Rugbiștii campioni, in corpore la Gala Sportului. Iar sâmbătă, la Londra în Challenge Cup: ”Ne vom întoarce cu un plus, atât de valoare cât și de experiență”

Cea mai bună echipă a anului în secțiunea ”jocuri sportive” din arena timișeană, gruparea campioană națională din Ronaț în ramura cu balonul oval, a onorat in corpore cu prezența la ”Gala Sportului 2016”, fiind aplaudată la scenă deschisă în reuniunea familiei lărgite a performerilor din cel mai vestic județ al țării. Rugbiștii de la Timișoara Saracens au fost chiar solicitați de glasul sălii să se desfășoare pe scena evenimentului de la CJT pentru o fotografie de grup pecete peste ani, iar pachetul de înaintare dublat de colegii din liniile dinapoi a umplut în forță cadrul, spre deliciul asistenței. Îndrăgiți, campionii naționali și deținătorii Cupei României au fost premiați între două din cele mai dure confruntări avute în acest an, și lăsate tocmai la final, una consumată deja sâmbătă acasă cu Harlequins și alta urmând sâmbătă de la ora 17 pe terenul londonezilor.

23

 

Într-adevăr, ”dubla” timișorenilor cu ocupanta locului 7 în primul eșalon englez de Rugby Union, Aviva Premiership, nimeni alta decât Harlequins Londra, finalista din mai 2015 a competiției European Rugby Challenge Cup, în care se și desfășoară în acest decembrie întâlnirile tur-retur din cadrul Grupei 5, este vârful competițional al unui an în care gruparea din Ronaț și-a păstrat trofeul Cupei României dar a și depășit cu victorii pe linie faza preliminariilor întrecerii continentale, pătrunzând în premieră între cele 20 de cluburi de pe palierul numărul 2 la nivel european.

Iar cât de dificil este acest prim contact cu grupări de tradiție din cele mai puternice campionate ale Europei o spune și aspectul deloc de neglijat că respectivele garnituri oponente din Grupa 5, cu toate finaliste cu trofeul pe masă în actualul deceniu din Challenge Cup, își permit luxul de a schimba de la meci la meci chiar și masiv XV-le de start, fapt constatat pe propria piele tocmai de timișoreni.

Astfel, așa cum au remarcat și exponenți ai rugbiștilor din Ronaț la ”Gala Sportului 2016”, este greu de prezis în ce formulă s-ar putea alinia londonezii în returul de sâmbătă după-amiază din etapa a IV-a, pe propria arenă The Twickenham Stoop, din moment ce nu mai puțin de 9 titulari pe care îi utilizau în jocul lor cheie de până acum în Grupa 5, derby-ul pierdut cu 36-35 în runda secundă la Edinburgh Rugby, n-au figurat în planurile lui John Kingston pentru ieșirea pe ”Dan Păltinișanu”, fiind vorba de exemplu din liniile dinapoi de fundașul Mike Brown, aripa Marland Yarde, Jamie Roberts, Nick Evans sau Karl Dickson, iar din liniile a doua și a treia de Sam Twomey,  James Horwill, Chris Robshaw ori Luke Wallace. Mai mult decât atât, substanțialitatea în profunzime a efectivului lui Harlequins este reliefată de apariția altor componenți care nu se regăseau nici în deplasarea în Scoția, nici în cea din România, cu ocazia ultimei partide disputate acasă de englezi, pe ”Stoop”, 21-20 cu Bath Rugby, și anume Alofa Alofa și Tim Visser în liniile dinapoi respectiv Mark Lambert și Will Collier în linia I.

24

 

Va fi cu alte cuvinte un test al tăriei de caracter pentru campionii României, învinși sâmbătă acasă cu 3-42 (3-21) într-un meci după care au primit aprecieri din partea insularilor. Înaintea deplasării, Valentin Calafeteanu, internaționalul mijlocaș la grămadă al bănățenilor a explicat la Gala Sportului că ”e deplasarea cea mai grea, la Londra. Un meci foarte greu. Și săptămâna trecută s-a văzut asta: e o echipă foarte puternică, experimentată, cu tot ceea ce îi trebuie. Noi trebuie să mergem acolo să jucăm cel mai bun rugby al nostru, să învățăm din fiecare experiență din această Cupă a Europei și în viitor, să ne putem impune și prin prisma rezultatului. Jumătate din echipa noastră a mai jucat pe stadioane mari și trebuie să învățăm după aceste meciuri. Cu siguranță, când ne vom întoarce de acolo, ne vom întoarce cu un plus, atât de valoare, cât și de experiență. Iar lucrurile acestea trebuie să le expunem și noi pe viitor, când vom avea ocazia. Deocamdată nu știm cu ce echipă vor juca ei, dar cu siguranță vor da tot ce au mai bun. Echipele de rangul celor de la Harlequins nu se vor opri. Dacă ei vor simți că suntem slabi sau că am venit acolo nu să jucăm rugby, ci doar să facem act de prezență, cu siguranță ne vor penaliza. Trebuie să mergem acolo să fim 100%!”

Harlequins n-a pierdut încă pe teren propriu în acest sezon, câștigând de 5 ori în campionatul Premiership, inclusiv cu 17-10 contra londonezei Saracens, dar și în Challenge Cup, 43-21 cu parizienii, respectiv în Anglo-Welsh Cup.

După deplasarea din 17 decembrie, timișorenii vor rămâne în priza aceleiași competiții, în care la mijlocul lunii ianuarie vor primi vizita lui Stade Francais Paris iar apoi vor încheia aparițiile din Grupa 5 tot luna viitoare, în deplasare pe BT Murrayfield, la Edinburgh. Dar mai întâi ieșirea la Londra, prefațată și de Marian Eugen Căpățână, titular sâmbăta trecută în linia I și înlocuit pe parcurs: ”Am calculat ce greșeli am făcut acasă. I-am văzut, ne simțim mai bine și acum sperăm să facem un joc cât mai bun la ei acasă, să încercăm să ne apropiem cât de mult. Jucăm în deplasare, trebuie să ne gândim să facem un spectacol cât mai bun, să-ți aduci echipa cât mai aproape de ei. Eu asta cred că e cel mai important. E tot ce îți poți dori ca jucător. Să joci la un nivel așa de înalt, pentru asta te pregătești de mic. Visezi și se întâmplă! Am văzut că nimic nu e imposibil, orice îți dorești cu adevărat, se întâmplă.

Dar indiferent de deznodământul din capitala Regatului Unit, unde timișorenii vor porni fără îndoială cu șansa a doua, vorbele lui Calafeteanu sunt cât se poate de adevărate, că liderul la zi după turul Superligii în sezonul regular se va întoarce cu încă un plus valoric din experiența rugbistică în patria balonului oval…

În altă ordine secundară de idei, pentru conformitate, F.R. Rugby a decis săptămâna aceasta ca Timișoara Saracens și Universitatea Cluj să piardă jocul lor direct din Cupa Regelui cu 5-0 la ”masa verde” deoarece din raportul arbitrului reieșea că meciul de clasament ce trebuia să aibă loc în urmă cu două săptămâni s-ar fi putut disputa, decizia de a nu-l începe fiind luată de gazdele bănățene și oaspeții ardeleni într-o înțelegere de comun acord. Partida trebuia să înceapă la ora 11 pe 30 noiembrie, fiind inițial amânată din cauza stării gazonului din Ronaț pentru ora 12. ”Conform raportului suplimentar al arbitrului referitor la condițiile de joc acesta a menționat că terenul era practicabil și partida se putea disputa la 12:00. Datorită deciziei ambelor echipe de a nu disputa meciuri pentru a nu-și pune în pericol sănătatea fizică (terenul era încă înghețat), Departamentul de Competiții al Federației Române de Rugby a decis că ambele echipe au pierdut meciul cu scorul de 5-0, fără a pierde punct bonus în clasament sau vreo sancțiune pecuniară”, a semnalat comunicatul clubului timișorean, eliminat în faza play-off dinaintea semifinalelor Cupei Regelui și implicat ulterior într-un meci de clasament din zona 5-7 cu CS Politehnica, la Iași, câștigat cu 16-3 cu un XV croit în mare măsură din tinerii ”pepinierei”.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: