O oră în superioritate numerică, România cedează Georgiei

”Stejarii” României au încheiat deplasările din martie în Rugby Europe Championship așa cum le-au început la Soci, prin a pierde la est, favorita Georgia întrerupând astfel victoriile ”tricolorilor” cu ibericii. Conduși încă din primele minute, elevii lui Andy Robinson au revenit în joc odată ce taloneurul gruzinilor a primit cartonaș roșu la mijlocul părții întâi, reușind câte un eseu în fiecare repriză și sperând la mai mult prin apropierea de două ori după pauză la numai 3 puncte, însă liderul ierarhic pe palierul secund continental și-a dovedit superioritatea valorică, dominând cel mai adesea, deși în inferioritate numerică vreme de o oră: 28-17 (13-7).

Victorioasă pe linie în turul ediției 2021-2022 în Rugby Europe Championship, Georgia a revenit astăzi pe teren propriu, la Tbilisi, în fața a numeroși spectatori în asistență, adăugând succeselor din Spania și Rusia prin a-și răsplăti susținătorii, în ciuda faptului că a rămas în 14 jucători încă din minutul 20.

Până atunci, gruzinii de pe locul 12 în ierarhia mondială International Rugby Board n-au permis ”Stejarilor” să pătrundă în 22-ul gazdelor, dând tonul unei dominații valorificate în prima jumătate a părții întâi, în care fruntașii și-au asigurat un avans în cele din urmă nu doar conservat.

Precum în deplasări, Georgia a bifat și astăzi norma de 3 eseuri, unul în primele minute și două după pauză, păstrându-și apetitul ofensiv în ciuda pierderii vremelnice din pachetul de înaintare.  

Într-adevăr, Georgia se impunea cu 23-6 (16-3) în Rusia, cu 3 eseuri dintre care unul transformat la Kaliningrad, eseuri reușite acolo în minutele 28 și 39 cu aripa și uvertura, primele puncte încasându-le în schimb abia în minutul 37, după care în minutul 60 îl adăuga pe cel de-al treilea, cu fundașul. Iar gruzinii triumfau și în deplasarea în Spania, 25-19 (10-10) la Madrid, așadar tot cu 3 eseuri, Jalagonia încă din minutul 2, ultimul în minutul 66.

Astăzi de la ora 14 au spart gheața după ce pilierul român Savin a fost eliminat temporar în minutul 7, eseu în minutul 9, transformat, ofensiva Los Lelos aducându-le și o lovitură de pedeapsă fructificată, 10-0 și nu era nici mijlocul primei părți.

Când meciul a luat însă o cu totul altă turnură odată ce taloneurul gazdelor l-a stopat neregulamentar pe Ionel Melinte, cartonaș roșu și inferioritate numerică a Georgiei pentru următoarea oră de joc, sacrificat fiind un component al liniei a treia. Avantaj de care oaspeții de pe locul 18 în clasamentul IRB au profitat pe moment, înscriind puțin mai apoi un eseu grație tăvălugului grămezii, 10-5 prin căpitanul Gorin, eseu transformat de Vlaicu.

Și totuși, gazdele cu 3 victorii din 3 apariții în turul disputat în această lună și-au recăpătat echilibrul până la pauză, fructificând încă o lovitură de pedeapsă, 13-7 după 40 de minute.

Cu 5 noutăți în XV-le de start față de victoria acasă cu Spania, dintre care 3 în pachetul de înaintare și două pe treisferturi, și anume Cojocaru, Boboc și Chirică, respectiv Boldor și Bucur, România a început mai bine partea secundă, Vlaicu reducând din handicap încă din primele minute dintr-o penalitate, însă gruzinii au repetat figura din partea întâi, înscriind un eseu în minutul 50, transformat și acesta: 20-10.

Mai multe înlocuiri în formația vizitatoare și o ultimă răbufnire a ”Stejarilor”, după o oră de joc, excelent mol de margine și eseu al rezervei Marian Eugen Căpățână, timișoreanul reducând din handicap, 20-15, transformare Vlaicu pentru 20-17.

Din nou, superioritatea Georgiei s-a manifestat fie și spre finalul întâlnirii deși în inferioritate numerică, o penalitate jucată rapid de uvertură surprinzându-i pe ”tricolori” și lansând decisiv aripa Tabusadze, care n-a iertat în minutul 70, eseu la colț care desprindea liderul. N-a transformat dar a rămas în atac, strădaniile favoriților în 14 jucători fiind răsplătite la potou, dropgol cu ultima lovitură a partidei… 28-17.

A patra victorie pentru Georgia, merituoasă și invincibilă pe drumul spre Cupa Mondială din 2023 din Franța, câte două în dreptul României și Rusiei, care cel mai probabil vor trage la locul secund de calificare, jocul direct fiind programat la anul în Carpați. Și un prim succes pentru Portugalia, 43-28 (14-21) sâmbătă cu Spania.

Gruzinii au rămas cu victoria, împărtășită cu numeroase mii de spectatori, ”Stejarii” cu niște tricouri de o urâțenie contrastând cu sobrietatea asociată lumii rugby-ului…

România a început la Tbilisi în alcătuirea: 1. Alexandru Savin (CSA Steaua), 2. Ovidiu Cojocaru (CSM Știința Baia Mare), 3. Alexandru Țăruș (Zebre Rugby); 4. Marius Antonescu (Bourg en Bresse), 5. Adrian Moțoc (RC Massy); 6. Cristi Chirică (Sporting Club Appameen), 7. Cristi Boboc (ACS Tomitanii), 8. Andre Gorin (Bourgoin) – cpt. / 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Daniel Plai (CSA Steaua); 11. Nicolas Onuțu (CS Vienne), 12. Florin Vlaicu (CSA Steaua), 13. Alexandru Bucur (CSM Știința Baia Mare), 14. Ionuț Dumitru (CSA Steaua); 15. Ionel Melinte (SCM Timișoara).

Rezerve la start: 16. Eugen Căpățînă (SCM Timișoara), 17. Constantin Pristăviță (CSM Știința Baia Mare), 18. Costel Burțilă (Hyères-Carqueiranne-La Crau), 19. Marius Iftimiciuc (Perigueux), 20. Johan Van Heerden (CS Dinamo), 21. Gabriel Rupanu (SCM Timișoara), 22. Tudor Boldor (CSA Steaua), 23. Paul Popoaia (CSM Știința Baia Mare).

 

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 + sapte =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: