SCM USAMVB Timișoara, 80-17 cu 12 eseuri și 54 de puncte până la pauză contra unor clujeni învingători în primele etape cu 133-6 și 88-0. ”Stejari” de marcă precum Calafeteanu sau Vlaicu n-au nimic de zis că într-un asemenea climat competițional improvizat de FRR sunt nevoiți să ”crească” tineri ”tricolori”?

Cât se poate de anticipabil, s-a dovedit deja până la mijlocul fazei grupelor pe criterii geografice că noul campionat ”ghiveci” al Ligii Naționale de Rugby, improvizat de forul federal prin comasarea primelor două eșaloane în absența polului de tradiție Constanța, este un fiasco detrimental sănătății organice a Ovaliei carpatine, alte exemple în acest sens fiind oferite în runda a IV-a, din weekend, inclusiv la Timișoara. Se continuă implicit nivelarea în jos a valorii și calității campionatului intern, tot mai necompetitiv și neperformant, fără pic de atractivitate și dinamism, în condițiile în care calificatele în play-off erau pur și simplu cunoscute înaintea startului. Chiar pot fi oare de-acord foști sau actuali ”Stejari” de marcă precum Calafeteanu sau Vlaicu, antrenor respectiv rugbist al celor din Ronaț, cu noul cadru competițional ”emanat” de FRR în care sunt sortiți să ”crească” tineri și viitori ”tricolori”? Le-ar fi prins bine și le-ar fi convenit să fie nevoiți pe vremuri să ”crească” într-un asemenea climat necompetitiv?

Caravana noii Ligi Naționale de Rugby bifează impasibil și implacabil etapele seriilor pe grupe a câte 7 cluburi din ediția 2022 a campionatului elitei, reunind fostele componente ale Superligii, mai puțin cea dobrogeană, precum și ex-secund-divizionarele din 2021, însă rezultatele trădează niște decalaje valorice evidențiind că e ceva putred rău în Danemarca.

În primul rând, noul campionat e cât se poate de dezlânat, fără continuitate competițională, ceea ce nu ajută deloc la capitolul acumulare de jocuri în mână, aspect valabil atât pentru aspiranții la îmbrăcarea tricoului ”Stejari”, cât și pentru cei mai puțin cunoscuți dintre jucătorii noii elite.

Campionatul a început oricum târziu, abia în miez de aprilie, în condițiile în care și așa în România nu s-a mai jucat prea mult rugby în 2020 și 2021, iar aparițiile protagonistelor sunt în salturi.

Nici vorbă de ciclu săptămânal complet de antrenamente și joc, iar situația cu care se confruntă de exemplu timișorenii nu este deloc favorabilă creșterii valorice a acestora.

Debutul, pe 16 aprilie, după care două săptămâni de pauză competițională, până în 30 aprilie. Și alte două săptămâni de pauză, până astăzi, 15 mai, când, într-un meci televizat de TVR 3 de la 11:30, din Ronaț, bănățenii au jucat a doua dar și ultima partidă pe ”Gheorghe Rășcanu” din Grupa A preliminară a sezonului regular. Atât și nimic mai mult.

Normalitate doar cu ocazia rundelor a patra și a cincea, cea de astăzi respectiv de săptămâna viitoare, exersând continuitatea într-atât de necesară, în condițiile în care SCM USAMVB va juca și sâmbătă 21 mai de la ora 14, în antepenultima apariție din grupă, în deplasare la CS Știința Petroșani.

A trebuit să vină a doua jumătate a lunii mai pentru ca firescul și normalitatea să intre în cadrul strâmb propus de FRR, ca timișorenii să prindă două meciuri la rând în săptămâni consecutive.  

După care, alte două săptămâni de pauză, pentru a treia oară pe parcursul unei grupe cu numai 6 apariții. Pauză în urma căreia s-a apelat la un nou artificiu, SCM USAMVB Timișoara trecând în postura de ambasadoare a fostei Superligi în nord-est, periplu la finele sezonului regular la Suceava și Gura Humorului, pentru aparițiile ”cuplate” din 4 și 6 iunie, în ultimele două etape de campionat din Grupa A, locația uneia dintre aceste întâlniri fiind strămutată înadins din Banat în Bucovina. Într-adevăr, o modificare cu tentă practică. Dar parcă ar fi vorba despre un ”număr de circ”. Căci oare cât de serioasă poate fi o competiție de campionat în care joci meciuri oficiale la un interval de 48 de ore, mai ales în rugby? Sau ce spune oare așa ceva despre nivelul și valoarea oponentelor formației vizitatoare?

”Umplutură” curată, umplutură gătită fără sare și piper de onor FRR. În detrimentul tuturora, atât al favoritelor, cât și al outsiderelor, competiția în sine și nivelul acesteia având de suferit. 

Să credem că într-un asemenea cadru competițional s-ar putea dezvolta tinerii viitori ”Stejari” de mâine? Sau după noi potopul? 

Devalorizat și căzut în derizoriu, sezonul regular al noului campionat conferă senzația că ex-prim-divizionarele au fost forțate să coboare la nivelul secund-divizionarelor, ceea ce nu ajută deloc cauza fostelor cluburi din Superliga, a căror unică șansă măcar de menținere a standardului valoric ar fi ținut de posibilitatea de a dispune săptămânal de meciuri calitative, ”tari”. Ori nici campioana din Baia Mare, nici vicecampioana CSA Steaua, nici a treia clasată, Dinamo, și nici timișorenii pe 4 în 2021 nu dispun decât de un meci mai de Doamne ajută în sezonul regular. CSM Știința – SCM USAMVB Timișoara s-a consumat deja în nord, 13-31 la final de aprilie, la fel și Steaua – Dinamo, 23-23 pe 1 mai în Ghencea. Atât și nimic mai mult.

Căci în rest, galop de sănătate fără plusvaloare. Bunăoară, CSA Steaua s-a impus recent cu 97-3 la Năvodari, iar în acest weekend chiar cu 125-9 acasă cu cei din Bârlad. Pe când Dinamo cu 95-12 pe teren propriu cu cei din Năvodari. Unde ar putea fi oare competitivitatea care să nască plusvaloare într-o asemenea întrecere cu deznodământul cunoscut din start!? Și anume, că protagonistele ”careului fruntaș” din Ovalia carpatină vor intra la pas în play-off. Mai au de bifat meciuri din care nu se aleg cu nimic în planul unei creșteri reale, pentru a ajunge să prindă câteva partide mai tari. 

Aceeași situație și în Grupa A, în care, jucând așadar în salturi, SCM USAMVB Timișoara a trecut în Ronaț și de clujeni, cu 80-17, după ce pe același gazon dispunea luna trecută de ex-secund-divizionara codașă din Alba Iulia cu 96-6, într-un inegal duel cu cele două părți ”scurtate” înadins din cronometru de trimisul federal la ”centru” tocmai pentru a limita proporțiile ”măcelului”, detrimental credibilității campionatului.

Într-atât de serioasă este însă situația încât spre exemplu clujenii, triumfători în primele două runde cu implacabile 133-6 și 88-0 cu CSM Bucovina Suceava respectiv la Alba Iulia, și-au reamintit astăzi la cel nivel real activau în fosta Superliga.

Căci timișorenilor vecini de clasament în ediția 2021 a Superligii, în zona locurilor 4-5, le-a fost necesar un prim sfert de oră pentru a-și asigura deja punctul bonus ofensiv prin 4 eseuri, reușind în cele din urmă 12 într-un indiscutabil 80-17, cu 54 de puncte marcate de învingători până la pauză.

Acesta este decalajul valoric în cadrul cvintetului fruntaș al României în primăvara lui 2022, încât o trupă anul trecut în afara podiumului a aplicat un 80-17 cu 12 eseuri dintre care 4 în primele 15 minute, și cu 54 de puncte până la pauză, formației de pe treapta a cincea în Ovalia internă.

Aceasta este magnitudinea decăderii rapide a competitivității întrecerilor interne sub egida FRR. E chiar ca la matineu, n-are nici un rost ”ghiveciul umplutură”, și aduce a plafonare curată pentru jucătorii mai răsăriți sau cu aspirații din rugbiul intern. Așa să-ți duci un întreg sezon de primăvară e moartea pasiunii.

Așa să-i fi plăcut lui Alin Petrache să crească în rugbiul intern? Dar lui Calafeteanu, antrenor de astăzi al unor tineri de perspectivă? Dar lui Vlaicu, care și el va lăsa într-o bună zi locul unor ”mânji” dornici să crească?

Unde-i atitudinea necesară a suflării rugbistice? Îi mai pasă cu adevărat de fenomenul cu balonul oval sau doar interesul poartă fesul? Chiar nimeni nu se sesizează!? Sau toată lumea e cu ochii pe conturi, fluierând voios spre bancă în ziua de salariu, remunerare din banul public!? În aceste condiții, aproape tocat degeaba. 

Ce se poate înțelege din toate aceste contrastante decalaje!? Clujeni de la succese cu 133-6 și 88-0 la un eșec cu 80-17. Rezultă că învinsele alb-negrilor de sub Feleac sunt într-atât de limitate valoric încât n-ar fi avut ce căuta în umplutura ghiveciului prost preparat de FRR, în care forul federal le-a aruncat pe post de carne tocată. Nu se aleg cu nimic, în nici un caz cu o creștere valorică.

Palierul pe care se situează învingătorii detașați ai outsiderelor împinse cu forța în ghiveci, și anume clujenii, este cel reliefat de eșecurile deloc de mirare cu băimărenii și timișorenii, 13-35 etapa trecută acasă și 80-17 astăzi de la 11:30 în Ronaț.   

Și vor urma alte și alte ”măceluri” în ultimele 3 etape. Cu timișorenii în pelerinaj prin țară, din Valea Jiului în nord-est, parcă ar fi ”urși de circ” plimbați pentru amuzamentul publicului secund-divizionar până în 2021. Căci despre rugby propriu-zis nu poate fi vorba la asemenea decalaje valorice. Iar petroșănenii Științei au fost bunăoară depășiți în acest weekend în Maramureș cu 54-15, amănuntele neavându-și rostul. 

Diferențele au fost mult mai mari în Ronaț, dar absolut anticipabile pentru cei care înțeleg într-adevăr fenomenul, devalorizat prin asemenea ”întâmplări”. Și oare ce favor ar face și TVR rugbiului intern prin a difuza în direct asemenea dezechilibrate reprezentații precum cea de pe ”Gheorghe Rășcanu”!? E o contra-reclamă, în sensul decredibilizării unei întreceri necompetitive.

Simplu galop de sănătate, fără sare și piper, savurat eventual de aceia dintre simpatizanții învingătorilor care sunt ”găzdari” de profesie și nimic altceva. Performer individual a fost Corado Ștețco de pe aripă, cu 4 eseuri, celelalte fiind inscrise de Manumua, Mihăiță Lazăr, Holoia, Shennan, Khvicha, Mureșan, Jipa și Tique, centrul Florin Vlaicu transformând 5 dintre acestea, Rupanu două iar Alin Conache trei.

În condițiile în care Calafeteanu a apelat la XV-le de start Shennan; Ștețco, Manumua, Khvicha, Macovei; Vlaicu, Rupanu / M. Lazăr, Căpățână, Digo; Mureșan, Popârlan; Morrell, Neculau – cpt., Holoia, iar pe parcurs și la Alin Conache, Jipa, Tique, Nica, Trăușan, Chiriac, Murariu și Vasilovici. 

Altfel ar fi fost bine să-i prindă pe timișoreni împlinirea unei jumătăți de secol de la primul titlu național, obținut de Universitatea în 1972, când devenea întâiul club din afara Bucureștiului triumfător în întrecerea internă, pe când campionatul României era puternic, competitiv, emanând seriozitate și credibilitate.

Nu Daciada de astăzi, aidoma unei serbări câmpenești.

Căci actualul sistem și climat competițional, improvizat de FRR, este detrimental întrecerii și fiecărei participante în parte. Trist dar adevărat, și cu atât mai periculos cu cât se poate constata impasivitatea celor din fenomen față de starea actuală de fapt, cu consecințe, efecte și repercusiuni implacabile în timp. Cel mai probabil va fi însă prea târziu la constatarea daunelor. Cert e că la ora actuală s-a pornit pe un drum greșit.  

Iar în acest climat de Daciada, unora le arde de amintiri, imersați în butoiul cu nostalgie și melancolie, puși pe rememorări și aniversări, un fel de ancorare în trecutul zăpezilor de altădată. Care va să zică ori sunt în negare vizavi de picajul liber al Ovaliei carpatine, accentuat de ”sistemul” din 2022, ori le pasă strict de ”locul de muncă” – oricare ar fi acesta, în fenomen sau de propagandist pe marginea lui, ori sunt pe principiul ”După noi, potopul”. Ar exista însă o datorie de onoare față de generații viitoare, cum le este înmânată ștafeta. Ce moștenire le este lăsată. Una cu 133-6 și 125-9 în Liga Națională din 2022?

Ori nimeni nu dezbate anomalia din rugby, neajuns contând într-atât de mult pentru preentul plin de provocări și viitorul încețoșat, ci preocuparea de bază pare a ține de momente aniversare. Cât se poate de înălțător. Dar și sănătos? Căci dacă e să te iei după portalul oficial al clubului sportiv al Municipalității Timișoara, și după ofițerul de presă propagandist al acestuia – în conflict de interese în condițiile în care implicarea sa în activitatea de informare publică prin intermediul unei instituții ”de stat”, Radio Timișoara cu a sa Divizia Sport, l-ar obliga la altceva în plan deontologic, totul ar părea absolut roz bombon și în picățele în rugbiul intern. Parcă am ține-o din sărbătoare în aniversare, și invers.

Puțin realism lucid, ceva? Încotro?   

Este vorba despre furtul propriei căciuli, furt comis de rugbiul care își tăia craca de sub picioare și în ”pLandemie”, și despre înșelarea așteptărilor simpatizanților săi. Duși cu zăhărelul sub false impresii sau cu rezultate irelevante într-o lume reală.

Într-adevăr, frumos e că în urmă cu exact un secol se juca primul meci de rugby la Timișoara, unul demonstrativ, centenar aniversat în 13 mai 2022, și care a opus două echipe din București: ”TEMIȘOARA | Demonstrațiunea de Football Rugby. Marți 10 Maiu pe terenul din Temișoara a avut loc match-ul demonstrativ între Stadiu Român și Tenis-Sp. Studențesc-Stad combinat. Rezultatul match-ului: Stadiu 15. Restul 9”, conform extrasului din publicația Ecoul Sportiv, numărul din iunie 1922, pagina 4.

Dar minunat ar fi ca toate aceste momente omagiale să fie punctate pe bazele sănătoase ale prezentului. Ori tocmai acestea sunt cât se poate de șubrede, ba chiar șubrezite și în continuare, stare de fapt în care rememorarea trecutului pare cel puțin forțată.

Altfel, colocviul studențesc de astăzi a avut parte de lovitura simbolică de start din partea unui jucător care a scris istorie în tricoul Timișoarei, Samuel Mariș, născut la Cluj și cu debutul la seniori chiar la Universitatea. Fostul pilier a câștigat 11 trofee pentru și împreună cu Timișoara: cinci titluri de campion, patru Cupe ale României, o Cupă a Regelui și o Cupă a Europei Centrale. „Am multe amintiri frumoase, dar cele mai strălucitoare sunt din anul 2015. Atunci am câștigat tot ce se putea câștiga, învingeam aproape toți adversarii la 20 de puncte și ne-am calificat în Cupa Challenge. Băieții care mi-au fost colegi atunci știu foarte bine despre ce vorbesc! Orașele acestea sunt precum două case pentru mine. La Cluj-Napoca m-am născut și am debutat, iar Timișoara m-a adoptat și mi-a oferit atâtea bucurii. Ambele orașe îmi sunt la inimă. Va fi un moment foarte emoționant, căci eu pun suflet în tot ceea ce fac.”

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 4 = cinci

 


Ultimele articole din categoria Rugby: