Jody Rose, între cei 7 titulari ai ”Stejarilor” României contra Rusiei de la campioana din Timișoara

Învingătoare și cu opt respectiv 4 titulari de la Timișoara Saracens SCM UVT în primele două jocuri din Rugby Europe Championship 2016, disputate tot în această lună contra naționalelor iberice, reprezentativa de rugby a României va alinia și sâmbătă după-amiază, la Iași, cu ocazia celui de-al treilea meci, un număr ridicat de reprezentanți ai grupării din Ronaț, mai precis șapte, revenind cu această ocazie și Jody Rose.

Rose, triumfător pe linie cu timișorenii în jocurile din grupă ale întrecerii de calificare pentru Challenge Cup 2016/7

Rose, triumfător pe linie cu timișorenii și în jocurile din grupă ale întrecerii de calificare pentru Challenge Cup 2016/7

 

Clubul de pe Bega contabiliza chiar 8 titulari între ”Stejari” în victoria de debut din noul an, 39-14 (10-14) pe 6 februarie la Cluj, în dauna Portugaliei, și anume Rădoi, Țăruș, Popârlan și Burcea, în calitate de căpitan, toți pe înaintare, respectiv Calafeteanu, Kinikinilau, Lemnaru și Shennan, autor atunci în fiecare parte a unui eseu la debutul său în ”tricolor”, după care Kinikinilau, Burcea – dar fără banderolă, Shennan și Popârlan și-au păstrau același statut și în triumful cu 21-18 (5-13) de peste o săptămână, contra Spaniei, la Madrid, unde ultimul chiar reducea din handicap cu un eseu după pauză.

Selecționerul galez Lynn Howells, asistat de secunzii Tincu și Moffat, va apela de astă dată în primul XV pentru disputa de sâmbătă cu Rusia, de pe stadionul ieșean ”Emil Alexandrescu”, la 7 internaționali ai campioanei naționale din Banat, același cvartet Valentin Popârlan, Sandu Stelian Burcea, Paula Kinikinilau și Stephen Ross Shennan menținându-și pozițiile la start, cu reveniri după o absență pentru Calafeteanu și Lemnaru, dar și cu titularizarea lui Jody Rose, aflat în fața celei de-a doua apariții în ”tricolor”, în tricoul cu numărul 10. În plus, Marian Eugen Căpățână, unică rezervă dintre cei de pe Bega în apariția inaugurală contra lusitanilor, va fi singurul reprezentant al timișorenilor pe bancă și la Iași, contra Rusiei, după ce în Spania la schimb erau convocați dintre rugbiștii clubului bănățean Rădoi și Calafeteanu.

Lemnaru, Calafeteanu și Rose se numără între cele 5 noutăți la start față de deplasarea de acum două săptămâni la Madrid, alături de Lucaci și ex-timișoreanul Pungea, ambii pe înaintare. Cu alte cuvinte, cei din Ronaț au ca exponenți în acest weekend în XV-le României, în același timp, jucători născuți în 3 țări diferite din emisfera sudică, Kinikinilau, cel care apărea cu regularitate la Cupa Mondială 2015, trăgându-se din Tonga, debutantul din această lună Shennan de la Auckland iar decarul Jody Gavin Rose din Cape Town.

Spre deosebire de Kinikinilau, care debuta pentru România pe 6 septembrie, în amicalul dinaintea Cupei Mondiale pierdut la București cu 16-21 cu Tonga, și care avea să fie convocat în lotul ”Stejarilor” pentru Albion, Jody Rose a fost nevoit anul trecut să se împace cu omiterea sa din efectivul pentru marea competiție din insulă, după ce apărea o singură dată între tricolori, spre final, ca rezervă, în victoria clară la debutul din 13 iunie 2015 în World Rugby Nations Cup, de pe ”Arcul de Triumf”, 35-9 cu Spania.

Ulterior, Rose, care la vară va împlini 30 de ani, a trecut peste hopul neconvocării în lotul ”Stejarilor” pentru Cupa Mondială prin memorabilul drop gol din prelungirile finalei Cupei Regelui, pe 12 septembrie, la București, reușită grație căreia timișorenii își adjudecau trofeul cu 24-22 în dauna băimărenilor.

Acum, în pereche cu Calafeteanu, cu numărul 9, Rose va reveni spre bucuria sa pentru România, în premieră ca titular. Dacă unii internaționali ai Timișoarei sunt la lot, restul efectivului campioanei se pregătește în schimb pentru play-off-ul tur-retur din aprilie, în încercarea de a pătrunde în ”Challenge Cup” 2016/7, dar și pentru întrecerea inaugurală a viitoarei stagiuni interne, Cupa României, cu debutul luna viitoare, cei din Ronaț antrenându-se încă de la mijlocul lui februarie pe plan local, iar în perioada 1-6 martie având în calendar un cantonament la Băile Herculane, unde își încărcau bateriile și anul trecut.

Deținătoare la zi a Cupei României, trofeu pe care îl recucerea anul trecut tocmai la Iași, într-o finală în compania Stelei, formația timișoreană își va apăra laurii în grupa I valorică a întrecerii knock-out, alături de celelalte prim-divizionare din Superliga, și anume CSM Ştiința Baia Mare, CSA Steaua, CSM Olimpia București, Dinamo, Universitatea Cluj și Politehnica Iași, nou-promovată, care vor juca fiecare cu fiecare, într-o singură manșă, în perioada 19 martie – 29 aprilie, pe baza clasamentului provizoriu fiind identificate cele patru prim clasate care vor găzdui sferturile de finală ale Cupei. Așadar o întrecere în principiu eliminatorie dar care va demara în sistem campionat, legat de găzduirea meciurilor fiind de notat și aspectul că Biroul Federal a decis ca finala din 28 mai 2016 să fie organizată de un club de această parte a munților, așa încât Timișoara ar fi în cărți, alături de Baia Mare și Cluj. Cea de-a opta sfert finalistă a Cupei va reprezenta Divizia Națională de Seniori, eșalon secund al rugby-ului românesc, cu 8 exponente la startul celei de-a doua grupe valorice a competiției K.O., împărțite în două serii, din Moldova și Ardeal, incluzându-le şi pe CSU AV Arad şi Știința Petroșani, serii în care se vor disputa meciuri tur-retur, după care, în 29 aprilie, câștigătoarele vor juca un baraj, pe teren neutru.

Revenind la subiectul reprezentativei de seniori, România va încheia participarea în Rugby Europe Championship 2016 în martie, cu încă o apariție la Iași, contra Germaniei, pe 12 ale lunii viitoare, iar apoi la Tbilisi, în derby-ul cu liderul cu două succese al întrecerii în curs, Georgia, deja calificat încă de la Cupa Mondială din Albion la viitoarea ediție, niponă, IRB Rugby World Cup 2019.

De notat însă până atunci că Rusia, prezentă o singură dată la Cupa Mondială, în 2011, a început bine actuala ediție în Cupa Europeană a Națiunilor 1A, cu două victorii, 22-20 cu Spania și 46-20 cu Germania.

Primul XV al ”Stejarilor” pentru jocul de sâmbătă de la ora 14, difuzat în direct de Dolce Sport, este: 1. Constantin Pristaviță (Știința Baia Mare), 2. Otar Turashvili (Colomiers), 3. Horațiu Pungea (Oyonnax), 4. Johan Van Heerden (Știința Baia Mare), 5. Valentin Popârlan (Timișoara Saracens), 6. Viorel Lucaci (CSA Steaua București), 7. Mihai Macovei (Colomiers) – cpt., 8. Sandu Stelian Burcea (Timișoara Saracens), 9. Valentin Calafeteanu (Timișoara Saracens), 10. Jody Rose (Timișoara Saracens), 11. Stephen Shennan (Timișoara Saracens), 12. Florin Vlaicu (Calvisano), 13. Paula Kinikinilau (Timișoara Saracens), 14. Mădălin Lemnaru (Timișoara Saracens), 15. Cătălin Fercu (Saracens). Ca rezerve, 16. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens), 17. Mihai Dico (Știința Baia Mare), 18. Paul Rusu (CSM Știința Baia Mare), 19. Marius Antonescu (Tarbes), 20. Andrei Gorcioaia (Valence d’Agen), 21. Tudorel Bratu (Dinamo), 22. Florin Ioniță (CSA Steaua Bucuresti) și 23. Sabin Strătilă (Steaua).

Tot în etapa a treia din 1A, Georgia – Spania și Germania – Portugalia.

O nouă rundă de meciuri și în Turneul celor 6 națiuni, deschisă astăzi la ora 22,05 de Țara Galilor – Franța, și completată sâmbătă de Italia – Scoția (ora 16,25) respectiv Anglia – Irlanda, de la ora 18,50, ocazie cu care va fi titularizat în premieră la gazde Maro Itoje, prezent cu garnitura secundă a celor de la Saracens Londra la Timișoara, în 2014.

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: