LIVE TEXT de la București. Triumf și în finala Cupei Regelui: Timişoara – Baia Mare, acum 5-0 în finalele acestui deceniu. Timişoara Saracens RCM UVT – CSM Ştiinţa Baia Mare 24-22 Conache – 2′, 48 l.p., 39 eseu, Ianuș 20, 79 eseu, Rose 80+5 dropgol / Samoa 10, 25, 30, 32, 63 l.p. și eseu + t 73. Eliminare: Drenceanu 66

Aflată la finish în 22-ul advers, Timișoara Saracens RCM UVT câștigă cu 24-22 ultimul act al ediției I a Cupei Regelui prin dropgolul lui Jody Rose din prelungiri. 3-1 la eseuri, două în contul lui Ianuș din moluri de margine și unul al lui Conache, autor și al celorlalte puncte. Samoa, cu 22 pentru învinși. Un trofeu cucerit, mai două, în Superliga și Cupa României… Revenim cu declarații și imagini!

Mai intră și Neacșu, în locul lui Militaru. Galben-albaștrii, nevoiți să reziste. Ba mai mult, șarjează pe contraatac.

Intră și Halalilo. Timișoara trebuie să țină acum de rezultat. Ultime faze… Iar galben-albaștrii obțin posesia, poate decisiv.

Iar Jody Rose aduce victoria din dropgol în cel de-al cincilea minut de prelungiri! 24-22. Din zonă centrală, de la circa 26 de metri. A riscat și a câștigat. Pe fondul atacurilor Timișoarei.

Cei din Ronaț atacă furibund și ajung la câțiva pași de terenul de țintă al băimărenilor. Din nou, nu departe de eseu, pe tentativele de pătrundere ale lui Shennan. Dar înainte…

Se intră în prelungiri și e pe muchie de cuțit, cu un joc foarte, foarte deschis. Care pe care. Cu Timișoara însă în ofensivă, în căutarea răsturnării scorului.

Rămâne așadar 21-22 iar Gorun, Dico și Aielenei sunt aruncați în luptă de băimăreni.

80. Conache, cel care ca rezervă aducea titlul pe acest stadion la finala Superligii din 2012, ratează transformarea. Și pentru a treia oară. Din tușa dreaptă.

Timișoara Saracens reușește aceeași figură: mol de margine și ESEU, 3-1 la acest capitol. Tot Ianuș și 21-22, în minutul 79.

Și e nevoită să caute eseul. Cu transformare i-ar aduce avantajul. Din nou margine la 5 metri de terenul de țintă băimărean, iar Drenceanu e înapoi în teren: 15 v 15. Gorcioaia trimite scurt, pentru molul de margine.

Timișoara Saracens mai are circa 3 minute de inferioritate numerică iar Heikell împrospătează linia I: Gorcioaia pentru Sabău.

A culcat balonul oval după o pătrundere în diagonală, cu fentă, la finele unei șarje a trei sferturilor lui CSM Știința. Iar Samoa transformă, 16-22.

73. Cu om în plus, CSM Știința profită. Luke Samoa se descurcă înscriind și un ESEU, primul al maramureșenilor. 16-20. Doar Samoa a punctat astăzi pentru băimăreni. 

72. Șarjă a ”negrilor” dar Timișoara scapă cu fața curată, căpitanul băimărean Ene intrând din lateral. Margine a celor din Ronaț.

71. Margine băimăreană din preajma 22-ului galben-albaștrilor.

Semn al tot mai numeroaselor erori apărute odată cu scurgerea timpului. Oboseala începe să-și spună cuvântul…

66. Marian Drenceanu, trimis în sin-bin. Inferioritate numerică a Timișoarei, în ultima pătrime a finalei. 14 contra 15…

Minutul 63, prime puncte pentru CSM Știința în partea a doua: 16-15, Luke Samoa – lovitură de pedeapsă. 

59. Excelentă margine obținută de băimăreni, la care Sefton Keeghan îi ia locul lui Diniș Vîrtic, accidentat.

56. Timișoara Saracens se reinstalează în ofensivă, în terenul advers.

Baia Mare are un respiro și iese din chingile defensive.

Galben-albaștrii continuă să preseze în preajma terenului de țintă advers, dar nu mai reușesc să se impună din nou prin molul de margine.

Timișoara Saracens, la un pas de al treilea eseu.

50. Înlocuire. Iese Moala, intră Shennan. A mai jucat pentru scurt timp și în prima parte, înlocuindu-l temporar pe Conache.

Iar liderul din campionat obține o lovitură de pedeapsă. Fructificată de Conache, principal realizator al bănățenilor în Cupa Regelui. 16-12 în minutul 48. 

Morrison – înainte dar Timișoara Saracens câștigă grămada. În preajma 22-ului advers.

CSM Știința, mai mult în posesia balonului în primele 4 minute după pauză.

Baia Mare începe partea a doua și Luke Samoa încearcă un dropgol în minutul 42.

*

Pauză, 13-12 Timișoara, după 3-0, 3-3, 8-3, 8-12 și 13-12. Un joc în general viu disputat și atractiv în prima sa parte, cu timișorenii ceva mai prezenți în ofensivă, însă cu suficiente erori de ambele părți. Înlocuitorii internaționalilor selecționați încearcă să se ridice la înălțimea titularilor absenți însă nu reușesc cel mai adesea, atât nivelul valoric ceva mai scăzut al confruntării cât și rarefierea din tribunele Stadionul Național lăsând senzația că n-ar fi tocmai un eveniment de însemnătatea adjudecării unui trofeu.

Prelungiri. E rândul lui Conache să-și regleze precizia de la mare distanță, însă ratează de puțin, prin dreapta butului. Așadar rămâne 13-12.

În avantaj, Timișoara Saracens câștigă din nou posesia în jumătatea adversă, reușind ca o raritate să desfacă jocul pe trei sferturi, însă Moala nu poate șarja pe tușă.

Eseul înaintea pauzei, un ascendent moral în perspectiva ultimelor 40 de minute.

2-0 la eseuri și 13-12 pe tabela de marcaj în favoarea Timișoarei, ambele pe dreapta. Conache n-a și transformat, ratând și de această dată.

39. Timișoara Saracens preia din nou conducerea, prin ESEUL lui Gabriel Conache, după o grămadă adjudecată și un atac pe partea închisă, purtat până în 22-ul campioanei de Brian Sefanaia.

Galben-albaștrii, din nou deficitari în margine. Introducere timișoreană prin O’Donnell.

Minutul 36. Încă o tentativă a lui Luke Samoa din preajma liniei de centru a terenului. Irosită: 4 din 6.

Conache, revenit între timp de pe margine, caută marginea, în diagonală de pe stânga, în 22-ul advers, ratând-o de puțin. Margine prin Bârdașu.

Galben-albaștrii greșesc și în faza imediat următoare, dându-i din nou prilejul lui Samoa să-și exerseze tirul. Tot dintr-o poziție centrală, foarte ușor lateral stânga, și ceva mai aproape de buturi. 8-12 în minutul 32, patru din cinci. 

Minutul 30, 8-9, tot Luke Samoa fructificând. Lovitura de pedeapsă expediată de la cea mai mare distanță în această finală. CSM Știința – în premieră în avantaj. 

Sean Morrell, înapoi în teren.

28. Conache, ușor accidentat, e înlocuit temporar cu Shennan. Se împart și primele palme ”prietenoase”, Leiataua lui Rose.

26. Gigi Militaru, placaj la gât asupra lui Fakaosilea, în preajma 22-ului advers. Dar Baia Mare nu gestionează bine faza și Timișoara Saracens rămâne în atac, în jumătatea adversă. Galben-albaștrii, mai prezenți în ofensivă.

25. Atac viguros al băimărenilor și intrare din lateral a timișorenilor: lovitură de pedeapsă, fructificată de Luke Samoa. Două din trei. 8-6. 

Gabriel Conache ratează transformarea.

Într-adevăr! Prim ESEU al finalei, dintr-un mol de margine, la mijlocul primei părți, prin pachetul de înaintare: 8-3, autor Ianuș.

20. Shamkharadze degajează cu dificultate din preajma propriului teren de țintă. Timișoara, poziție excelentă. Margine de la 5 metri, pe dreapta, cu mol de margine.

Și CSM Știința cedează însă posesia, Timișoara Saracens degajând terenul. Prinde Maravunawasawasa, cu priză mai bună decât Conache, la precedenta tentativă a fundașului galben-albaștrilor.

Margine bănățeană, scurtă, prin Marian Sabău, inexact executată. Posesie băimăreană, schimbând direcția de atac.

Minutul 15. Dintr-o poziție ceva mai favorabilă, mai centrală, Samoa ratează execuția, prin stânga buturilor. Expediază balonul oval ceva mai razant, însă imprecis. Tot 3-3.

Încă o introducere băimăreană, în zona din care CSM Știința egala, grămada fiind prăbușită: altă lovitură de pedeapsă pentru campioni.

Arbitru este Ionuț Bodea, unul dintre asistenți fiind Mădălin Gîrbău, aflat în lotul timișorenilor la relansarea clubului din Ronaț, la începutul lui 2011, cu ocazia demarării Superligii.

Sângerare Sean Morrell și schimbare temporară în pachetul de înaintare maramureșean. Îi ia locul, în minutul 13, Kuselo Moyake.

Suprafața de joc a avut puțin de suferit după prima dispută a cuplajului rugbistic, fiind și puțin moale.

După-amiază, în finala pentru locul 3, CSM Olimpia București a dispus cu 31-13 de CS U Cluj, care conducea la pauză cu 12-13.

9. Luke Samoa, lovitură de pedeapsă din apropierea tușei drepte, de la 35 de metri. 3-3 după 10 minute. 

Minutul 5. Este rândul timișorenilor să greșească: înainte. Grămadă cu introducere băimăreană din zona centrului terenului. Shamkharadze, fostul timișorean.

Timișoara Saracens absoarbe prima șarjă ofensivă a băimărenilor, trecând din nou în jumătatea adversă, prin două lovituri de urmărire.

Campionii en titre din Maramureș aliniază la start chiar și mai mulți rugbiști din străinătate, opt.

Cu nu mai puțin decât 7 jucători străini, dintre care unul, Morrison, devenit internațional român, liderul Superligii obține deja o lovitură de pedeapsă din 22-ul advers: 3-0 prin Gabriel Conache în minutul 2, de la circa 10 metri, foarte puțin lateral dreapta.

Jody Rose începe finala pentru timișoreni, echipați în galben-albastru. CSM Știința se apără în negru.

Echipele…

Timișoara Saracens RCM UVT începe cu 15. Conache, 25. Fonovai, 13. Sefanaia, 12. Umaga, 11. Moala, 10. Rose, 9. O’Donnell / 1. Militaru, 2. Sabău, 3. Mariș, 4. Lazăr, 5. Drenceanu, 6. Morrison, 7. Rus – cpt., 8. Ianuș.

Rezerve: 16. Gorcioaia, 17. Neacșu, 23. Halalilo, 18. Mureșan, 20. Ciaparii, 19. Manumua, 14. Shennan, 22. Zaharia.

CSM Știința Baia Mare: 1. Constantin Pristaviță-Mardare, 2. Florin Bârdașu, 3. Silviu Suciu, 4. Marius Dănilă, 5. Dumani Mtya, 6. Sean Morrell, 7. Constantin Ene – cpt., 8. Răzvan Ailenei, 9. Bidzina Shamkharadze, 10. Luke Samoa, 11. Giorgio Phillips, 12. Cristian Diniș Vîrtic, 13. John Leiataua, 14. Sione Fakaosilea, 15. Ratu Taniela Maravunawasawasa.

Rezerve: 16. Florin Gorun, 17. Mihai Dico, 18. Marius Pocriș, 19. Kuselo Moyake, 20. Alexandru Palii, 21. Keeghan Sefton, 22. Georgel Cătună, 23. Paul Ailenei.

Bună seara de la București!

***

Aici, în transmisiune în direct LIVE TEXT de pe Stadionul Naţional “Arcul de Triumf” din Bucureşti, sâmbătă de la ora 20, tentativa liderului Superligii 2015, Timişoara Saracens RCM UVT, de a câştiga şi a cincea finală jucată în acest deceniu în rugby-ul românesc în compania aceleiaşi CSM Ştiinţa Baia Mare, de această dată şi pe al treilea front al noii competiţii a “Cupei Regelui”. Şi ca alte particularităţi distincte ale acestui ultim act faţă de precedentele dueluri directe din finală, absenţa unor piese de bază convocate în reprezentativa “Stejarilor”, în special din tabăra celor din Ronaţ, precum şi programarea mai vremelnică a evenimentului, cele din 2011, 2012, 2013 şi 2014 desfăşurându-se în decembrie, octombrie, din nou octombrie iar anul trecut în noiembrie.

Rugbiştii din Ronaţ câştigau anul trecut în dauna băimărenilor, la Cluj, finala Cupei României. Acum se reîntâlnesc în finala Cupei Regelui, dar fără selecţionabili de ambele părţi

Rugbiştii din Ronaţ câştigau anul trecut în dauna băimărenilor, la Cluj, finala Cupei României. Acum se reîntâlnesc în finala Cupei Regelui, dar fără selecţionabili de ambele părţi

 

Într-adevăr, finala ediţiei inaugurale a “Cupei Regelui” se derulează înaintea turneului final al Cupei Mondiale 2015, ce demarează săptămâna viitoare în Anglia, şi în care România ve debuta pe 23 septembrie contra Franţei, spre deosebire de finala timişoreano-băimăreană a Cupei României din 2011, câştigată de bănăţeni la săptămâni bune după revenirea “Stejarilor” de la IRB World Cup găzduit de Noua Zeelandă, ceea ce implică de această dată absenţa multor internaţionali ai “tricolorilor”, şi nu doar dintre sportivi autohtoni, din rândurile celor două mari rivale.

Un ultim act aşadar şi sub spectrul ambiţiei înlocuitorilor din loturile finalistelor de a demonstra cu ocazia unui joc cu trofeul pe masă că se pot ridica la înălţimea colegilor selecţionabili. O finală totodată mai vremelnică parcă decât niciodată, cu cel puţin 3 săptămâni mai grăbită decât data celui de-al doilea duel la rând dintre timişoreni şi maramureşeni pentru trofeul Superligii, din 5 octombrie 2013, rămânând aşadar de văzut dacă gruparea din Ronaţ va reedita şi în “Cupa Regelui”, şi în septembrie, triumfurile finale în dauna “Zimbrilor” adjudecate toamna în Cupa României şi Superliga.

Cert este că la ritmul în care au recuperat timişorenii teren în faţa băimărenilor din decembrie 2011 încoace în ceea ce priveşte trofeele din palmares, handicapul s-a micşorat simţitor, iar numărul confruntărilor directe din finalele acestor ani ar fi putut fi de fapt chiar şi mai mare, dacă n-ar fi intervenit mai mult decât dubioasa situaţie neelucidată în semifinala de la Timişoara a celor din Ronaţ cu RCJ Farul, în ediţia trecută a Superligii.

Notabil în privinţa forcingului timişorenilor din ultimele 5 sezoane este şi faptul că galben-albaştrii din Ronaţ i-au deposedat pe băimăreni de trofee diferite în calitatea “Zimbrilor” de deţinători la zi ai onorurilor, gruparea din Banat impunându-se în finala din 2011 a Cupei României în faţa unor băimăreni care îşi apărau trofeul şi care tocmai deveniseră, din nou, proaspeţi campioni naţionali. Istoria s-a repetat în 2012, când timişorenii i-au deposedat pe maramureşeni şi de titlu, apărându-şi-l apoi cu succes în finala imediat următoare a Superligii, din 2013. Iar anul trecut, în finala Cupei României, RCM UVT mvt Timişoara îi răpea din nou “Ştiinţei” posibilitatea de a-şi trece în palmares eventul campionat – competiţie K.O., negru-albaştrii prezentându-se la Cluj ca proaspeţi câştigători ai titlului, după 3 ani de aşteptare.

Noutatea ar consta sâmbătă în faptul că finalele Timişoara – Baia Mare din Bucureşti, pe aceeaşi arenă, au fost doar în campionat, pe când triumfurile bănăţenilor în întrecerea knock-out a Cupei României au fost conturate în Ardeal, la Alba Iulia respectiv sub Feleac. Iar acum, pe un alt front al competiţiilor eliminatorii, în “Cupa Regelui”…

Lideri cu un singur eşec ai Superligii 2015, timişorenii au şi ascendentul moral al victoriilor din campionat în partidele directe din acest an cu CSM Ştiinţa, cu un 24-19 pe 4 aprilie stopând invincibilitatea în Maramureş de 7 ani a celor din Baia Mare iar cu un 33-14 pe 9 mai pe “Gheorghe Răşcanu” izbutind în premieră “dubla” tur retur contra “Zimbrilor” în sezoanele regulare ale acestui deceniu.

Mai mult, apetitul afişat de bănăţeni şi în ediţia inaugurală a “Cupei Regelui” a fost superior celui manifestat de campioana en titre, Timişoara Saracens marşând imperturbabil spre finală şi cu 24 de eseuri în cont în cele 5 dispute adjudecate în noua întrecere, adică de două ori mai multe decât CSM Ştiinţa, calificată abia la mustaţă, în semifinala cu CSM Olimpia, în dauna căreia a răsturnat scorul abia pe final, printr-un eseu: 31-27.

Este o finală plasată pe undeva şi în contextul apariţiilor europene din acest an al celor două cluburi, ca o noutate de dată recentă pentru principalele forţe ale ovaliei carpatine, băimărenii regrupându-se după alinierea cu eşecuri în preliminariile Challenge Cup 2015/6 şi prin intermediul disputelor din Cupa Regelui cu Steaua, CS U Cluj şi Olimpia CSM, pe când timişorenii au avut astfel prilejul să testeze în noua competiţie aportul altor componenţi ai lotului, şi în perspectiva alinierii la rândul lor în această toamnă în disputele continentale.

Iar tocmai aportul şi altor jucători, ceva mai utilizaţi cu ocazia “Cupei Regelui”, ar putea conta la ora finalei, în condiţiile în care mai ales Timişoara Saracens, cu Grainger Heikell în premieră în calitate de „principal” la ora unui ultim act, va trebui să-şi etaleze potenţialul şi în absenţa internaţionalilor de Cupa Mondială, şi anume centrul Paula Kinikinilau, aripa Mădălin Lemnaru, mijlocaşul la grămadă Valentin Calafeteanu şi cei din pachetul de înaintare, Valentin Popârlan – din linia a doua, talonerii Andrei Rădoi şi Marian Eugen Căpăţână, pilierul Alexandru Țăruș – pilier, şi căpitanul Stelian Burcea – flanker, cărora li se adaugă la indisponibilităţi, accidentat fiind, fijianul Manasa Romumu.

Ceva mai puţini selecţionabili din lotul pregătit de Eugen Apjok şi Vasile Lucaci, la chemarea la luptă a lui Constantin Ene, căpitan în premieră al “Zimbrilor” într-o finală, absentând doar aripile Ionuț Botezatu și Adrian Apostol, sud-africanul Johannes Van Heerden şi neo-zeelandezul Michael Wiringi, cooptaţi şi aceştia de Lynn Howells în lotul pentru Albion.

Toate privirile rugby-ului autohton vor fi aţintite sâmbătă spre finala difuzată în direct de TVR2, ale cărei antecedente directe se rezumă în ultimii nici 4 ani la un categoric 4-0 al Timişoarei:

Sâmbătă 3 decembrie 2011, Alba Iulia – Finala Cupei Romaniei: RCM UVT Timişoara – Ştiinţa Baia Mare 32-10
Duminică 7 octombrie 2012, Stadionul Naţional Arcul de Triumf – Finala Superligii: RCM UVT mvt Timişoara – Ştiinţa Baia Mare 16-6
Sâmbătă 5 octombrie 2013, Stadionul Naţional Arcul de Triumf – Finala Superigii: RCM UVT mvt Timişoara – Ştiinţa Baia Mare 25-19
Duminică 30 noiembrie 2014, Cluj Arena – Finala Cupei României: Timişoara RCM UVT mvt – Ştiinţa Baia Mare 19-14.

Aşadar o marjă constant descrescătoare a victoriilor celor din Ronaţ, care abordau finala de anul trecut de la Cluj în alcătuirea Țăruș, Căpățână, Manasa — Popîrlan, Dorin Lazăr — Morrison, Vasile Rus – căpitan la ora actualei finale, Burcea — Calafeteanu — Umaga, Kinikinilau, Malupo — Shennan, Moala şi Conache, fundaş autor a 50 de puncte din totalul de 174 al timişorenilor în “Cupa Regelui”.

Spre deosebire de băimăreni, care nu s-au impus pe linie în noua competiţie, şi remizând 17-17 la Cluj, Timişoara Saracens RCM UVT s-a impus în general destul de clar în întrecerea “Cupa Regelui”, cu o singură excepţie, poate două, rezultatele înregistrate, în faza grupelor, fiind 41-17 la Dinamo Bucureşti, 47-15 cu CSM Olimpia Bucureşti, 20-10 cu Dinamo Bucureşti şi 16-12 la CSM Olimpia, după care, în semifinale, 52-10 cu CS Universitatea Cluj. În aceste victorii, cei mai eficienţi marcatori de eseuri ai bănăţenilor au fost Fonovai Tangimana, Brian Sefanaia, Moala Viliami şi Stephen Shennan, fiecare cu câte 3 reuşite.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: