”Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), un simbol al orașului nostru, este preocupată de dezvoltarea socială și cultural – sportivă a Timișoarei, de tradițiile orașului nostru, de promovarea valorilor sale, motiv pentru care UVT este implicată în aproape toate evenimentele de acest tip derulate în orașul de pe Bega. Parte a acestui întreg este și interesul pe care instituția noastră îl arată pentru sport, atât în ceea ce privește practicarea sportului de masă, cât și în ceea ce privește obținerea de performanțe sportive, convinși fiind că sportul este o activitate prin care promovăm cinstea, corectitudinea, responsabilitatea, spiritul de echipă – valori atât de necesare unei societăți românești aflate încă în căutarea propriei identități”, își începe comunicatul Universitatea de Vest Timișoara, ca reacție la cele întâmplate sâmbătă seară, înaintea semifinalei Superligii 2014, dintre RCM UVT Timișoara și RCJ Farul, când clubul campion în 2012 și 2013 a fost pus în situația de a nu putea alinia 5 titulari cheie în urma dispariției filelor cu vizele medicale din carnetele a 6 rugbyști convocați de Grainger Heikell între cei 23 pentru partidă.
În acest context, nu ne este deloc indiferent modul în care echipa de rugby RCM mvt Universitatea de Vest Timișoara, parte a istoriei UVT și a Timișoarei, prima campioană națională din afara capitalei acum mai bine de 40 de ani, campioana ultimelor două ediții ale Campionatului național de rugby și prima campioană națională a Timișoarei după 1990, a pierdut meciul din semifinala Campionatului național de rugby împotriva echipei RCJ Farul Constanța.
Munca de câțiva ani a unor jucători extraordinari (veniți în Timișoara de pe 3 continente și 8 țări), a unei echipe de management care lucrează voluntar la un proiect ce a pus laolaltă instituțiile locale (Consiliul Local Timișoara și Consiliul Județean Timiș), o instituție academică de prestigiu – UVT, investitori privați pasionați de rugby – domnii Dan Dinu și Sorin Doda, este anulată în urma unor practici balcanice rupte dintr-un scenariu pe care o societate normală nu are cum să-l înțeleagă.
Dezavuăm lipsa de reacție a oficialilor partidei, modul obtuz în care au decis să judece în litera legii și nu în spiritul acesteia, faptul că în loc să fie proactivi (inclusiv printr-un dialog în timp real cu conducerea Federației) și să decidă ca în teren să intre cele mai bune echipe au hotărât să rupă coloana vertebrală a echipei noastre lăsând în afara jocului cei mai buni 6 jucători ai săi, toți de pe poziții cheie în angrenajul echipei. Putem să anticipăm cine sunt beneficiarii acestui „accident”, cum putem de altfel să ne întrebăm dacă nu cumva oficialii de la București se simt deranjați de suflul nou pe care echipa Timișoarei l-a adus rugby-ului românesc. Dar nu putem sub nicio formă să renunțăm la misiunea noastră de a oferi Timișoarei și României modele care să ducă înainte societatea românească. Iar jucătorii echipei noastre, modul în care au tratat nedreptatea ce li s-a făcut, sunt parte a acestei misiuni”. (semnat, Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Prof. univ. dr. Marilen Pirtea)
Domnilor, nu incercati sa aburiti lumea, trebuie sa intelegeti faptul ca e numai vina voastra, a delegatului echipei.
In fapt, cum au stat lucrurile, retineti. Jucatorii respectivi aveau viza medicala valabila, constand in avizul medico-sportiv, atasat, la carnetele de legitimare, pe care arbitru in jocul anterior trebuia sa le ridice si sa le anexeze la raport, lucru care de fapt s-a si intamplat. De obicei aceste avize se elibereaza temporar pentru o etapa. Regulamentar asa este, arbitru a procedat foarte corect, atunci cand nu a permis jucatoriolor sa ia parte la joc, justificat de faptul ca nu avea dovada medicala a celor implicati. Vina o are numai delegatul echipei care a neglijat acest aspect. Restul sunt fabulatii, nu a rupt nimeni file din carnetele de legitimare, sunt reactiile unor nepriceputi. D-ul Pirtea trebuia sa va informati inainte de a va exprima o opinie publica, altfel devenitii penibil.
Răspunde