RCM Timişoara se desprinde în frunte: 19-13 cu Baia Mare!

Liderul elitei româneşti, RCM mvt UV Timişoara, a reuşit sîmbătă dimineaţă un uriaş pas pentru cîştigarea fazei play-off a Superligii, dispunînd greu dar meritat la finele primei jumătăţi a înfruntărilor din zona 1-4 de campioana CSM Ştiinţa Baia Mare, 19-13 (6-6), succes care coroborat cu triumful de la Constanţa îi pune pe galben-albaştri într-o foarte favorabilă postură înaintea următoarelor două jocuri, tot pe teren propriu. N-a fost cel mai strălucit derby, mai ales în prima sa parte, cînd frica de a ceda teren a înfrînat spectacolul, dar bănăţenii s-au impus pe seama unei prompte reacţii la unicul eseu băimărean şi a siguranţei apărării plus forţei înaintării, bocancul lui Calafeteanu dovedindu-se finalmente decisiv…

Interesul, polarizat în Ronaţ: aproape om lîngă om în tribuna arenei "Gheorghe Răşcanu"

… Mare bucurie la final într-o tribună timişoreană arhiplină, Banatul sperînd de-acum şi mai mult la titlu, de care l-ar mai despărţi doar 5 săptămîni! A fost frumos, cu soare şi mult fair-play, Timişoara nădăjduind ca vremea bună să rămînă cu ea iar configuraţia actuală a ierarhiei, în care Baia Mare şi-a adăugat doar punctul bonus defensiv, păstrată şi puţin peste o lună… (vezi clasamentul şi jocurile următoare pe coloana din dreapta) 

 

Punctele… 3-0 Calafeteanu, 6-0 Calafeteanu, 6-3 Wiringi (minutul 29), 6-6 Wiringi… 6-6 la pauză… 6-11: eseu Morrell – imediat după pauză (transformare Wiringi, 6-13), 11-13 Turashvili (transformare Calafeteanu, 13-13), 16-13 Calafeteanu, 19-13 Calafeteanu.

 

Cele două rivale, care îşi disputau şi ultimul trofeu pus în joc, cu cîştig timişorean la Alba Iulia, în Cupa României, au dovedit şi sîmbătă că alcătuiesc grupările momentului în rugby-ul autohton, nefiind exclus ca duelul Timişoara – Baia Mare să aibă un ultim act şi în finala bucureşteană de la începutul lui octombrie, dar pînă atunci galben-albaştrii din Ronaţ sunt mult mai aproape de a triumfa în 1-4, cu efect pozitiv în găzduirea semifinalei în joc unic, peste 4 săptămîni, în vestul Timişoarei, pe cînd maramureşenii se află la cel de-al treilea eşec la rînd în deplasare, o serie deloc propice pentru campionii sub presiune.

Conservîndu-şi în totalitate procentajul maxim de victorii acasă, 8 din 8, Timişoara este de-acum favorită la a tranşa şi următoarele două dueluri din Ronaţ dar şi play-off-ul, existînd posibilitatea de a se alinia în returul de la Baia Mare deja cu unul dintre primele două locuri acontate, ceea ce implică găzduirea unei semifinale în joc unic.

În ceea ce priveşte punctele marcate, prima parte s-a redus la un duel al transformerilor, printre cei mai buni în Superliga, Calafeteanu ducînd rapid scorul la 6-0 iar Michael Wiringi ripostînd, a doua oară chiar în preajma pauzei, pentru 6-6, dar diferenţa într-un foarte sportiv duel încheiat cu 1-1 la eseuri a fost finalmente căscată de nouarul „albaştrilor” Timişoarei, ceva mai precis, cu doar două lovituri de pedeapsă ratate, mai puţine decît ale omologului său. Wiringi rata şi la 6-0 pentru gazde, apoi şi în minutul 61, la 13-13, respectiv la 16-13, după ce Calafeteanu îşi mai crease un ascendent moral şi într-un duel al nervilor tari.

A fost foarte strîns, a fost pe alocuri de mare uzură, cu contacte fizice dintre cele mai puternice, dar, aşa după cum remarca la final Stelian Burcea, căpitan al timişorenilor, şi cu un prim meci în care, disciplinaţi, elevii sud-africanilor n-au încasat nici un cartonaş galben, în vreme ce maniera de arbitraj, deşi amical pusă sub semnul întrebării la final de antrenorul Eugen Apjok, n-a influenţat nicidecum în rău ostilităţile.

Calafeteanu, extrem de decis: 4 l.p. şi o transformare

Însă abia bruscul şoc al primirii unui prim eseu al derby-ului în chiar primele secunde după pauză, cînd Sean Morrell a profitat pentru campioana CSM Ştiinţa Baia Mare de o lipsă de concentrare a XV-lui timişorean, preluînd pentru prima oară conducerea pentru maramureşeni, le-a trezit cu adevărat pe gazdele-lideri în a încerca mai tranşant şi cartea ofensivei într-un duel în general frînat de marea sa miză, axat pe principiul precauţiei.

Spre lauda lor, timişorenii au ripostat la fel de brusc, prin taloneurul Otar Turashvili, egalînd la eseuri tot în primele cîteva minute după pauză, iar finele partidei a adus un al doilea succes al localnicilor în dauna celor din Baia Mare în doar 3 săptămîni şi jumătate, ce-i drept atunci fiind vorba de un XV mai experimental al maramureşenilor, sosiţi şi acum fără căpitanul Macovei şi mijlocaşul la deschidere Dimofte, pe cînd RCM mvt UV a fost nevoită să-i substituie pe accidentaţii Bălan şi Kinikinilau cu Militaru respectiv Sola.

Iar dacă prima parte a fost o afacere ermetică, puţinele şarje fiind topite de imprecizia lui Burcea, care a scăpat un balon ce părea a curge frumos spre terenul de ţintă, respectiv de eficientul placaj al fundaşului Fercu, în schimb ultimele 40 de minute au oferit şi o doză crescută de spectacol, savurată de publicul timişorean.

Bănăţenii şi-au aflat totodată şi programul celor 3 jocuri în returul fazei play-off, ce va începe săptămîna viitoare, primele două partide urmînd a fi tot în Ronaţ, pe arena „Gheorghe Răşcanu, duminică 9 septembrie, de la ora 16, şi sîmbătă 15 septembrie, de la ora 10, cu Steaua respectiv RCJ Farul. Apoi, duminică 23 septembrie, la Baia Mare, va avea loc returul duelului de azi.

XV-le aliniat de Chester Williams şi Marthinus Linee i-a reunit pe 1. Militaru, 2. Turashvili, 3. Drenceanu (înlocuit temporar, datorită unei sîngerări, cu Kafatolu), 4. Lazăr, 5. Pungea, 6. Burcea – căpitan, 7. Rus, 8. Carpo (62, Kafatolu), 9. Calafeteanu, 10. Rose, 11. Moala, 12. Sola (57, Fântânaru), 13. Tuiatua, 14. Lemnaru, 15. Fercu.

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × = douazeci opt

 


Alte articole legate de acest subiect: