În „datina străbună a pseudo-turismului de turmă”, unii copii sunt „târâţi” de părinţi prin ţări calde, alţii sunt înghesuiţi pe pârtii supraaglomerate pe care legile nescrise şi tacite ale muntelui sunt călcate din necunoaştere şi cu ignoranţă în picioare, alţii sunt ţinuţi departe de sport şi mişcare cu tot soiul de scutiri şi pretexte, iar unii fac în schimb ceea ce trebuie, întâmpinând noul an prin a se antrena cu spor chiar şi în vacanţa şcolară, caz de exemplu al copiilor rugbişti de la Warriors Timişoara, pregătindu-se până şi în antepenultima zi a anului 2023, şi nu oricum, ci sub îndrumarea unui fost „Stejar” de viţă, Marian Eugen Căpăţînă.
Paşi ai copiilor cu balonul oval călăuziţi de „Căpă” despre care ne-a semnalat un alt tânăr implicat direct activ în plămădirea noilor generaţii din sportul în 15, Ciprian Stroia, scriind despre „Dedicaţie şi performanţă: copiii de la Warriors Timişoara, model de sacrificiu şi determinare”, iar cu această ocazie Sporttim prefigurează în termeni anticipativi lansarea începând cu noul an a unor rubrici semnate de editorialişti invitaţi din diferite ramuri şi discipline ale fenomenului, dintre care nu va lipsi rugby-ul, cu precădere prin prisma sectorului juvenil.
Rubricile îşi vor avea locul lor meritoriu în pagina de deschidere a publicaţiei, I, iar în prefaţarea lansării din anul ce bate la uşă, câteva gânduri din preajma terenului cu buturi.
„Pe 29 decembrie 2023, la baza sportivă a Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Regele Mihai I” din Timişoara, copiii de la Warriors Timişoara au făcut ultimul antrenament din 2023, chiar dacă, oficial, aceştia sunt în vacanţă.
Performanţa sportivă de vârf nu este doar rezultatul talentului lor, ci şi al unei pregătiri intensive şi a unui angajament profund. În acest context, copiii de la Warriors Timişoara demonstrează nu doar pasiune pentru rugby, ci şi o determinare remarcabilă de a-şi perfecţiona abilităţile, chiar şi în timpul vacanţelor şcolare şi competiţionale.
În timp ce alţi copii se bucură de timpul liber în vacanţă, cei de la Warriors Timișoara îşi dedică aceste momente pentru a se antrena şi a-şi îmbunătăţi abilităţile în acest sport nobil. Această alegere nu este doar un semn al pasiunii lor pentru rugby, ci şi o dovadă a înţelegerii lor asupra faptului că performanţa excepţională necesită efort constant şi consecvent.
Antrenamentul a fost condus de către Eugen Căpăţînă, un nume respectat în lumea rugby-ului românesc. Prin experienţa sa bogată şi implicarea constantă, „Căpă” nu doar că împărtăşeşte cunoştinţe tehnice, ci şi inspiră tinerii rugby-şti să se dedice cu pasiune şi să depăşească provocările.”
Ciprian Stroia, născut la 17 august 1977 şi absolvent în promoţia 2000 al Univesităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, în specialitatea Agricultură, cu Master în „Gestiunea mediului şi a resurselor naturale – promoţia 2002”, iar Doctoratul în 2007 în Franţa la Institut National Polytechnique de Toulouse (INPT), sub titlul „Fonctionnement des Ecosystèmes et Agroécosistèmes”, fiind şef de lucrări la USV „Regele Mihai I” din Timişoara iar cu începere din 2021 instructor sportiv cu specializarea rugby, va puncta cu începere din 2024 în paginile Sporttim de la „firul ierbii” lumii balonului oval.
În preambul, şi câteva instantanee de la ultimul antrenament al copiilor lui Warriors Timişoara în 2023.
Iar apropo de Eugen Căpăţînă, în noul staff tehnic al prim-divizionarei de seniori SCM USV Timişoara va face parte din cercul celor se vor ocupa de pregătirea fizică a sportivilor, continuând însă a activa şi ca jucător, în condiţiile în care „Căpă” nu se află la final de contract, aidoma altor coechipieri de-ai săi, şi-anume Rupanu, Ţăruş, Bucur, Chiriac, Lucian Mureşan şi o serie de rugbişti şlefuiţi peste hotare ai medaliaţilor cu bronz, precum Kalmakhelidze, Manumua, Sikote, Iliesa, Tedoradze ori Mumbi. Pe de altă parte, 15 jucători au semnat prelungirea de contract în această lună decembrie, fiind vorba despre Simionescu, Neculau, Dorin Lazăr, Jipa, Murariu, Mureşan, Şteţco, Vasilovici, Altinok şi Sîrbu dintre cei crescuţi în Ovalia carpatină, respectiv Shennan, Onsando, Mosese, Holoia şi Jgerenaia, plămădiţi în alte culturi rugbistice.
Altfel, Mihăiţă Lazăr şi-a agăţat ghetele în cui iar Alin Conache şi-a exprimat intenţia de a pleca, la „militarii” din Ghencea, din direcţia cărora au sosit în schimb în vestul ţării Dragoş Ser şi Daniel Plai, noi componenţi ai lotului preluat de Mugur Preda, tot cu Valentin Popârlan antrenor secund, staff-ul tehnic al finaliştilor Cupei României fiind completat de preparatorul fizic Bogdan Almăjan, kinetoterapeutul Radu George şi medicul Ionuţ Inoveanu, pe cale de reunire peste circa două săptămâni, la 15 ianuarie 2024, fără jucătorii care vor fi convocaţi la echipa naţională pentru noua campanie din Rugby Europe Championship, şi ale căror nume urmează a fi anunţate.
*Clasamentul final al fazei I valorice din primăvară a ediţiei 2023 în Liga Naţională, pe coloana datelor tehnice a secţiunii Rugby în Sporttim.