SCM Timișoara pierde și a doua deplasare tot după o primă parte ratată, bonus defensiv cu mai multe eseuri decât ”roșii” lui Anesi

”Sindromul Baia Mare” i-a lovit pe rugbiștii Timișoarei și astăzi de la 12 în capitală, unde ”albaștrii” din Ronaț au pierdut din nou startul, precum de două ori în Maramureș în această primăvară, și din nou decisiv, în ciuda încă unui reviriment după pauză. De astă dată însă nu i-au depășit ”Zimbrii” campioni, ci dinamoviștii mai întăriți ca niciodată în ultimii ani sub ghidajul neo-zeelandezului Sosene Anesi, desprinși cu două eseuri transformate în primele nici zece minute. Simetric, elevii lui Calafeteanu și Burcea au preluat și ei conducerea în ultimele nici 10 minute, deși în inferioritate numerică, dar gazdele bucureștene s-au mai ales cu două lovituri de pedeapsă iar bănățenii n-au fructificat în ultima fază o margine dintr-o poziție ideală: 31-28 (19-7).

Fază din care ar fi putut învinge în cazul unui nou eseu, iar timișorenii chiar au forțat victoria, Vlaicu optând în acest sens pentru o trimitere în margine, în defavoarea unui șut la bețe care ar fi adus eventual egalarea, remiză care se mai consemna în capitală între Dinamo și cei din Ronaț și în septembrie 2017, 22-22.

Vizitatorii n-au exploatat însă marginea din 22-ul dinamovist, alb-roșii păstrându-și astfel avantajul și smulgând un scalp prețios, după ce în noul campionat au dovedit deja că nu mai constituie o cantitate neglijabilă, cedând în Ghencea concitadinei Steaua la mare luptă în runda inaugurală, cu 38-36, și înscriind sâmbăta trecută nu mai puțin de 27 de puncte pe terenul campioanei din Baia Mare, semn  al apetitului ofensiv al noii garnituri bucureștene.  

Care nu mai este nici pe departe formația din ediția 2019-2020, întreruptă anul trecut înaintea reluării returului, o formație ce putea fi depășită în București de timișoreni cu 14-52 în septembrie 2019, ci una capabilă să stabilească scorul record al noului campionat, ce-i drept doborât astăzi, dinamoviștii trecând luna aceasta la primul lor meci acasă cu 78-19 de constănțeni – rezultat de genul celor la îndemâna bănățenilor, sau să marcheze aceleași 52 de puncte în prima sa ieșire în afara Bucureștiului în ediția în curs a Superligii, la Cluj.

Rezultate emanând aerul proaspăt conferit de expertiza lui Sosene Anesi la cârma roșu-albilor dar și întăririle din lot, Dinamo o nucă tare. Într-adevăr, și nucile tari pot fi sparte, însă timișorenii sunt la rândul lor în plin proces de regrupare, cu noi tineri antrenori – fără aceeași experiență competițională precum a insularului din această postură dar și la început de drum, cu noi achiziții și mai mulți tineri. Dar și cu mai puține jocuri în mână decât bucureștenii, care și acestea contează.

Iar Dinamo a copiat-o pe CSM Știința Baia Mare și a abordat ofensiv cu intensitate partida televizată de la ora 12, de departe cap de afiș al etapei a V-a în Superliga, ultima a turului, adulmecând călcâiul lui Achile în tabăra oaspeților, începuturile cu o anumită lipsă de concentrare, într-un efectiv pe o treime modificat față de remiza de pe ”Gheorghe Rășcanu” cu steliștii.

Timișorenii ratau startul și la Baia Mare, în Cupa României dar și în Superliga, fără a-și mai reveni până la pauză, ci abia mai apoi, iar pe arena ”Florea Dumitrache” n-a fost altfel, scăpând cu fața curată în primul minut, când Schwartz a comis înainte, dar nu și în cel de-al doilea, când, servit de influentul Van Heerden, Damian Bonaparte a marcat primul eseu dinamovist. Transformat de Ispir, cel de-al doilea fiind înscris deja în minutul 7 de Darren Baron, la inițiativa lui Schwartz și după o șarjă a lui Akermann, totul sub amprenta noului lor antrenor cu selecția pentru All Blacks.

Anesi nu doar că le-a imprimat filosofia spiritului jocului ofensiv, la mână, dar a identificat protagoniști pentru așa ceva, cunoscând în plus ca pe propriul buzunar slăbiciunile colective și individuale ale foștilor săi colegi și elevi.  Cocktail al dominației exercitate de gazde…

Așa încât SCM USAMVB Timișoara, cu două noutăți autohtone de la un joc la altul în linia I – pilierii, dar și Lazăr, Jipa și Balaban – în locul lui Sikote, Digo, Popârlan, Hinckley și Simionescu, a pătruns în 22-ul ”roșilor” abia la mijlocul primei părți, redresare valorificată prin eseul centrului Ionuț Balaban, transformat de fundașul Melinte: handicap înjumătățit.

Stârnind reacția dinamovistă, la fel de alertă și vie, cu ritm și surprinzătoare, aripa marcatoare Bonaparte stând la originea unui al treilea eseu al gazdelor printr-o șarjă din propria jumătate de teren, balon de urmărire pentru centrul Dylan Schwartz: 19-7, scor la pauză.

Majorat din primele minute ale părții secunde, grămădarul Williams preluând responsabilitatea șutului la bețe de la căpitanul fundaș Ispir, unul dintre sportivii preluați de la concitadina dispărută CSM: 22-7.

”Albaștrii” Ronațului au reacționat însă pozitiv, afișând atitudinea pe care ar trebui s-o etaleze în joc din capul locului, răsplătită printr-o frumoasă acțiune ofensivă purtată până în terenul de țintă de fundașul Melinte, altruist pentru mijlocașul Gabriel Rupanu, plonjon de instantaneu foto. Cu transformare, 22-14 în minutul 57, vizitatorii revenind în meci.

Chiar în forță, cu noi atacuri, Melinte ochind de astă dată bara dintr-o bună poziție centrală la o lovitură de pedeapsă la mijlocul părții secunde. Iar Dorin Lazăr fiind trimis pe tușă de arbitrul Șerban câteva minute mai apoi, inferioritate numerică bănățeană și alte 3 puncte în contul lui Williams… 25-14.

Însă aici s-a văzut forța încă neexploatată a celor din Ronaț, Hinckley Vaovasa, intrat pe parcurs, șarjând printre dinamoviști și egalând situația la eseuri, 25-19, bisat câteva minute mai apoi de centrul naturalizat Tevita Manumua, care-i aducea pe oaspeți în premieră în avantaj, la intrarea în ultimele 10 minute: 25-26. Iar Melinte transforma din nou.

În 14, cei din Ronaț au reușit blitz mai multe decât s-au căznit în 15, dar paradoxul face că n-au conservat avantajul în aceleași ultime zece minute, deși la egalitate numerică cu bucureștenii, serviți cu lovituri de pedeapsă fructificate de același nouar Williams, cea victorioasă în minutul 78.

Mai era timp pentru o ultimă lovitură a autorilor eseurilor mai numeroase, timișorenii, care l-au căutat și pe cel de-al cincilea în ultima fază, însă CS Dinamo a fost salvată de clopoțel, semnând întâiul triumf din iunie 2012 în dauna ex-campioanei țării, adică de aproape 9 ani, de la un 19-12 în anul preluării sceptrului de către timișoreni.

Învinși nu ca un capăt de țară ci ca o confirmare că au tare mult de lucru, de pus la punct, mici fiind însă totuși marjele între protagonistele careului fruntaș, mai echilibrat în noul sezon, rezultatele bănățenilor în Superliga, strânse, fiind elocvente în acest sens: 29-24 pentru ”Zimbri” la Baia Mare, 13-13 sâmbăta trecută în Ronaț cu fruntașii steliști și 31-28 astăzi în București pentru Dinamo, punct bonus defensiv în contul învinșilor.

Și urmează sâmbăta viitoare deplasarea ca repetiție pe litoral înaintea primirii campionilor pe Bega, revanșă cu băimărenii ca punct mai elocvent de referință în privința capacității de moment a timișorenilor. Învinși astăzi ca o raritate de Dinamo dar o Dinamo împrospătată și pe val, plină de entuziasm și cu un ex-All Blacks… ex-timișorean, și să nu uităm că bănățenii mai pierdeau în sezonul regular și în sezoanele lor de vârf, pentru a prinde un finish în crescendo.   

Atât însă cu laudele pe adresă dinamovistă, căci la urma urmei și acest reviriment are o tentă artificială în raport cu sănătatea organică a Ovaliei carpatine, numărând cei nu mai puțin de 12 jucători de proveniență străină din XV-le aliniat de Anesi. Dinamo revine așadar cu suflu nou în prim-plan dar nu este al tinerilor români ci al importurilor, etalând o falsă impresie în privința regenerării rugbiului intern și mascând cutumele ca o piatră de moară. Comparativ, salutar faptul că Vali Calafeteanu și Stelian Burcea s-au axat pe 11 titulari români, mulți tineri, ceva nou în abordările bănățenilor.

Nu ca scuze pentru înfrângere, ci constatări de bun simț într-un context mai complex. Mai e mult până departe, târziu în toamnă, dar mai ales prea puțin a trecut cu doar 6 meciuri în mână, dintre care numai 4 mai dificile după un aproape întreg 2020 pe margine, pentru aplicarea unor noi trasee și scheme, pentru implementarea ideilor tinerilor noi antrenori. Da, e ultima decadă din mai și rugbiștii Timișoarei au avut parte de numai 6 apariții în noul an, știm cu toții de ce și nu ține nici de clubul din Ronaț, nici de jucătorii săi sau antrenori, ci de forul federal și cei la care încă se mai ploconește fără rost, după toate evidențele ”pLandemiei”. Și apropo, a fost slavă Domnului cu ceva spectatori în tribune. Esențial.

*

Dinamo: Ispir – cpt.; Van Wyk, Akermann, Schwartz, Bonaparte; barron, Williams / Neacșu, Matkava, Smith; Rusu, Van Heerden; Jacobs, Swanepoel, Terblanche.

SCM Timișoara: Melinte; Manumua, Balaban, Vlaicu, Shennan; Jipa, Rupanu / Lungu, Căpățână, Militaru; Mureșan, D. Lazăr; Morrell, Neculau – cpt., Holoia.

Rezerve la start: Rădoi, Sikote, Digo, Altinok, Sîrbu, G. Conache, Hinckley, Ștețco.

În celălalt meci al zilei în etapa a V-a, noul record de scor pe 2021, ACS Tomitanii Cosntanța – CSM Știința Baia Mare 17-80. Iar CSA Steaua joacă duminică de la 11:30 în Ghencea cu clujenii. Programul viitor la startul returului și clasamentul la zi, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Rugby.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru − = 2

 


Ultimele articole din categoria Rugby: