”Stejarii” României au pierdut sâmbătă după-amiază și cel de-al doilea meci test consecutiv în Ghencea cu o națională de peste Atlantic calificată la Cupa Mondială 2019, după 5-31 cu SUA înclinându-se și cu 20-27 (13-13) în fața vecinilor ierarhici din Uruguay, care au egalat la finele primei părți printr-un eseu în urma unei intercepții și au înscris eseul departajării tot în urma unei intercepții în ultima fază a partidei, deși în inferioritate numerică, semnând întâiul triumf al Los Teros în 9 încleștări cu ”tricolorii”.
Într-un weekend în care Canada și-a câștigat ultimul bilet pentru IRB Rugby World Cup 2019 din Japonia printr-o nouă victorie în turneul baraj de calificare, o reprezentativă care își asigura prezența în toamna viitoare pe tărâm nipon tocmai prin depășirea în prealabil a roșu-albilor nord-americani a învins în Ghencea pe seama plusului de concentrare la finele fiecărei părți, când a făcut decisiv diferența, mai întâi egalând înaintea pauzei iar apoi preluând conducerea tot printr-un eseu după un balon interceptat în ultima fază, deși juca în inferioritate numerică din minutul 72, când Ignacio Dotti era eliminat din linia a II-a.
Oaspeții din Uruguay au combătut însă dezavantajul numeric printr-un plus de concentrare și o nouă intercepție a deschis calea celui de-al treilea eseu al sud-americanilor, decisiv prin a metamorfoza remiza în victorie, marcat la încheierea partidei din linia a III-a de Agustín Ormaechea.
”Stejarii” au rezistat inițial presiunii vizitatorilor și au exploatat o eroare defensivă a acestora, Daniel Plai deschizând scorul în primele 10 minute dintr-o lovitură de pedeapsă. Tot sud-americanii s-au aflat apoi mai aproape de terenul de țintă advers însă cei care au semnat și întâiul eseu au fost tot rugbiștii români, prin fundașul stelist Ionel Melinte, marcator și în cea de-a treia dispută la rând pe un balon de urmărire lansat de colegul său de club Plai, responsabil cu transformarea: 10-0.
Testul părea a curge pe placul selecționabililor francezului Thomas Lievremont însă odată cu mijlocul primei părți au început să survină și greșelile ”Stejarilor”, mijlocașul la deschidere celest Berchesi fructificând două penalități față de una a lui Daniel Plai iar centrul Andrés Vilaseca a interceptat și a egalat situația atât la eseuri cât și pe tabela de marcaj, tocmai la pauză: 13-13.
Tot mai dominanți inclusiv în jocul pe grămadă, vizitatorii au forțat la reluarea meciului greșelile ”Stejarilor”, Surugiu și timișoreanul Zaharia sfârșind pe banca suspinelor, iar Uruguay a fructificat avantajul numeric printr-un eseu de penalizare, transformat, ceea ce i-a adus în premieră în avantaj.
Oaspeții aveau să ajungă ulterior la rândul lor în inferioritate numerică, pe final de meci, iar efortul pachetului de înaintare român a fost finalizat printr-un eseu grație forțelor proaspete ale lui Pristaviță, dar egalarea reușită de Vlaicu din transformare n-a rezistat mult dat fiind o nouă eroare de pasare, taxată la potou de reprezentativa calificată la turneul final mondial.
Acum 8 ani, pe drumul spre Cupa Mondială din 2011, ”Stejarii” remizau în Uruguay și se detașau categoric în manșa a doua acasă, însă reculul pe fondul unui problematic schimb de generații a dus și la o premieră în ultimul test al României pe 2018.
Neglijarea dezvoltării organice a sectorului juvenil, insuficiență peste care forul federal a pliat convenabil și circumstanțial strategia naturalizării pe bandă rulantă a unor jucători străini canalizați spre lotul ”Stejarilor”, ca o variantă de compromis prin care ar putea salva aparențele, a generat în timp problema de fond ce a indus starea de fapt a excluderii reprezentativei calificate a României de la turneul final nipon, din considerente administrative și nu sportive, printre consecințele imediate identificându-se și eșecurile acasă din această lună în întâlniri test.
Însă acestea sunt doar neajunsurile detectabile și de suprafață, unele mai profunde, legate de fondul restrâns numeric de jucători tineri și din ”pepinierele” juvenile, dar și nivelul lor calitativ, constituind reala provocare pe agenda federală, constrânsă a stimula și impulsiona în termeni prioritari fortificarea sectorului de copii și juniori, unică variantă viabilă pentru asigurarea în regim continuu a schimburilor de mâine.
S-a jucat totodată astăzi și pe plan intern la nivel inter-cluburi, CSM București tranșând pe Arena Zimbrilor cea de-a doua semifinală a celei de-a 72-a ediții a Cupei României, 13-25 (6-22) la Baia Mare cu CSM Știința, liderul din capitală al Superligii și deținător la zi al Cupei României și Cupei Regelui urmând a-și apăra săptămâna viitoare trofeul în fața campioanei naționale Timișoara Saracens, care-și asigura vineri biletul pentru ultimul act, deși printre alții și fără 4 titulari ai ”Stejarilor” contra Uruguayului.
România: 1. Ionel Badiu (Romains), 2. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens), 3. Alexandru Gordaș (CSM București), 4. Adrian Moțoc (Agen), 5. Marian Drenceanu (Timisoara Saracens), 6. Adrian Ion (CSM Bucuresti), 7. Mihai Macovei (Colomiers) – cpt. 8. Cristi Chirică (CSM Știința Baia Mare) / 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Daniel Plai (CSA Steaua), 11. Ionuț Dumitru (CSA Steaua), 12. Tangimana Fonovai (CSM București), 13. Vlăduț Popa (Timisoara Saracens), 14. Vlăduț Zaharia (Timișoara Saracens), 15. Ionel Melinte (CSA Steaua).
Rezerve la start: 16. Florin Bărdașu (CSM Bucuresti), 17. Alexandru Savin (CSM Bucuresti), 18. Constantin Pristăviță (CSM Stiinta Baia Mare), 19. Johan Van Heerden (Perpignan), 20. Răzvan Ilișescu (Blagnac), 21. Tudorel Bratu (CSM Bucuresti), 22. Florin Vlaicu (CSM Bucuresti), 23. Alexandru Bucur (CSM Stiinta Baia Mare).