RCM UVT Timişoara, start în noul sezon: la Cluj cu U16, în Ronaţ la U18, cu Gens Cluj. Iar 5 juniori, convocaţi în lotul României U18 pentru întrecerea lusitană

Între un antrenament în Ronaţ, desfăşurat în comun de grupele de sub 16 ani de la concitadinele RCM UVT Timişoara şi CSŞ Bega, şi un drum astăzi spre Bucureşti, unde completează staff-ul tehnic al reprezentativei sub 19 ani a României, aflată înaintea jocurilor de la Campionatul European din peninsula iberică, Cosmin Cioriciu a vorbit pentru Sporttim despre noutăţile din „pepiniera” galben-albaştrilor cu balonul oval.

Cosmin Cioriciu, revenit la clubul pe care-l ghida în 2011 la câştigarea Cupei României, dar acum în calitate de coordonator al "pepinierei" juvenile, punctează iniţierea mai multor parteneriate

 

 

În primul rând, cele două garnituri juvenile ale clubului din Ronaţ sunt înaintea startului în noua ediţie de campionat, rugbyştii grupei sub 16 ani, pregătiţi de Raul Zaiba şi Bogdan Stamatin, luând calea Clujului, unde vor disputa în weekend primul turneu al competiţiei din această parte de ţară, la care se aliniază şi CSŞ Bega Timişoara, iar cei ai grupei U18 pornind la drum duminică de la ora 15, pe arena „Gheorghe Răşcanu”, împotriva clujenilor de la CS Gens.

Grupa mai mare de vârstă, cu prezenţe constante la turneele finale naţionale, şi o clasare pe podium la categoria U16, locul 3, este sub comanda lui Marian Marin, laolaltă cu Cosmin Cioriciu, revenit din acest an la RCM UVT Timişoara, în calitate de coordonator al centrului de copii şi juniori al clubului.

Pe lângă debutul în competiţii, „pepiniera” clubului de pe Bega şi-a pregătit terenul pentru lărgirea ariei de selecţie, Cioriciu explicând că „am iniţiat un parteneriat cu Inspectoratul Judeţean Şcolar Timiş, vizând mai multe aspecte printre care şi promovarea rugby-ului în şcoli, în vederea atragerii adolescenţilor spre acest sport. Mediatorul al parteneriatului de colaborare cu Inspectoratul este profesorul Constantin Osain, din lumea rugby-ului, şi care activează în cadrul IJS. Vom merge prin şcoli şi vom iniţia acţiuni de selecţie. Avem în vedere toate categoriile de vârstă, şi chiar elevi de liceu, pentru că niciodată nu este prea târziu să te apuci de sport, de rugby, şi vă dau un exemplu, Valentin Ursache, cu care am fost coleg la Arad, şi care a început rugby-ul la vârsta de 18 ani, la Bucureşti. Acum e în Franţa! Nu e târziu să te-apuci şi în liceu şi să şi ajungi performer!”

Cioriciu a mai subliniat că o foarte bună modalitate de a-i atrage pe tineri spre rugby o constituie practicarea şi organizarea meciurilor de rugby-tag, care are căutare în unele unităţi de învăţământ timişorene, prinzând viteză în cursul acestui deceniu: „Deocamdată nu avem grupe mai mici ale clubului, dar tocmai de aceea iniţiem diverse activităţi pe linie şcolară, pentru a ne mări numărul de copii şi juniori. Sunt ore de rugby-tag în şcoli iar la Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar, faza naţională pe licee, a participat echipa Liceului Emanuil Ungurean, la Galaţi. Timişoara a găzduit turneul final gimnazial. Deci există un interes iar rugby-tag-ul este un mod foarte bun de a atrage, că nu este cu contact între jucători”.

Pe lângă acţiunile prin şcoli, cei 4 antrenori din „pepiniera” ocupantei locului 3 în Superliga 2014 se îngrijesc de grupele înscrise în Campionatul Naţional de juniori al FRR, mai ales că gruparea din Ronaţ şi-a deschis recent porţile unor juni recruţi din părţile Moldovei, în baza unor parteneriate cu cluburi din estul României.

„Muncim la coeziunea grupului, la stabilirea unor repere colective în apărare şi în atac. Sunt 14 juniori noi aduşi la club, de la Paşcani, Tecuci, Focşani, Gura Humorului, formaţii cu care clubul nostru a iniţiat un parteneriat anul acesta. Li se oferă tinerilor cazare, masă şi şcoală la Liceul Emanuil Ungureanu. Speranţele noastre sunt ca tot mai mulţi juniori crescuţi în clubul nostru să facă pasul spre seniori! În privinţa celor două echipe înscrise în campionat, aşteptările noastre se leagă de calificarea în turneele finale din 2015, când intervin mai mulţi factori, să fie valizi şi să fie atenţi şi la îndatoririle şcolare, căci în aprilie-mai e şi vremea pregătirilor şi a examenelor”.

Grupul sub 18 ani al clubului reuneşte 23 de juniori iar în total RCM UVT Timişoara are 53 de adolescenţi în galben-albastru, restul potenţialilor componenţi, de la grupe mai mici de vârstă, scoţând capul tot în baza unui parteneriat, de data aceasta cu o grupare locală privată, Warriors Timişoara, care se ocupă de copiii-rugbyşti până la vârsta de 12 ani, sub îndrumarea altor antrenori decât ai „pepinierei” celor din Ronaţ. „Important este ca la vârstele mai mici cluburile noastre să aibă cât mai mulţi copii. Am încercat acţiuni comune şi cu CSŞ Bega, care din păcate la categoria U18 nu s-a înscris în noul sezon, a renunţat, dar azi am avut un antrenament la comun cu cei de la Bega la sub 16 ani, a decurs bine împreună, iar ideea este promovarea cât mai multor tineri”.

Aşadar RCM UVT Timişoara se axează pe cât mai multe parteneriate, cu cluburi locale bugetare sau private, cu cluburi din alte părţi ale ţării, dar cu un ochi şi pe curţile şcolilor.

Tot o colaborare este şi între clubul timişorean şi Cosmin Cioriciu, care nu activează în baza unui contract nici la RCM UVT Timişoara, în fruntea „pepinierei”, nici la Federaţia Română de Rugby, în care se regăseşte în stafful tehnic federal de 3 ani, fostul jucător al „Universităţii” împărţindu-se între activitatea la club şi cea de la lotul naţional sub 19 ani.

Care, fără jucători de pe malurile Begăi între cei 29 de convocaţi în lot, din aproape toate centrele de tradiţie ale ţării, fie de la cluburi divizionare, fie de la „pepiniere”, se pregăteşte pentru turneul Campionatului European de la finele lunii, din Portugalia, unde „Stejarii” mai mici vor debuta contra Spaniei duminică 26 octombrie, traseul următor scoţându-le în faţă învingătoarea duelului Belgia – Portugalia iar în finală aşteptându-i georgienii. Cioriciu a explicat că neconvocarea nici unui tânăr de pe malurile Begăi în naţionala U19 a României are pur şi simplu de-a face cu faptul că „RCM UVT nu a avut o categorie pe U19 anul trecut, clubul nu a participat anul trecut la 19, ori selecţia era de jucători de 1995 şi 1996”.

Cioriciu, care va fi implicat până în 3 noiembrie în acţiunile lotului naţional, a remarcat în schimb că veştile bune vin dinspre selecţionata sub 18 ani a României, în care au fost convocaţi 5 juniori ai Timişoarei, şi anume Iştoc, Puiu, Pascal, Mîrzac şi Pânzaru, pe tot atâtea posturi, iar tinerii vor avea parte de o experienţă internaţională, în paralel cu cea a colegilor mai mari de lot naţional de la U19, dat fiind că şi formaţia U18 va evolua tot pe-atunci în peninsula Iberică, în urma retragerii Spaniei din competiţie.

Iar la revenirea antrenorului de lot la club, schiţarea în detaliu a unor noi planuri pentru la anul: „În acest an era foarte greu să alcătuim un grup pentru campionatul U19, care este cu etape la mare depărtare, cu costuri foarte mari. În plus, nu avea sens să ne axăm în acest sezon pe categoriile U16 şi U19. Ideal ar fi ca noi să evoluăm la anul cu echipe de U17 şi U19, iar CSŞ Bega să joace cu U 16 şi U18, să ne întrajutorăm pe plan local şi să acoperim cât mai mulţi ani, cu două cluburi, ceea ce de la anul trebuie să punem în aplicare. Ţinta noastră este crearea unui Centru de Excelenţă, care trebuie să fie performant la toate categoriile de vârstă, iar în acea situaţie ar trebui să fie sprijinit şi de forul federal”.

Până una alta, se speră ca nişte primi muguri să înflorească în preajma prim-divizionarilor, 4-5 tineri din generaţia absolventă care evolua în 2012-2013 la categoria U19 antrenându-se actualmente cu echipa de seniori a RCM UVT Timişoara.

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Juniori, Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi + = 5

 


Ultimele articole din categoria Juniori: