Prestituata mioritică, altfel subiectivă și dăunător partizană orbește aidoma unui oficios de propagandă al partidului, înghesuindu-se precum turma să fluture stindardul falsului patriotism la ”succesurili” sportului românesc, de parcă ar fi un prăfuit cronicar ”găzdar” de târg, a tăcut în schimb în păpușoi la eșecul pe Arena Națională de rugby ”Arcul de Triumf” a selecționatei ”Lupii României” în fața grupării israeliene Tel Aviv Heat, căreia i-a marcat doar două eseuri la debutul în faza grupelor, în minutele 6 și 62, față de cele 3 ale oaspeților, respectiv numai două penalități în partea secundă: 20-25 (7-7). Minim istoric al Ovaliei carpatine, a ceda acasă în rugby unei echipe din Asia Mică într-o întrecere de rang inferior reunind și formații din Belgia, Georgia, Olanda, Portugalia și Spania.
Încă nu demult, în deceniul trecut, totuși în cea de-a doua competiție intercluburi a rugby-ului continental, Challenge Cup, sub egida European Professional Club Rugby, Ovalia carpatină a ajuns la ora actuală a se alinia cu ”crema” sa, selecționata Ligii Naționale, într-o nouă întrecere demarată anul trecut undeva în dreptul palierului valoric numărul 4, un soi de umbră palidă până și a răposatei Continental Shield de la nivelul 3, ratând însă startul acasă în fața unei trupe din Israel.
Selecționata ”Lupii București” a jucat cândva cu sezoanele pe palierul secund Challenge Cup, cumva la număr și de umplutură, dar având totuși ocazia să dea piept cu grupări occidentale din rugby-ul competitiv, iar când Superliga internă s-a mai întremat la un moment dat în deceniul trecut, un club de sine stătător, Timișoara Saracens, a luat câteva starturi la același nivel în calitate de campion al României, însă duse au fost rapid acele vremuri. Au mai urmat niște zbateri în pe-atunci nou înființata Continental Shield, un fel de triaj la nivelul 3 rezervat echipelor aidoma celei bănățene, însă atât le-a fost.
Despre ”vârful piramidei”, Heineken Champions Cup, nici nu are rost a fi amintit în contextul consemnărilor despre nivelul limitat al performanței sportive a Ovaliei carpatine – pur și simplu lumi paralele, căci la ora actuală rugby-ul intern a pierdut până și acel minim contact cu EPCR Challenge Cup, în care, între cele 20 de cluburi din vest, se mențin totuși și două din Italia, Benneton Rugby și Zebre Parma, alipindu-se și două sud-africane, Emirates Lions și Toyota Cheetahs.
Dar atât de mare este de fapt regresul, încât, deși fie chiar și regrupată din nou sub stindardul ”Lupilor”, de astă dată Romanian Wolves, Ovalia carpatină ajunge să cedeze acasă unei grupări din Tel Aviv, israeliene așadar, la debutul în pompos denumita Rugby Europe Super Cup. O copie ștearsă chiar și a defunctei Continental Shield.
Dacă o ”Super Cupă” europeană reunește 8 trupe din Belgia, Georgia, Israel, Olanda, Portugalia, România și Spania, reprezentând națiuni în majoritatea lor fără bilete la turneul final IRB World Cup de anul viitor din Franța, atunci așa să fie, dar pentru sportul în XV ”tricolor” este o lovitură în plex, un minim istoric a ceda pe propriul gazon al Arenei Naționale unei exponente a Asiei Mici.
Nici urmă de titlu bombastic și elogios al prestituatei axate pe fotbal și avidă de senzațional care mai strecoară din când în când aproape la comandă vreo mângâiere pe creștetul unei alte federații sportive, sub forma câte unei ode la ”succesurili” supralicitate și supraestimate în absența explicării și detalierii contextului general al întrecerii, ba din contră, chiar muțenie totală la ora capului plecat în rugby. ”Găzdarii” așteaptă ceasul victoriilor, pentru a trâmbița și a bate toba că o selecționată a României a învins în marea ”Rugby Europe Super Cup”, denumire ce nu-i induce în eroare doar pe cunoscătorii fenomenului.
Acesta este de fapt nivelul real al picajului Ovaliei carpatine, decuplată de rugby-ul competitiv, dar având încă impresiile de altădată, asta dacă te uiți prin ochii consemnărilor pe marginea întâlnirilor din play-off-ul Ligii Naționale, pomenind despre întâlniri bune și echilibrate în ”careul de ași”. Într-adevăr, la un anumit nivel modest al sportului în XV din România, asta-i tot ce poate oferi mai bun, și pare a fi calitativ. Însă măsura lucrurilor este dată de confruntările internaționale, barometru mai fidel al palierului valoric, ori acest 20-25 acasă cu Tel Aviv Heat numai bine nu sună.
”Lupii României”, cu titulari de la Dinamo, Steaua și SCM USAMVB Timișoara în reprezentare numerică aproape uniformă, așadar fără sportivi ai campioanei băimărene, aveau să deschidă scorul după un mol de margine, eseu transformat în minutul 6, autor fiind moldavul ex-timișorean Marius Simionescu, cu Tudor Boldor marcator de la punct fix, dar de la 7-0 s-a ajuns la 7-7 la pauză și 7-15 în partea secundă, abia atunci Daniel Plai fructificând o penalitate de la mare distanță iar Tudor Butnariu finalizând un alt mol rulant, eseu transformat de același Plai în minutul 62, 17-15 în favoarea ”Wolves”.
Finalul le aparținea însă vizitatorilor, răsturnând decisiv scorul cu o penalitate și al treilea lor eseu.
Și urmează două încleștări cu formații gruzine, sâmbătă de la ora 16 tot la București cu RC Batumi – nou sosită în competiție, duminică 25 septembrie în Georgia, la Black Lions, câștigătoare a ediției I. După care etapele retur, începând din 15 octombrie, la Batumi, acasă cu Black Lions și în Israel, însă abia după ce, în 1 și 8 octombrie, play-off-ul Ligii Naționale își va fi completat ultimele runde din retur.
În cealaltă serie patrulater, belgienii de la Brussels Devils, olandezii de la Delta, Castilla y Leon Iberians din Spania și Lusitanos din Portugalia.
Acesta este așadar nivelul la care activează actualmente cândva mândrul rugby românesc, cândva aproape de la egal la egal cu cel de mare tradiție din vest și cochetând chiar cu completarea ”Turneului celor 5 Națiuni”, nivel în anul de grație 2022 care este însă subiect tabu. Prea delicat pentru suflete sensibile și minți odihnite. Iar la anul pe vremea asta e deja ”Mondialul”, festival pentru trompetele, trâmbițele și toboșarii prestituatei ”de la centru”. Doar un pocnet din degete al mașinăriei de PR a lui Petrache reales este necesar și prestituata se înghesuie să scrijelească ”succesurili”.
Ultimele rezultate din play-off-ul Ligii Naționale și programul penultimei etape, pe coloana clasamentului.