RCM Timişoara: ultimele 3 eşecuri, tot în Maramureş

Mai totul au reuşit galben-albaştrii Timişoarei în vertiginoasa ascensiune din ultimul an de zile, şi anume să intre la pas în „careul de aşi” al Superligii 2011 şi să o şi împingă finalmente de pe podium pe Farul Constanţa, respectiv să le doboare pe Steaua şi Dinamo în drumul spre finala Cupei României, în care i-au spulberat pe campionii de la CSM Ştiinţa Baia Mare, însă un lucru încă nu l-au izbutit. Ultima redută de cucerit este încă în picioare, de puţin: Maramureşul, unde RCM mvt UVT a cunoscut pentru ultimele dăţi gustul eşecului, mai întîi cu 45-12 în 28 mai 2011, în returul trecut, iar apoi cu 24-22 în semifinala campionatului, din noiembrie. Întorşi acolo, de-această dată pe „Phoenix” şi nu pe „L. Ghineţ”, bănăţenii au fost din nou placaţi, duminică după-amiază, în penultima rundă a turului din 2012: 19-7 (0-0). Diferenţa mai clară fiind ajustată de fapt abia în prelungiri, cînd Gal-Minya izbutea primul eseu al campionilor, la puţine minute după ce Bălan, revenit cu Steaua în urma a 3 runde de suspendare, a văzut din nou roşu…

6 – ziua de 6 noiembrie 2011 consemna precedentul eşec al Timişoarei, şi tot la Baia Mare: 24-22 în play-off, Final Four. De-atunci au trecut 6 luni şi 7 zile.

Fără doar şi poate, galben-albaştrii vor mai reveni la Baia Mare şi în Final Four, în vară, putîndu-se specula pe mai departe că rivalele la titlu se vor evita în semifinalele Superligii dar vor putea ajunge faţă în faţă în finala cu trofeul Superligii pe masă, însă pînă atunci campionii au învăţat ceva din lecţia de rugby primită în decembrie pe teren neutru, la Alba Iulia, în finala competiţiei K.O., în care RCM mvt UVT le-a aplicat într-adevăr un knock-out, şi s-au revanşat cu un joc ultradefensiv, tacticizat, tocmai pentru a stăvili iureşul parcă de neoprit al elevilor lui Chester Williams în acest debut de sezon.

Campionii maramureşeni şi-au apărat straşnic şi de-această dată reduta

Cu orgoliul rănit şi din finala Cupei României dar şi după înecul pe litoral, consemnat week-endul trecut cu primul lor eşec stagional, la Farul, cei de la CSM Ştiinţa i-au restricţionat în prima parte pe timişoreni, rezultînd, o raritate în rugby, 40 de minute albe, cu scorul 0-0, şi întorcînd mai apoi rezultatul, după ce oaspeţii îşi treceau în cont primul eseu al derby-ului primelor două clasate, în minutul 54, prin revenitul Moala.

Prima oră de joc n-a constituit cea mai bună propagandă oferită rugby-ului autohton, rivalitatea ascuţită în ultimul an prin ascensiunea Timişoarei şi gîndul la ascendentul moral al unei victorii pentru locul 1 urîţind disputa, iar continuarea a fost şi mai puţin fericită, rezultînd câte o eliminare de fiecare parte, pentru lovire reciprocă, şi anume Hristache respectiv Rus.

Se întîmpla la 3-7, iar ceea ce au păţit timişorenii la debutul lor în 2012, cînd intrau în jocul şi clinciurile adversarului, cu eliminările de rigoare, pe „Olimpia”, în faţa lui CSM Bucureşti, au păţit şi în Maramureş, căzînd în plasă şi pierzîndu-şi cumpătul, cu efecte ulterioare. Exploatate cu măiestrie şi experienţă de băimăreni, care au repreluat conducerea în ultimele 10 minute şi nu s-au mai uitat înapoi.

Derby şi eşec cu învăţăminte pentru o îndreptăţită pretendentă la onoruri, care are la ora actuală forţa să deposedeze Maramureşul de titlu, dar care se vede nevoită mai ales cu ocazia unor culminante momente cheie să-şi tempereze elanul aşteptărilor şi să realizeze că nici Roma n-a fost construită într-o singură zi. Ceea ce a reuşit deja Timişoara în rugby-ul autohton, într-un timp relativ foarte scurt, este mai mult decît pilduitor în privinţa potenţialului de a reînoda triumfuri din urmă cu 4 decenii, mai rămînînd însă de cizelat omogenitatea de grup a unui lot şi XV în recentă permanentă emulaţie.

Ca film al jocului televizat în transmisiune directă, abia minutul 46 a adus primele puncte, printr-o lovitură de pedeapsă reuşită de mijlocaşul la deschidere Michael Wiringi: 3-0. Odată deschise, baierele scorului s-au desfăcut, iar după ce în minutul 52 a urmat ratarea unei noi lovituri de pedeapsă executate de Calafeteanu, minutul 54 a adus eseul Timişoarei, la colţ, prin aripa de treisferturi Moala, care nu mai gusta aşa ceva încă din prima rundă: scor 3-5. Iar Calafeteanu a reuşit să transforme din poziţie dificilă… 3-7.

Aceluiaşi Wiringi îi reuşeşte însă o nouă lovitură de pedeapsă, scorul devenind 6-7, şi se părea că RCM mvt UVT va conserva minimul avantaj, după ce în minutul 70 a scăpat de sub presiune într-o fază în care gazdele s-au aflat la doar 5 metri de terenul de ţintă iar lovitura de pedeapsă ce a urmat, din poziţie favorabilă, a fost ratată de Wiringi.

Apro i-a venit de hac la Baia Mare şi lui Chester Williams. Revanşa, pe 4 august în Ronaţ. Iar apoi alte două dueluri în play-off

Un minut mai târziu însă, din aceeaşi poziţie favorabilă, central, Michael Wiringi s-a revanşat printr-un procedeu ceva mai rar încercat, reuşind un dropgol cu care campionii reveneau în avantaj: 9-7. Avea să fie decisiv.

Moment în care RCM mvt UVT şi-a pierdut niţel busola, minutul 72 aducînd o intrare dură a lui Lazăr, şi astfel încă un jucător eliminat în tabăra timişorenilor. Lucrurile se succed cu repeziciune în direcţia nedorită, Bălan fiind eliminat a doua oară, şi cartonaş roşu cu 5 minute înainte de final.

Michael Wiringi nu mai ratează, ci reuşeşte să transforme, şi 12-7, centrul de 27 de ani Gal-Minya Csaba învîrtind pumnalul în rană în prelungiri, cu un eseu a cărui transformare a fost reuşită de acelaşi Wiringi: scor final 19-7.

RCM Timişoara, în inferioritate numerică, nu gestionează finalul de meci, pierzând inclusiv punctul bonus defensiv în dauna unei campioane din Baia Mare care a reuşit eseul abia în prelungiri şi cu un om în plus în teren, suficient însă pentru a redeveni lider cu un punct avans.

Urmează zece zile pînă la ultima rundă a turului, ce va aduce în Ronaţ, miercuri 23 mai, pe nou-promovata Poli Agro Iaşi.

RCM Timişoara, abia la primul eşec din 6 noiembrie încoace, adică după o jumătate de an şi o săptămînă

CSM Ştiinţa Baia Mare: Andrei Ursache, Florin Bărdaşu, Cristian Bălan, Ionuţ Hristache, Cosmin Cîrţiu, Marius Dănilă, Sean Morrell, Constantin Ene, Cristian Podea, Michael Wiringi, Georgel Cătună, Cristian Diniş Vârtic, Minya-Gal Csaba, Ştefan Ciuntu, Ionuţ Botezatu. Rezerve: Mihai Dico, Silviu Suciu, Vasile Bîrlea, Teodor Buzatu, Cristian Stoica, Ionuţ Niacşu, Vlad Ailenei, Ionuţ Buduşanu.

RCM mvt UVT Timişoara: Petru-Vladimir Bălan, Otar Turashvili, Horaţiu Eugen Pungea, Dorin Lazăr, Marian Drenceanu, Sandu Stelian Burcea, Vasile Sorin Rus, Daniel Carpo, Valentin Nicolae Calafeteanu, Thomas Taufoou Palu, Valentin Constantin Roşu, Mădălin Vlad Lemnaru, Ben Dominic Tuiatua, Viliami Tu’akalau Moala, Cătălin Fercu. Rezerve: Marian Eugen Căpăţînă, Paul Constantin Borzaş, Gigi Militaru, Cristian Bianu, Victor Alexandru Dumitru, Raul Cezar Zaiba, Laurenţiu Marian Tănase, Andrew Ian Pahulu.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi × = 16

 


Ultimele articole din categoria Rugby: