RCM Timişoara, un eseu la zero, dar pierde semifinala cu 24-22

„Pentru noi sunteţi campioni!”, ultima dintre numeroasele scandări lansate duminică de inimoasa şi zgomotoasa galerie a Timişoarei la Baia Mare, ce a câştigat duelul decibelilor în faţa a două tribune pline pe „Lucian Ghineţ”, spune multe despre sentimentul injustiţiei resimţit de RCM MVT UVT Timişoara la capătul unei semifinale în care a câştigat la… eseuri, 0-1, dar a fost îngenuncheată mai degrabă de interpretările arbitrilor decât de propriile slăbiciuni. Desigur, amarul eşecului e mare, dar la fel de mare e sufletul şi capacitatea de regenerare a unei grupări lipsită în semifinala Superligii de piese cheie, şi care a reuşit de fapt foarte mult într-un sezon în care a fost la nici… o lovitură de departajare sau, cum vreţi, câteva minute, de o finală de campionat naţional: 24-22 (15-6). Cu soare, tribune pline, atmosferă de derby şi un joc bun, ce onorează Timişoara rugbystică, în ciuda eşecului, înregistrat de ziua de naştere a inimosului decar David Palu, care duminică a împlinit 30 de ani… (din Baia Mare, fotoreporter Ionuţ Iliaş şi Mihai Comşulea)

XV-le Timişoarei a luptat aidoma leilor pe un tărâm ostil, şi având în unele momente cheie şi dezavantajul unor decizii neprielnice de arbitraj, dar a căzut pradă lipsei de coeziune şi experienţă în momentele de cotitură ale unui asemenea joc cu miză de totul sau nimic, cedând strâns într-o semifinală cu un eseu reuşit tocmai de învinsă unei campioane care s-a impus mai ales prin dreptul lui Dimofte şi s-a desprins în ultima jumătate a primei părţi la cele 9 puncte diferenţă menţinute de la pauză până la final, când Kinikinilau a strâns handicapul de la 24-15 la 24-22…

Şi să nu uităm, per total, Timişoara a strâns handicapul pe terenul campioanei de la 45-12 în cursul sezonului la 24-22 acum…

A fost pe muchie şi la înălţime: de la 6-6 la 15-6 la pauză, şi apoi 9 sau 6 puncte în partea a doua, până când Kinikinilau a răbufnit sub buturi, cu primul eseu. Era prea târziu însă...

Pentru bănăţeni rămâne consolarea unui eventual bronz, peste 3 săptămâni, cu Farul, la Bucureşti, după ce eseul izbutit de Kinikinilau sub buturi, cu chiar ultima şarjă a meciului, doar a micşorat diferenţa… „Pentru noi sunteţi casmpioni!”

Fără Mădălin Lemnaru, accidentat, şi Cătălin Fercu, suspendat într-un caz cel puţin suspect de punere de beţe în roate Timişoarei, galben-albaştrii din Banat au egalat în două rânduri prin loviturile de pedeapsă ale principalului marcator al Superligii, Valentin Calafeteanu, într-un prim sfert de oră dominat teritorial de oaspeţi, încurajaţi încă din start de un colţ de tribună fervent în scandările sale, “Timişoara! Timişoara!”, şi care a întreţinut fondul sonor al semifinalei Superligii, inclusiv cu furibunde bătăi din tobe.

Calafeteanu egala mai întâi în minutul 7, în urma unei faze în care încheiase necesitând îngrijiri medicale pe teren, împreună cu coechipierul său Bălan, după ce în prealabil Ionuţ Dimofte îşi deschisese déjà raţia, în minutul 3. Erau primele semne ale unui îndârjit joc mai degrabă de tatonare, în mare balanţă şi cu oaspeţii neînduplecaţi.

Momentul egalării la 6, în minutul 13, după ce Dimofte puncta şi din drop gol, a coincis cu prima eliminare temporară, în contul marcatorului Dimofte, superioritate numerică de care însă elevii lui Cosmin Cioriciu n-au profitat, din contră, Calafeteanu văzându-se obligat să blocheze o încercare de lansare a unei mingi de urmărire a băimărenilor, iar apoi RCM tremurând în preajma propriului 22, mai întâi la o lovitură de pedeapsă a campioanei, ratată, iar apoi la o margine pierdută.

Iar Ştiinţa s-a redesprins, tot dintr-o lovitură de pedeapsă, prin înlocuitorul lui Dimofte “la aparat”, Buduşanu, 9-6 în minutul 22, moment al jocului în care XV-le bănăţean n-a ales să joace la mână, în urmărirea unei tentative de eseu pe aripa stângă, neîncununată de succes, şi când Calafeteanu doar a câştigat metri buni prin două baloane trimise în margine.

Ultimele 10 minute ale primei părţi au dezvăluit atât o nesiguranţă defensivă a timişorenilor, exploatată de acelaşi Dimofte, şi tot din lovitură de pedeapsă, 12-6 în minutul 32, dar şi o manieră părtinitoare de interpretare a unei faze în care Palu, într-o scurtă şarjă frontală de la mijlocul terenului, a fost stopat neregulamentar, “la gât”, fără a se acorda cuvenita eliminare temporară. Calafeteanu a ratat respective lovitură de pedeapsă, Dimofte punctând în schimb pentru băimăreni, 15-6 în chiar ultimul minut al părţii întâi, după cel mai mare lanţ de erori defensive al ocupantei locului 4 în Superliga.

RCM a început parcă şi mai înverşunat partea secundă, ţinându-se din nou scai, de aceeaşi manieră, de gazda campioană, Calafeteanu replicând printr-o altă lovitură de pedeapsă reuşitei lui Dimofte iar bănăţenii având un al doilea excelent prelungit atac în preajma terenului de ţintă advers, foarte aproape de eseu, în minutul 50.

Timişoara n-avea însă să se aleagă din această periculoasă posesie prelungită, aşadar a doua în 22-ul advers fără vreo asemenea tentativă în contul gazdelor, doar cu o lovitură de pedeapsă, materializată de Calafeteanu: 18-12 în minutul 53. Dar Dimofte o redesprindea de încă două ori pe Ştiinţa, 21-12 în minutul 55 respectiv 24-15 în minutul 74, după aproape 20 de minute în care galben-albaştrii, deşi parcă mereu mai aproape de a reuşi eluzivul eseu, n-au exploatat un joc altfel remarcabil.

În fine, la 24-15, o altă ţâşnire a decarului Palu a fost din nou stopată neregulamentar, cu o nouă interpretare discutabilă din partea brigăzii de arbitri. Se mai putea face ceva? Tănase şi Bianu au fost aruncaţi la rândul lor în luptă, iar în ultimele secvenţe chiar şi tânărul Zaiba, abia atunci găsindu-se breşa necesară în roşul zid băimărean: Kinikinilau sub buturi, transformare Calafeteanu şi… 24-22.

Eseul lui Kinikinilau, în minutul 80, la 24-15: avea să fie finalmente 24-22

De-ar fi fost un pic mai devreme, de exemplu la acea şarjă din minutul 74… Amarnic mai ales prin prisma arbitrajului, mai puţin datorită unor inerente erori rezultate din construirea echipei pe parcursul sezonului, şi care a dat totul, până la capăt, dovadă a eseului din ultima fază. Acolo a rămas 0-1, Timişoara…

Ştiinţa Baia Mare: 32. Niacşu Ionuţ, 31. Botezatu Dănuţ, 13. Gal Minya Csaba, 30. Diniş Cristian, 29. Buduşanu Ionuţ, 10. Dimofte Ionuţ, 33. Podea Ionel, 25. Ursache Andrei, 2. Rădoi Andrei, 1. Bălan Cristian, 18. Hristache Ionuţ, 4. Cîrţiu Cosmin, 27. Stoica Cristian, 7. Macovei Mihai (cpt), 23. Dănila Marius. Rezerve: 16 Rusu Paul, 5 Suciu Silviu, 3 Barlea Vasile, 6 Morrell Sean, 28. Dico Mihai, 9. Creţuleac Marcel, 20. Ailenei Vlad, 21. Pop Ioan.

RCM MVT UV Timişoara: 15. Fântânaru Florin, 11. Roşu Valentin, 12. Kinikinilau Paula, 31. Makapelu Lapana, 13. Stamatin Bogdan, 10. Palu Tevita, 9. Calafeteanu Valentin, 1. Bălan Petru, 32. Căpăţînă Marian, 17. Pungea Horaţiu, 4. Lazăr Dorin, 5. Drenceanu Marian, 6. Burcea Stelian (cpt), 34. Pahulu Andrew, 8. Rus Vasile. Rezerve: 16 Borzaş Paul, 1. Ţăruş Alexandru, 36. Mariş Samuel, 33. Bianu Cristian, 14. Zaiba Raul, 24. Dumitru Victor, 30. Preuţescu Lucian, 3. Tănase Laurenţiu.

Montată cu atât mai mult de suspendarea dictată împotriva lui Cătălin Fercu pentru jocurile din play-off şi finala Cupei României, RCM MVT UVT Timişoara a dat de un adevărat război psihologic în jurul celei de-a doua semifinale a Superligii CEC Bank, odată cu descinderea vineri la Baia Mare, în fieful gazdei Ştiinţa, campioană en-titre.

Mai exact, după ce a efectuat pe înserat un prim antrenament de acomodare şi dezmorţire după deplasarea efectuată de vineri dimineaţa din Timişoara, constând mai degrabă într-o alergare în preajma complexului sportiv Viorel Mateianu, atâta timp cât nu s-a întunecat, echipa pregătită de Cosmin Cioriciu nu a avut parte sâmbătă dimineaţă la ora 10 de preconizatul antrenament pe terenul oficial de joc, arena „Lucian Ghineţ”, care în schimb a fost… udată de maramureşeni în preziua semifinalei.

În consecinţă, fără drept de acces pe terenul gazdă al semifinalei, galben-albaştrii Timişoarei s-au antrenat pe un teren de fotbal din preajma hotelului unde au fost cazaţi, în Complexul Sportiv Viorel Mateianu, urmând practic programul ce era creionat pentru dimineaţa jocului.

Duminică, rugbyştii au coborât din camere la ora 11,30, îmbarcându-se în autocarul cu însemnele Primăria Municipiul Timişoara şi deplasându-se pe arena „Lucian Ghineţ”, unde au mai evoluat în turul din 2011, 45-12 pentru Ştiinţa.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Exclusiv, Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 + = unsprezece

 


Ultimele articole din categoria Exclusiv: