Primirea pe propriul teren a ocupantei locului 12 în ierarhia rugbiului mondial onorează dar și obligă. De o asemenea oportunitate a avut parte România sâmbătă după-amiază pe Arena Națională ”Arcul de Triumf”, la încheierea testelor autumnale din București cu implicarea a 5 naționale, Samoa fiindu-i partener de joc în condițiile în care ”albaștrii” din Pacific tocmai urcaseră două locuri în clasamentul IRB dat publicității la zi la începutul săptămânii, însă, cu tot momentul festiv indus de atingerea a 100 de selecții pentru ”Stejari” tocmai de către căpitanul Mihai Macovei, cu peste 60 de meciuri cu banderola pe braț, ”tricolorii” nu s-au putut ridica la înălțime, din contră, rămânând rapid de căruță, 0-15 în primele 14 minute ca urmare a două eseuri primite. Din partea unei echipe spulberate luna aceasta în Italia cu 49-17 și care abia se strecura pe final la limită weekend-ul trecut peste Marea Neagră.
Învingători dar și învinși în precedentele două săptămâni cu oaspeți sud-americani, 30-23 cu debutanta la ”Mondial” Chile și 16-21 la ultima fază a meciului cu un sparring-partner devenit de tradiție în ultima vreme, Uruguay, ”Stejarii” au încheiat sâmbătă seria testelor acasă din 2022 în compania unei selecționate mai bine clasate în ierarhia IRB, în urcare peste Fiji și Georgia pe locul 12, românii alunecând în schimb pe 20 după eșecul cu cei de la Atlantic, căruia i-a urmat unul la zero, fără a puncta absolut deloc împotriva samoanilor.
Desprinși ”electrizant” în primul sfert de oră, unul dintre eseuri fiind și transformat dar și fructificând o lovitură de pedeapsă, detașați ulterior cu atât mai mult în minutele dinaintea pauzei, prin cel de-al treilea eseu, trasnformat: 0-22.
Avea să fie și rezultatul final, net favorabil unor insulari jucând la echipe de club în general din Franța sau arhipelagul britanic, pe de-o parte ”Stejarii” reușind totuși să limiteze proporțiile scorului, pe de altă parte samoanii înscriind alte două eseuri în partea secundă, nu însă validate.
În Franța s-a mutat în acest an centrul UJ (junior) Seuteni, autor al primului eseu din minutul 6, de la Bordeaux la La Rochelle în cazul celui născut în Australia, pentru care a apărut la nivelul sub 20 de ani, cât despre autorul eseului dinaintea pauzei, Toomaga-Allen, cu 3 selecții pentru All Blacks, a debutat abia luna aceasta, la 31 de ani, în naționala samoanilor, intrând de pe bancă în eșecul de la Padova al primei halte europene, 49-17 pentru Italia.
De fapt, insularii mai atingeau terenul de țintă și la final, reamintindu-le gazdelor că duminica trecută pierdeau la ultima fază testul cu Uruguay ca urmare a unui eseu la colț, însă reușita celor din zona Oceaniei n-a rămas valabilă, atenuând întrucâtva amarul eșecului tricolor.
”Albaștrii” se îmbrățișau, ”Stejari” se întrajutorau reciproc să-și alunge cârceii, Vlăduț Popa ajungea să fie eliminat în prelungiri, peluza cu numeroși copii și tineri, dar și cu steaguri tricolore și înscrisuri arborate, avea a fi mai tăcută, în această notă luând sfârșit săptămânile de rugby internațional în capitală.
Cu un al doilea eșec consecutiv și cu senzația că România e tot mai decuplată de rugby-ul cu adevărat competitiv, fără replică în fața celor din Samoa, poate doar în privința limitării proporțiilor scorului.
Selecționată din fruntea celei de-a patra urne valorice a ”Mondialului”, urnă completată de Tonga, adversară din zona Asia-Pacific peste niciun an a ”tricolorilor” la Lille, pe 8 octombrie 2023, la încheierea seriei cvintet a turneului final, în care românii din a 5-a și ultima urnă valorică vor întâlni pe rând Irlanda, campioana lumii Africa de Sud și Scoția.
”Stejari” nu tocmai fără replică pe scena oficială la ultima lor participare la IRB Rugby World Cup, în toamna lui 2015 în Albion, când chiar dispuneau de prima clasată în urna a 4-a valorică, 17-15 cu Canada, cedând după pauză cu 32-22 italienilor din urna a treia.
”Stejari” care începeau respectiv încheiau respectabil penultima lor apariție la ”Mondial”, în 2011 în Noua Zeelandă, relativ strâns atât cu Scoția, 24-34, cât și cu Georgia, 9-25.
Trecut-au însă anii, O, Tempora!, iar în vreme ce unii și-au menținut standardele sau chiar le-au îmbunătățit, Federația Română de Rugby s-a metamorfozat într-o reticentă constatatoare a pagubelor, ba ratând calificarea la turneul final din 2019 pe seama ineligibilității unui naturalizat din îndepărtata emisferă sudică, ba obținând-o tot la masa verde pentru ”Cupa Mondială” din septembrie-octombrie 2023 din Franța, în dauna Spaniei, dar în tot cazul pierzând teren.
Pe când alții fac progrese, Georgia răsturnând scorul după pauză chiar pe terenul Țării Galilor, de la 12-3 la 12-13 într-un alt test din weekend, între viitoare adversare în Franța. O întâlnire cheie oficială având loc în Dubai, unde Portugalia a smuls cu ultima lovitură a meciului ultimul bilet pentru ”Mondial”, în aceeași viitoare serie cu gruzinii, la finele barajului patrulater de calificare, egalând SUA la 16 din penalitatea lui Rafael Marques, a doua prezență lusitană la Rugby World Cup, o primă absență a nord-americanilor din 1995 încoace.
Unii înaintează, România poate doar constata că n-a marcat deloc pe teren propriu unor samoani care abia-și salvau pielea în minutul 76 al deplasării de sâmbăta trecută în Georgia, transformând un eseu cu care răsturnau scorul, 19-20 de la 19-13 pentru gruzinii autori a două eseuri.
A fost o sâmbătă a insularilor în București, Tonga zdrobind în prealabil Uruguayul, iar Samoa detașându-se de ”tricolorii” cu centrii și fundașul naturalizați, tot din zona sud-estului îndepărtat și care n-ajung apoi să ia din Carpați calea Occidentului în rugby-ul de club, încât te și poți întreba oare de ce.
Altfel, selecționerul românilor, englezul Robinson, a titularizat câte 6 steliști respectiv ”stranieri” din Franța în XV-le contra samoanilor, doi fiind dinamoviștii și unul băimăreanul Roșu, din linia a II-a, după care rezervele reprezentând Ronațul Timișoarei, Rupanu și Bucur, au intrat în partea secundă, tot atunci și una dintre cele 4 rezerve dintre ”militari”, ex-timișoreanul Vlăduț Popa, eliminat la final.
Și urmează revenirea la întrecerile interne, semifinalele campionatului sâmbătă 26 noiembrie, Baia Mare – Timișoara și Dinamo – Steaua, finalele la medalii pe 3 decembrie, după care și finala Cupei României, ”militari” cu bănățeni pe 10 decembrie.
Mai apoi, un an 2023 aparte pentru Ovalia carpatină, primul după 8 sezoane cu o participare la ”Mondiale”, care onorează dar și obligă. Concluziile testelor nu dau însă și încurajări.
XV-le României: Vasile Bălan (CSA Steaua), 2. Ovidiu Cojocaru (CS Dinamo), 3. Victor Leon (Colomiers); 4. Florian Roșu (CSM Știința Baia Mare), 5. Marius Iftimiciuc (Perigueux); 6. Mihai Macovei – cpt. (RC Bassin D’Arcachon), 7. Dragoș Ser (CSA Steaua); 8. Cristi Chirică (RCHCC) / 9. Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Tudor Boldor (CS Dinamo); 11. Atila Septar (RC Toulon), 12. Fonovai Tangimana (CSA Steaua), 13. Hinckley Vaovasa (CSA Steaua), 14. Nicolas Onuțu (CS Vienne); 15. Sioeli Lama (CSA Steaua).
Rezerve la start, utilizate: 16. Tudor Butnariu (CSA Steaua), 17. Alexandru Savin (CSA Steaua), 18. Gheorghe Gajion (Stade Montois), 19. Johan Van Heerden (CS Dinamo), 20. Kamil Sobota (CSA Steaua), 21. Gabriel Rupanu (SCM USV Timișoara), 22. Vlăduț Popa (CSA Steaua), 23. Alexandru Bucur (SCM USV Timișoara). (foto: rugbyromania.ro)