RCM UVT Timișoara, cea mai rapidă serie a sa de eseuri din 2014 în dauna unei prim-divizionare: 78-12 în semifinala cu Dinamo a Cupei României, reeditare a finalei mici din Superliga

RCM UVT Timișoara a dat de înțeles printr-un zdrobitor triumf reușit astăzi la prânz la București în semifinala Cupei României cum s-ar fi desfășurat acasă în efectiv complet în semifinala cu cântec a Superligii, contra Farului, însă galben-albaștrii din Ronaț vor avea totuși ocazia disputării unei finale cu CSM Știința Baia Mare și în 2014, chiar dacă nu în campionat, ci în competiția K.O.

Daniel Carpo, unul dintre internaționalii Timișoarei convocat pentru testele din noiembrie ale ”Stejarilor” care a punctat duminică în semifinala Cupei, din Ghencea - RCM UVT - Dinamo 78-12

 

 

Ceea ce nu s-a întâmplat în semifinala Superligii din primul weekend al lunii septembrie, independent de voința și potențialul rugbyștilor de pe Bega, s-a întâmplat în schimb în primul weekend de noiembrie în semifinala Cupei României, în care RCM UVT Timișoara a izbutit cea mai rapidă serie a sa de eseuri din 2014 în dauna unei prim-divizionare, cu care, dacă ar fi fost un meci de campionat, și-ar fi asigurat punctul bonus ofensiv, grație a 4 eseuri, încă din minutul 22.

Scorul a crescut la braț cu scurgerea timpului, punctul și minutul, timișorenii dovedindu-și evidenta superioritate în reeditarea finalei mici a Superligii din urmă cu 7 săptămâni, doar că de data aceasta dezechilibrul a fost mult mai pregnant, ocupanta locului 3 depășind-o pe Dinamo pentru a treia oară în București în acest an, pe un al treilea teren diferit: 78-12 (36-7) contra alb-roșilor, cu 11-2 la eseuri, zece fiind marcatorii învingătorilor.

Sportivii Timișoarei n-au ratat prilejul de a-și etala forța colectivă și talentul individual și la prima și ultima revenire în București după seara finalelor Superligii, asigurându-și la pas a doua prezență în ultimul act al Cupei României din acest deceniu, cu speranța reeditării performanței din decembrie 2011, când îi deposedau pe băimăreni de trofeu într-un duel direct în cetatea Marii Uniri, 32-10. De fapt, RCM UVT Timișoara a câștigat fiecare din cele 3 finale disputate contra maramureșenilor în precedenții 3 ani, o dată în competiția K.O. și apoi de două ori în campionat, doar bilanțul direct pe 2014 fiind favorabil ”Zimbrilor” din nord, cu 3 victorii și o remiză, din 5 întâlniri.

Ce va fi, rămâne de văzut în finala de peste 4 săptămâni, de duminică 30 noiembrie, de la ora 18,30, pe Cluj Arena, dar până atunci elevii-colegi ai lui Sosene Anesi, ex-All Blacks interimar pe banca timișorenilor în condițiile suspendării conaționalului său Grainger Heikell, au pus lucrurile la punct prin a înfățișa cam cine ar merita de la o poștă să joace cu adevărat cu trofeul pe masă.

Clubul din Ronaț își punea în cap la începutul acestui an să realizeze întâiul event campionat-cupă iar dacă farsa cu ruperea filelor din carnetele de joc a 6 rugbyști le-a dejucat parțial planurile, ocazia unei revanșe psihologice e dată de ultimul act cu băimărenii.

Care s-au calificat mult mai anevoios, la potou, în ultimul act, dispunând cu 18-16 în deschiderea cuplajului semifinalelor din Ghencea de bucureșteana CSM Olimpia, restrânsa asistență din complexul stelist notând mai apoi galopul bănățean, inclusiv cu 5 eseuri în prima parte și alte 6 la reluare, urmate la încheierea fiecărei părți de câte un răzleț eseu dinamovist.

A fost o semifinală fără istoric, în care au evoluat la învingători și majoritatea convocaților de către Lynn Howells în lotul ”Stejarilor” pentru tripleta meciurilor test din această lună, și anume Popârlan, căpitanul Burcea, Carpo și Calafeteanu, ultimii 3 și înscriindu-se pe lista marcatorilor de eseuri. Internaționalii Timișoarei vor mai putea fi așadar văzuți la lucru până la ora celui de-al 6-lea meci direct cu Baia Mare din 2014 și în echipamentul ”Stejarilor”, deja sâmbătă 8 noiembrie de la ora 18,30, acasă cu SUA, depășită ieri la Chicago de All Blacks cu 71-3, Japonia, pe 15 noiembrie de la ora 16 și Canada, în 22 noiembrie (ora 18,30), toate jocurile fiind transmise de postul național de televiziune.

Dacă în precedentele dueluri Dinamo – RCM UVT Timișoara disputate în acest an în București tăvălugul din Ronaț s-a declanșat mai ales la reluare, în prima parte a jocului tur de campionat doar Conache și Anesi culcând balonul oval în terenul de țintă advers pentru un 14-10 la pauză pe ”Florea Dumitrache”, iar Căpățână în minutul 22 al finalei mici de pe ”Arcul de Triumf”, pentru un 14-3 după 40 de minute, de această dată borna celor 14 puncte a fost depășită de favoriți deja în primul sfert de oră.

Oricum lipsită de transformeurii Nițu și Manu Siotame, dinamoviștii și-au arătat vulnerabilitatea în special în ceea ce privește jocul ordonat pe grămadă, în care forța timișoreană i-a spulberat încă din primele faze ale partidei de la ora 12, puterea pachetului de înaintare aducând bănățenilor două eseuri deja după un sfert de oră: 15-0.

Puțin mai apoi, între primele 4 eseuri mai sus-amintite două se făureau grație recuperărilor pe introducerea dinamovistă în grămadă, decalajul valoric arătându-se a fi simțitor mai mare decât ar lăsa-o să se întrevadă locurile ocupate în ierarhia finală a Superligii 2014, 3 și 4.

În consecință, fără însă a slăbi motoarele, RCM UVT Timișoara a introdus treptat în partea a doua și componenții băncii de rezerve, conturând un triumf mult mai clar decât a reușit în victoriile din 2014 în Superliga, dar totuși inferior ca diferență de scor celor împotriva secund-divizionarelor din Petroșani și Iași.

Așadar, după un parcurs facil în competiția numărul 2, cu numai 6 partide, dintre care doar două au contat cu adevărat, cu băimărenii, în Zona Transilvania, rivalele din nord-vest se vor plasa din nou față în față, la fine de noiembrie. Ca o reconfirmare a poziționării polului de putere în rugby-ul carpatin și ca o reparație morală pentru ratarea unui altfel logic și just ultim act și în campionat.

*

Evoluția scorului:

3-0 Calafeteanu – minutul 2, lovitură de pedeapsă; ratare: Căplescu (D) – minutul 4, l.p.; 8-0 Rus – minutul 9, eseu, 10-0 Calafeteanu – transformare; 15-0 Carpo – minutul 15, eseu, transformare ratată: Calafeteanu; 20-0 Umaga – minutul 18, eseu, 22-0 Calafeteanu – transformare; 27-0 Calafeteanu – minutul 22, eseu, 29-0 Calafeteanu – transformare; 34-0 Shennan – minutul 35, eseu, 36-0 Calafeteanu – transformare; 36-5 Lomani – minutul 40, eseu, 36-7 Căplescu – transformare.

Scor la pauză: 36-7.

(după pauză) 41-7 Malupo – minutul 45, eseu, 43-7 Conache: transformare; 48-7 Tangimana – minutul 49, eseu, 50-7 Conache: transformare; 55-7 Burcea – minutul 57, eseu, 57-7 Conache: transformare; 62-7 Lazăr – minutul 60, 64-7 Conache: transformare; 69-7 Tangimana – minutul 66, eseu, 71-7 Conache: transformare, 76-7 Tănase – minutul 76, eseu, 78-6 Conache: transformare; 78-12 Stan – minutul 79, eseu.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − = cinci

 


Alte articole legate de acest subiect: