri, Conache transformând: 44-22.

O victorie este într-adevăr o victorie, dar cam la atât se rezumă actualmente selecţionata divizionară a Ovaliei carpatine, a trece la câte 20-22 de puncte de alde Bohemia Warriors şi Brussels Devils, peste 3 săptămâni, la 19 octombrie, fiind programată revederea cu batavii Deltei, în Olanda.

Devils, cu Sebastien Guns antrenor, au cedat la Bucureşti cu Pinte, Dienst, Opsomer; de Keyser, de Smet; de L.Rivera Lafargue, Rimac; Gerachty – cpt. / Moucheron, Bosch; Van Boxelaere, Paert, Marenne, Albrecht Michiels, şi Van Holsbeke.

Iar apropo de opţiunea clubului timişorean în toamna lui 2014, puţin după scandalul filelor rupte din carnete la semifinala naţională acasă cu Farul, de a nu ceda proprii jucători selecţionatei divizionare a „Lupilor”, bănăţenii se alegeau atunci din partea Comisiei de Disciplină şi Fair-Play a Federaţiei Române de Rugby cu un „avertisment” de pe urma refuzului de a elibera cei 9 convocaţi în selecţionata Bucharest Wolves iar antrenorul neo-zeelandez Grainger Heikell era pironit cu o aspră pedeapsă de 8 luni suspendare, respectiva comisie mai şi solicitând totodată atunci Biroului Federal – al cărui membru finanţatorul timişorenilor era, şi-anume Dan Dinu – analizarea motivării deciziei refuzului trimiterii selecţionabililor la lotul divizionar. Nu mai trecea mult iar Dinu se retrăgea din Biroul Federal al FRR, lămurindu-se că viziunile celor „de la centru” erau incompatibile cu cele necesare relansării Ovaliei carpatine. 

Iar regresul doar a continuat tot mai accentuat în aceşti ultimi zece ani.

Încât, oricât de salutară ar putea fi o victorie internaţională prin prisma aportului conferit de marcatorii din Ronaţ împotriva belgienilor, contextul general al noilor circumstanţe neplăcute în care se găseşte în formă continuată rugby-ul din Carpaţi domină din păcate prim-planul. 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase × 7 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: