Rugbyul juvenil românesc, imunizat eșecurilor cu naționale altădată mai slab cotate: 6-18 la Euro U20 cu Belgia, Alin Conache unic marcator

Nu este pentru prima dată în ultima vreme ca selecționate ale sportului oval juvenil românesc să cedeze Belgiei, precedentul fiind creat iar duminică dovedindu-se pe teren neutru că națiuni rugbistice altădată mult mai slab cotate le-au luat fața ”tricolorilor” prin noile generații. În Portugalia, la debutul eșalonului secund al Campionatului European sub 20 de ani, Alin Conache, de la SCM USV Timișoara, a răsturnat scorul în prima parte din lovituri de pedeapsă, 6-3, însă aveau să fie și singurele reușite ale ”Stejăreilor” eliminați de Belgia cu 18-6 (6-6) și redirecționați spre turneul 5-8 de consolare. 

Prim-divizionara bănățeană din Ronaț a avut 2 reprezentanți în XV-le ”Stejăreilor” sub 20 de ani duminică după-amiază la debutul la Lisabona în divizia secundă a ”Europenelor”, însă belgienii s-au dovedit a fi și de această dată mai competitivi la nivel tineresc decât exponenții Ovaliei carpatine, detașându-se în partea secundă a unei întâlniri eliminatorii fără eseuri.

Abordată de români cu 4 rugbiști de la CS Dinamo București, 3 de la CS U Cluj, doi de la timișoreni, câte unul de la CSA Steaua și CSM Știința Baia Mare, respectiv 4 de la cluburi de peste hotare, trei din Franța și unul din Irlanda: 1. Robert Hîncu (CS U Cluj), 2. Mihai Dragoș (CS Dinamo), 3. Anthony Dinu (Bordeaux Begles); 4. Yanis Horvat (SC Albi), 5. Vlad Burduja (CSA Steaua); 6. Eduard Cioroabă (CS Dinamo), 7. Joseph Agbo (CS Dinamo), 8. Philippe Obreja (Rouen Normandie) / 9. Alin Conache (SCM USV Timișoara), 10. Mihai Mureșan (CSM Știința Baia Mare); 11. Iulian Macovei (SCM USV Timișoara), 12. Ștefan Borș (Dublin University Rugby), 13. Toma Mîrzac (CS U Cluj), 14. Ștefan Nedelcu (CSU Cluj); 15. Valentin Nițu (CS Dinamo).

Grămădarul Alin Conache și aripa închisă Iulian Macovei au jucat din partea alb-violeților în XV-le ”tricolor”, rămas în inferioritate după o oră de joc, când a înregistrat o eliminare din linia a III-a, belgienii dublându-și cu acea ocazie avantajul, majorat în special de Simeon Soenen, de la punct fix.

Un eșec precum o confirmare a reculului neadresat al sectorului juvenil în Ovalia carpatină, astfel încât românii vor da piept în recalificări cu cehii, pentru accederea în jocul final pentru locurile 5-6.  

În celelalte meciuri, diferențe de peste 30 de puncte, Spania – Cehia 51-13, Portugalia – Polonia 43-10 și Olanda – Germania 32-0, astfel încât România cu Cehia și Germania cu Polonia vor da piept în recalificările turneului de consolare, pe când Spania cu Belgia și Portugalia cu Olanda în semifinalele pentru locurile în ultimul act. 

Selecționatele iberice dau deja destule bătăi de cap în ultima vreme seniorilor ”Stejari”, dar, în lumina progreselor făcute de rugby-ul juvenil din Belgia și Olanda, poate că nu mai e mult până când nici măcar niște întâlniri cu seniorii acestor reprezentative nu vor mai fi tocmai floare la ureche pentru România.

Apropo, conform ierarhiei mondiale la zi International Rugby Board, Belgia e doar pe locul 26, Olanda a 28-a, Polonia și Germania pe locurile 30-31 iar Cehia pe 35, acestea fiind apele în care se învârte România la nivel juvenil, deși rugby-ul carpatin e pe locul 17 în același clasament general IRB rezervat seniorilor, imediat în urma Spaniei, cu două locuri înaintea Portugaliei.

Pentru conformitate, dintre rezervele naționalei sub 20 de ani în eșecul cu Belgia tot dinamoviștii au avut cei mai mulți selecționabili, trei, doi provenind de la bănățeni, și anume Trăușan și Vasilovici, dar tot 2 și din străinătate, respectiv câte unul de la 4 cluburi din țară: 16. Marian Bodorin (CSM Constanța), 17. Sebastian Vasilovici (SCM USV Timișoara), 18. George Iftemi (CS Dinamo), 19. Eduard Mocanu (Rugby Complutense), 20. David Trăușan (SCM Timișoara), 21. Andrei Andreica (CUS Torino), 22. Răzvan Pașnicu (RC Grivița), 23. Cristian Nedelcu (CSA Steaua), 24. Ciprian Nichitean (RC Gura Humorului), 25. Iulian Melinte (CS Dinamo), 26. Mihai Graure (CS Dinamo).

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi + = 3

 


Ultimele articole din categoria Rugby: