Eliminare: RCM Timişoara ratează eventul

Ceea ce era pe undeva de aşteptat, ca prima semifinală a Cupei României să fie una echilibrată, s-a întîmplat, ţinînd cont că o singură dată în precedentele 7 jocuri directe din ultimele nici 20 de luni între RCM mvt UV Timişoara şi CSA Steaua s-a înregistrat o diferenţă mai mare decît cea a unui eseu transformat, şi anume de 10 puncte, în schimb eliminarea deţinătoarei trofeului, gruparea din Ronaţ, a venit totuşi ca o surpriză, galben-albaştrii ratînd astăzi la Braşov şansa de a-şi apăra trofeul, în finala de sîmbăta viitoare, din fieful unor băimăreni de-acum favoriţi să recîştige competiţia K.O., în faţa bucureştenilor.

Şi tocmai căpitanul stelist Florin Vlaicu, una dintre piesele de împrumut în armura Timişoarei la ora finalei de anul trecut cu băimărenii, a fost cel care a punctat astăzi din varii poziţii în dauna albaştrilor de pe Bega, învinşi doar pentru a cincea oară în 25 de jocuri pe 2012, dar şi eliminaţi din cursă. 

Vlaicu a adunat 15 puncte, din 3 lovituri de pedeapsă şi 3 transformări, într-un duel dominat la eseuri de timişoreni, cu 5-3, graţie reuşitelor lui Carpo, Moala, Kafatolu, Lazăr şi Conache, patru dintre acestea fiind transformate de acelaşi Gabriel Conache, mai puţin ultimul, al lui însuşi, cu care mai dădea speranţele unei reveniri la potou, în ultimul minut, cînd şi stabilea scorul final (33-38).

Absenţele din sînul echipei lui Chester Williams şi Marthinus Linee, toate notabile, au cîntărit aşadar prea mult la ora duelului de pe „Noua”, de sub Tâmpa, urmărit la faţa locului de o inimoasă galerie timişoreană, RCM mvt UV Timişoara înclinîndu-se cu 33-38, la pauză 14-27, şi părăsind astfel competiţia la penultimul hop, după ce anul trecut, tot la Braşov, se impunea în aceeaşi fază a întrecerii, cu 20-12, în faţa unei Dinamo abandonînd de această dată cursa, la ora sferturilor de finală, tocmai în faţa Stelei.

Se poate aprecia aşadar că timişorenii, fără selecţionabilii „Stejarilor” dar şi fără Calafeteanu, accidentat, au ratat o mai facilă oportunitate decît în campionatul Superligii de a-şi păstra un trofeu acaparabil după doar 4 meciuri cîştigate, mai ales în condiţiile în care actuala ediţie a fost vădit subţiată valoric prin faptul că RCJ Farul şi Dinamo au aruncat prosopul încă din fazele incipiente, abandonînd pe motive financiare şi fără joc, total contrar principiilor acestui sport bărbătesc.

CSA Steaua, avîndu-l şi pe Daniel Ianuş revenit de la selecţionata „Stejarilor”, a condus în marea majoritate a timpului şi cu o unică excepţie, roşiii, cu căpitanul Florin Vlaicu foarte precis din varii poziţii, revanşîndu-se astfel pentru cele cîte 3 eşecuri suferite în faţa Timişoarei atît în 2011 cît şi în 2012, şi care au contribuit la alunecuşul Stelei în Superliga, de pe locul 2 la finele anului trecut, pe 3 luna trecută.

Cele două rivale, care nu s-au întîlnit în semifinalele ultimelor două ediţii ale campionatului Superligii, aveau în schimb antecedente în Cupa României, tot sub Tâmpa, unde tot într-o sîmbătă în care ambele formaţii aveau recruţi în selecţionata „Stejarilor”, cu ocazia unui meci la Cupa Mondială, timişorenii au trecut la limită de stelişti, în toamna lui 2011. Atunci, fără Burcea, titular în aceeaşi dimineaţă contra Angliei, dar şi fără Lemnaru şi Calafeteanu, aflaţi cu naţionala în Noua Zeelandă, precum, printre alţii, şi fără Fercu, galben-albaştrii accedeau în semifinala unei competiţii pe care aveau ulterior să o cîştige în dauna deţinătoarei eventului campionat-cupă, CSM Ştiinţa Baia Mare.

Nu cu mult a fost schimbată situaţia nici în semifinala de astăzi de la ora 11, de pe „Noua” din Braşov, difuzată în direct de www.rugbytv.ro, timişorenilor lipsindu-le, printre alţii, internaţionalii Fercu, Lemnaru, Rus şi Turashvili, titulari în testul de la ora 16 contra Statelor Unite, în care Pungea va porni ca rezervă, iar bucureştenii necontînd pe Cazan, titular în XV-le selecţionerului Dumitraş, dar şi pe rezervele de lot naţional Lucaci şi Diaconescu.

Doar deznodămîntul a fost altul şi în favoarea celei mai aureolate grupări din rugby-ul autohton, cu 25 de titluri naţionale, dar ultimul în 2006, respectiv 10 Cupe ale României, însă ultimul în 2009, care va da sîmbăta viitoare piept, la Baia Mare, cel mai probabil tocmai cu gazda vicecampioană, CSM Ştiinţa, care găzduieşte mîine de la ora 11 cealaltă semifinală, cu abia scăpata de la retrogradare U Cluj.

***

După ce palmaresul direct RCM mvt UV Timişoara – CSA Steaua a fost 4 3 0 1 în anul 2011, de data aceasta s-a preschimbat în 5 3 0 2, după cum urmează: (în anul 2011) Steaua – RCM Timişoara 29-28 (2 aprilie), RCM Timişoara – Steaua 34-24 (22 mai), Steaua – RCM Timişoara 28-29 – pe teren neutru (Braşov, 24 septembrie); (în anul 2012) RCM Timişoara – Steaua 19-15 (5 mai), Steaua – RCM Timişoara 25-30 (3 august), Steaua – RCM Timişoara 23-17 (19 august), RCM Timişoara – Steaua 27-20 (9 septembrie), Steaua – RCM Timişoara 38-33 – pe teren neutru (Braşov, 24 noiembrie).

***

Anul trecut, pe 24 septembrie, Conache, Ciocea şi Pahalu reuşeau eseurile galben-albaştrilor Timişoarei iar Fântânaru era responsabil cu transformările în succesul cu 29-28 (18-9) în dauna Stelei, ce o califica pe RCM mvt UVT în semifinalele Cupei României, într-un „sfert” disputat tot la Braşov, unde pe-atunci antrenorul Cosmin Cioriciu îi alinia pe Chiroiu, Căpăţână, Bălan, Lazăr, Bianu, Ciocea, Tănase, Rus, Palu, Fântânaru, Dumitru, Makapelu, Stamatin, Zaiba şi Conache, mai intrînd de pe bancă Pungea, Ţăruş, Preotescu, Bradu, Paul Borzaş, Miu şi Pahalu.

***

Filmul semifinalei…

Minutul 7: Vlaicu transformă o lovitură de pedeapsă de la 18 metri. RCM Timişoara – Steaua 0-3.

Min. 11:  Carpo reuşeşte eseul: 5-3. Iar Conache transformă, 7-3.

Min. 17: Dumitru înscrie un eseu la colţ pentru Steaua: 7-8. Vlaicu transformă şi 7-10.

RCM joacă cu un om în plus timp de 10 minute, după galbenul primit de Pătraşcu, în minutul 23, dar timişorenii nu profită.

Dorin Lazăr este eliminat şi el, în minutul 33, când timişorenii se aflau în 22-ul advers. Egalitate numerică…

Steaua însă profită şi Dumitru realizează al doilea său eseu, în minutul 35. Transformă cu siguranţă Vlaicu. Scor 7-17.

Min. 38: Timişoara mai încasează un eseu, prin acelaşi Dumitru, transformat de Vlaicu. 7-24!!

Replica timişorenilor nu se lasă aşeptată, iar în minutul 40, la o combinaţie Rose – Moala, ultimul sprintează şi înscrie eseul. Transformă lejer Conache, 14-24. Acesta nu avea să fie însă scorul pauzei pentru că, în prelungiri, Dumbravă a reuşit un dropgoal de la mare distanţă, peste 40 de metri, şi, scorul pauzei a devenit 14-27.

Timişorenii, încep cea de-a doua repriză tot în inferioritate numerică pentru încă 3 minute.

Min. 47: Steaua reuşeşte un nou eseu, prin Baraulea, profitând de indecizia defensivei timişorene. Vlaicu ratează transformarea iar scorul rămâne 14-32.

Min. 50: RCM replică imediat printr-un eseu reuşit după un mol, de Kafatolu, iar Conache, transformă… Şi 21-32.

Un nou mol al timişorenilor îi aduce pe linia de 22 a bucureştenilor, fază în care meciul se întrerupe şi se dictează lovitură de pedeapsă pentru RCM. Bălan cere „plasticul”, pentru transformare, Rose comentează arbitrului de tuşă şi oportunitatea este anulată iar Rose vede cartonaşul galben (min. 54).

Min. 56: Un nou eseu, Dorin Lazăr culcînd balonul pe centru. Conache transformă din nou cu siguranţă, 28-32.

Min. 70: Vlaicu transformă o lovitură de pedeapsă, iar scorul devine 28-35.

Min. 75: O nouă penalitate, pe care Vlaicu o transformă iar Steaua se desprinde la 10 puncte: 28-38.

Min. 80: Conache realizează un al cincilea eseu, mare! Însă din grabă ratează transformarea: 33-38.

Min. 80+3: campionii forţează un nou eseu, dar arbitrul întâlnirii decide că mingea nu a fost culcată de timişoreni. Scor final 33-38 şi, cel mai probabil, o finală CSM Ştiinţa Baia Mare – CSA Steaua.

RCM mvt UV Timişoara: 15. Fântânaru Florin, 14. Tuiatua Ben Dominic, 13. Sola Johnny, 12. Kinikinilau Paula, 11. Moala Viliami Tu’akalau, 10. Rose Jody Gavin, 9. Conache Gabriel, 1. Bălan Petru-Vladimir, 2. Căpăţână Marian Eugen, 3. Militaru Gigi, 4. Lazăr Dorin, 5. Drenceanu Marian, 6. Burcea Sandu Stelian – cpt., 7. Kafatolu Mateaki, 8. Carpo Daniel.

Rezerve: 16. Borzaş Paul Constantin, 17. Mariş Samuel, 18. Orghianu Igor, 19. Bradu Bogdan Florian, 20. Iftode Eugen Andrei, 21. Tănase Laurenţiu Marian, 22. Stamatin Bogdan Valentin, 23. Dumitru Victor Alexandru.

CSA Steaua: 15. Vlaicu Florin – cpt., 14. Dumitru Ionuţ, 13. Ioniţă Florin, 12. Vlad Dan, 11. Nainer Daniel, 10. Dumbravă Dănuţ, 9. Pătraşcu Ştefan, 1. Nere Nicolae, 2. Mihalache Marcel, 3. Baraulea Mădălin, 4. Tatu Florin – Cornel, 5. Grigore Alexandru – Florinel, 6. Moisei Cristian, 7. Laurenţiu Melinte, 8. Ianuş Daniel.

Rezerve: 16. Buzea Sergiu, 17. Popovici Mihai, 18. Simion Ionuţ, 19. Necula Remus, 20. Cocârlă Laurenţiu, 21. Zamfir Viorel, 22. Roşca Mihai.

Arbitri: Radu Petrescu, Vasile Ghioc, Cristian Şerban, Lucian Răvar.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua × 9 =

 


Alte articole legate de acest subiect: