Mai bine acasă în Ronaț, mai bine și altfel… Timișoara Saracens, punct bonus ofensiv în nici o oră, Steaua doborâtă la scor

Revenită în premieră în 2017 pe arena ”Gheorghe Rășcanu”, la apariția finală acasă din calendarul intern pe acest an, dar și reorientată din nou începând din preziua jocului spre același ex-All Blacks Sosene Anesi, după despărțirea de antrenorul Matt Williams, campioana și deținătoarea la zi a Cupei României a galopat sâmbătă de la 11 prin a-și asigura punctul bonus ofensiv deja din minutul 55 și a provocat Stelei întâiul eșec din noul sezon pe ambele fronturi. Timișoara Saracens nu s-a oprit însă acolo, punând la punct liderul cu 41-7 (15-0) și 6-1 la eseuri în runda de la mijlocul seriei preliminare în Cupă.

Centrul de 24 de ani Tevita Manumua: două eseuri, 4 transformări și o penalitate, adică 21 de puncte / rugby-timisoara.ro

Principală furnizoare și în această seară a reprezentativei ”Stejarilor”, care va aborda de la ora 18 pe ”Arcul de Triumf” meciul test cu Tonga cu cvartetul timișorean Rădoi, Popârlan, Fonovai și Simionescu, între rezerve mai fiind și Badiu respectiv Umaga, gruparea din Ronaț a semnat un come-back de efect pe ”Gheorghe Rășcanu”, unde a dat uitării rezultatele nesatisfăcătoare din debutul Cupei României prin a se detașa în dauna liderului din Ghencea. Campionii s-au scuturat de mantia blazării și au fost autoritari în a redirecționa sezonul pe făgașul dorit și așteptat.

Când, în minutul 10, Mădălin Vlad Lemnaru a deschis scorul prin a înscrie primul eseu al deținătoarei trofeului, transformat de autorul acțiunii de succes, Tevita Manumua, nici cei mai optimiști susținători ai gazdelor revenite în Ronaț n-ar fi sperat la un galop de sănătate cu punctul bonus ofensiv asigurat deja în nici prima oră de joc, apanaj în ultima vreme al steliștilor care se aliniau în vestul Timișoarei după 3 triumfuri succesive de aceeași manieră.

Însă come-back-ul în cadrul atât de familiar lor al arenei ”Gheorghe Rășcanu” le-a reajustat parcă reperele rugbiștilor preluați din nou de Sosene Anesi, după despărțirea ieri de Matt Williams și Dan Roach, Timișoara Saracens izbutind și un al doilea eseu până la pauză, prin Tevita Manumua, care și-a trecut în cont și o lovitură de pedeapsă: 15-0 în minutul 36.

CSA Steaua, care îi are ca reprezentanți între ”Stejari” în meciul de la ora 18 pe Florin Surugiu, Florin Vlaicu și Ionuț Dumitru, iar ca rezerve pe Alexandru Gordaș și Kuselo Moyake, a fost prinsă pe picior greșit și în primele minute ale părții a doua a partidei de la ora 11, același centru Tevita Manumua mai înscriind un eseu și în minutul 48, fără a rata transformarea: 22-0.

Derutat, liderul din capitală a rămas și în inferioritate numerică, Grigoraș Diaconescu fiind trimis temporar pe margine, iar XV-le bănățenilor a devenit cu atât mai dominant, înscriind și cel de-al patrulea eseu, prin Daniel Ianuș, unul dintre noii titularizați după înfrângerea de la CSM București, iar același Manumua izbutind o nouă transformare, 29-0 în minutul 55.

Într-adevăr, Sosene Anesi a schimbat în primul XV o treime din efectivul aliniat la start sâmbăta trecută în eșecul cu 16-12 din capitală, Pungea și Ianuș revenind în pachetul de înaintare iar Rose, Iștoc și Lemnaru în liniile dinapoi, pe când Doge și Rus pe înaintare respectiv Hunt, Helu și Leiataua le-au lăsat locul.

Pe măsură, vechiul și noul antrenor ex-All Blacks al timișorenilor a apelat și la câteva modificări în cursul părții secunde, împrospătând mai întâi linia I cu Halalilo și Mariș, înlocuitori ai lui Sabău și Pungea, dar chiar și așa inițiativa a continuat să aparțină tot reabilitatei garnituri la pupitru, Popa semnând și el un eseu în minutul 63, transformat de Manumua: 36-0.

Au continuat înlocuirile, Zaharia cedându-i ștafeta lui Helu iar Militaru lui Doge, după care și Morrison respectiv Iștoc le-au lăsat locul lui Mureșan și Sefanaia, pe final semnând și liderul eseul de onoare, transformat, fără a avea însă și ultimul cuvânt, aparținând tot merituoșilor învingători, prin Doyle, al cincilea autor de eseu din tabăra bănățeană, al doilea din pachetul de înaintare.

Iar chiar dacă a ratat la potou transformarea, lăsând scorul final la 41-7, Manumua, care pe 2 decembrie va împlini 24 de ani, a fost principalul marcator dar și jucătorul neașteptat de dezechilibratei dispute, cu mai bine de jumătate din punctele timișorenilor, 21.

Un reviriment de foarte bun augur și punctat la timp, în condițiile în care următorul și ultimul meci acasă al timișorenilor în 2017 va fi tocmai cu cei din Calvisano, în penultima partidă din seriile preliminarii în Continental Shield, peste două săptămâni. Până atunci, ieșirea în Cupă la Dinamo…

*

Timișoara Saracens: Militaru, Sabău, Pungea; Drenceanu – cpt., Stewart; Doyle, Ianuș; Morrison / Rupanu, Rose; Zaharia, Iștoc, Manumua, Lemnaru; Popa.

Rezerve la start: Halalilo, Lemnaru, Doge, Mureșan, Neculau, Hunt, Sefanaia, Helu.

Rezultatele rundei a IV-a în Cupa României, clasamentul la zi și programul viitor, pe coloana datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + 9 =

 


Alte articole legate de acest subiect: