Rugbiștii Timișoarei înscriu doar 7 puncte în Ronaț, cele mai puține după aproape 2 ani, și cedează dinamoviștilor la finalul returului

Încheierea returului în sezonul regular al Superligii ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu două săptămâni conform programării inițiale din partea Federației Române de Rugby, dar a fost lăsată pentru acest weekend într-o schimbare de ultim moment în plină întrecere, între penultima și ultima rundă, iar timișorenilor pare-se nu le-a priit pauza competițională, pierzând sâmbătă acasă prin a înscrie cele mai puține puncte după aproape 2 ani, într-un eșec cu CS Dinamo conturat încă din prima parte, în care bucureștenii au marcat nu mai puțin de 3 eseuri. Trăgând linia, CS SCM USAMVB Timișoara a reușit o singură victorie în totalul celor 6 întâlniri cu rivalele din careul fruntaș în cursul sezonului regular al elitei, care le-a asigurat numai și numai 9 partide, un campionat vai și amar. 

Cu un XV reunind mai mulți tineri rugbiști autohtoni, noua formație a Timișoarei n-a marcat deloc până la pauză dar a încasat în schimb 3 eseuri în întâlnirea găzduită sâmbătă, replicând pe de altă parte cu un singur eseu. Și împrospătată a fost garnitura îndrumată de Vali Calafeteanu, Jipa începând fundaș, Ștețco aripă, iar în pachetul de înaintare Nica pilier în linia I, Trăușan în linia a II-a și Sârbu în linia a III-a. De cealaltă parte, un tânăr ex-timișorean, Marius Simionescu, s-a numărat între cei doar 6 rugbiști români în XV-le lui Sosene Anesi… 

Într-o imagine de ansamblu, Superliga este o umbră palidă a competiției relansate în primele luni din 2011, actualmente cu doar 6 cluburi participante dintre care două învinse clar și pe linie de echipele careului fruntaș, ceea ce s-a întâmplat și vineri și sâmbătă, CS U Cluj – CSA Steaua 10-82 și CSM Știința Baia Mare – Tomitanii Constanța 55-12, așa încât punctul real de interes al rundei a X-a, de la încheierea returului, a fost conferit de întâlnirea de sâmbătă de la 12 din Ronaț, cea a timișorenilor cu dinamoviștii, televizată de TVR3, într-o continuă încercare a postului național de promovare a sportului cu balonul oval, doar că tare puține ar mai fi din păcate de reliefat dintr-o disciplină cu mari probleme și în derivă. Se culeg cioburile sparte.

Iar deznodământul a fost neplăcut pentru foștii campioni din Banat, depășiți fără replică până la pauză și învinși clar pentru a doua oară consecutiv la finele returului în această lună, cu 29-10 în Ghencea de către steliști pe 4 septembrie, cu 7-28 în acest weekend. 

Astfel, formația în reconstrucție a Timișoarei a pierdut tur-retur cu Dinamo, cu 31-28 în primăvară în capitală și mai drastic la ora revanșei, așa cum bănățenii n-au trecut tur-retur nici de CSA Steaua, cu care remizau în Ronaț în prima jumătate a anului. Ar rămâne așadar un singur triumf împotriva celor din careul fruntaș, 28-25 pe 5 iunie în revanșa din Ronaț cu campionii băimăreni.

Cu alte cuvinte, SCM Timișoara a încheiat sezonul regular așa cum îl începea pe 1 mai, învinsă, atunci cu 29-24 la Baia Mare. Numai 9 partide jucate în campionat în 5 luni, dintre care doar 4 câștigate, trei cu codașele și în revanșa cu ”Zimbrii”, tot 4 fiind cifra din dreptul înfrângerilor.

Implicit, dat fiind că Dinamo s-a impus pe arena ”Gheorghe Rășcanu” în acest ultim meci al sezonului regulat din Superliga Națională de Rugby, cu 28-7 după 19-0 la pauză, bucureștenii s-au calificat de pe locul 3 în barajul pentru semifinalele play-off ale campionatului, în care va primi vizita codașei ACS Tomitanii Constanța, în vreme ce bănățenii au alunecat la ultima strigare pe locul 4 după cele 10 etape, urmând a juca tot pe teren propriu pentru accederea în semifinale, cu CS Universitatea Cluj, a cincea clasată, meci care va avea loc în weekendul viitor. În schimb CSA Steaua și CSM Știința Baia Mare, ocupante ale primelor două locuri în clasament, s-au calificat direct în semifinale, cei din Ghencea așteptându-i pe timișoreni în penultimul act, bănățeni care mai au la dispoziție oportunitatea de a adăuga un joc în picioare la momentul potrivit, la început de octombrie.

Cât despre jocul în sine, Dinamo a început în forță meciul de pe stadionul ”Gheorghe Rășcanu” având posibilitatea de a deschide scorul încă din minutul 3, însă Williams Jondre nu a reușit să transforme lovitura de pedeapsă, deși poziția era una favorabilă. De altfel, oaspeții au controlat foarte bine jocul, reușind să anihileze orice tentativă a Timișoarei de pătrundere în terenul de 22 advers. 

Echilibrul meciului s-a rupt în minutul 15, când bucureștenii au reușit să marcheze două eseuri în mai puțin de două minute, ambele transformate de Williams Jondre, 0-14. Prima încercare a fost ibutită de Dylan Schwartz, deschis foarte bine de Johan Van Heerden – care a recuperat balonul după o tușă, iar cea de-a doua de Damian Bonaparte, după un sprint și schimb de pase cu ex-timișoreanul Marius Simionescu, într-o cursă în doi pornită din 22-ul propriu.

În minutul 30, Dinamo a rămas în 14 jucători după ce Alexandru Gordaș a primit cartonaș galben iar timișorenii au presat să marcheze, lovindu-se însă de apărarea alb-roșilor, care au închis toate breșele. Mai mult, în inferioritate numerică, Dinamo a punctat din nou, după o tușă, formând molul care a câștigat teren. Iar Sergiu Puescu a culcat balonul în terenul de țintă pentru al treilea eseu, 0-19, scor al pauzei.

La debutul părții secunde, Dinamo a rămâs iarăși în 14 jucători, după ce Van Wyk a văzut cartonașul galben pentru un placaj în aer la Corrado Ștețco, însă Timișoara, la fel ca în prima repriză, nu a profitat de avantajul jucătorului în plus, neavând forța de a străpunge apărarea adversă. În minutul 50, Baron a primit și el un cartonaș galben pentru un placaj la gât, Dinamo rămânând chiar în 13 jucători. Dar și gazdele au rămas în minutul 54 în 14 jucători după ce rezerva Vlad Neculau a văzut cartonaș roșu. Iar imediat Dinamo a profitat, punând trei puncte pe tabelă prin Jondre, ceea ce gazdele nu izbuteau când cu un jucător în plus pe gazon, bucureștenii consolidându-și avantajul… 0-22.

În minutul 69, SCM Timișoara a avut cea mai mare șansă de a pune puncte pe tabelă, însă Corrado Ștețco a scăpat balonul înainte exact în apropierea terenului de țintă. O mostră a lipsei de experiență în noua garnitură a bănățenilor.

Totuși, câteva secunde mai apoi, Marian Sabău a concretizat o acțiune a molului și a reușit primele puncte pentru bănățeni, eseu transformat de Dănuț Jipa, 7-22. În replică, Baron a mai adăugat trei puncte pe tabelă printr-o lovitură de pedeapsă pentru a menține ecartul, 25-7. Finalul de meci a fost presărat cu multe eliminări, două din tabăra gazdelor, Dorin Lazăr și Ștețco, respectiv Rati Samkurashvili din cea a oaspeților. După care, în ultimul minut de joc, același Baron a închis tabela la 7-28 după ce a transformat încă o lovitură de pedeapsă.

CS SCM USAMVB Timișoara a început ultimul joc din retur, acasă, cu Jipa; Tiqe, Khvicha, Saukuru, Ștețco; Vlaicu, Alin Conache / Sikote, Rădoi – cpt., Nica; Mureșan, Trăușan; Sîrbu, Morrell; Holoia, rezerve la start fiind Sabău, Chiriac, Militaru, Popârlan, Neculau, Lazăr, Rupanu și Shennan. 

Dinamoviștii au avut în schimb 14 străini din totalul de 25 de sportivi din efectiv.

Ultimele rezultate din retur și clasamentul final al sezonului regular în Superliga, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Rugby.

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 1 = doi

 


Ultimele articole din categoria Rugby: