Rugbiștii Timișoarei, scoruri ca pe vremuri. Record egalat în noul sezon

CS SCM Timișoara a onorat cum se cuvine primul meci acasă din noua ediție a Superligii, tratându-l cu maximă seriozitate în ciuda calibrului valoric mai redus al oaspeților și câștigându-l cu un scor record egalat în campionatul început în urmă cu două săptămâni: 59-19 cu CS Universitatea Cluj. Similar acelui 52-15 aplicat tot alb-negrilor de sub Feleac la debutul pe 3 aprilie tot pe ”Gheorghe Rășcanu” în Cupa României. Diferențe aproape ca-n vremurile foarte bune din deceniul trecut, iar conturarea unor asemenea avantaje clare are semnificația sa în condițiile în care ultimul duel direct cu outsiderii ardeleni în campionatul Superligii a fost tranșat în premieră de alb-negri, cu 27-19 (6-12) în 16 octombrie 2019, pe Someș.

Surpriză la debutul returului în ediția anterioară a Campionatului Național, 2019-2020 – ulterior întreruptă în martie 2020, sugerând și aceasta zdruncinarea supremației bănățene în Ovalia carpatină, sugerând și în acest fel că victoriile la scor înșiruite peste ani ca o obișnuință de către cei din Ronaț în dauna oponenților inferiori valoric fuseseră asimilate prin tribune și din fotolii ca fiind absolut normale și firești, aidoma unor drepturi cuvenite, când de fapt în spatele unor asemenea triumfuri stăteau printre altele multă transpirație, o bună organizare și sacrificii.

De aceea victoria la prima vedere cât se poate de normală ca diferență de scor în fața unui asemenea adversar la primul meci jucat acasă în noul campionat, astăzi de la 12 în Ronaț în etapa a III-a a turului, are o mai mare semnificație decât ar părea la o privire fugitivă, iar asta prin prisma unui nou început, debutul și pe teren propriu în Superliga 2021, nou început sub auspiciile consecințelor inevitabile de pe urma unui an 2020 în general furat suflării rugbistice, nou început cu fețe proaspete pe banca tehnică și în teren, în anevoioasa tentativă a reînvierii zăpezilor de altădată, din deceniul trecut. Când ștacheta a fost plasată undeva foarte sus pe plan intern, atât prin copioase victorii de rutină în dauna buturugilor mici ale întrecerilor carpatine, cât și prin dominarea principalelor rivale, și cu Vali Calafeteanu în teren, acum într-o mai dificilă postură de antrenor.    

Desigur, timișorenii puneau rapid lucrurile la punct după sincopa de la Cluj, revanșându-se prompt încă de-atunci cu 67-7 pe 2 noiembrie 2019 într-o reîntâlnire acasă în Cupa României, dar încercările la care au fost supuse și principalele grupări din Superliga în anul de tristă amintire 2020 au fost suficiente numeric și ca intensitate pentru a nu le fi resimțite urmările și pentru a nu genera senzația că nimic nu este dinainte câștigat.

Debutul și acasă în Superliga 2021 constituind un moment zero indiferent de calibrul vizitatorilor iar semnificația sa fiind conștientizată ca atare de gruparea din Ronaț, care și-a impus net autoritatea, manifestându-și clar intențiile de menținere în prim-plan, în calitate de vicecampioană la zi a țării.

Învinsă sâmbăta trecută în reeditarea la Baia Mare a finalei ediției anterioare, 29-24 (22-0) la debutul întârziat al bănățenilor în noul campionat, reacția pe ”Gheorghe Rășcanu” fiind una pozitivă, cu un festival de eseuri marcate, nu mai puțin de 9 – dintre care 7 transformate – împotriva unor clujeni învinși în primele două runde cu 36-18 la Baia Mare și cu 30-52 în Vinerea Mare acasă cu dinamoviștii.

Desigur, bănățenii au avut avantajul unor prime apariții facile acasă, în runda inaugurală cu dobrogenii – meci amânat însă pentru 10 iulie, iar astăzi cu ”U” Cluj, pe când de exemplu CSA Steaua a avut parte în Ghencea de rivala locală Dinamo iar astăzi de campioana CSM Știința Baia Mare, ambele depășite cu 38-36 respectiv 18-17, de unde și prilejul valorificat de CS SCM Timișoara de a egala scorul record al noii ediții, stabilit vinerea trecută pe litoral de steliști, 6-46 la ACS Tomitanii Constanța.

Intrare în pâine pentru cei din Ronaț cu apariții abordabile pe ”Gheorghe Rășcanu” contra clujenilor în Cupa României și Superliga dar și cu teste mai relevante cel puțin pentru moment în deplasare la Baia Mare atât în întrecerea K.O. cât și în campionat, absolut necesare jocuri în mână înaintea reîntâlnirii unor oponente de tradiție cu care n-au mai prea avut parte la fel de des să-și măsoare forțele în ultima vreme dat fiind încorsetările ”pLandemiei”, sâmbăta viitoare tot în propriul fief cu CSA Steaua, apoi în capitală la CS Dinamo, nu mult fiind și până la revanșa acasă în etapa a 7-a cu maramureșenii.

Meciurile în mână au lipsit teribil suflării Ovaliei carpatine în ultimele aproape 18 luni, cu rarele excepții de rigoare, iar pofta de rugby s-a manifestat în consecință astăzi la prânz pe propriul gazon, prin 4 eseuri reușite deja în primele 10 minute, punct bonus ofensiv adjudecat chiar mai repede ca niciodată, încă 4 fiind izbutite până la pauză, cu un scor record al Superligii în prima parte, 52-5.

Galop de sănătate fără istoric și victorie de rutină asezonată în partea a doua cu rularea efectivului complet și exersarea și altor scheme de joc, lăsate fiind ceva puncte și pentru primirea steliștilor învingători ai campioanei.

O repetiție pentru exersarea jocului la mână și etalat pe treisferturi în condițiile reacomodării aripii Simionescu după intervenția chirurgicală din iarnă, printre cei 8 titulari menținuți din XV-le aliniat la Baia Mare, majoritatea din liniile dinapoi, de unde au provenit și majoritatea marcatorilor de eseuri, cu Hinckley Vaovasa la pupitru – retrecut centru din fundaș la ieșirea în Maramureș, celelalte fiind semnate de mijlocași dar și de 2 componenți ai pachetului de înaintare, unul, intrat pe parcurs în linia I.

Problema scorului s-a pus așadar cu adevărat doar până la pauză, partea secundă fiind tranșată de clujenii cu o bancă ”mai scurtă”, dublându-și norma eseurilor, două la reluarea partidei: 59-19 (52-5). Diferență similară marjelor din alte vremuri, doar jocul în general resimțind întrucâtva rugina tragerii sale în mare măsură pe tușă în 2020, efecte mai evidente în tabăra în alb-negru, subțiată numeric într-un campionat suferind o hemoragie a prezențelor la start, acum tras ca prin inel la nivelul unui sextet al prim-divizionarelor. 

Farsa ”pLandemiei” cu complicitatea docilă a marii majorități încuviințând inconștient și în necunoștință de cauză niște ”măsuri” inacceptabile oricărui spirit realmente viu, școlit, citit și mai ales vigilent, a mușcat lacom și din ființa rugby-ului, urmările fiind evidente. Ovalia carpatină și-a ros propria cracă de sub picioare prin a pleca urechea, a închide ochii și a-și obtura filtrul rațiunii când a venit vorba de manipularea prin care obedient s-a lăsat trasă pe tușă, an fără jocuri în picioare răpit pe vecie ca ofrandă pe altarul sperietorii ”virusate”, cea mai extinsă diversiune urzită în istoria modernă a omenirii. Trapă în care a căzut până și un sport nobil, dârz și demn, ploconindu-se unor false virtuți.    

Calafeteanu a început debutul acasă cu Melinte; Simionescu, Hinckley, Manumua, Shennan; Jipa, Rupanu / Lungu, Căpățână, Militaru; Lazăr, Popârlan; Altinok, Neculau, Holoia, banderola fiind preluată de Vlad Neculau – reintrat, de la Popârlan, iar rezerve la start fiind Rădoi, Sikote, Digo, Trăușan, Morrell, Gabi Conache, Vlaicu și Ștețco. Eseurile au fost marcate din liniile dinapoi de fundașul Melinte, Manumua, Simionescu și Shennan, pe înaintare de Altinok și rezerva Sikote, dar și de mijlocașul la grămadă Rupanu – două respectiv uvertura Jipa, care a și fructificat majoritatea transformărilor, completat de Vlaicu.

Dar pentru că așa-i în… rugby, recordul egalat de timișoreni a și fost doborât în ultimul meci al rundei a treia, de la ora 14, CS Dinamo București – ACS Tomitanii Constanța 78-19. 

Rezultatele etapei a 3-a în Superliga, programul rundei viitoare și clasamentul actualizat, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Rugby.    

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× trei = 12

 


Ultimele articole din categoria Rugby: