Sâmbăta perfectă! Cu 3 eseuri cu liniile dinapoi și Calafeteanu ca la carte, Timișoara Saracens dispune în premieră tur-retur de campioană

Sub privirile lui Edward Griffiths, cel care parafa în aprilie 2014 în Ronaț parteneriatul Timișoarei cu Saracens, dar și ale președintelui federal Haralambie Dumitraș, aflați în tribuna plină a arenei ”Gheorghe Rășcanu”, roș-negrii de pe Bega s-au desprins cu două eseuri în prima parte de ”Zimbrii” campioni și au completat însorita sâmbătă cu un reviriment pe superioritatea numerică din ultimele 10 minute, reușind în premieră să dispună tur-retur în sezonul regular de CSM Știința Baia Mare: 33-14 (20-6), în etapa a VII-a din zece ale fazei preliminare a Superligii 2015.

Roș-negrii de la Timișoara Saracens, al doilea cel mai clar succes acasă din 2015, tocmai cu campioana!

Roș-negrii de la Timișoara Saracens, al doilea cel mai clar succes acasă din 2015, tocmai cu campioana!

 

Peste 1.000 de spectatori au urmărit sâmbătă de la ora 16, pe o vreme superbă, dar deja poate puțin prea călduroasă, derby-ul principalelor forțe ale Superligii în acest deceniu, și n-au avut ce regreta, căci disputa a fost atractivă iar evoluția timișorenilor, în frunte cu Valentin Calafeteanu, autor a 18 puncte, superioară precedentelor prestații.

Și ar mai fi fost doar puțin iar timișorenii poate chiar ar fi depășit diferențele record înregistrate pe Bega în fața băimărenilor în acești ani, 29-7 în returul sezonului regular din 2012 și 26-6 în play-off, o ediție mai apoi.

Cu orgoliul rănit, roș-negrii după dușul rece din Ghencea iar băimărenii de neverosimila serie de 4 înfrângeri, cele două aspirante la onoruri au început care pe care, primele 10 minute reliefând clar intențiile lor ofensive. Pătrunsă în 22-ul advers încă din minutul 2, Timișoara Saracens a deschis la fel de rapid scorul, 3-0 prin Valentin Calafeteanu, care avea să sfârșească prima apariție acasă din retur a deținătoarei Cupei României cu mai multe puncte la activ decât întregul XV al maramureșenilor.

Replica băimăreană a venit prompt, în minutul 6, 3-3 prin Luke Samoa, după prăbușirea grămezii pe introducerea timișoreană, după care Căpățână a pierdut și prima margine, însă minutul 8 a adus un moment de referință în acest penultim meci acasă al roș-negrilor în retur și în luna mai, Brian Sefanaia urmărind inspirat, spre interior, un balon de urmărire lansat scurt de Jody Rose, din 22 spre dreapta terenului de țintă, unde i-a sărit favorabil, noua achiziție culcându-l în terenul de țintă, deși ușor talonat. Iar Calafeteanu a transformat: 10-3.

A urmat o perioadă de dominare a băimărenilor, concretizată în minutul 16 cu o nouă lovitură de pedeapsă a lui Samoa, 10-6, însă Calafeteanu, arătându-se a fi în zi foarte bună, a prins perfect tușa în 22-ul advers, în minutul 24, de unde s-a ajuns ulterior la 2-0 la eseuri, grație lui Jeff Umaga. Iar Calafeteanu n-a iertat nici de această dată: 17-6.

În pierdere rapidă de teren, maramureșenii au manifestat nesiguranță în mânuirea balonului în propriul teren, ceea ce le-a mărit handicapul, în minutul 30: 20-6, Calafeteanu, din lovitură de pedeapsă. Oaspeții au retrecut apoi în ofensivă, lovindu-se însă de barajul celor din Ronaț, așa încât timișorenii au prins pauza cu un avans de două eseuri transformate: 20-6.

În căutarea unor noi variante după alte minute de zbatere fără folos și la reluare, Eugen Apjok a apelat la Genia și Mtya din minutul 47, în locul lui Dănilă și Shamkharadze, după care și Apostol i-a lăsat locul lui Botezatu în minutul 58, iar Wiringi, revenit recent după o lungă convalescență, a fost retras în minutul 59, fiind schimbată și linia I, iar toate aceste împrospătări au dat roade pentru campioni, eseul lui Diniș din minutul 62 echilibrând disputa: 20-11, fără transformare.

Neo-zeelandezii de pe banca tehnică a Timișoarei au replicat prin reintroducerea lui Moala în locul lui Sefanaia, după ce intra inițial temporar în locul lui Rose, însă și pentru a doua oară după pauză tot vizitatorii au fructificat, în minutul 68, prin același Luke Samoa, 20-14, cu a treia sa reușită din 4 tentative la bețe.

Trezită brusc din reverie, Timișoara Saracens s-a năpustit în ofensivă și Fakaosilea s-a putut opune în minutul 71 doar printr-un placaj înalt, fiind eliminat temporar, ceea ce i-a instalat definitiv pe roș-negrii în jumătatea adversă. Într-un debordant finish ofensiv cu sânge proaspăt, Militaru preluând locul lui Țăruș și Lazăr pe cel al lui Popîrlan, XV-le din Ronaț i-a forțat pe ”Zimbri” să greșească iar Calafeteanu a fost din nou precis din lovitură de pedeapsă, după care în minutul 78 s-au risipit și ultimele dubii, cu al treilea eseu al gazdelor.

Calafeteanu a țâșnit dezinvolt de lângă grămadă, deschizând jocul, iar Tangimana Fonovai a finalizat o frumoasă acțiune: 28-14. Calafeteanu a fost din nou exact iar pentru ca după-amiaza să fie perfectă, a încununat-o cu un notabil drop-gol din 22-ul băimărean: 33-14 la potou.

În aplauzele asistenței, Conache, Burcea și Căpățână au lăsat locul rezervelor, Timișoara Saracens RC UVT încheind cu zâmbetul pe buze meciul acasă cu campioana. Unică victorie pe teren propriu a etapei a șaptea și fotoliu de lider păstrat în ciuda victoriei Stelei cu punct bonus ofensiv la Dinamo.

Urmează o deplasare la CSM Olimpia, vineri de la 18,15, unică formație neînvinsă de lider în acest campionat, precum și o altă ieșire la Dinamo, dar și un ultim meci acasă în retur, la finele lunii, cu U Cluj. În ierarhie, maramureșenii nu sunt în schimb deloc departe de ardeleni, la capătul răcoros al clasamentului.

:::::

Timișoara Saracens RC UVT: Țăruș, Căpățână, Romumu, Popîrlan, Drenceanu, Ianuș, Rus, Burcea – cpt., Calafeteanu, Rose, Tangimana, Shennan, Sefanaia, Umaga, Conache.

CSM Știința Baia Mare: Pristaviță-Mardare, Bârdașu, Rusu, Van Heerden, Dănilă, Stoica, Morrell, Ene – cpt., Shamkharadze, Wiringi, Sefton, Apostol, Diniș, Fakaosilea, Samoa.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua + = 15

 


Alte articole legate de acest subiect: