SCM Timișoara, memoriu la adresa brigăzii de arbitri. Calafeteanu: „Nu este pentru prima oară”

După ce a condus vreme de 70 de minute, SCM Timișoara a ratat sâmbătă de o manieră controversată calificarea în finala campionatului Superligii la rugby, Steaua trecând în avantaj când avea 2 jucători în plus pe teren, stabilind astfel și rezultatul meciului eliminatoriu în manșă unică, 22-18, după 5-13 la pauză. Antrenorul vicecampioanei din 2020, Valentin Calafeteanu, și-a exprimat dezamăgirea în urma înfrângerii vizavi de maniera de arbitraj, iar astăzi după-amiază clubul bănățean a anunțat că a întocmit un memoriu pe care l-a înaintat Comisiei Centrale de Arbitri a Federației Române de Rugby, memoriu vizând deciziile care, în opinia grupării de pe Bega, au influențat rezultatul final.

Sporttim consemna sâmbătă încă din titlul cronicii semifinalei din Ghencea că SCM Timișoara ”a fost dezavantajată de arbitraj și în 13 în ultimele zece minute”, articol accesibil aici, despre maniera de arbitraj făcând referire după înfrângere și antrenorul principal al celor din Ronaț, Valentin Calafeteanu, care nu-și ascundea mâhnirea, spunând că „e dureros… Este dureros pentru că băieții au simțit că au dat totul și nu trebuia să piardă acest meci. Le-am spus și lor la cald, pe teren, că este una dintre acele zile când îți dai seama că viața nu e dreaptă. Toată lumea în jurul meu vorbește despre arbitraj: îmi vin în minte multe lucruri, și ceea ce s-a întâmplat anul trecut, în finala Cupei, când la fel am avut de suferit, iar acum din nou. Nu o să comentez eu, dar sunt multe lucruri care pot fi îmbunătățite. O să-i las pe cei care sunt în măsură să judece ce s-a întâmplat la acest meci, dar nu e primul joc cu astfel de probleme.”

Timișorenii au condus în Ghencea încă din primele minute ale semifinalei, din lovituri de pedeapsă fructificate de Florin Vlaicu, 0-6, și s-au detașat în minutele dinaintea pauzei în urma unui eseu de penalizare, transformat și acesta, 5-13, după ce steliștii reduceau temporar din handicap printr-un eseu, însă netransformat.

SCM Timișoara se detașa și mai mult prin eseul lui Tevita Manumua din partea secundă, 8-18, după ce steliștii înscriau încă din primele minute după pauză dintr-o penalitate, însă ultimul sfert de oră a adus două eliminări temporare în XV-le oaspeților, în minutele 66 și 70 – cel de-al doilea fiind foarte discutabil, în urma cărora bucureștenii au răsturnat scorul din eseuri transformate, și acestea cu oarecare cântec. Se poate așadar pomeni despre o viciere de rezultat, Steaua urmând să joace finala cu trofeul pe masă cu campionii băimăreni iar bănățenii finală mică, sâmbătă 16 octombrie, tot în București, cu localnica Dinamo, de la amiază, pe stadionul Arcul de Triumf.

Clubul Municipalității a redactat un memoriu la adresa brigăzii de arbitri care a condus partida CSA Steaua București – SCM USAMVB Timișoara, iar documentul a fost înaintat Comisiei Centrale de Arbitri a FRR, oficiali ai jocului fiind Alexandru Ionescu, Cristian Șerban și Virgil Ioniță ca arbitri, respectiv Răzvan Anorocioaiei (nr. 4), Cristian Răduță (TMO), Mihai Irimia (CCOB).

Valentin Calafeteanu, antrenorul principal, s-a referit și la înaintarea memoriului: „Am făcut acest demers pentru jucători, în primul rând, deoarece au luptat exemplar și nu meritau să piardă. Apoi, trebuie spuse aceste lucruri, căci nu este prima oară când se petrec. Anul trecut, după finala Superligii, cu Știința Baia Mare, am depus memoriu, ni s-a dat dreptate și, în consecință, arbitrul Vlad Iordăchescu nu a mai fost delegat la meciurile noastre. Atunci, am preferat să păstrăm discreția, dar acum vedem că evenimentele de acest fel se repetă și zădărnicesc munca depusă de băieți vreme de un sezon întreg.” În 2020, CSM Știința Baia Mare învingea SCM Timișoara, cu 23-17, în urma unor decizii controversate ale arbitrilor.

Timișorenii au încheiat sezonul regular al campionatului Superligii din 2021, în curs, pe locul 4, cu o singură victorie în cele 6 întâlniri directe cu calificatele în semifinalele play-off, acasă cu băimărenii, pe când CSA Steaua s-a clasat pe primul loc după cele 10 runde, învinsă fiind doar în deplasarea în Maramureș. Ierarhia sezonului regular și ultimele sale rezultate, pe coloana datelor tehnice. 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci × 4 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: