În week-end am consemnat pe tema finalei Grupul Şcolar Industrial de Transporturi Auto – Colegiul Naţional Emanuil Ungureanu, din cadrul fazei judeţene a Cupei Liceelor Coca Cola, la minifotbal. Ei bine, cu numai o zi înainte cele două se înfruntau şi în ultimul act la nivel judeţean al Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar la rugby în 7. Cu cîştig de cauză tot pentru „Auto”…
Constantin Osain, fost jucător prim-divizionar al Universităţii Timişoara, în sezonul 1977-1978, îşi va conduce acum elevii de la „Auto” în cadrul fazei zonale a celei mai importante competiţii naţionale la nivel şcolar, ONSŞ, şi care va reuni vineri echipele din Lupeni, reprezentînd judeţul Hunedoara, respectiv Cugir (Alba), într-un triunghiular ce va avea loc pe terenul CSS Bega, din Circumvalaţiunii, de la ora 11. Ţinta este, ca şi anul trecut, calificarea între cele mai bune 8 echipe şcolare din ţară, turneul final urmînd a avea loc în 3-6 mai în judeţul Dîmboviţa.
„Din anul 2005 s-a introdus în cadrul ONSS şi rugbyul în 7, care va conta din ce în ce mai mult la nivel mondial, fiind desemnat sport olimpic începînd cu ediţia din 2016. Sunt aşadar 7 ani de cînd organizăm anual toate etapele întrecerii, mai întîi pe Municipiu dar ce-i drept cu doritori foarte puţini, iar apoi pe judeţ şi zonal. Anul acesta am avut 7 formaţii la start în faza judeţeană, faţă de 6 în 2011, ceea ce este cel mai important, creşterea de la un an la altul, cooptarea de noi adepţi şi simpatizanţi, în condiţiile unui efort în plus din partea profesorilor şcolilor, şi bineînţeles benevol”, a explicat profesorul Constantin Osain, care plămădeşte tineri pentru sportul cu balonul oval.
„Totdeauna mi-a revenit sarcina organizării acestor întreceri, cu intenţia de a aduce cît mai multe echipe la start, iar de exemplu anul trecut am cîştigat faza judeţeană, am trecut şi de zonală, şi am luat locul 4 pe ţară, la Bîrlad, unde s-a impus Braşovul. Pe locul 2 au fost gazdele noastre din Bîrlad, pe locul 3 Metrorex, iar pe 4 noi…”, a continuat Osain, care se hrăneşte şi cu amintirea frumoasei participări la o întrecere la nivel global, în Hexagon…
„Atunci am fost forţaţi de evenimente, era necesar să aliniem jucători sub 13 ani, şi am făcut o selecţie pe fugă dar a contat, căci în timp o parte au rămas, poate chiar le-a influenţat firul vieţii… Am fost la Cupa Mondială a micilor jucători de rugby, la Lyon, iar o parte dintre acei copii sunt cei din clasă şi vreo 7 la CSS Bega. Sunt şi dirigintele clasei a XI-a, din care o parte dintre băieţi au ajuns să joace sub culorile CSS Bega, cu care avem o colaborare foarte fermă…”
Ca şi întrecere, faza judeţeană de rugby în 7 la nivel inter-licee s-a disputat pe două grupe, primele două clasate jucînd finala, într-un preambul a celei fotbalistice, de vineri: „Auto” – Colegiul Naţional Emanuil Ungureanu. „<Poate reuşesc să te bat>, a spus prietenul meu Gheorghe Bândariu, profesorul de sport de la Emanuil Ungureanu, sperînd în revanşa la fotbal. Glumeam între noi, ştiind că finala este a băieţilor noştri. Este foarte important că sunt preocupaţi, le place sportul…”
Ca echipă, Auto a triumfat cu cei 3 băieţi din grămadă, Eduard Abraham, Ioan Stan, care a jucat şi în finala fotbalistică a Cupei Liceelor Coca Cola, de-a doua zi, respectiv Florea Dumitru, pe post de demi cu Ruben Korosi, iar pe treisferturi şi cu o tentă de fundaşi, Raul Radiş ca uvertură, Denis Gruin şi Ionuţ Butcura. Au jucat însă toţi băieţii, şi Alexandru Dascaliuc, Cristian Cîrdei, Bogdan Liteanu şi – surpriză! – nimeni altul decît Bela „Lele” Leleczi. „Are viteză, contează mult. Anul trecut l-am avut şi pe Carol Taub, l-am pierdut”, s-a referit Osain la jucătorii divizionari D de fotbal, de la FC Auto, cu aptitudini şi pentru balonul oval!
Şi apropo de pierderi, deşi pe de-o parte profesorul Constantin Osain se bucură să lucreze cu destui copii cu aptitudini pentru sport de la clasa a IX-a în sus, şi salută totodată introducerea din acest an în cadrul ONSŞ şi a rugbyului în 7 pentru fete, pe de altă parte deplînge ceea ce este pierderea unui lucru bun.
Şi anume clasa cu profil special de rugby din cadrul „Liceului Auto”, ce a fiinţat între 2003 şi 2007, cu atît mai importantă cu cît era cu profil unic la întregul nivel zonal, dar care n-a mai avut căutare în schema lucrurilor concepută din birouri mai înalte. Cît de benefică a fost pentru banda rulantă dinspre pepinieră spre seniorat o certifică numele Eugen Căpăţînă şi Raul Zaiba, asta pentru a-i aminti doar pe absolvenţii rămaşi şi la ora actuală în lotul prim-divizionarei RCM mvt UVT Timişoara. Pentru că ar mai fi şi alţii, risipiţi în patru zări…
Osain îl caută acum pe viitorul Zaiba, absolventul din 2007 devenit prim-divizionar în Superliga şi profesor de Educaţie Fizică şi Sport, iar ocazia zonalelor şi finalelor la rugby în 7 e una nimerită pentru detectarea unui alt talent încă ascuns.