SCM Rugby Timișoara, 8 eseuri la revenirea după 889 de zile în Ronaț, repetiție înaintea ieșirii la Baia Mare

După un an 2020 cu inconștiență ca și pierdut degeaba de un rugby românesc căzut și acesta în capcana psihozei induse de o frică irațională a celui dezinformat și necitit dar ușor de manipulat, trofeele interne fiind totuși puse la bătaie pe scurtătură, iată că Ovalia carpatină a luat-o astăzi din loc într-un nou sezon și un format mai restrâns ca niciodată, de avarie și nu de ”alertă”, cu numai 5 cluburi la startul Cupei României, bun prilej pentru clubul Timișoarei să găzduiască în sfârșit un prim meci în Banat din 10 noiembrie 2019, când remiza pe ”Dan Păltinișanu” în aceeași competiție cu ”Zimbrii”, o primă partidă înapoi în Ronaț, pe arena ”Gheorghe Rășcanu”, de la un succes la zero în campionat în octombrie 2018. Cel de astăzi a fost la fel de categoric, cu un unic punct mai puțin ca diferență de scor, repetiție înaintea deplasării sâmbăta viitoare pe terenul deținătoarei eventului, din Baia Mare, în etapa a II-a a seriei nord-vestice în întrecerea eliminatorie, repetiție însă și pentru apropiatul start al campionatului Superligii tot la ceas de primăvară. 

Dezinformată, manipulată și obedientă condiționării impunerilor fără justificare științifico-medicală și în plus nelegale, trasate de administrațiile statului, Federația Română de Rugby a dat fără rost cu piciorul unui an 2020 pierdut pe vecie pentru sportul în 15, timp irosit în detrimentul Ovaliei carpatine și a participantelor la întreceri, tăiere a propriei crengi de sub picioare, în condițiile în care disciplina cu balonul oval oricum nu stătea pe roze după ratarea calificării la Cupa Mondială din 2019.

Iar primele efecte dintre mai numeroasele și însemnatele consecințe ale rateului competițional din 2020 se fac deja resimțite sub forma alinierii la startul Cupei României a numai 5 grupări, mai puține ca niciodată, una dintre acestea, și anume SCM Rugby Timișoara, începând de astăzi să-și spele din păcatele non-combatului din aproape în aproape la precedenta ediție din toamnă a aceleiași întreceri, când nu se prezenta la start atât acasă cât și în deplasare, sub pretexte care prind din păcate la majoritatea dezinformată și în totală necunoștință de cauză, prostită pe fondul ignoranței care n-are scuză. 

De bine de rău, caravana rugbistică internă s-a pus șovăielnic în mișcare la matineu, fie și-așa, fără iubitorii frumosului joc în tribuna arenei ”Gheorghe Rășcanu” din Ronaț, căci așa-zisul virus a cărui existență încă n-a fost de fapt dovedită științific, în absența izolării unei mostre, pare a bântui mult mai tare în aerul liber al vestului Timișoarei decât în tribunele cu mii de spectatori fără ”distanțare socială” la Tbilisi, în recentul Georgia – România 28-17.

Măcar că SCM Rugby Timișoara a jucat totuși primul său meci din 12 septembrie 2020, când pierdea în fața băimărenilor finala pe teren neutru la titlul Superligii, căruia maramureșenii îi adăugau ulterior și trofeul Cupei României, într-un ultim act cu steliștii.

Doar 4 au fost titularii de astăzi ai bănățenilor din XV-le aliniat în finala din urmă cu aproape 7 luni, și anume Popârlan, Manumua, Shennan și Vaovasa, noua garnitură etalată de antrenorul ex-internațional ”Stejari” Valentin Calafeteanu propunând atât unele reveniri cât și noi achiziții, atât tineri promovați din ”pepinieră” cât și componenți din vechea gardă, totul pe fondul unor absențe notabile, care nu se puteau face însă resimțite la ora unui facil duel de reacomodare în compania vizitatorilor de sub Feleac, și aceștia în pierdere de turație după nejustificatele pauze competiționale din 2020. 

A rezultat un rugby din suflet dar doar într-atât de bun pe cât putea fi după asemenea grosolane pauze cu iresponsabilitate create de F.R.R. și cu docilitate acceptate de cluburile afiliate, o suflare a lumii balonului oval preferând a închide ochii în fața evidenței că habar n-are ce vremuri trăiește, înghițind gălușca. Nu de alta dar intră în sac zilele timpilor morți ai arogării luxului acceptării docile a… inacceptabilului, când de fapt e vremea pentru fapte și acțiune – acum ori niciodată, iar doar bolta peste ani, prin cele ce vor urma, va da înțeles și greutate celor spuse… 

A fost abia primul meci de rugby jucat în Timișoara din 10 noiembrie 2019, când Timișoara Saracens – CSM Știința Baia Mare se disputa în etapa a V-a și penultima din Grupa A tot în Cupa României la rugby, remiză 6-6 (6-3) pe stadionul ”Dan Păltinișanu” din loviturile de pedeapsă executate de fundașul Melinte pentru galben-albaștri respectiv uvertura Ratu Taniela pentru ”Zimbri”, rezultat convenabil atunci bănățenilor în cursa pentru accederea în finală. Pierdută pe 30 noiembrie 2019 pe ”Noua” din Brașov în fața Stelei, a doua în acel an, după ce bănățenii cedau și cu 24-14 (9-9) în ultimul act al Cupei din 23 martie 2019, în capitală, celor de la CSM București.

Iar timpul ar trebui dat și mai mult înapoi pentru a semnala ultima partidă jucată în Ronaț, 38-0 în campionatul Superligii pe 27 octombrie 2018, cu cei de la ACS Tomitanii, absenți acum la startul grupei sud-estice a Cupei României din aceleași motive care erodează coroziv rugby-ul autohton, psihoza ”pLandemiei” și efectele sale, grupă care implicit s-a redus la un CSA Steaua – Dinamo și nimic mai mult…

Astăzi, 37 de puncte i-au despărțit pe timișoreni de oaspeții clujeni, o diferență firească, generată de cele 8 eseuri marcate de foștii campioni, dintre care 5 până la pauză, față de cele numai două ale ardelenilor, din partea secundă: 52-15 (33-0).

Calafeteanu a apelat și la noile achiziții, numărul 8, Holoia, și aripa Ștețco, într-un XV și cu alte promisiuni și fețe proaspete inclusiv de pe plan local, precum de exemplu Sîrbu sau Trăușan, sub aripa unor nume consacrate, cât se poate de familiare și aureolate la acest club.  

Dintre care Tevita Manumua a dat tonul spre mijlocul primei părți cu două eseuri, bune exemple tocmai pentru tânărul Ștețco, imitându-l imediat de pe aripă, eseu la debutul său în albastru, la care uvertura Jipa a transformat și de această dată, 21-0, altădată responsabilitatea lui Calafeteanu.

Studenții alb-negri ai Clujului întârziaseră implacabilul în sfertul de oră… academic, dar timișorenii erau apoi decisiv desprinși în învingători în numai câteva minute, cealaltă jumătate a primei părți scoțând la rampă și cealaltă aripă, mult mai experimentatul Shennan, dar și pe Holoia, și acesta cu un eseu la debut. 

Jipa rata una dintre transformări, și clujenii o lovitură de pedeapsă, iar primele 40 de minute se încheiau cu un 33-0 elocvent mai degrabă prin prisma replicii palide a vizitatorilor.  

Depășiți și la reluare, când Popârlan și același Shennan au adăugat alte eseuri, transformate de Jipa, la care fundașul Mazăre a spart în sfârșit gheața pentru oaspeți de la punct fix, imbold pentru reușita celor două eseuri prin Rotar și Banu, unul, transformat. Raze de soare peste clujeni în dimineața închisă de aprilie, de parcă ar fi toamnă…

Învingătorii au avut și ei eliminații lor, Fercu temporar iar Rupanu cu cartonaș roșu, stabilind scorul final grație șarjei lui Shennan, autor a 15 puncte, cât clujenii la un loc, ceva mai puține acumulând Jipa, 12.  

Bine că s-au scuturat timișorenii de inerția ”cazurilor” și ”carantinei”, începând în sfârșit să joace, să revină pe căi victorioase. Însă primul test mai relevant abia bate la ușă, la finele turului pentru bănățeni în Cupa României, sâmbăta viitoare la Baia Mare, returul grupei urmând a fi programat în august, iar tot atunci și semifinalele, după care finala la încheierea lunii noiembrie. 

Cupa, această anticameră a noii ediții a Superligii, mult așteptată după returul neabordat la începutul primăverii trecute, anulat ulterior, trecându-se direct la sferturi, în august. Un an 2020 ca și ratat, cum punctam în introducere. Și a nu se mai repeta naivele greșeli și în 2021. Dar mai știi, în această manipulare pueril încuviințată și luată de bună…

SCM Rugby Timișoara a început cu Lungu, Rădoi, Militaru ; Trăușan, Popârlan ; Sîrbu, Altinok ; Holoia / Conache ; Jipa ; Ștețco, Balaban, Manumua, Shennan ; Vaovasa – cpt.,  apelând pe parcurs și la Sabău, Sikote, Mosese, Mureșan, Morrell, Rupanu, Perici și Fercu.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − trei =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: