Căzută după pauză, campioana RCM Timişoara ratează ultimul ţel neatins: să învingă la Baia Mare. 21-16 CSM Ştiinţa

Şi-a atins treptat toate ţelurile, în ascensiune. În 2011 a urcat pe podiumul Superligii şi a câştigat Cupa României, pe teren neutru, în Alba, tocmai împotriva campioanei din Baia Mare. Apoi, în 2012, a devenit campioană, detronând aceeaşi Baia Mare, iar anul acesta a intrat prima în play-off, pe care îl conduce înaintea ultimei sale runde, dar în tot acest răstimp galben-albaştrii din Ronaţ n-au reuşit un singur lucru. Să triumfe în Maramureş, ceea ce Chester Williams n-a izbutit nici la această încercare, după un 18-18 în sezonul regulat. A fost CSM Ştiinţa – RCM mvt UV Timişoara 21-16 (6-10), pe fondul unei căderi după pauză…

Un prim eşec după aproape 5 luni, de la acel mai clar 30-18 la Steaua, pe 6 aprilie.

Mult dorita premieră într-o deplasare mai mult a marilor orgolii pentru campioana din Timişoara a fost ratată cu 12 minute înaintea finishului de pe „Lascăr Ghineţ” în urma unui al doilea eseu maramureşean survenit tot în urma unui mol de margine pe stânga direcţiei alb-roşilor de atac, atribuit abia pe baza studiului video şi transformat de Clarke, care altfel a ratat două lovituri de pedeapsă şi transformarea primului eseu al elevilor lui Eugen Apjok.

CSM Ştiinţa Baia Mare, antrenată de Eugen Apjok, pare a-şi fi salvat locul 2 în play-off...

Conducând încă din minutul 3 graţie eseului reuşit de Fercu, ideal deschis pe flanc de Anesi şi apoi Kinikinilau, şi transformat de Calafeteanu, care avea apoi să rateze o lovitură de pedeapsă dar să şi fructifice alte două, liderul neînvins până azi din play-off a rămas mereu în avantaj până la pauză (6-10), în ciuda eliminării temporare a lui Morrison, şi apoi chiar până spre mijlocul părţii a doua.

Însă, rămânând cu acel unic eseu în cont, campioana a avut în două rânduri doar un avantaj marginal, de un punct, şi în cele din urmă a cedat uşor-uşor teren la cel de-al 3-lea meci consecutiv pe drumuri, după victoriile de la Bucureşti, cu Steaua, şi de la Constanţa.

Într-o formulă refortificată faţă de galopul de pe litoral, Timişoara a cedat în premieră la 14-13, şi încă în superioritate numerică fiind, eseu în urma unui mol de margine reuşit de o vicecampioană intens presată de victoria Stelei cu punct bonus în cursul dimineţii, 44-12 şi 7-2 la eseuri cu RCJ Farul.

Dacă pentru RCM Timişoara deplasarea în Maramureş avea mai degrabă ca obiectiv spargerea gheţii la Baia Mare, în schimb gazdele îşi ştiau puternic periclitat chiar şi locul secund în play-off, o alunecare pe 3, după bucureşteni, echivalând cu o deplasare în semifinala în joc unic cu Steaua. De unde şi forcingul pe alocuri disperat al alb-roşilor de a smulge victoria…

Pe care au conturat-o din faze similare, după ce Valentin Calafeteanu mai prelua pentru o ultimă dată conducerea, dintr-o lovitură de pedeapsă, 14-16 după mijlocul părţii a doua, când şi Pungea era eliminat temporar din rândul timişorenilor.

Dar chiar şi cu acest al doilea eşec stagional în 17 jocuri din Superliga 2013, ocazie cu care RCM Timişoara a primit cele mai multe puncte cu excepţia înfrângerii din Ghencea, lucrurile rămân practic neschimbate pentru liderul desprins în câştigător al fazei play-off: mai 3 partide şi ar putea să-şi conserve titlul de campion.

Prima, sâmbăta viitoare de la ora 10 (TVR2), cu Steaua, în Ronaţ, în ultimul joc din play-off, urmată pe 28 septembrie de o a doua apariţie pe „Gheorghe Răşcanu”, în semifinala cu Farul Constanţa. Mai interesant se va anunţa duelul pentru locul 2: cine îl va ocupa după deplasarea băimărenilor la Constanţa, şi implicit cine va găzdui semifinala de luna viitoare? CSM Ştiinţa sau CSA Steaua?

E drept, rămâne regretul unui nou insucces la Baia Mare, venit după nişte evoluţii mai convingătoare, în care, în play-off, Timişoara încasa doar un eseu acasă cu Farul şi două la Steaua, primind pe rând numai 10, 6, 13, şi din nou doar 6 puncte. Astăzi au fost 21 şi chiar şi apărarea altfel robustă a campioanei a părut pe alocuri tremurândă, pe când atacul, s-a văzut, n-a plusat după fiecare primă jumătate a reprizelor…

*

Evoluţia scorului (în prima parte): 0-5 Fercu – eseu (minutul 3; 0-7, transformare Calafeteanu) / 3-7 Wiringi l.p., 6-7 Clarke l.p. / 6-10 Calafeteanu l.p.

Scor la pauză: 6-10.

(în partea a doua): 9-10 Clarke l.p. / 9-13 Calafeteanu / 14-13 eseu CSM Ştiinţa / 14-16 Calafeteanu l.p. / 19-16 eseu CSM Ştiinţa (minutul 68; 21-16, transformare Clarke).

Rezultat final: 21-16 CSM Ştiinţa Baia Mare

*

RCM mvt UV Timişoara (XV-le de start): Ţăruş, Căpăţână, Pungea, Popârlan, Lazăr, Burcea – cpt., Rus, Morrison, Calafeteanu, Umaga, Moala, Sheenan, Kinikinilau, Anesi, Fercu.

În partea a doua au intrat Turashvili, în locul lui Căpăţână, după primul eseu al băimărenilor, şi Conache în locul lui Sheenan.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 1 = trei

 


Ultimele articole din categoria Rugby: