LIVE TEXT de pe Cluj Arena, la finala Cupei României. RCM UVT Timişoara – CSM Ştiinţa Baia Mare 19-14 (9-8). Mesajele fanilor: „BAI MARE!” şi „MARE BYE!” Într-adevăr… Banatul bate campioana şi recucereşte Cupa!

RCM UVT Timişoara învinge campioana şi câştigă Cupa României, pe merit: 19-14, la pauză 9-8. Un finish fericit al sezonului 2014: totul e bine când se termină cu bine! Vom reveni cu declaraţiile…

Se intră în ultimul minut de joc. Galben-albaştrii din Ronaţ, foarte aproape de câştigarea trofeului: câte unul în fiecare an.

Sosene Anesi mai împrospătează din nou linia I, Saulo iese, Mariş intră. Iar Morrison e înapoi pe dreptunghiul verde.

77. Calafeteanu reuşeşte, 19-14: lovitură de pedeapsă precisă, de pe stânga! A patra sa lovitură de pedeapsă de acurateţe.

71. Samoa ratează. Iar Militaru intră în locul lui Ţăruş. 

Iordăchescu acordă o lovitură de pedeapsă pentru Samoa şi fanii galben-albaştrilor taxează: „Hoţii!”

Pentru prima oară se încing urât spiritele, parcă şi uitasem că s-ar putea întâmpla aşa ceva. Meciul a curs într-un spirit pozitiv, de fair-play, dar oboseala şi presiunea psihologică a finish-ului nasc scântei.

Dificil, la greutatea lor, să-şi ţină echilibrul pe terenul ud. Forţa de inerţie e mare în cazul unor asemenea sportivi de forţă.

Dar ies timişorenii cu faţa curată, deşi în inferioritate numerică.

Moment mai delicat pentru RCM UVT, sub presiune: Morrison, trimis de Iordăchescu în sin-bin. 10 minute, din minutul 67.

Reacţia lui Apjok: iese Moyake, intră Dănilă.

Primă pancartă înfăţişată de fanii Timişoarei: „BAI MARE!” 

Baia Mare reuşea eseul cu linia I, prin Oancea, Timişoara cu liniile dinapoi.

Eseu timişorean: 14-14. Acţiunea lui Kinikinilau. Calafeteanu transformă! 16-14. Spre minutul 65.

Aşteptare… Eseu?

„Albaştrii” Timişoarei, pentru a doua oară la mustaţă de a reuşi eseul. O şarjă rapidă pe linia de treisferturi, pe dreapta. Arbitraj video?

Suficient pentru a cădea unde trebuie… 9-14, minutul 60: acelaşi Samoa. 

S-a scurs o jumătate din partea secundă şi, fără a fi avut vreo şarjă periculoasă, CSM Ştiinţa are ocazia de a se desprinde, tot pe o greşeală a medaliaţilor cu bronz. Samoa, de pe dreapta, de la 40 de metri.

Grămadă cu introducere a Ştiinţei, în terenul Timişoarei, pe dreapta.

Însă timişorenii greşesc din nou, cedând puţin ritmul şi neavând aceeaşi posesie în ultimele aproximativ 5 minute. Samoa, de la 30 de metri, central: lovitură de pedeapsă, 9-11 în minutul 57. Şi schimbare în linia I maramureşeană.

Conache, precis la prinderea baloanelor degajate. Absenţa lui Fercu se simte din alte puncte de vedere.

53. Iese Moala, intră Rose.

O nouă grămadă câştigată de RCM UVT Timişoara, pe introducere băimăreană.

Drenceanu, căzut peste balon, puţin în propria jumătate de teren. Samoa a mai încercat, în debut de joc, chiar şi de la mai mare distanţă.

Timişorenii atacă în această parte spre butul peluzei dinspre zona centrală a Clujului. Din păcate, tribunele sunt nepopulate, foarte mică asistenţă pentru un asemenea eveniment, difuzat în direct de televiziunea naţională, TVR2. Bravo însă celor care înfruntă frigul pentru a asista pe viu la meciul favoriţilor. Nu sunt foarte mulţi dar… fac cât trei!

Ştiinţa nu mânuie bine balonul dar nici timişorenii nu profită de o margine din preajma terenului de ţintă advers.

Blocajul timişorean, foarte bun.

*** Reîncepe partea a doua: Samoa, însă cu un balon mort, ceea ce oferă posesia timişorenilor: grămadă la centru.

RCM UVT domină grămada şi Calafeteanu are ocazia preluării conducerii, chiar înaintea pauzei. Puţin lateral dreapta, de la 22 de metri. 9-8, din a treia sa lovitură de pedeapsă! 40. Şi pauză.

38. O nouă grămadă ordonată cu introducere timişoreană în 22-ul advers. Presiunea ar trebui să dea şi roade…

Timişorenii, mult mai activi şi ofensivi în ultimele două-trei minute. O nouă margine redusă a lui Căpăţână. Adjudecată. Finish bun de primă parte al formaţiei de puţin condusă.

Reintră Vasile Rus!

Băimăreanul Botezatu culcă balonul în propriul teren de ţintă, sub presiunea lui Kinikinilau, urmărind balonul şutat pe jos, printre, în diagonală, de Umaga.

30: intră Marian Drenceanu. În locul lui Dorin Lazăr. Accidentat, şchiopătând pe piciorul stâng, care are oricum şi un mic bandaj deasupra genunchiului. Un mic bandaj are şi la antebraţ, în urma unei intervenţii chirurgicale.

Iordănescu îi cheamă în premieră la ordine pe cei 2 căpitani. Şi o lovitură de pedeapsă pentru „albaştri”: Calafeteanu găseşte marginea, tot pe dreapta.

Extraordinar ce aburi ies din jurul grămezilor spontane, finaliştii fiind deja bine-bine încălziţi.

Margine băimăreană câştigătoare, în încurajările galeriei nordicilor. Ştiinţa încearcă acum mai mult jocul la mână, însă fără a găsi vreo breşă. Bună defensivă timişoreană.

Tot mai multe pete negricioase, maronii, pe suprafaţa de joc. Gazon moale, pe alocuri uşor băltit. Şi sunt numai 2 grade Celsius: e frig.

Margine scurtă, şi bună, a Timişoarei.

Tot Calafeteanu câştigă rapid mult teren, cu o degajare lungă pe flancul drept, după reluarea jocului de către adversari.

RCM UVT Timişoara, extrem de aproape de eseu. Şi Calafeteanu alege să tragă din nou la beţe. 6-8, minutul 26.

Se aude foarte puternic galeria Timişoarei, o acoperă în premieră pe cea a băimărenilor.

Dar Vasile Rus se alege cu cartonaşul galben, într-un moment favorabil „albaştrilor” Timişoarei. Inferioritate numerică, din minutul 24, pentru zece minute. 

Lovitură de pedeapsă timişoreană ce caută marginea, în 22-ul oponenţilor, pe dreapta, tot în ideea unui mol, armă iniţială a Ştiinţei.

Dan Dinu pufăie o ţigară, în tăcere.

18. 13-8: prime puncte timişorene, Vali Calafeteanu. De la 25 de metri, puţin lateral dreapta.

Galeria băimăreană se aude mai puternic, mai clar. Cele două galerii sunt poziţionate aproape una de alta.

Margine timişoreană pierdută, la repunerea lungă a lui Căpăţînă.

Contează prezenţa lui Sean Morrell, dat ca indisponibil de către Apjok, dar care e o semnificativă piesă de rezistenţă în angrenajul campioanei.

Samoa nu transformă eseul, din preajma marginii terenului, dintr-un unghi destul de închis. A şutat în stângul butului.

12. 0-8, eseu băimărean, la colţ, pe stânga, după un mol de margine bine dirijat. Timişorenii n-au ripostat presiunii exercitate.

8. Popîrlan se aruncă peste grămadă, lovitură de pedeapsă pentru maramureşeni, care degajează terenul.

7. Primă grămadă a meciului, pe linia de 22 a băimărenilor, cu introducere bănăţeană, prin Calafeteanu. Prăbuşire şi decizie de realcătuire a grămezii ordonate.

0-3, în minutul 4: Luke Samoa, fundaşul cu numărul 15 al campioanei, de la 2 metri de centrul terenului, uşor lateral dreapta: lovitură de pedeapsă. Direcţie bună. Balonul ud nu îi joacă festa. Şi-a asumat responsabilitatea, în ciuda distanţei destul de însemnate.

A doua margine a finalei, de astă dată a băimărenilor. Şi câştigată. În premieră, jocul mutat în jumătatea timişoreană.

Mircea Rusu, o lovitură simbolică de începere. Startul aparţine Timişoarei, prin fundaşul decar Gabriel Conache…

Încă picură… Şi ies echipele. Bănăţenii, în albastru, băimărenii – în galben fosforescent.

Trofeul, amplasat la marginea terenului. În preajmă, noroi pe pista ce desparte tribuna de teren. Vremea a fost potrivnică în această zonă a ţării în ultimele zile…

La tribuna a II-a, circa 250 de persoane, la tribuna I, încă aproximativ 100.

Juniorii clubului timişorean au ajuns la rândul lor în timp util la faţa locului. Sunt câteva grupe, mai multe zeci de rugbişti adolescenţi.

Organizatorii împart fişele cu componenţa loturilor, pe calea de acces spre masa presei, cu rugămintea să le distribuim şi omologilor noştri maramureşeni. Care sunt aşadar la datorie.

Partenerul timişorenilor, Saracens Londra, a rămas pe locul 4 în AVIVA Premiership, spre finele turului, după 9 etape, pierzând cu 27-19, la pauză 18-6, pe terenul ocupantei poziţiei secunde, Exeter City Chiefs, grupare dintr-o localitate sudică în care România va evolua peste nici un an în faza grupelor Cupei Mondiale. Saracens a rămas la 8 puncte în urma liderului Bath, reinstalat în locul lui Northampton Saints, care a alunecat pe 3, şi la 7 în urma învingătorilor din Exeter. Londonezii au linia de clasament 9 5-1-3. Reprezentativa Angliei a încheiat în schimb cu o victorie seria partidelor test, 26-17 cu australienii, şi vecinii galezi dispunând de exponenţi ai emisferei sudice: 12-6 cu Africa de Sud.

Avem şi câteva prime clişee, „natură moartă”, căci încă n-au descins grupurile de susţinători, venind de la nord respectiv sud-vest…

Suntem aici un contingent de reprezentanţi ai mass-media din Timişoara, reporteri, redactori, moderatori, comentatori radio sau fotoreporteri, deplasaţi cu un microbuz pus la dispoziţie de Universitatea de Vest, patron spiritual al clubului de rugby din Ronaţ. Domnul Joska i-a adus cu bine la destinaţie pe, şi să începem cu domnişoarele, Anda Flavia Deliu respectiv Constantin Duma, Adrian Pîclişan, Marcel Hoster, Viorel Jurcuţ, Ionuţ Suciu, Valentin Handro, Daniel Bâlteanu, Cornel Biholari, Sebastian Tătaru, Virgil Simonescu şi seniorul Miklos Haas, preluat din Arad, precum şi subsemnatul. Sper că n-am uitat pe nimeni…

La precedenta evoluţie pe acest teren, timişorenii aveau parte de căldură şi soare, poate chiar în exces. Se întâmpla pe 1 august, în returul Superligii, din sezonul regular, când treceau cu 46-26 de gazda CS „U” Cluj.

Ar mai fi aproximativ două ore şi jumătate până la startul finalei şi la Cluj plouă, plouă-plouă, nu doar burniţează. Cer plumburiu, fără vreo urmă de spărtură în plafonul de nori.

Aşadar bună ziua de la Cluj Arena şi bine aţi venit, rămâneţi şi cu noi!

*

La 3 ani fără 3 zile de la precedenta ocazie când galben-albaştrii din Ronaţ cucereau Cupa României, tot în Ardeal, şi tot în dauna băimărenilor, împiedicându-i atunci să realizeze eventul campionat-cupă, RCM UVT Timişoara vizează repetarea performanţei, şi tot în calitate de ocupantă a locului 3 în Superliga, ca şi în 2011. Unica diferenţă ar fi că bănăţenii nu i-ar deposeda astfel de trofeu pe maramureşeni, doar finalişti anul trecut ai întrecerii K.O. Ce va fi în finala celei de-a 69-a ediţii a Cupei României la rugby, şi aici, în comentariu text în direct de la faţa locului, pe Cluj Arena…

 

Speranţele timişorenilor sunt foarte mari, iar aşteptările pe măsură, mai ales dat fiind suita celor 3 tentative fără succes în dauna băimărenilor în campionatul Superligii 2014, completată de ratarea disputării unei mult aşteptate finale la Bucureşti, pentru desemnarea câştigătoarei titlului.

Încleştarea a fost aşadar doar amânată pentru ultimul act al competiţiei knock-out, plasat la finele unui întreg sezon, şi după partidele-test ale acestei luni din contul “Stejarilor”, cu numeroşi internaţionali de la ambele cluburi finaliste, dar şi după primele apariţii ale Leilor Bucureşti în noua ediţie a cupelor europene, cu câţiva selecţionabili din rândul lotului maramureşean.

În consecinţă, şi absenţele la ora căderii cortinei sunt pe măsură, Carpo şi Lemnaru fiind indisponibili din tabăra timişorenilor iar Suciu, Bârdaşu, Morrell, Wiringi, Gal şi Phillips din cea a “Zimbrilor”.

Parcursul până în finala de sub Feleac n-a fost însă nici pe departe la fel de solicitant pentru principalele pretendente la trofeu, din contră, drumul fiind neted şi scurt, cu numai câte două întâlniri eliminatorii. Descinderea în ultimul act era aşadar inevitabilă, competiţia reducându-se aproape în totalitate la această finală, eventual şi la hazardul sorţilor înaintea penultimului act, chiar dacă “Zimbrii” lui Eugen Apjok au tremurat suficient de tare în semifinala adjudecată doar cu 18-16 în dauna Olimpiei CSM.

În prealabil, finalistele se impuneau în sferturi într-un cuplaj clujean, RCM UVT Timişoara cu copiosul 123-0 în dauna ieşenilor iar maramureşenii cu 29-7 în faţa localnicei CS “U”, după ce în faza grupelor rivalele îşi împărţeau victoriile, 18-3 pentru bănăţeni, pe Bega, în 14 iunie, şi 29-25 pentru nordici în 11 octombrie, ambele în Regiunea Transilvania.

Cât preţ şi cât de în serios au luat în considerare competiţia numărul 2 medaliaţii cu bronz în campionat o arată marja triumfului din semifinala de la Bucureşti cu Dinamo, 78-12, galop de sănătate înfăţişând setea de revanşă a celor din Ronaţ în Cupa României.

Care, ajunsă la un secol de la disputarea primei sale finale, în 1914, n-a avut însă niciodată în rugby aura şi consistenţa competiţională a altor întreceri sau acţiuni de club ori de lot naţional, încercând totuşi a fi revitalizată exact în cursul acestui sezon, cu timişorenii printer principalii protagonişti în vâltoarea evenimentelor.

Bine aleasă, Cluj Arena va fi capitală a rugby-ului pentru 80 de minute, la faţa locului fiind aşteptaţi şi sute de suporteri timişoreni, o mică mare galbenă, corului alăturându-i-se şi juniorii grupării din Ronaţ, laolaltă cu antrenorii lor.

Se anunţă o duminică seară pe cinste, în pofida vremii neprielnice anunţată peste Ardeal, căldura fiind însă în sufletele pătimaşilor jocului cu balonul oval. Timişorenii revin aşadar după 3 ani în finala Cupei României, încercând să-i provoace Ştiinţei al treilea eşec final în cele 5 ultime acte disputate în sezoane consecutive, din 2010 încoace, mereu cu Eugen Apjok la cârmă: 13-6 cu Steaua, 10-32 cu cei din Banat, 9-3 din nou cu Steaua dar şi 10-17 cu aceiaşi bucureşteni, la finele toamnei trecute.

De fapt, băimărenii dispută cea de-a 14-a finală de Cupa României, dintre care au câştigat 5, fiind cei mai aureolaţi în acest sens din afara Bucureştiului, cu triumfuri în 1981, 1990, 1999, 2010, 2012, pe când Steaua domină la acest capitol, cu cele 14 trofee adjudecate.

Universitatea Timişoara a fost prima dintre finalistele de astăzi care ajungea în ultimul act, în 1978, cedând Stelei cu 35-11, iar peste 2 ani şi lui Dinamo, cu 25-11, abia peste îmcă un an intrând în scena partidelor cu trofeul pe masă şi pe-atunci Ştiinţa CEMIN Baia Mare, câştigătoare a turneului triunghiular de desemnare a deţinătoarei Cupei, 32-10 cu Farul şi 13-12 cu Dinamo.

Ar mai fi de notat că şase sunt titularii de astăzi ai timişorenilor care jucau şi în finala câştigată în 2011, atunci sub bagheta lui Cosmin Cioriciu, şi anume, în liniile dinapoi, Kinikinilau şi Calafeteanu, iar în pachetul de înaintare, Ţăruş, Căpăţînă, Lazăr şi Rus, pe când Dumitru, Mariş şi Tănase se regăsesc şi acum pe bancă, alături de colegul dar şi antrenorul lor, Sosene Anesi: da, un jucător All Blacks, fie şi ca tehnician, într-o finală de Cupa României!

Protagoniştii s-or mai fi schimbat dar pasiunile sunt însă cel puţin la fel de mari…

*

Palmares direct în 2014:

(în Superliga) RCM UVT Timişoara – CSM Ştiinţa Baia Mare 13-19, CSM Ştiinţa Baia Mare – RCM UVT Timişoara 20-20; (în play-off) CSM Ştiinţa Baia Mare – RCM UVT Timişoara 21-17.

(în Cupa României) RCM UVT Timişoara – CSM Ştiinţa Baia Mare 18-3; CSM Ştiinţa Baia Mare – RCM UVT Timişoara 29-25.

*

RCM UVT Timişoara: 1. Ţăruş, 2. Căpăţînă, 3. Saulo, 4. Popârlan, 5. Lazăr, 6. Morrison, 7. Rus, 8. Burcea – cpt., 9. Calafeteanu, 10. Umaga, 11. Moala, 12. Kinikinilau, 13. Malupo, 14. Shennan, 15. Conache.

Rezerve: 16. Gorcioaia, 17. Militaru, 18. Mariş, 19. Drenceanu, 20. Dumitru, 21. Tănase, 22. Rose, 23. Tangimana.

CSM Ştiinţa Baia Mare: 1. Pristaviţă-Mardare, 2. Oancea, 3. Rusu, 4. Van Heerden – cpt., 5. Hristache, 6. Moyake, 7. Stoica, 8. Morrell, 7. Moyake, 9. Shamkharadze, 10. Brooks, 11. Botezatu, 12. Diniş-Vârtic, 13. Fakaosilea, 14. Spring, 15. Samoa.

Rezerve: 16. Gorun, 17. Dico, 18. Pocriş, 19. Dănila, 20. Taufa, 21. Bucur, 22. Oprea, 23. P. Ailenei.

Arbitru: Vlad Iordăchescu. Arbitri asistenţi: Cristian Răduţă şi Dănuţ Frăsineanu. Arbitru nr. 4: Florin Ferezan. Observator: Valeriu Lazăr.

*

Pentru conformitate, iată şi datele tehnice ale finalei din 3 decembrie 2011, de la Alba Iulia: RCM Timişoara – CSM Stiinta Baia Mare 32-10 (24-3)

Au marcat: Calafeteanu – eseu, 2 l.p., 3 tr., Lemnaru – 2 e, Lazăr – e / Suciu – e, Dimofte – lp, Pop – tr;

RCM Timişoara: 15. Vlaicu Florin, 14. Lemnaru Mădălin, 13. Makapelu Lapana, 12. Kinikinilau Paula, 11. Roşu Valentin, 10. Fântânaru Florin, 9. Calafeteanu Valentin (căpitan), 1. Pungea Horaţiu, 2. Căpăţână Eugen, 18. Alexandru Ţăruş, 4. Drenceanu Marian, 5. Lazăr Dorin, 6. Lucaci Viorel, 7. Rus Vasile, 8. Pahulu Andrew.

Rezerve: 16. Borzaş Paul, 17. Mariş Samuel, 24. Chiroiu Cosmin, 19. Dumitru Victor, 20. Zaiba Raul, 21. Ciocea Dorian, 22. Bianu Cristian, 23. Tănase Laurenţiu.

CSM Baia Mare: 32. Niacsu Ionut, 21. Pop Ioan, 13. Gal-Minya Csaba, 12. Dinis Cristian, 31. Botezatu Danut, 10. Dimofte Ionut, 20. Ailenei Vlad, 25 Ursache Andrei, 2. Radoi Andrei, 1. Balan Cristian, 18. Hristache Ionut, 4. Cirtiu Cosmin, 27. Stoica Cristian, 23. Danila Marius, 7. Macovei Mihai (căpitan).

Rezerve: 16. Rusu Paul, 3. Barlea Vasile, 28, Dico Mihai, 6. Morrell Sean, 30. Podea Cristian, 22. Nistor Andrei, 29 Budusanu Ionut, 5. Suciu Silviu.

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei − = 2

 


Ultimele articole din categoria Rugby: