Lămurire: RCM Timişoara – Farul, 2 cu 3, pentru un loc în finală

RCM mvt UV Timişoara a încheiat duminică seară faza play-off a Superligii tot cu un eşec, aşa cum şi demara, pierzînd iniţial la Steaua, dar înfrîngerea (24-9) doar cu caracter statistic de pe terenul campioanei băimărene n-a alterat cu nimic datele problemei, unica necunoscută ţinînd numai de numele oaspetei din semifinala în joc unic de peste 6 zile, de sîmbătă, şi care depindea de celălalt rezultat al zilei, de la malul mării. Care va readuce în Ronaţ pentru un loc în finala de peste două săptămîni pe RCJ Farul Constanţa. Iar datele problemei nu s-au modificat nici în sensul în care pe ansamblul celor 6 runde din play-off campioana CSM Ştiinţa a ieşit tot prima, de puţin în faţa galben-albaştrilor lui Chester Williams, care au abordat însă deplasarea de astăzi tot aşa cum alegeau şi băimărenii să viziteze arena „Gheorghe Răşcanu”, adică descompletaţi.

Nu este exclus, în cazul în care calculele hîrtiei se vor confirma, ca adversarele de astăzi de la Baia Mare, dar în formule de start dintre cele mai puternice, să-şi dispute şi finala Superligii 2012, de peste nici două săptămîni, în Bucureşti. Le-ar mai despărţi doar 80 de minute…

Avînd deja asigurată măcar poziţia secundă în zona 1-4, care-i conferea implicit calitatea de gazdă în decisiva semifinală de peste cîteva zile, RCM mvt UV Timişoara a apelat pe undeva şi firesc la alinierea unui XV cu numeroase rezerve, ideali înlocuitori într-o deplasare care nu atrăgea nici măcar mari orgolii, chiar dacă adversară era nimeni alta decît principala rivală a bănăţenilor la titlu.

Şi într-adevăr, aceste ultime runde din play-off au adus pe undeva şi cu o mai largă strategie aplicată în lungi… războaie, care contează mai presus decît bătăliile în sine, fiecare club căutîndu-şi culoarul favorabil, asta pentru a prelua termenii unui alt domeniu, în ideea conservării cît mai adecvate a resurselor şi a abordării de pe poziţii favorabile a pasului imediat următor.

În consecinţă, Chester Williams şi Marthinus Linee au apelat în Maramureş la Mariş, Căpăţână, Militaru, Bianu, Bradu, Rus, Tănase, Kafatolu, Dumitru, Conache, Sola, desemnat căpitan, Fântânaru, Iftode, Roşu şi Bizo, adică o aproape întreagă garnitură secundă.

A rezultat un eşec, foarte rar în privinţa aspectului că timişorenii nici n-au culcat balonul oval în terenul de ţintă advers: 24-9 pentru Baia Mare. Dar iată filmul jocului, intercalate fiind şi crîmpeie din cel de la Constanţa, disputat la aceeaşi oră şi adjudecat de „marinari” cu 43-31, drept urmare RCJ Farul urmînd a vizita Timişoara, pe cînd Steaua, care a aliniat la rîndul ei numeroase rezerve, va juca pentru un loc în finală pe arena băimărenilor.

În minutul 13, 12-0 pentru CSM Ştiinţa Baia Mare, cel de-al doilea eseu fiind reuşit de Ciobi Gal şi transformat de Michael Wiringi. Mariş, Bradu sau Iftode, iată nişte nume mai puţin familiarizate în acest 2012 cu primul XV al Timişoarei, pe cînd internaţionali ca Fercu ori Calafeteanu nu sunt nici pe lista rezervelor. Conache reuşeşte însă transformarea unei lovituri de pedeapsă şi scorul devine 12-3, după alte două ratări de acest gen în debutul partidei. În cealaltă partidă, constănţenii răsturnau rezultatul la 12-7…

Între timp, încă un eseu pentru gazdele din Baia Mare, prin Mihai Dico. Transformarea, ratată de Wiringi, scorul rămânând 17-3. Conache mai transformă o lovitură de pedeapsă şi… 17-6.

Naisa, a treia încercare pentru Farul, transformată de Dumond: scor 19-7. Încă un eseu şi punct bonus pentru Farul. Masilevu reuşeşte al doilea său eseu, 24-7, dar şi Steaua e cam cu rezervele.

Conache mai transformă o lovitură de pedeapsă şi scorul devine 17-9, în fluierăturile gazdelor maramureşene. Pauză, 17-9: Timişoara, cu un XV de rezervă, face faţă gazdelor, motivate să încheie pe primul loc, la fel ca şi prima fază a campionatului. În cealaltă semifinală, 29-10 pentru Farul, după încă un eseu, rămas netransformat.

Dar se ajunge la 36-10 pentru Farul, iar un stelist este accidentat: nu va juca în semifinale…

Ionuț Dimofte a intrat la CSM Ştiinţa Baia Mare însă scorul rămâne neschimbat. Intră şi Sean Morell la gazde, în minutul 56. Dublă schimbare, câte una de fiecare echipă, Bradu fiind înlocuit cu Lazăr iar Creţuleac intră la amfitrioni. Minutul 62 aduce două piese grele pentru RCM mvt UV Timişoara, Căpăţână fiind înlocuit cu Turashvili. Se pregătesc să intre şi Carpo respectiv Pungea…

Baia Mare se menţine în atac, de-acum şi cu Ionuţ Neacşu în joc, iar în minutul 79 Diniş înscrie un al patrulea eseu: punct bonus pentru gazde. Transformare Dimofte şi scor final 24-9La Constanța, 36-17 după încă un eseu stelist, scorul final devenind 43-31, cu Vlaicu transformînd un eseu şi menţinîndu-se lider în clasamentul marcatorilor.

* Ca o adnotare din sectorul juvenil, Divizia Naţională de Juniori U19, în care a ales să se înscrie şi clubul RCM mvt UV, CSS 2 Siromex Baia Mare a învins fără drept de apel echipa junilor bănăţeni şi s-a instalat pe primul loc în acest debut de sezon, jucătorii lui Răzvan Popovici marcînd 11 încercări, şapte fiind şi transformate, plus o lovitură de pedeapsă: 72-0.

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru × = 24

 


Ultimele articole din categoria Rugby: