Pe un teren greu în Ronaţ, galben-albaştrii Timişoarei încep Liga Naţională cu 3 eseuri până la pauză împotriva medaliatei cu bronz Dinamo şi conservă apoi fără greş avantajul: 22-3

Vremea n-a ţinut deloc cu rugbyul sâmbătă la matineu, păcălind de 1 aprilie sportul cu balonul oval, dar galben-albaştrii Timişoarei au onorat cum se cuvine startul ediţiei 2023 în campionatul Ligii Naţionale, detaşându-se până la pauză prin înscrierea a 3 eseuri pe gazonul greu din Ronaţ unor dinamovişti care-i învingeau în toamnă în capitală în finala mică a sezonului trecut. Revanşă adjudecată de elevii lui Valentin Calafeteanu fără greş în partea a II-a, „murată” la început de primăvară: 22-3 (22-3).

Rugbiştii Timişoarei n-au început campionatul cum le-ar fi surâs, pe vreme frumoasă, dar au păşit apăsat cu dreptul pe terenul greu al arenei „Gheorghe Răşcanu”, conturând deja până la pauză o victorie confortabilă şi meritată, la care a contribuit cu un eseu şi fundaşul Marius Simionescu, revenit pe Bega tocmai de la „roşii” bucureşteni, laolaltă cu înaltul kenian Onsando în linia a II-a. 

Vizitatorii au fost ceva mai activi într-un debut greoi de meci, presărat cu imprecizii, păstrând mai mult balonul, în vreme ce bănăţenii s-au limitat la a degaja terenul şi a lansa baloane de urmărire, însă o primă eroare mai mare a „roşilor” i-a poftit pe localnici în preajma 22-ului dinamovist, cărora atât le-a fost, până în minutul 10.

S-a văzut lipsa jocurilor în mână la o fază de abecedar în propria jumătate de teren, unde oaspeţii au comis înainte, iar timişorenii şi-au etalat deja din nou superioritatea pe înaintare, grămada câştigând câţiva metri şi declanşat fiind atacul pe treisferturi, cu o rupere de ritm din partea lui Tevita Manumua, intrând prea uşor „ca prin brânză”, la finalizare fiind aripa închisă Stephen Ross Shennan, marcator al primelor puncte ale galben-albaştrilor în noul campionat, eseu la colţ, servit fiind de Simionescu, după doar 10 minute: 5-0. 

În aplauzele simpatizanţilor din tribuna Ronaţului, la reîntâlnirea cu rugby-ul prim-divizionar.

Autorul eseului avea deja tricoul galben noroit, mijlocaşul la deschidere Jipa rata din stânga prima transformare a întâiului duel din „careul de aşi” în noua ediţie de campionat, inaugurată vineri seară în capitală cu un meci fără istoric, vicecampioana CSA Steaua făcând scor cu CS U ELBI Cluj, revenită între fruntaşe pentru a şchiopăta din nou, 63-6. 

Dar replica dinamovistă nu s-a lăsat aşteptată, decât 3 minute, mijlocaşul la grămadă Jondre Williams reducând din handicap dintr-o lovitură de pedeapsă de la peste 30 de metri, foarte uşor lateral dreapta, 5-3, fără însă ca bucureştenii să poată anticipa că aveau a fi şi singurele lor puncte în vestul Timişoarei. 

„Secetă” ulterioară pe vreme rea şi ploaie, timp de peste 65 de minute.

Nu însă şi pentru elevii lui Valentin Calafeteanu, care, fără a excela, căutând să intre cât mai rapid în ritm în acest nou sezon cu 8 jocuri tur-retur în următoarele două luni cu fruntaşele „clasice”, au pândit eroarea „roşilor”, iar aceasta s-a ivit tot în prima jumătate a părţii întâi, galben-albaştrii alegându-se cu o margine din preajma terenului de ţintă dinamovist, în stânga.

Căpăţână, precis pentru longilinul african Onsando, şi încă un atac timişorean pe zona centrală, de astă dată în apropierea buturilor, căutată fiind breşa şi declanşată fiind o nouă fază pe treisferturi, cu nimeni altul decât „repatriatul” fundaş ex-dinamovist Simionescu la finalizare pe partea opusă, 10-3.

Nu era încă mijlocul primei părţi şi timişorenii îşi trecuseră deja două eseuri în cont, fără prea mare greutate, ba din contră, în baza unor acţiuni ca de manual, precum într-un joc şcoală cu public.

Primele roade ale pregătirilor atente din iarnă, culese, iar Dănuţ Jipa a spart apoi gheaţa din dreapta, transformând pentru 12-3.

Bănăţenii nu s-au oprit însă aici, mai mult decât dublându-şi avantajul deja până la pauză, fără replică, inclusiv printr-un al treilea eseu, în minutul 35, din linia I, al veteranului Marian Eugen Căpăţână, graţie tăvălugului implacabil al grămezii, transformat şi acesta de Jipa, care a plusat apoi şi dintr-o lovitură de pedeapsă.

Totul însă pe fondul unei replici neaşteptat de palide de la un moment dat a bucureştenilor, suferind şi o accidentare în minutul 25, când a intrat Graure.

Remobilizaţi însă la pauză şi dând o replică mai consistentă în partea secundă, pe o vreme înrăutăţită, revenind ploaia, aşa încât balonul a fost cu atât mai greu de controlat, rezultând o luptă surdă, fără veleităţi şi fără absolut niciun punct, localnicii conservându-şi fără greş avantajul de 3 eseuri.

Calafeteanu a avut ocazia să dea minute celorlalţi convocaţi, iar timişorenii s-au îndreptat încet şi sigur spre o victorie clară şi justă, nu neapărat însă şi cea mai concludentă, pe fondul rătăcirii dinamoviste din prima parte.  

Atunci când SCM USV Timişoara a reuşit să-şi facă meciul mai uşor, debut cu dreptul în 2023, cu gândul la revenirea pe podium, după două sezoane încheiate pe locul 4. 

Este încă vremelnic a enunţa estimări, mai ales că „Zimbrii” campioni nici n-au intrat în arenă, stând în această rundă inaugurală cu două întâlniri în grupa I valorică, aspect valabil pentru bănăţeni etapa viitoare, totul urmând a se decide de fapt în toamnă, după revenirea „Stejarilor” de la Cupa Mondială.

E doar „încălzirea”, cu notă de trecere, spre satisfăcător, rămânând de văzut cum vor „învia” timişorenii după Sfintele Sărbători de Paşti, ocazie cu care vor juca tot în Ronaţ şi cu clujenii, abia în a doua jumătate din aprilie venind disputele cu campionii şi vicecampionii. Ulterior, returul.

Pe moment, apărarea a rezistat, înaintarea a fost dominantă, grămezile dându-i câştig de cauză, iar Simionescu a revenit cu bine, bine integrându-se şi africanul Onsando, util în margini.

Rezultatele etapei I şi programul celei de-a II-a, pe coloana clasamentului Ligii Naţionale din secţiunea Rugby. 

XV-le Timişoarei la startul sezonului a fost compus din Chiriac, Căpăţână, Digo; Mureşan, Onsando; D. Lazăr, Neculau – cpt.; Holoia / Rupanu, Jipa; Shennan, Manumua, Khvicha, Şteţco; Simionescu. Au mai jucat Vasilovici, M. Lazăr, Sikote, Murariu, Tiqe, A. Conache, Altinok şi Bucur.

CS Dinamo Bucureşti: Dragoş, Puescu, Ciocoiu; Rusu, Ketrese; Sobota, Murray; Terblanche – cpt. / Williams, Boldor; Perez, Mahe, Pop, Schwartz; Neagu. 

Rezerve la start: O. Cojocaru, Neacşu, Smits, Van Heerden, Mihnea, Homiuc, Kisling, Graure. 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × = treizeci doi

 


Ultimele articole din categoria Rugby: