Rugbyul aduce Timişoarei titlul naţional, după decenii

O a treia victorie în 2012 împotriva Maramureşului a fost şi cea mai pe muchie, dar de departe cea mai dulce şi importantă, Timişoara luînd într-adevăr mult doritul titlu, cu Gabriel Conache răsturnînd soarta finalei cu 13 puncte cu noroc şi fără replică, în doar ultima pătrime a jocului. Galben-albaştrii din Ronaţ au cîştigat duminică după-amiază pe „Arcul de Triumf” din Bucureşti finala Superligii 2012 la rugby, preluînd sceptrul puterii de la detronata CSM Ştiinţa Baia Mare cu un 16-6 (3-6) implicînd un unic eseu, reuşit de o providenţială rezervă de 21 de ani, Conache (foto), triumf final prin care RCM mvt UV dublează numărul titlurilor naţionale ale Timişoarei în sportul cu balonul oval, după 4 decenii de aşteptare, şi aduce o primă coroniţă cu lauri în sporturile de echipă de la handbaliştii polişti încoace, în 1991. Vom reveni de pe „Arcul de Triumf” cu un fotoreportaj.

Gabriel Conache

Bucuria a fost uriaşă, atît între fanii timişoreni din faţa micilor ecrane dar şi a mai marelui ecran amplasat în Piaţa Unirii, cît şi pentru cei mai fericiţi dintre susţinătorii lui Burcea şi compania, spectatorii prezenţi pe arena bucureşteană, un serios contingent de cîteva sute de fani sosiţi de pe Bega, dotaţi cu un întreg arsenal galben-albastru…

Sloganul „acum ori niciodată” a prins viaţă în Bucureşti, unde gruparea din Ronaţ, cu ascendentul moral al unui excelent parcurs în 2012 dar şi al victoriilor pe teren neutru înregistrate la finele anului trecut, ca o specialitate a casei, atît pe un acelaşi stadion „Arcul de Triumf”, pe atunci în încercarea reuşită de a urca pe locul 3 în Superliga 2011, cît şi la Alba Iulia, în finala Cupei României, şi-a dovedit rezilienţa primului XV, în linii mari acelaşi în jocurile cheie ale campaniei, precum şi coeziunea colectivului, cu o remarcă specială pentru profunzimea valorică a lotului sud-africanilor Williams şi Linee.

Profunzime dovedită de surprinzătorul mijlocaş la deschidere Gabriel Conache, rareori utilizat în actuala campanie, dar care a devenit omul potrivit la locul potrivit şi erou al zilei, graţie celor 13 puncte reuşite în nici o jumătate de finală, odată ce l-a substituit pe principalul marcator al galben-albaştrilor, Valentin Calafeteanu, grav accidentat la antebraţul suferind dintr-o dispută a „Stejarilor”.

Aşa cum îşi făceau de fiecare dată datoria, inclusiv în senzaţionala semifinală cu Farul, cînd acelaşi Conache reuşea în minutul 71 al optulea dintre cele 10 eseuri timişorene, rezervele s-au dovedit mai mult decît utile şi în finală, ex-internaţionalul de juniori întorcînd soarta partidei, de la un 6-3 la pauză pentru băimăreni.

Se poate spune că Chester Williams a dat lovitura cu Gabriel Conache, o armă secretă intrînd pe parcurs într-un prim XV garnisit cu 5 rugbyşti străini şi numeroşi internaţionali autohtoni.

RCM Timişoara, campioană!

Născut la Turda, format de CSM Suceava şi lansat de CS UAV Arad, Conache, un ex-internaţional juvenil la nivelurile U17, U18, U19 şi U20, precum şi ocupant al locului IV la Campionatul European de juniori, a adus egalarea, 6-6 în minutul 61, din lovitură de pedeapsă, după ce ratase alte două, şi chiar a repreluat conducerea pentru medaliaţii cu bronz din 2011, 9-6 cu 6 minute înainte de încheierea partidei, pe cînd rivala din Baia Mare rămăsese deja din nou în inferioritate numerică.

Dar înlocuitorul lui Calafeteanu, mai tînărul Conache, care în 24 ianuarie va împlini 22 de ani, nu s-a oprit acolo şi nu s-a rezumat doar la lovituri de pedeapsă, exploatînd superioritatea numerică timişoreană şi izbutind chiar singurul eseu al meciului, transformîndu-l, în minutul 78.

 

2… Numărul eseurilor realizate în acest sezon de Gabriel Conache, după cel din duminica precedentă, contra Farului, şi atunci tot în ultimele 10 minute! Turdeanul se număra între cei 7 galben-albaştri cu cîte un eseu în cont în 2012, acum alăturîndu-li-se altor 5 cu cîte două…

 

Cum era de aşteptat, n-a fost o finală spectaculoasă, ci cu doar 3 marcatori şi foarte tacticizată şi încărcată de miză, în căutarea erorii adversarului, dar tocmai deşablonarea prin elementul surpriză i-a deblocat pe galben-albaştrii spre victorie, una cu greu smulsă dar remarcabilă prin greutatea sa în… aur, la 40 de ani de la precedentul triumf naţional, pe cînd învinsa din Baia Mare ratează astfel titlul cu numărul 5, după cele cucerite în 1990, 2009, 2010 şi 2011, ca o dovadă în plus că Timişoara a depăşit un foarte redutabil competitor.

De fapt, băimărenii s-ar putea considera pe undeva nedreptăţiţi de turnura finalei, XV-le maramureşean zbătîndu-se din răsputeri să-şi păstreze titlul şi opinînd prin vocea lui Mihai Macovei, care ca performanţă individuală a fost desemnat cel mai bun jucător al sezonului, că rămînerea Ştiinţei în 14 oameni prin trimiterea sa înafara terenului la faza din minutul 74 a influenţat decurgerea ostilităţilor.

Venită însă din urmă, RCM mvt UV Timişoara i-a acaparat coroana cu lauri, la capătul a aproape 2 ani în care a făurit o echipă de temut şi care a şi confirmat.

Vali Calafeteanu a transformat o lovitură de pedeapsă deja în minutul 2, mai apoi ieşind la rampă omologul său, Michael Wiringi, 3-3 în minutul 20, cu un spectaculos dropgol, respectiv 3-6 peste alte 4 minute, din lovitură de pedeapsă.

Aveau însă să rămînă singurele reuşite ofensive ale ex-campioanei, mai apoi, pe finalul primei părţi, deşi în superioritate numerică, timişorenii nereuşind să puncteze, în ciuda unei dominări facilitate şi de cartonaşele galbene văzute în minutele 30 şi 31 de Stoica şi Rădoi. Dar, cum s-ar spune, restul a devenit istorie odată ce ghinionul lui Calafeteanu l-a scos la rampă pe providenţialul Gabriel Conache, alte rezerve utilizate mai apoi fiind Kafatolu, în locul lui Lazăr, şi Militaru, pentru Fercu, nedumerit la înlocuirea sa.

 

4 din 22… Atît de bine a funcţionat defensiva ticluită de Marthinus Linee, încît s-au primit doar 6 puncte! Numai de 4 ori în 22 de meciuri au încasat timişorenii mai puţine puncte în 2012: în succesele cu 27-0 şi 71-5 cu „U” Cluj, 76-0 cu Poli Iaşi şi 29-5 cu Dinamo. Au mai primit 6 într-un 40-6, în play-off, la Constanţa. Şi tot doar de 4 ori în 22 de partide şi-au păstrat imaculat terenul de ţintă, cu 0 la capitolul eseuri primite: acasă cu „U” Cluj şi Poli Iaşi, la Constanţa, în play-off, respectiv în finala de astăzi! Iar în concluzie, ca un răspuns la întrebarea noastră din avancronica finalei, şi anume <RCM, sub 15 puncte primite duminică, drept dovadă a tăriei defensive acumulate în 2012?>, noii campioni au reuşit să primească mai puţine puncte în 22 de întîlniri din 2012, decît în cele doar 16 de anul trecut (290 puncte)! Iată şi bilanţul general al sezonului triumfător în Superliga 2012: 22 18 0 4 667-281, cu Calafeteanu strîngînd 165 de puncte.

 

RCM MVT Timişoara – CSM Baia Mare 16-6 (3-6)

RCM Timişoara (antrenor, Chester Williams): Fercu – Lemnaru, Tuiatua, Kinikinilau, Moala – Rose, Calafeteanu – Bălan, Turashvili, Pungea, Lazăr, Drenceanu,  Burcea, Rus, Carpo.

Rezerve: Căpăţână, Militaru, Mariş, Kafatolu, Tănase, Sola, Fântânaru, Conache.

CSM Ştiinţa Baia Mare (antrenor Eugen Apjok): Niacşu – Botezatu I., Gal, Diniş, Pop -Wiringi, Ailenei – Dico, Rădoi, Ursache, Hristache, Van Heerden, Ene, Stoica, Macovei.

Rezerve: Morell, Bărdaşu, Bălan, Suciu, Dănilă, Dimofte, Creţuleac, Ciuntu.

***

În finala mică, Steaua a reuşit să se impună în faţa celor de la RCJ Farul Constanţa, cu scorul de 36-20, bucureştenii luînd bronzul, faţă de locul 2 anul trecut, în vreme ce „marinarii” îşi păstrează poziţia a patra, din 2011. CSM Bucureşti s-a impus cu 36-24 în dauna lui Dinamo, obţinînd locul 5, în vreme ce „U” Cluj a evitat „lingura de lemn”, 36-27 cu nou-promovata Agro Poli Iaşi.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Rugbyul aduce Timişoarei titlul naţional, după decenii

  1. cstm spune:

    FELICITARI intregi echipe RCM UV, Felicitari Timisoara!

    \o/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 1 = sapte

 


Ultimele articole din categoria Rugby: