Marian Marin, cu juniorii „de bronz” de la RCM Timişoara: „Ne luptăm doar cu Arieşul, ca şi anul trecut, căci s-a ajuns de la 8 la 5 echipe, implicit nivelul din păcate scăzînd un pic”

Maratonul trofeului naţional al Superligii, cucerit în octombrie de RCM mvt UV Timişoara, a atins astăzi destinaţia sa finală, Iulius Mall, la finele unui an de referinţă, în care galben-albaştrii au obţinut o favorabilă rocadă campionat – cupă cu rivalii din Baia Mare, clubul din Ronaţ mai putîndu-se totodată mîndri şi cu medaliile de bronz pe ţară obţinute în vară de juniorii săi, pregătiţi de Marian Marin, şi care domină la finele turului seria vestică a întrecerii la sub 17 ani. Pe această temă, de vorbă cu antrenorul Marin, ex-rugbyst al Universităţii şi totodată selecţioner în stafful federal juvenil…

Juniorii RCM mvt UVT Timişoara U16, bronz pe 2012 la Campionatul Naţional

Ca primă idee, sistemul competiţional de desfăşurare „s-a schimbat faţă de anul trecut, cînd era pe bază de turnee, iar fiecare echipă trebuia să fie organizatoare, pe cînd de anul acesta, cînd Bucureştiul a preluat frîiele, se va juca tur-retur, toamna încheindu-se prima parte a sezonului, iar primele două clasate din fiecare serie urmînd a se califica la turneul final”.

Marian Marin a continuat prin a explica faptul că „la noi, în zona de vest, de fapt a Transilvaniei, mai sunt doar 5 echipe angrenate, iar după încheierea turului juniorii noştri sunt neînvinşi şi pe primul loc. Momentan nu se ştie data exactă de reîncepere a campionatului, urmînd a se ţine cont şi de condiţiile meteorologice, dar cel mai probabil cîndva în martie”.

„Am încheiat neînvinşi turul campionatului iar la fiecare meci am luat toate cele 5 puncte, cu specificaţia că jocul cu UAV Arad a fost omologat cu rezultatul de 5-0 deoarece meciul nu s-a jucat, la arădeni fiind ceva în neregulă cu legitimaţiile. Dar am obţinut şi punctul bonus ofensiv”, a mai spus Marin, amintind succesele cu 25-7 cu Arieşul Mihai Viteazu (judeţul Cluj), 37-12, la Lyons Arad, respectiv 62-0 cu concitadina CSŞ Bega, în ultima etapă a toamnei.

Antrenorul juniorilor a ţinut să nu facă remarcări individuale, deoarece „din punctul meu de vedere cu toţii au muncit la fel de mult iar în rugby aripa este jucătorul de glorie dar pînă la el mai sunt 14 componenţi la fel de importanţi. Sunt jucători cu calităţi, muncitori, cu un viitor frumos, dar care doar prin multă muncă vor putea răzbi, căci altfel nu vor realiza ceea ce speră. Sunt însă deja la vîrsta la care ar trebui să conştientizeze asemenea aspecte!”

Marian Marin, ştiind importanţa pregătirilor centralizate, speră la aşa ceva şi în iarna lui 2013: „Aşteptăm returul campionatului şi am vrea ca la începutul lui februarie să efectuăm un cantonament, să vedem acum dacă se şi realizează. Momentan, suntem în tratative. Anul trecut l-am efectuat la Băile Calacea şi ne-a ajutat şi domnul Sobolu, primarul Orţişoarei, care ne-a fost tot timpul aproape, cu cît se poate. Cantonamentul acela a fost de bun augur, pentru că, iată!, am ajuns pe 3 la linia de sosire, în vară…”

Întrebîndu-l dacă respectiva performanţă ar putea fi reeditată, Marin a fost realist prin a remarca faptul că „la această vîrstă totul este foarte imprevizibil şi juniorii pot creşte enorm într-un an de zile, cu referire strict la Muntenia, unde sunt 6 echipe foarte puternice, dintre care Steaua şi Flamingo şi-au disputat titlul dar a apărut tare şi CSM Bucureşti, care e destul de puternică, precum şi centrele din Braşov şi Constanţa, cu o formaţie foarte bună. Campionatul lor este mult mai benefic juniorilor, fiindcă aici ne luptăm doar cu Arieşul, aşa cum am făcut anul trecut şi implicit nivelul din păcate a scăzut un pic, vă daţi seama, ajungîndu-se de la 8 la 5 echipe. Cu cît mai multe, cu atît mai bine pentru băieţi, să aibă meciuri în picioare, să capete experienţă”.

Totuşi, Marian Marin crede în şansele juniorilor săi iar „ceea ce mi-am propus şi îmi doresc este calificarea în primele 3 pe ţară şi de ce nu în finala categoriei. Este scopul şi al meu şi al clubului RCM mvt UV Timişoara. Pe lîngă rezultate, vital este ca juniorii să aibă toate noţiunile de bază pentru performanţă, atît ca bagaj tehnic dar şi psihic, pentru că deja au 16 ani, nu mai sunt chiar mici. Mă interesează în primul rînd să ştie rugby, iar de la 18-19 ani putem vorbi de o strategie, pentru că cei mici trebuie să se plieze pe ceea ce joacă seniorii clubului. Acum este important să înveţe rugby-ul, să-l iubească, să le placă”.

Fiind selecţioner şi în stafful juvenil al F.R.R., Marin a fost în măsură să ne ofere un crîmpei din ceea ce ar putea însemna penetrarea unor rugbyşti timişoreni spre loturile naţionale: „Au fost cei 8 juniori ai noştri prezenţi la preselecţii iar de atunci doar 2 au mai fost rechemaţi, din raţiuni financiare, iar de-abia din ianuarie se va relua activitatea în această privinţă. Sunt însă destul de mulţi cei aflaţi în atenţia naţionalei juvenile, avînd în vedere şi că primele două clasate sunt din Bucureşti. Încă nu i-am văzut însă pe toţi, deoarece au fost chemaţi doar 10 la primul modul, ceea ce nu este relevant. Oricum, repet, sunt destui, circa 50 de băieţi, cam de peste tot din ţară, păcat însă că nu şi din centrul României, deloc la acest nivel, ceea ce e cam îngrijorător”.

În curînd însă, vacanţă, pînă la mijlocul lunii ianuarie, cu specificaţia că lotul încă se completează: „Faţă de medaliaţii din vară, încă 2-3 timişoreni, chiar ieri am mai văzut un junior…” 

Acest articol a fost publicat în Juniori, Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei − = 2

 


Ultimele articole din categoria Juniori: