GALERIE FOTO. RCM Timişoara rezistă pe final vicecampioanei, într-un derby mocirlit: 12-10

RCM mvt UV Timişoara a cîştigat primul joc în Superliga 2013, 12-10 (12-0) cu vicecampioana CSM Ştiinţa Baia Mare, într-o reeditare a finalei de anul trecut, apărîndu-şi din răsputeri pe final avantajul luat în prima parte în faţa unor maramureşeni ce i-au egalat la eseuri, 2-2, şi şi-au adjudecat punctul bonus defensiv într-un derby influenţat de starea noroioasă a gazonului din Ronaţ.

Într-adevăr, săptămîna debutului campioanei în noul sezon, abia în etapa a doua, a fost marcată de o nouă şarjă a iernii, umezeala ultimei dimineţi de sîmbătă din martie venind pe fondul unor ninsori din zilele trecute ce au transformat verdele terenului „Gheorghe Răşcanu” într-o tot mai adîncă mocirlă odată cu scurgerea timpului, noroind echipamentele combatantelor şi balonul oval.

Ceea ce nu i-a placat pe iubitorii de rugby, dotaţi cu umbrele şi impermeabile, să ia calea Ronaţului, unde tribuna a fost ca şi plină, în ciuda accesului gîtuit şi noroios spre stadion, respectiv anevoios chiar şi în incintă, baricadată de autocare plasate în preajma tribunei. A fost o dimineaţă de… cizme de cauciuc, ca un semn al lacunelor arenei „Gheorghe Răşcanu”, rugbyştii fiind aşadar cu gîndul la o mai accesibilă şi centrală locaţie, pe CFR, dar încheiată totuşi cu o uşurată răsuflare şi un zîmbet fie şi reţinut.

Deznodămînt favorabil conturat şi cu 3 noi jucători străini în XV-le de start şi alţi cîţiva introduşi pe parcurs, omul meciului fiind desemnat tînărul jucător al Timişoarei, Marian Eugen Căpăţînă.

Şi a mai fost o luptă aproape surdă şi oarbă în noroi, dîrză şi dinamică dar nu prea spectaculoasă, fără înclinaţii veleitare şi nedînd posibilitatea ieşirii la rampă a transformerilor, dat fiind greutatea… în creştere a balonului oval, dar scoţînd în schimb în evidenţă jocul defensiv al pretendentelor la onoruri, cu băimărenii rămînînd totuşi în meci după ce stopau în prima parte şi alte cîteva şarje ale galben-albaştrilor respectiv cu timişorenii rezistînd ferm într-un ultim sfert de oră în care rămîneau fără impozantul Drenceanu, un alt eliminat.

Fără periculoasa aripă Lemnaru şi fără sprinteneala lui Fercu, dar oferind în schimb debutul, în primul XV sau pe parcurs, unora dintre noile achiziţii, gazdele pregătite de sud-africanii Chester Williams şi Daniel de Villiers au reuşit în prima parte cîteva frumoase combinaţii prin încrucişări cu pătrundere, avîndu-l implicat printre alţi pe Jack Umaga, iar pe fondul acestui joc avîntat au izbutit două eseuri, mai întîi prin Moala, în minutul 22, transformarea fiind ratată de puţin de Calafeteanu, revenit după accidentare, iar apoi, tot pe flancul drept, prin Sola, în minutul 27 şi în superioritate numerică.

Campionii n-aveau pe-atunci de unde să ştie că transformarea celui de-al doilea eseu va avea să aducă şi victoria, în condiţiile în care eseurile maramureşene, primul, nu mult după pauză, iar cel de-al doilea pe fondul unei îndelungate presiuni pe frontul stîng al atacului vizitatorilor, nu i-au furnizat poziţii favorabile transformerului Wiringi, în condiţiile gazonului şi balonului şi aşa tot mai noroite.

Campioana en-titre RCM Timişoara a debutat aşadar cu o victorie în SuperLiga CEC Bank 2013, impunându-se într-un derby încheiat pe muchie, după ce gazdele lăsau impresia cu eseurile marcate după mijlocul primei părţi că se vor impune destul de comfortabil. Au fost însă două reprize opuse din punct de vedere al iniţiativei, cu o primă parte în care bănăţenii şi-au impus jocul şi o a doua în care “Zimbrii” au căutat să refacă handicapul de pe tabela de marcaj.

Pe un teren deosebit de greu, Timisoara a ieşit în evidenţă prin jocul pe treisferturi al contingentului din emisfera sudică şi, după 22 de minute de dominare teritorială, Umaga a găsit breşa în defensiva maramureşenilor, Moala reuşind prima încercare a partidei.

Trei minute mai tîrziu, elevii lui Eugen Apjok au rămas în 14 jucători, Van Heerden primind cartonaş galben. Amfitrionii au profitat imediat de superioritatea numerică şi, în minutul 27, după o altă acţiune pe treisferturi, Sola a marcat a doua încercare, transformată de această dată de Calafeteanu: 12-0.

Pînă la pauză, băimărenii, care în primele 40 de minute nu s-au apropiat de 22-ul timişorean, puteau reduce din diferenţă, dar Wiringi a ratat o lovitură de pedeapsă.

Repriza secundă a avut un alt aspect, “Zimbrii” preluînd iniţiativa şi, după ce Umaga a văzut cartonaşul galben, Suciu a redus din diferenţă, finalizînd cu eseu un mol de margine. Wiringi, din poziţie dificilă, a ratat însă transformarea.

În minutul 64 Gal, iar peste trei minute Drenceanu, au primit şi ei cartonaşe galbene, jocul curgînd în acest interval de timp în direcţia terenului de ţintă al bănăţenilor, cucerit de oaspeţi pe final, tot pe superioritate numerică, insuficient însă pentru a răsturna soarta primului mare derby al sezonului… Cu şase minute înainte de finalul jocului, maramureşenii au reuşit al doilea eseu, tot după un mol de margine, autor fiind Ene, dar transformarea a fost ratată din nou de Wiringi şi, în loc de 12-12, Timişoara a rămas în avantaj…

Acesta avea să fie şi rezultatul final, în ciuda insistenţei maramureşenilor, care nu au mai reuşit să treacă de apărarea echipei antrenate de Chester Williams.

XV…

RCM mvt UV Timişoara: 1. Pungea Horaţiu Eugen, 2. Căpăţînă Marian Eugen, 3. Militaru Gigi, 4. Lazăr Dorin, 5. Drenceanu Marian, 6. Burcea Sandu Stelian – cpt., 7. Morrison Randall Anthony, 8. Carpo Daniel, 9. Calafeteanu Valentin Nicolae, 10. Umaga Siaki Jack, 11. Shennan Stephen Ross, 12. Kinikinilau Paula Fakavainga, 13. Sola Johnny, 14. Van Wyk Mc Grath, 15. Moala Viliami Tu`akalau.

Au mai intrat 17. Khositashvili Giorgi, 22. Samkharadze Bidzina, 23. Ţăruş Alexandru Mihai, 20. Conache Gabriel, 27. Popîrlan Valentin.

CSM Ştiinţa Baia Mare: 17. Suciu Silviu, 2. Rădoi Andrei, 16. Rusu Paul, 5. Dănilă Marius, 24. Van Heerden Johannes Petrus, 27. Stoica Cristian, 6. Morrell Sean, 8. Ene Constantin, 22. Falamoe Philip, 35. Wiringi Michael, 11. Cătună Georgel, 12. Diniş Vîrtic Cristian, 13. Gal Minya Csaba, 21. Pop Ioan – cpt., 15. Botezatu Ionuţ.

Rezerve: 23. Bîrdaşu Florin, 25. Pristaviţă-Mardare Constantin, 18. Hristache Ionuţ, 19. Buzatu Teodor, 20. Ailenei Vlad, 32. Niacşu Ionut, 29. Cave Jeremy Stewart, 3. Pocriş Marius Zelco

*

Urmează o deplasare la CSA Steaua, sîmbăta viitoare, tot la 10, şi un al doilea joc în Ronaţ, peste două săptămîni, tot la 10, cu RCJ Farul, alte două formaţii ce alcătuiau careul de aşi în precedentele două campanii.

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− patru = 4

 


Ultimele articole din categoria Rugby: