Pe picior defensiv, RCM Timișoara profită de puțin de naivitatea Stelei și impreciziile lui Vlaicu

Cu două eseuri speculative reușite în decurs de nici 5 minute, înaintea pauzei, în urma unor uriașe greșeli individuale defensive ale gazdei Steaua, campioana RCM mvt UV Timișoara a răsturnat în această dimineață soarta unei deplasări până atunci cam temătoare și pe picior de apărare în Ghencea, unde înregistra unicul eșec stagional, 30-18 pe 6 aprilie, câștigând pe muchie, cu sufletul la gură și după minute bune de apărare uneori disperată: 18-13 (15-8). 

Triumf prin care elevii lui Chester Williams, nu foarte în largul lor în deplasările grele, s-au distanțat în frunte, la mijlocul fazei play-off, de la 5 la opt puncte de tot mai omogena Steaua.

Jocul greșeala așteaptă iar oaspeții, nu în ziua lor cea mai bună la prima ieșire după 3 partide consecutive pe ”Gheorghe Rășcanu”, au știut să profite tocmai când disputa nu prea curgea în favoarea lor, însă gruparea timișoreană se poate declara mulțumită de deznodământul unui meci cu un profil mai defensiv și pe alocuri trenând odată cu scurgerea călduroasei dimineți de sâmbătă.

Cu net mai puține impetuoase șarje ofensive decât în precedentele victorii cu o ploaie de eseuri, XV-le Timișoarei îi poate cel mai mult mulțumi lui Vlaicu, cu o reușită și 5 ratări de la punct fix, imprecizie ce a costat-o decisiv pe Steaua într-un joc pe care l-a strâns din nou cu eseuri reușite în ultima fază a primei părți și imediat după pauză.

După două succese cu punct bonus în Ronaț, astăzi albaștrii Timișoarei au abordat cu prea multă prudență prima deplasare din play-off, în gardă după înfrângerea suferită acum peste 4 luni tot în vestul Bucureștiului, lăsând frîiele jocului unor roș-albaștrii care n-au așteptat prea multe invitații speciale dar n-au și profitat în prima jumătate de oră de superioritatea consolidată.

Odată scăpată din chingile Stelei, care, aflată la primul meci acasă din play-off după un eșec cu punct bonus defensiv la Baia Mare și un succes la malul mării, a început mai bine și a atacat mai variat, campioana națională din Timișoara a profitat în ultimele nici 10 minute ale primei părți de două erori copilărești și rar întâlnite la pretendente la podiumul campionatului, ținând de mânuirea balonului, cadoul oferit tocmai de Vlaicu fiind exploatat de Valentin Calafeteanu, care, pe fază, a avut doar de culcat în terenul de țintă, eseu în minutul 33 (3-8), iar o intercepție ratată prilejuindu-i căpitanului Stelian Burcea să adauge un nou eseu, peste alte trei minute.

Pe val, timișorenii și-au pierdut însă brusc concentrarea, Popârlan fiind eliminat temporar înaintea pauzei iar Steaua profitând imediat prin Baraulea, cu un prim eseu pe seama forței pachetului de înaintare.

Preluând dominația de unde a lăsat-o la intrarea la vestiare, Steaua a egalat imediat la eseuri, 2-2, prin Dascălu, în ceea ce avea să devină o parte secundă extrem de săracă în puncte, cu doar alte 3 în contul aceluiași Calafeteanu, autor sâmbătă a 13, și care s-a încheiat cu timișorenii apărându-se cu dinții.

Antrenorii sud-africani ai oaspetei au împrospătat mereu forțele dar RCM n-a reușit mai mult decât să-și apere de puțin fragilul avantaj luat pe naivitatea Stelei. Un triumf important, de moral, dar puțin notabil ca evoluție, în care campioana doar și-a atins scopul de a-și apropia foarte mult câștigarea fazei play-off, reușită de care o mai despart doar 3 jocuri.

Reușită însă care ar putea echivala cu pavarea drumului spre finală, dat fiind că, de pe locul 1, timișorenii ar urma cel mai probabil să aibă parte de o semifinală acasă cu Farul, cel mai abordabil adversar din ”careul cu ași”. Totuși, un regres ca prestație, RCM Timișoara putându-se în schimb felicita pentru soliditatea coezivei defensive.

Campionii vor fi și în continuare tot pe drumuri, sâmbăta viitoare la Constanța (ora 18), iar peste două sâmbete la Baia Mare (ora 18), abia peste 3 săptămâni urmând să revină în Ronaț, pentru revanșa cu Steaua iar apoi o semifinală în joc unic.

*

Evoluția scorului: 3-0 Vlaicu l.p. (12´), Vlaicu – l.p. ratată (18´), 3-3 Calafeteanu l.p. (29´), 3-8 Calafeteanu – eseu (33´; 3-10 Calafeteanu transformă), 3-15 Burcea – eseu (36´, Calafeteanu ratează), 8-15 Baraulea – eseu (prelungirile primei părți; Vlaicu ratează)

(scorul pauzei: 8-15)

(în partea a doua) 13-15 Dascălu – eseu (43; Vlaicu ratează), 13-18 Calafeteanu – l.p. (59),

Rezultat final: 13-18.

Diseară, la ora 18, CSM Știința Baia Mare și RCJ Farul Constanța joacă în celălalt duel al etapei a treia din play-off.

*

RCM mvt UV Timișoara: Țăruș, Căpățână (53, Turashvili), Pungea, Popârlan (70, Lazăr), Drenceanu, Burcea – cpt., Rus, Morrison, Calafeteanu, Umaga (53, Rose), Moala (66, Tangimana), Kinikinilau, Anesi, Sheenan, Fercu.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 0

 


Ultimele articole din categoria Rugby: