„Nu se simte mai nimic în strategia de susţinere a rugbyului”

Şi-au pus speranţe, au strâns pumnii, s-au bucurat, dar apoi şi-au pus şi mâinile în cap, au oftat iar finalmente s-au resemnat cu soarta „Stejarilor”: 9-25 (6-12) cu Georgia. Aceasta a fost pulsaţia trăirilor jucătorilor lui RCM Timişoara la cele recepţionate în grup miercuri dimineaţă, prin intermediul transmisiei televizate de la Cupa Mondială. Iar www.sporttim.ro a întrebat la faţa locului dacă a fost un recul sau nu faţă de 2007…

Preşedintele executiv Dan Borzaş, în mijlocul jucătorilor de la RCM, urmărind pe micul ecran jocul cu Georgia

Înşiraţi frumos la mesele din Steak&Ribs House, „casa rugbyului timişorean”, frumos decorată în galben-albastrul prim-divizionarei, jucătorii proaspetei semifinaliste a Cupei României, avându-i în mijlocul lor atât pe Cătălin Fercu, vehement împotriva unui zbor cu avionul spre Noua Zeelandă, cât şi pe cei 3 muşchetari sosiţi recent tocmai de-acolo cu mai multe escale, şi anume Pahulu, Palu şi Kinikinilau, au înghiţit în sec la capitularea locului 18 mondial în faţa locului 14, care a echilibrat astfel balanţa întâlnirilor directe: 8-7.

„Obiectivul nostru real la această Cupă Mondială a fost depăşirea Georgiei. Acesta a fost scopul Stejarilor. Ori se pare că nu-l vom atinge”, a spus ex-universitarul până în iarnă Marin Marian, acum antrenor al pepinierei clubului, la puţin timp după ce Mamuka Gorgodze distanţa Georgia la 17-6 cu al patrulea său eseu din carieră în dauna României. În cele din urmă, a contat că era doar al treilea joc al Georgiei, după 8 zile de pauză competiţională, comparativ cu al patrulea şi ultimul al României, după numai 4 zile… „Privind astfel lucrurile şi amintindu-ne că în Franţa, în 2007, am obţinut totuşi o victorie, 14-10 cu Portugalia, am putea estima că e un recul… În ansamblu, evoluţia poate fi descrisă ca oscilantă, având în vedere debutul bun contra Scoţiei, când a ieşit în evidenţă unitatea grupului şi o mai mare doză de curaj în a aborda asemenea adversare, faţă de până nu demult. Poate ne aşteptam la puţin mai mult cu Argentina, care totuşi s-a dovedit a fi o nucă prea tare”.

Progres? Stagnare? Recul? Greu de estimat la cald, relativ la diverşi factori, inclusiv de exemplu la potenţialul actualei generaţii. Cât despre următoarele… „Trebuie chiar foarte, foarte multă implicare din partea Federaţiei, să investească foarte mult, cum fac alţii, şi nu ne referim aici tocmai la anglo-saxoni, ci la cei mai de seama noastră… Rusia, iată – Georgia… Este tipic românesc, valabil şi în alte discipline sportive, ori dacă nu avem centre de juniori, poate la Focşani, se încearcă ceva la Baia Mare, de unde şi cum? Noi însă avem acum un proiect bine conturat la Timişoara şi susţinerea din plin pe plan local pentru punerea sa în practică”, a explicat fostul rugbyst Marin Marian.

Marin Marian e încrezător în proiectul juvenil al Timişoarei dar admite că e necesară o mare investiţie la nivel naţional în centrele de rugby

Pe aceeaşi linie s-a referit şi Ilie Alexandru, conducător al secţiei de rugby a clubului universitar: „Această prezenţă la Cupa Mondială este un moment punctual şi pasager, care trece dar problemele persistă, pentru că de fapt nu se simte mai nimic în strategia de sprijinire a rugbyului în ţara noastră. Sunt necesare investiţii masive în centrele de copii şi juniori, în baza materială.”

Aşadar investiţii în pepiniere şi infrastructură… După cum tot Ilie Alexandru a precizat, „circa 10% din bugetul nostru cumulat de la cel de stat şi din surse private se întreaptă spre sectorul juvenil iar în ceea ce priveşte puterea noastră raportată comparativ la adversarele din elită, şi clasamentul actual este elocvent în acest sens… Baia Mare, Steaua, Farul Constanţa, RCM…”

Iar RCM are nu doar şansa, uriaşă, a pătrunderii în play-off, ci chiar de a disputa finala cu trofeul Superligii pe masă… „Titlul ar genera o suplimentare a bugetului din partea partenerilor Consiliul Judeţean, Consiliul Local, dar va deveni totodată interesant şi pentru zona investitorilor privaţi. Dacă sunt rezultate, se găsesc şi resurse în plus”, a explicat Ilie Alexandru.

Altfel, vizionând România – Georgia 9-25 (6-12), jucătorii şi-au văzut la lucru colegul, unşpearul Mădălin Vlad Lemnaru…

Ca rezultate, comparativ cu 2007, România a cedat acum adversarei de pe acelaşi palier valoric, Georgia, pe când în Hexagon depăşea Portugalia, cedând în schimb mai strâns Scoţiei, 24-34 faţă de 0-42 în urmă cu 4 ani, respectiv forţei numărul unu a grupei, Anglia, cu 3-67, faţă de un 8-85 cu Noua Zeelandă, în 2007. Vorba noilor recruţi timişoreni din ţara gazdă a Cupei, „o diferenţă de viteză şi tehnică”.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 8 = zero

 


Ultimele articole din categoria Rugby: